Ännu ett tecken på en återhämtning i konjunkturen är att nybilsregistreringarna vänt uppåt från tidigare bottenläge. Samtidigt dominerar fossilbränslebilar fortfarande helt, rent av mer än under förra decenniet, och dagens nya bilar förväntas fortfarande vara i trafik år 2030 när tillgången till fossila bränslen i princip upphört helt för ett importland som Sverige på grund av peak oil och peak oil exports, som inträffade 2005.
Det finns ett tydligt säsongsmönster i nybilsregistreringarna, så för en sammantagen bild bör man titta på tolvmånaders glidande medelvärde, eller den svarta linjen nedan. Baserat på den har konjunkturen nu bottnat och är återigen på väg upp. Man kan också se att rådande lågkonjunktur förstås inte var lika illa som recessionen 2009. För övrigt är antagligen nybilsförsäljningen en ungefär lika bra konjunkturindikator som Konjunkturinstitutets barometerindikator, och alltså en fungerande indikator för när man ska agera på börsen. Barometerindikatorn ligger dock före glidande 12-månaders medelvärde för nybilsförsäljningen, vilket inte är speciellt underligt när man har en eftersläpning på tolv månader…
![]() |
Nybilsregistreringar per bränsle 200601 – 201310, faktiska siffror |
Nedan ser vi den procentuella fördelningen av bränsletyper för nyregistrerade bilar. Som man ser dominerar fossilbränslen helt, med 95% av nybilsförsäljningen. Detta kan jämföras med oktober 2008, där endast 70% av nybilsregistreringarna var fossilbilar.
Den stigande trenden för dieselbilarna har också vänt, vilket kanske är lite mer överraskande, och bensinbilsförsäljningen har återigen vänt upp.
Kanske, men osannolikt, så har bilköparna lyssnat på varningarna om den kommande dieselbristen vi får inför eller runt nästa decennieskifte, med start redan om två år när den europeiska sjöfarten inte längre får tanka bunkerolja, utan måste segla1. på diesel.
![]() |
Nybildsregistreringar per bränsle 200601 – 201310, procentuell fördelning. |
I oktober registerades det hela 80 st elbilar i Sverige, medan hybrider, där statistiken inte gör någon skillnad på hybrider och laddhybrider, såg 606 nyregistreringar. 304 gasbilar registrerades och endast 350 etanolbilar, trots att våra normalbegåvade politikers lagstiftning tvingat fram etanolpumpar på alla mackar. Registreringen av etanolbilar är i princip obefintlig idag och hela satsningen på etanolpumpar är en felsatsning ur fordonsparkens perspektiv.
I kontrast registrerades det 15604 dieselbilar och 10143 bensinbilar. Som man ser ovan har inte registreringen av bilar med modernare bränslen varit så här låg under hela perioden det finns statistik för. Även gasbilar är på tillbakagång.
Vi håller alltså på inget sätt på att ställa om bilparken till moderna bränslen, som kan ersätta fossila bränslen.
1. Ja, till sjöss seglar man. Även om man använder motor. Skärpning.
38 kommentarer
"och dagens nya bilar förväntas fortfarande vara i trafik år 2030 när tillgången till fossila bränslen i princip upphört"
Om det kommer från någon rimligt begåvad så är nog inte dessa förväntningarna uttalade av samma person. Den som förväntar sig att de fossila bränslena har upphört 2030 förväntar sig nog inte att de fossildrivna fordonen kommer vara i trafik längre då…
"Kanske, men osannolikt, så har bilköparna lyssnat på varningarna om den kommande dieselbristen vi får inför eller runt nästa decennieskifte, med start redan om två år när den europeiska sjöfarten inte längre får tanka bunkerolja, utan måste segla[1]. på diesel."
Eller så har de tittat på priset vid pumpen. Det är inte helt ovanligt att priset på diesel är högre än priset på bensin. Sen kan det ju vara så att även bensindrivna bilar går att få ganska bränslesnåla så argumentet att dieselbilar drar mindre soppa kanske inte är lika relevant idag.
I en fungerande marknad så bör ju efterfrågan i andel på de olika fraktionerna balansera, om någon tvingas använda diesel så bör de som är fria att välja i rimlighetens namn fly diesel till förmån för andra fraktioner.
Vara i trafik innebär att de inte är skrotade.
Varför såldes så mycket etanolfordon tidigare? Varför säljs inga etanolfordon längre?
