Jag har inget konkret att komma med här, men jag har en känsla av att många har varit sjuka i sommar. Förkylda. På sommaren. Detta trots att vi har haft en kanonsommar med fint väder, sol och värme i större delen av landet.
Bitvis har det känts som om det vore mitt i vintern, när det gäller förkylningar. Eftersom det samtidigt mestadels handlar om lindrigare förkylning, hosta och lite feber, så är det förstås inget som fångats upp av våra myndigheter, då det inte verkar röra sig om influensa.
Kanske har folk slutat skriva om sina fantastiska liv på Facebook och diskbänksrealismen har gjort sitt inträde i sociala medier? Men jag har samma uppfattning utanför Internet också – många som har varit sjuka i sommar.
Någon annan som har samma uppfattning? Eller inbillar jag mig?
61 kommentarer
Upplever samma sak fast hos yngre löneslavar…
Vi är 4 i familjen, barn 2 och 4 år. En rejäl förkylningsomgång i juli , båda barnen och en vuxen. Nu igen i aug/sept men bara de vuxna (ännu). Jag håller med dig, har samma känsla att det varit sommarvirusar i år.
Förkylningar lär vara vanligare varma somrar, då man badar mycket, kyler ner sig och inte har tillräckligt med kläder på sig.
Ingen i min bekantskapskrets var sjuk under säg juni-slutet augusti vad jag kan minnas.
Typ förra veckan började det dyka upp lite förkylningar och sånt, men gissningsvis beror det på att alla är tillbaka på bussen/jobbet/skolan/whatever och börjar byta baciller med varandra.
Vi goter och daner härnere i söder är ju dock betydligt robustare genetiska exemplar än längre upp i Sverige. Norrlänningar verkar ju kunna inavla sig själva till sjukdomstillstånd utan något hjälp utifrån – se Skelleftesjukan etc. Så det är väl möjligt att det ser annorlunda ut längre upp i Sverige.
Alla purskånska kvinnor lär genetiskt stamma från samiska kvinnor enligt någon undersökning.
källa?
http://ki.se/ki/jsp/polopoly.jsp?l=sv&d=130&a=116751
Enligt den här studien står sydsvenskar närmare tyskarna, vilket också är i linje med de geografiska förutsättningarna. För en skåning ligger Polen och Tyskland "närmare" än Stockholm eller Umeå. åtminstone sjövägen.
Det går säkert att spåra ungefär samma relation i dialekterna.
Efter lite googling hittade jag din källa.
Ja, skåningar och samer har gemensamma anfäder, antagligen de från de första människorna som vandrade in i Sverige efter att inlandsisen drog sig tillbaka.
Därmed bör så klart skåningarna, inte samerna, tillerkännas rättigheter som Sveriges urin-vånare.
Vart ligger Listerlandet?
Ja, det var 100 år sen det försvann.
Skelleftesjukan finns fortfarande.
Så jag antar att slutsatsen du vill dra är att Norrland ligger 100 år efter sydsverige ungefär?
BP. Listerlandet är Jimmie Åkessons hemtrakter.
Hmmm…
när svensken tog över i Blekinge så importerades regeringstrogna österbottningar till den nya kolonin i söder, där varven och flottan placerades…
sameättlingar!
Blekinge…
jaja..
klart att en del drog söderut utmed kusten och hamnade i Simrishamn, ty det var där man tog DNA-prov på "urskåningar"…
MitokondrieDNA.
En annan intressant egenskap blir ju då att mygg och annat otyg tycks ju sameättlingar klara bättre än sörlänningar.
Fråga gärna folk som härstammar från Blekinge hur det är med det…
Ni blir överraskade!
Samma gäller förmågan att tåla kyla!
Precis som riktiga nordbor tycks en del blekingar vara oerhört tåliga mot kyla…
Också mitokondrieDNA som styr…
Kan det ha någon betydelse att den ena sjukdomen är dominant och den andra recessiv?
För övrigt så anser jag att göra sig lustig och försöka plocka billiga poänger på folk som lider av allvarliga sjukdomar inte ens är i närheten av normalbegåvat.
Alla genetiska sjukdomar som drabbar före fertil ålder brukar vara recessiva…
De sjukdomar som drabbar efter fertil ålder kan mycket väl vara dominanta…
Eller hur?
Sedan finns det ju olika styrka även i dominanta egenskaper.
