I veckan släppte Apple nya versionen av sitt operativsystem till Mac-datorerna, OSX 10.9 Mavericks1.. Det är mycket dåliga nyheter för alla som använder Googles Mail, t ex via Google Apps eller GMail, då Apples e-postklient nu är sönder och helt enkelt fungerar uselt mot Googles Mailtjänst.
Jag har drygt 520 000 mail i mina mailboxar, i en obruten historik från 1999. I dagens takt, ca 200 mail om dagen, bygger jag på över 70 000 nya mail om året. Till större delen läser jag (och raderar) mail från mina iPrylar – iPhone och iPad och normalt markeras mail som lästa, flyttas till rätt foldrar eller raderas korrekt på alla prylar, inklusive datorn och OSX.
Men med nya Mail-appen i OSX Mavericks fungerar inte längre synkningen. Mail jag läser på en iPryl står som olästa hos Mavericks. Mail jag raderar på iPrylen finns kvar hos Mavericks. Och tvärt om. Inget hjälper – inte att begära synkning, starta om datorn eller för den delen mailklienten.
Jag måste alltså dubbla mitt mailarbete, rent av mer än dubbla det, då jag måste kontrollera att jag inte raderar något oläst mail, som kommit in försenat hamnar längre ner i inboxen. Detta tar som alla förstår mycket lång tid med 200 mail om dagen, som nu måste dubbelarbetas på alla enheter.
Det kan finnas en lösning, som eventuellt gör att problemen istället dyker upp på iPhone och iPad. Och det är att gå in i Googles mailtjänst och aktivera “Alla mail-foldern visas via IMAP” (eller motsvarande). Det kommer dubbla hårddiskutrymmet som dina mail tar och orsakar i sin tur andra problem, bl a att alla mail-foldern också aktiveras på dina iPrylar och snabbt äter upp lagringsutrymmet på dem.
If it aint broken, don’t fix it, Apple!
Ja, Googles IMAP-implementation är skum, då man inte har foldrar utan etiketter (eng labels) för att hantera GMail. Men innan OSX Mavericks fungerade detta ändå felfritt i tidigare versioner av OSX. Så det är Apple som pajat skiten nu.
Glädjande för alla bloggläsare är att jag nu kommer läsa era mail minst två gånger och även radera dem två gånger. Dubbelt så mycket uppmärksamhet för er! Hälften så lite produktion för mig.
Använder du eller din arbetsgivare Google Apps eller Google Mail för e-post, tänk mer än en gång innan uppgradering till OSX 10.9 Mavericks.
Vill du läsa en artikel om problemen med e-post och Googles mailtjänster i Mavericks och läsa hundratals kommentarer om olika fel som uppstått, läs mer här. Det är också möjligt att problemen försvinner efter ett tag och beror på att Mavericks optimerar systemet eller något sådant.
För övrigt har OSX Mavericks installation omdefinierat tidsbegreppet. Maverickstid kallar jag det hela, där en minut kan förvandlas till en timme och liknande.
Tillägg: Detta väcker frågan om vad man ska välja för professionell IMAP-tjänst som svensk småföretagare istället för Google Apps? Tjänsten måste kunna hantera egna e-postdomäner och ska vara lätt att administrera flera användare på, samt fungera felfritt och synkroniserat mellan iPrylar. Det ska också enkelt gå att migrera från Google Apps till denna alternativa tjänst, som inte heller får vara dyrare än Google Apps. En fördel är om tjänsten fysiskt är belägen inom landet, så FRA inte avlyssnar trafiken, samt att den inte likt Google, Apple, Yahoo och Microsofts webtjänster gett NSA fri tillgång till servrarna.
1. Apple fick tydligen slut på coola stora kattdjur med Mountain Lion, eller så övergavs kattnamnen på OSX i och med Steve Jobs död. Mavericks är en surfstrand i Kalifornien, om nu någon undrade vad temat är numera.
14 kommentarer
Kan tillägga att GMAIL Kalenderssyncen med IMAP funkar RITKIGT DÅLIGT också. Bör undvikas.
Google har väl visst foldrar. Grejen med "etiketter" är att den inte flyttar till en folder, utan kopierar den. Så du har den både i din inbox och i din "etikett". Så har jag förstått det åtminstone.
Men jag håller med om att det är rörigt.
Som företagsanvändare bör man aldrig uppgradera till en X.0 version av ett OS varken OS X eller Windows eller något annat då det alltid finns barnsjukdomar med dessa om man tittar tillbaka historiskt.
Rådet är att vänta till X.1 eller X.2 versionen då burgarna har hunnit fixas till. Då slipper man förlora intäkter eller produktivitetsnedgång pågrund av buggande mjukvara.
