Kanske dags att påminna läsarna om att jag varit positiv till Stockholmsbörsen och svenska aktier sedan Konjunkturinstitutets barometerindikator gav en bottensignal i januari. I media de senaste dagarna har också allt fler börjat prata om att konjunkturen nu har vänt, även om de är ett halvår sena utifrån modellen att använda barometerindikatorns bottenläge. Detta är också helt i linje med att svensk ekonomi antagligen inte kraschar förrän 2015 – 2016. Till konjunkturen toppar ut är det svenska börsen och aktier som gäller de närmaste åren.
Med tanke på den för svenskar dåliga genomlysningen av utländska aktier och utländska marknader, speciellt i icke engelskspråkiga länder, så finns det egentligen ingen anledning att ligga inne i något annat än svenska aktier och svenska börsindex. Inte ens råvaror och råvaruaktier är speciellt intressanta i det här läget, annat än det sedvanliga försäkringsinnehavet av guld. Vi ligger sent i Rogers 15 – 20 år gamla råvarucykel och så här tidigt i konjunkturcykeln är inte råvaror det bästa valet.
Sedan kan man förstås fortfarande välja vad man vill fokusera på. Antingen bara rakt av OMXS30, t ex via Avanza Zero, om man har tillräckligt lite kapital att förvalta, eller så går man på småbolagsindex eller för den delen mer stabila högutdelare. Tidigit i återhämtningen kan dock småbolag ofta gå mycket bra.
Jag pratar förstås generellt här och detta är som vanligt ingen rekommendation utan ett diskussionsunderlag. Som vanligt ska du konsultera din privata professionella och oberoende finansiella rådgivare innan alla investeringsbeslut och inte basera de besluten på vad som skrivs på bloggar, även om konjunktursignalen från januari än så länge varit helt korrekt.
![]() |
OMXS30 och KI:s barometerindikator |
Nya läsare kanske vill veta mer om denna konjunktursignal, som baserar sig på Konjunkturinstitutets barometerindikator. När indikatorn är över 100 är konjunkturen starkare än medel, under är den svagare. När indikatorn ligger under 90 är det riktigt dålig konjunktur, rent av recession, och när den är över 110 är konjunkturen överhettad. Modellen säger helt enkelt att efter tre månader över 110 ska man helt gå ur börsen och efter tre månader under 90 ska man gå in i börsen igen. Därmed slipper man följa med börsen ned i de lågkonjunkturer som alltid följer högkonjunktur.
Nu kommer inte osannolikt den kommande högkonjunkturen vara relativt svag och antagligen också rätt kort. Inga ekonomiska eller finansiella problem har lösts de senaste åren, skulderna har byggts upp större, västvärlden tappar fortsatt konkurrenskraft, inga flaskhalsar har försvunnit etc. Men likväl lever som alltid konjunkturcykeln, om än allt mer blodfattig för varje återhämtning.
Viktigt är att komma ihåg att konjunkturbarometern hela tiden räknas, eftersom den baserar sig på ett medel. Det är fortfarande när indikatorn ligger tre månader under 90 eller över 110 vid för tillfället aktuell omräkning man ska agera.
Detta innebär en osäkerhetsfaktor när man räknar historiskt på modellen. Konjunkturen har sedan i vintras återhämtat sig så snabbt att indikatorn nu retroaktivt bara var under 90 i en månad. Bifogad chart har inte reviderats bakåt för det senaste året.
Ett möjligt scenario är att vi bara får en upprepning av 2002 – 2003, dvs en inkomplett ekonomisk återhämtning och utdragen lågkonjunktur och med det en för tidig köpsignal.
Alla som ser mig som en kontraindikator avyttrade redan sina börspositioner i januari.
Vad är dina egna rekommendationer när det gäller svenska aktier och i de fall när man tvingas välja fonder, likt PPM, vad har du valt?
6 kommentarer
"Detta är också helt i linje med att svensk ekonomi antagligen inte kraschar förrän 2015 – 2016."
Precis lagom till Riksbanken kommer börja höja räntan – eller kommer de göra det om denna "krash" kommer?
Gått av efter vinst på 14%. De gånger jag läst "rekommendationer" här att gå ur (våren 2011 träffade du ju klockrent) har jag följt det.
Talar för att man bör lyssna igen men… Ja, tagit hem en vinst i alla fall.
//Trotsig rebell
Jag har troligtvis knappt andras kaffekassa att köpa för. Men jag tycker det är för oroligt för att våga ligga inne med pengar på börsen just nu. Samtidigt kan jag ha pengar på bankkonto utan att vara direkt orolig. Ligger en bra bit under 100k euro med nuvarande kurs.
"jag varit positiv till Stockholmsbörsen och svenska aktier sedan Konjunkturinstitutets barometerindikator gav en bottensignal i januari."
Har du läst ditt eget blogginlägg från januari?
"Så jag fortsätter krama mina statspapper. Korta sådana mestadels."
Inte mycket till köprek det där…
Sålde av mina fonder innan raset 2012. Låg likvid under resten av året. Har sedan början på 2013 gått in igen, dock inga fonder längre med anledning av den nya fondskatten. Köper svenska aktier för att behålla och på sikt leva på utdelningen. Bostaden är slutamorterad.
Portföljen består av Atlas Copco, Beijer Alma, BillerudKorsnäs, Boliden, Castellum, Holmen, Hufvudstaden, Klövern Pref., SCA och (som enda spekulativa inslag) SSAB.
PPM-sparar i Didner & Gerges välskötta fonder med följande fördelning – Aktiefond 40%, Global 40%, Småbolag 20%.
Vill man ligga "billigt" mot svenska börsen utan eget tänk så tycker jag även följande är värda att lyfta fram (förutom Avanza Zero):
XACT OMXSB Utd (0,3% förvaltningsavgift – delar ut reda pengar, juni månad)
Spiltan Aktiefond Investmentbolag (0,2% förvaltningsavgift – återinvesterar utdelningar)