@Bp. Jag ska hälsa det till min sjuka mamma att hon får sluta skoja om sig själv. Eller var det något annat du avsåg? Mitt skulle kunna tolkas som det, men Jimmie Åkessons hemtrakter är faktiskt Listerlandet.
Det stämmer i och för sig att Skelleftesjukan är dominant och att det är skälet.
Dock kvarstår det som står i KI:s studie:
"Hos befolkningen i södra Sverige finns endast små lokala genetiska skillnader, medan de särskilt i Norrbotten och Västerbotten är större. Det kan förklaras av att befolkningsmängden i norr varit mindre och att människor levt mera isolerade, vilket har lett till uttalade lokala genetiska skillnader. "
Vad säger ovanstående, om inte att norrlänningar är mer inavlade än sydlänningar?
Det skrivs att vi nu för tiden har mellan 1-4% Neanderthalgener. Vore intressant att se om det finns fickor av population med den högre koncentrationen, kanske i Skåne eller kanske i Norrland. Tycker mig dock ibland se tydliga tecken i regeringspopulationen, fast jag kan ha fel.
Ben Dover, skilj på avlad och inavlad. Någonstans, däremellan, går en fin gräns.
Nja, nu pratar vi om relativa skillnader, inte ett absolut begrepp. Att norrlänningar är MER inavlade än sydlänningar finner jag inte kontroversiellt.
Huruvida en person på 1,90 kan beskrivas som "lång" kan man debattera, men att han är längre än en på 1,70 är däremot odiskutabelt.
Skulle säga att norrlänningarna är bättre avlade. Större genetisk variation innebär bättre anpassning till förändringar och med lokal linjeavel är man sannolikt också bättre anpassade till lokala förhållanden än vad sörlänningarna är.
Glaset är alltså halvfullt, inte halvtomt.
Linjeavel är ett annat ord för inavel, som man främst använder om djur ja. För människor heter det ändå inavel.
Dessutom blandar du ihop kontrollerad linjeavel på redan avlade nyttodjur med en okontrollerad inavel på människor.
Det förra kan ge ett gott resultat. Det senare brukar ge ett dåligt resultat.
Inavel och linjeavel anses ju vara något fult numera…
För hundra år sedan var det tvärtom.
Alla husdjursraser skulle vara "rastypiska"….
Så är det väl fortfarande, men om någon får för sig att driva avel i den egna besättningen, får, kor, hundar katter eller vad som helst, så anses det bryta mot en föreskrift som anser att man inte får bedriva avel med djur som kan nedärva genetiska problem….
Som om något sådant finns?? Alltså genetiskt perfekta varelser…. Utom i filmen "femte elementet" i så fall…
Alltså, alla levande varelser har genetiska variationer som i vissa situationer slår "fel"…
Vi har alltså lika tokiga åsikter om genetik idag som för hundra år sedan!
Fast tvärtom!
Inavel, eller miljöanpassad avel, på folk eller fä. Utmejslat av den miljö, den natur som man lever i, är lika bra för den miljön eller platsen, bättre än urbanerna idag som ju alla är tvingade att anpassa sig till stadsmiljön, vår moderna kost med mycket snabba och billiga kalorier, vår stressade och inrutade liv i ekorrhjulet… Hur många klarar det?
Vad som tycks vara precis som på det gamla trettiotalet är raljerandet över folks genetik, även här.
Hmm.. vad (fan?) är en "norrlänning?".
Jag bakar aldrig ihop skåningar, västgötar och fjollträskare i begreppet "sörlänningar".
Varför ska alla norr om Dalälven samlas under ett så luddigt och direkt felaktigt begrepp?
Vi kanske måste bli kaxigare
http://blogg.vk.se/ingvarnaslund/2013/08/31/vi-maste-bli-kaxigare/#comments
Okunskapen om geografin och andra förutsättningar norr om Dalälven är monumental i Fjollträsk med omnejd. Men att den är så rudimentär på andra håll i Södra Sverige är alarmerande.
Jag är västerbottning, och har ungefär lika mycket gemensamt med en västmanlänning som med en jämte.
Jag känner inte till hur det är att bo i glesbygd eller avfolkningsområde, den kommun jag är född och bosatt i är Sveriges snabbast växande kommun sett över de senaste 50 åren. Väldigt långt från medias snedsnickrade fantasibild över exostismen i bidragsberoende och myggeländets värld.
