En svensk YouTube-användare har publicerat en video med ungefär samma spekulationer som jag själv fört fram tidigare, dvs att börserna rör sig i cykler runt 18 – 20 år av uppgång och sedan kräftgång. Kan vara värt att uppmärksamma igen.
Nedanstående är inte min film och det är inte jag som pratar, så skyll inte på mig. I övrigt kan ni notera att filmskaparen och jag inte anger samma bearmarketperioder i början av 1900-talet.
Nu orkar jag inte leta fram mina tidigare inlägg, men även de handlade om Dow Jones och Affärsvärldens generalindex, AFGX, som visar samma mönster. Möjligt att jag inte skrivit något blogginlägg, utan bara pratat om detta på föreläsningar för t ex Aktiespararna eller Börsgruppen, bägge i Linköping. Brukar försöka köra en del grejer enbart på föreläsningar.
Bear-marketcyklerna inritade med
linjär regression. Logaritmisk skala. |
Nu kan man invända mot speciellt cykliciteten i Dow Jones framöver, men man ska komma ihåg att detta är nominella börsindex. Om exempelvis den amerikanska ekonomin går över i hyperinflation runt 2020, så kommer börsen i USA att skjuta i höjden nominellt och mönstret upprepas.
Sedan säger förstås inte historien något om framtiden.
Stämmer hypotesen bör börserna ta fart på allvar runt 2018 – 2020 igen och det handlar då bara om att inte ruinera sig fram till dess. I cykeln ca 1980 till år 2000 gick Stockholmsbörsen upp 69.45 gånger om man gick in och ur rätt optimalt. Detta oräknat utdelningar. Får vi en sådan uppgång kan den som går in med en miljon mot slutet av decenniet tjugo år senare sitta med 70 MSEK. Vad de nu är värda 2040?
En annan variant är förstås att västvärldens ekonomier och börser har baserat sig på 1900-talets tillväxt, och att det istället är tillväxtekonomierna istället för förstelnade dinosaurier man ska investera i. Oavsett så bör 2020 sammanfalla väl med att Jim Rogers 15 – 20 år långa råvarucykel är över, så till dess växlar man lämpligen bort från råvaror och över till börsen. Vilket i sig kan vara vad som driver denna börscykel, som kanske bara är en reaktion på höga eller låga råvarupriser.
Hypotesen stämmer därmed dåligt med t ex peak oil framöver, då vi knappast någonsin kommer få se billig olja igen.
Oavsett kan vi vara säkra på att börsen inte alls alltid stiger, utan tvärt om under långa perioder går kräftgång. Men de flesta inom bank- och finans tittar på perioden 1980 – 2000 och tror att det var ett normalfall.
11 kommentarer
Menade du 69,45% eller 69,45 gånger?
69.45 ggr. Korrigerat.
Runt 2020, vilket Qe är dom uppe i då för att hålla kasinot öppet? Qe50?
http://www.youtube.com/watch?v=rB5jJuMP84E
Tänk er, år 2020 så kommer detta ske på 1/1000 sekund istället för idag på 1/100 sekund.
Det var en talande video.
Den kommer att plockas fram om han får rätt.
Vilket påminner om en historia:
XX har förespått de senaste tre krascherna-samt sex därutöver!
Med tanke på hur många av världens börser beter sig idag så kan man undra om inte supercykeln redan börjat.
Sett till bolagens krav på förräntning av eget kapital och på dess tillväxt och jämfört med den riskfria räntan så är börsens uppgång inget mysterium.
Ej heller dess nedgång! När rädslan sprider sig.
"Human beings overestimate causality, e.g., they see elephants in the clouds instead of understanding that they are in fact randomly shaped clouds that appear to our eyes as elephants (or something else)"
Nassim Taleb
Huvudcykeln är dryga 54 år från botten till botten. 2032 beräknar Armstrong att vi når toppen av den s.k privata cykeln. Ekonomi når sin botten runt 2020 efter topp i slutet av 2015. Börsen lär påbörja sin nedgång sannolikt i början av 2015.
alltså fortsätter börsen sin uppgång efter dryga fyra års nedgång till 2020
Någon hyperinflation är nog inte att vänta(i USA) så länge dollarn är världens reservvaluta. Absolut inte före 2020 ivf.