@Lord Metroid
Bra fråga, men har inte skattereglerna ändrats på ett sätt så att det kanske inte är lika fördelaktigt med flexifuel längre? Annars kan det ju vara så att de grupper som var känsliga för denna skatteförmån kan ha ändrat inköpsvolymer på annat sätt än marknaden som helhet (kanske ser man skillnader ifall man delar upp registreringsstatistiken på vem som registrerar fordonet).
Då fanns SAAB och Volvo med starka etanolmotorer – man kunde alltså fortsätta köra stor stark bil men släppa ut bara en bråkdel av vad en liten svag bil släpper ut. Idag har dieseln tvingats utvecklas rejält genom EUs förordningar, medan etanol- och gasbilarna inte haft något tryck på sig.
Dessutom har man tagit bort incitament efter incitament – som inte handlade om särskilt mycket pengar, men det gav en tydlig signal att staten inte längre ville stötta etanol och biogas. Efter stora protester blev biogaspremien kvar ett år i taget – men försvinner nu återigen.
Det är ganska larvigt – det är småpengar jämfört med de miljarder vi importerar olja för varje år…
Medelvärdet innan 2009 verkar vara ca 27,000. Nu är det ca 25,000. Vad har du egentligen för standardavvikelser på det där? Jag tycker nog att det ser ut (MIND *ser*) som en svagt fallande utveckling sedan toppen 2011. Dessutom är det totala siffror och vi har en kraftig befolkningsökning i Sverige.
Dieselbilar kan relativt enkelt köras på icke-fossila bränslen. Fast det är för tidigt för att se några effekter av peak oil i nybilsstatistiken, det är nog mer fordonsskatt, trängselskatt, förmånsvärden och bränsleskatter som styr idag.
Tillgången på billiga oljeråvaror är inte jättestor. Vill du inte använda palmolja så finns det inte mycket kvar. Koka trä blir väldigt dyrt.
Det är till stor del reduceringen av förmånsvärdet som styr inköpen av nya bilar i Sverige. Rabatten på etanol är borttagen och det har givetvis helt dödat den marknaden, det fattar ju vem som helst.
Senast Jag bytte bil (2010) var bränsleförbrukningen nästan halverad mot den tidigare.
Om det gäller flottan i stort lär det göra enormt mycket mer än alternativa bränslen, eller?
Tore
50% minskning för mig också när jag bytte bil 2009 men om jag hade köpt en elbil hade det varit en 100% minskning. Nu lär jag köra runt med min dieselbil i ytterligare kanske upp till 5 år vilken kommer att ha oändligt många gånger mer åtgång av fossilt än en elbil under dessa år…
@Axel Svensson
Nu kanske man inte skall räkna så eftersom en elbil faktiskt behöver el för att köras. Bara för att bränslet är av annan sort gör inte att man kan anse att den inte existerar. Annars skulle man ju kunna hävda att dieselbilar är förträffliga för att de har noll bensinförbrukning…
Det rimliga är att man betraktar kostnaden för bränslet då man inte kan jämföra el och bensin i volym, man kan ju inte ens jämföra E85 och bensin i volym på ett vettigt sätt med mindre än att man tar höjd för att E85 är billigare per liter.
alternativa bränslen sänker utsläppen med 65-85 (95) % så du måste minska förbrukningen till bra mycket mindre än hälften om det ska bli lika bra. Sen kan ju alternativbränslebilarna bli snålare de också…
När spridare och partikelfilter krånglar på dieselbilen blir det dyrt. Kanske även detta inverkar på motorvalet.
Möjligt att det börjar gå upp för folk hur dyrt det faktiskt är med dieselbilar – inte bara dyrare i inköp och beskattning, utan som du påtalar så kostar ju partikelfiltret sin slant när det numera är krav på avgasrening. Äldre dieslar har inte det problemet.
@Cornu
Kan ju vara en annan anledning till att dieselbilar minskar. Det är rimligt att anta att det är samma kunder i kundgruppen som köper nya bilar – vilken bil man väljer nästa gång kan ju påverkas av erfarenheterna av nuvarande bil…
Vänta bara tills biodieseln gör sitt inträde, då kan vi prata om problem med spridare och annat. Biodiesel funkar så där när det är kallt ute.