Har du tagit en backup innan uppgraderingen via exempelvis time machine kan du ju backa tillbaka till innan Mavericks och vänta in patcharna från exempelvis Mountain Lion eller Lion beroende på vad du hade innan
(OT, ber om ursäkt för det. Men jag tror att fler än jag tycker att det är intressant.)
Om inte det här berör Sverige är jag förvånad. Ur en artikel i Washington Post:
—–
U.S. officials are alerting some foreign intelligence services that documents detailing their secret cooperation with the United States have been obtained by former National Security Agency contractor Edward Snowden, according to government officials.
Snowden, U.S. officials said, took tens of thousands of documents, some of which contain sensitive material about collection programs against adversaries such as Iran, Russia and China. Some refer to operations that in some cases involve countries not publicly allied with the United States.
The process of informing officials in capital after capital about the risk of disclosure is delicate. In some cases, one part of the cooperating government may know about the collaboration while others — such as the foreign ministry — may not, the officials said. The documents, if disclosed, could compromise operations, officials said.
Klantade till länken, sorry. Här är en ny som förhoppningsvis fungerar!
Byt till att köra Webbklienten helt och hållet istället för att ratta runt din enorma korg med IMAP.
Det kan kännas konstigt först och alla vi som haft dålig erfarenhet av gamla hotmail mail som försvunnit när man råkat komma åt Backspace eller kraschad browser har skytt webmail.
Gmail/Google Apps funkar mycket bra, bättre än Outlook och sparar utkasten hela tiden. Du tappar inga utkast, söka i hela inkorgen är otroligt snabbt. Att "ha allt lokalt" är något vi 70-talister känner instinktivt är det rätta då vi är vana att under många år tanka ner all data lokalt på maskinen. Lokal Officeinstallation, mailklient, Mp3-filer/Winamp, filmer, dokument, e-böcker som PDF, osv istället för molnbaserade tjänster där man kommer åt allt via webbläsare.
Så prova nu när du är tvungen, du kan bli positivt överraskad hur smidigt det är.
Liknande finns mot exchange också i 10.8.5.
Får problem när mail raderas på telefonen och de ligger då kvar i Mail och går ej att radera därifrån.
För att få bort de måste man gå in i menyn Mailbox och välja Rebuild.
Kan markera mail som lästa men raderar alltid mail på datorn för att slippa detta.
Omständigt…
Vad är bra med Apple? Förutom loggan?
Ansträngningslös databehandling?
Det finns mycket bra med Apple. Det samma gäller för Microsoft, Samsung och andra stora tillverkare. Vad skönt det är att kunna välja bland alla, utan att vara ideologiskt bunden att avstå från ett visst märke! 🙂
Tänk, nu har jag läst om apple-användare som har tagit upp kritik mot något som Cupertino folket har gjort; det trodde jag aldrig jag skulle kunna få uppleva. Blir det närkontakt av främmande civilisation nästa gång eller lever verkligen Elvis och jag får träffa honom?
Ursäkta; kunde inte låta bli; läser IDG fora också och har blivit miljöskadad..
Överlag är det dåligt med bra svenska tjänster för privatpersoner till liknande låga priser som tillhandahålls i USA, Tyskland, England etc. Jag har dock valt att skaffa ett Exchangekonto för en månadskostnad hos en svensk leverantör för att jag vill ha tillgång till kalender och då fungerar även push jättebra med mobiltelefon. Det var dock ett stort projekt att flytta över 30000 mail från gmail till exchange. Jag fick använda Thunderbird för att exportera till klassiskt mbox-format och rensa ut vissa mail som Exchange inte vill ta emot. Apple Mail gick inte att flytta med för det bara hängde sig. Vissa leverantörer kan mot betalning hjälpa till med migrering så man slipper den huvudvärken.
Ett alternativ är att skaffa en billig IMAP-hosting (att administrera sitt eget epostkonto är ingenting man vill göra i dagsläget…) och sätta upp en SOGo-server (med öppen implementation av Exchangeprotokollet), tyvärr hittar jag inga företag som säljer installationer för denna tjänsten. Det är dyrare att sätta upp en VPS än att ha kvar Exchangekontot för en användare.
Andra alternativ är Zimbra och Zoho…
Fastmail verkar rätt ok också, dock inte svenskt och kostar en del.
Min erfarenhet är i alla fall att det kan vara värt att betala för sin tjänst då man kan ställa lite större krav på leverantören och även få bra support om saker krånglar. Köper man tjänsten på svensk mark blir kommunikationen oftast enklare också.
Jag kan annars varmt rekommendera mailklienten Airmail istället för Apples egna. Klarar IMAP mot Google Apps alldeles utmärkt. Finns på Mac App Store.
Lösning på gång;
http://macworld.idg.se/2.1038/1.531464/mailuppdatering-pa-gang-for-mavericks