Jag tycker snarare att det är precis som på 30-talet. Det finns en helvetes massa människor som kan snacka om hur olika folkgrupper kör med kusingiften och hedersregler och hur hudnyansen styr människovärdet.
Men att vår egen folkgrupp skulle ha nåt slags genetiska problem, det får man inte prata om.
@Man with no name:
"Norrland" har väl en befolkning på 1,1 miljoner vilket är mindre än Skåne.
Att du översiktligt benämner folk "skåningar" ter sig således ungefär lika orättvist som att folk benämner dig "norrlänning".
@ Bend over:
Vad har befolkningssiffran med det här att göra? Det är 110 mil mellan Gävle och Kiruna, ungefär lika långt som mellan Malmö och Bratislava.
Likheterna är ungefär lika stora.
Att säga att det förr, innan modärnismen, var okontrollerad avel visar nog på en kunskaplucka. Föräldrarna bestämde och planerade, drängastenar skulle lyftas, hur hade motparten det ställt, hemgift, lysning, odalmän, lösdrivare skickades på arbete osv.
Okontrollerad avel är väl det som sker i dagens Sverige när folk träffas fulla på krogen.
Ja ja kanske bäst att släppa frågan, eller inte, i landet med så stor andel barn till separerade föräldrar.
Eller gå till Liseberg och se tjejorna i yngre tonåren gå klädda som h—r. Är de lyckliga i sin frihet? Är de fria? Var de friare förr när etiketten var striktare?
@Man with no name:
Jaha, så du har bestämt att det är territoriets storlek som betyder nåt när det gäller benämningar? Tror tyvärr inte de flesta håller med dig.
@kgb35:
Se på de egyptiska faraonerna, de ville inte släppa makten utanför familjen och avlade barn med sina syskon. Ekonomiska överväganden som arv, hemgift mm har således inget med en genetiskt målmedveten/kontrollerad avel att göra.
Kiruna kommun omfattar 20500 km2 och innehåller gissningsvis 75 000 personer.
Den så kallade "metropolitan statistical area" för New York, en vanlig gränsdragning, innehåller 20 miljoner människor men omfattar endast 17500 km2.
Men enligt dig är det då viktigare för skolbarn jorden runt att lära sig var Kiruna ligger, för enligt dig är det en större stad?
Ja, just… få se nu… Smygehuk, Trelleborg, Ystad, Eslöv… sen är det Norrland, Ryssland och Asien.
Ja, lite så ser ju folk faktiskt på världen. Vilket är vettigare än ditt förslag: Kiruna, Moskva, New York. Eller att Antarktis skulle få en stol i FN – det är ju trots allt stort. Man kunde ju satt en pingvin på den kanske.
Det där med ytan känns lite som när ert fattiga kommunalråd ville mäta soltimmar dygnet runt. Ett försök att få er betydelselösa avkrok att betyda lite mer.
Ni glömmer en spännande faktor…
Komsafolket.
Fanns det människor vid nordnorska kusten under istiden?
Jag och särbon hostade och snorade oss igenom hela juli. 10 dagar med feber drygt 4 veckor men snor och sleminvantion samt svårighet att sova pga hosta. Var fler i bekantskapskretsen som åkte på samma elände. Dock ej klassiska influensa symtom med ont i kroppen./Susanna SVensson
Första sommaren som jag och min familj (2 barn) har varit helt friska från 1:a maj till sista augusti. Nu kom iof förkylningen hos de små men det skyller jag på "tillbaka på dagis syndromet"
Inget jag har märkt. Barnen blev snoriga så fort dom kom tbx till dagis och skolan för två och tre veckor sen. Men överlag så upplever jag mycket mer och ihärdigare influensasymtom liknande tillstånd på vintern dom senaste åren, det är något jag reflekterat över i alla fall. Beter vi oss annorlunda i och med sociala media, inne mer osv eller är virus och bakterier på krigsstigen? Eller inbillar jag mig.
Instämmer där. Friska barn hela försommaren och sommaren fram till dagisstart, sen smällde det till. Annars mer förkylt och influensadrabbat vintertid senaste åren, men det hör småbarnsåren till helt enkelt.
Ja men även bland vuxna utan småbarn tänker jag på speciellt i vintras.