Kör man lite är bensinare ett bra val, kör man mer än 2000 mil per år är det lönsamt med diesel, en modern dieselbil är väldigt bra att köra, service intervall på 2000-3000 mil, min v70 hade 3000mil, dvs en gång per år. Etanolbilar måste servas betydligt oftare och det kostar. Staten styr ju med skatten vilken bil de tycker folk ska köpa, dieselbilar har bra mycket högre skatt än bensinare.
För övrigt tycker jag att skatt på fordon är ett otyg, bättre att lägga allt på bränslet.
Ja, ta bort "fasta" kostnader på bilarna så det inte känns som att man "förlorar" något på att låta bilen stå.
Ett partikelfilter ligger på ca 1kr/milen, ungefär lika mycket som kamremsbytet kostar på en lite dyrare tysk-bil.
Se till att köpa bil med kamkedja och självrengörande filter/nyligen bytt.
Givetvis är detta småpotatis när man ser till värdeminskningen som kan vara så hög som 25-30kr/milen på nyare bilar.
@Wofser
Det är nog mer att folk är så kortsiktiga och fattar beslut med skygglappar. De stora fasta kostnaderna för en bil är väl ändå kapitalkostnader och "avskrivningar", men det verkar som att folk gärna betalar flera tusen i månaden (pga kreditköp) för en bil som de kan spara ett par hundralappar i månaden på på bränslet.
Skillnaden i skattenivå är liknande. Fordonsskatten är bara ett par tusenlappar per år och kommer väl inte så ofta i närheten av vad skattekostnaden på drivmedlet innebär (och gör den det så bör man allvarligt överväga ifall man behöver bilen).
Tja, när folk bara tittar på bränsleförbrukningen och köper en diesel som drar 0.35 liter milen, dvs 5:25 SEK per mil i bränslekostnad, så är 1:- SEK per mil för partikelfiltret rätt mycket.
Att de sedan skiter i värdeminskningen är bara naturligt. Skulle man titta på den skulle man ju åka kollektivt och inte alls köpa en bil.
"Att de sedan skiter i värdeminskningen är bara naturligt. Skulle man titta på den skulle man ju åka kollektivt och inte alls köpa en bil."
Jo, men man kanske även kan tänkas värdera friheten med att ha bil. Dock så tycker jag det verkar som folk är helt off ibland när de gör sina val (även de som "hyr" sin bil av WASA-finans och därmed får siffrorna mer svart på vitt vad årskostnaden är).
Det är väl naturligt att dieselbilar minskat i försäljning. Alldeles för dyra i inköp. Dieselpriset har stigit, bensindrivna bilar har blivit snåla. Partikelfilter är dyrt att byta på dieselbilar. Dieselbilar låter knackigt som en gammal traktor. Etanol är bra, bensin ok och diesel är helt meningslöst. Det bästa är en hybrid etanol/bensin. Kan man tanka Etanol och inget problem ifall nästa köpare är mörkrädd ang. etanol, går lika bra att tanka bensin.
Man kan ju alltid cykla! Vi tankar bilen (bensin -97) mindre än var annan månad. Skaffa en bra cykelkärra så får man extra träning och kan ta alla barnen med samtidigt!
Varför skrev du skärpning efter din fotnot angående seglande motorfartyg? Var det menat till din normalbegåvade publik eller till dig själv?
Jag kan starkt rekommendera en el-cykel. Sedan jag inhandlade en sådan för lite mer än ett år sedan har bilen inte använts till jobbrelaterade resor mer än 5ggr oberoende av väderlek.
@S/S Josefin
Hade det inte varit en 97:a skulle jag kraftigt ifrågasätta nyttan med att ha bil. Med en 97:a kan man rimligen slippa oroa sig för värdeminskning – iaf när man redan har bilen i sin ägo.
Däremot är det inte alla som har möjlighet att cykla – det är lite jobbigt ifall man pendlar flera mil.
Instämmer. Om man har förutsättningar att göra sig av med bilen, dvs bor inom cykel- eller gångavstånd från arbetet, så sparar (alltså riktigt sparande) man väldigt mycket. Jag har införskaffat en elassisterad lastcykel med vilken jag klarar huvuddelen av familjens transportbehov. Om man måste ha en bil ett kortare tag rekommenderas bilpol. För längre bilresor på tex helger så hyr man med fördel per dygn hos de etablerade hyrbilsföretagen. Om man vill leva bilfritt är även en vikcykel en bra investering. Med en sådan kan man kombinera cyklandet och kollektivtrafik på ett utmärkt sätt. Om Lars tillåter så skulle jag vilja göra lite reklam för http://www.livutanbil.se/
där jag bland annat funnit inspiration till ett bilfritt liv.
Vi bor i en ganska liten stad så här finns inte möjlighet till bilpool, bilen har vi nästan bara för att köra större grejer som inte kan tas på cykel utan att behöva köra flera gånger eller inte alls, dessutom är den bra att ha i nödfall (och de gånger det VERKLIGEN är DÅLIGT väder). Bilen har inte kostat oss något i inköp och kostar inte mer än skatt, försäkring, bränsle och garageförvaring… totalt kostar bilen oss mindre än 1000 kr/månad (vilket är rätt mycket när man tänker efter)… Vi får fundera på om vi verkligen behöver den till våren. Säljer vi den kan vi köpa två vikcyklar för pengarna 😉
Vill skriva att vi inte har plats till en lastcykel, men egentligen handlar det om prioriteringar, vi skulle ju kunna ha den på vår garageplats om vi säljer bilen.
Det var till publiken, numera när alla ska "köra båt".
Segla gör man med segel, inte med en förbränningsmotor.
Preem säljer ju redan Diesel som består av 35% förnybar råvara, jag tankar bara den, känns helt rätt!
http://evolution.preem.se/evolution-diesel
Bra idag- men du kommer aldrig till fossilfritt den vägen – det är tyvärr en återvändsgränd.
Känns ju inte som att det är dax att köpa en elbil riktigt ännu tycker jag, men varför skulle vi inte kunna köra på bara tex ved-diesel för att komma bort från fossilberoendet?
I väntan på bättre billigare elbilar och bättre kärnkraftverk, som jag då hoppas att man satsar på inom en snar framtid..
Har du lust att precisera det lite?
Det är en bra produkt och hjälper en liten bit på vägen – (man räknar med 3-4 % av dieseln) men den behöver dels utvecklas, dels kompletteras med annat .
Just Preems metod bygger på att man blandar bioolja med fossil olja i själva processen – så just den metoden ger aldrig fossilfritt. Nestes metod ger ren HVO – NextBTL – men tappar istället en stor del av energin. Bägge bygger dock på oljehaltiga råvaror och har redan använt upp hela produktioen av Tallolja (som inte lär öka – pappersindustrin går på knäna). Återstår raps,soja och palmolja som är svåra att få i stora mängder om de samtidigt vara ekologiskt hållbara. Man kan förvisso koka vedrester (pyrolys eller förgasa) men det blir rejält dyrt och får svårt att konkurrera med exv sockerrörsetanol som kommer att säljas för halva ekvivalentpriset på världsmarknaden.
Nästa år införs också kvotplikt + skatt på HVO – vi får se hur mycket 30-%ig Evolution som Preem och övriga har råd att sälja då.
Vätgas går inte att lagra säkert – så inga bilar kommer att få stå i garage, inga bussbyten eller depåer kommer att få vara inomhus (tänk nya Slussen), inga lastbilar lastas om inomhus utan noggranna säkerhetsåtgärder. Så det är inte ett helt lätt bränsle – även om det har många andra fördelar.
El, laddhybrid kombinerat med etanol (går att få fram ganska stora mängder och samtidigt ekologiskt hållbart – iaf hyfsat) och en liten del ren HVO är nog den troligaste kombinationen för framtiden.(som alla förutsägelser är naturligtvis även denna fel ;-))
DME är ett rent Volvo-spår och metanol har svårt att konkurrera med etanol så de ska vi inte hoppas alltför mycket på, hur bra de än skulle vara rent tekniskt.
Om man "seglar" med motor så kan man ju säga att man cyklar när man kör bil. Båda rullar på vägar.
@hafnium
Jo, men å andra sidan har man ju sett en och annan bilist som är ute och cyklar;)
Inte många gasbilar!
Dessa går som taxi mellan Sth och Arlanda-varför-de har väl en egen fil?
Frågade en chafför och de går bra men har lågt andrahandsvärde. Påfyllning mumera inget problem.
Som begagnat går de österut-där gasen flödar!
Sen kör man mindre motorbåtar där jag har mina farvatten.
Seglar gör man ute på de sju haven eller med vita tygstycken närmare land.
Äh, känner man sig direktörsmässig så kör man bensin såklart. Att knattra runt med en traktormotor för att kanske spara in några riksdaler ger ingen repekt.