Samma här. Sommarn varit bra. Det är dagiset som styr hur förkylda vi är. Det de stora barngrupperna som är boven:
– under inskolningsperioden i början på augusti fanns det bara ett fåtal barn. allt var frid och fröjd.
– i mitten på augusti fylldes avdelning på upp till max 16 barn. veckan därefter var hela familjen förkyld.
– antalet barn verkar alltså öka spridningsrisken för bakterier/virus.
– låg personalstyrkan barn/personal gör även att barnen vistas ute i kortare perioder.
Under värsta vinterinfluensan får barnen helt enkelt stanna hemma vid lindrig förkylning för att få en chans att återhämta sig.
En stor samhällsekonomisk förlustaffär att spara in där med andra ord. Man måste skriva det på näsan på politikerna för att dom ska förstå. Sen kommer även kostnader i form av stökiga otrygga barn när dom blir lite äldre.
Samvariation innebär inte kausalitet.
En del hävdar att kallare väder innebär att slemhinnorna blir mottagligare för virus på nåt sätt.
Kallare väder bidrar förmodligen också till mindre utevistelse, t ex.
Dagis är nog en otrolig stor förlustaffär för allt utom BNP uträkningen. Bara budgeten för skolan är väl högre än de flesta betalar i skatt.
Sedan har vi alla psykiska åkommor som kommer av övergivenhet(barnet) och skuldkänslor (föräldern) vid lämnandet på morgonen och barnets ofta väldigt långa stressiga arbetsdag från drygt ett års ålder. en institution med långsiktigt perfekt nedbrytande av befolkningens initiativkraft. Anor från Sovjet.
Även i detta kan man se att nuvarande regering blivit socialistisk och går andras ärenden – läroplan och inte upprättat vårdnadsbidrag.
Tänk om man kunde få kommunala dagisplatsbudgeten som vårdnadsbidrag rakt av!
Var rejält förkyld i början på Juni – var sängliggande i en hel vecka. Feber, halsont och en rejäl hosta som jag fortfarande inte är helt fri från.
Definitivt! Har reagerat på detta såpass att det varit uppe till samtalsämne med bekanta några gånger under sommaren, och andra tycks ha samma uppfattning. Det har hostas och nysts i Stockholm som aldrig tidigare, och det är inte pollen. Det tycks som att rundgången på förkylningar och segdragna symtom/restsymtom parkerat i år. Har själv dotter som haft bihålebesvär hela sommaren.
Känner inte alls igen mig. Inga förkylningar ellar andra sjukdomar inom familjen eller i bekantskapskretsen. Å andra sidan så loggar vi det inte heller…
Känner inte igen att det florerat mer förkylningar än vanligt.
Är dock sedan några dagar hes och lite förkyld….
Inget här inte. Syrrans familj med 2 små ungar klara sig fint denna sommar.
Själv purfrisk, men har bekanta som haft segdragna luftrörsproblem, men de har varit i åratal. De går i skov, och i dalarna är det mycket hosta och hängighet men just inget mer. Svensk sjukvård säger "vila några veckor".
Man kan också käka immunostimulerande bronkmediciner (från utlandet) och de är verkligen effektiva.
Nej, kan inte påstå att jag märkt av ökad sjukdom i min bekantskapskrets i sommmar. Några har ju varit lite krassliga, men inte så många att man reagerat.
Nu på höstkanten de senaste 3 veckorna har en hel del bekanta varit sjuka i min bekantskapskrets i Borlänge. På sommaren var ingen sjuk.
Det kan lika gärna vara en social effekt!
Börjar folk ana att Cornu har rätt….
Att undergången är nära och det hjälper inte att springa runt i ekorrhjulet….
Sådant kan frammana alla möjliga och omöjliga sjukdomar.
Håller med – tycker också att folk har varit mer förkylda än vanligt, och nu snart börjar det på riktigt. Man hinner inte komma många hållplatser med bussen innan åtminstone 10% av resenärerna har nyst rakt ut. Man undrar vad det är som ger folk rätten att smitta ner andra? Är väl inte så svårt att kväva nysningen, eller åtminstone nysa i armvecket? Som tur är cyklar jag för det mesta, men man tar ju bussen ibland när det inte går att lösa smidigt och det räcker för att få en hel hög med förkylningar, influensor och annat. Nu har jag iofs barn på dagis, så oavsett vad jag gör kommer jag att bli sjuk.
Armvecket är ganska usel stoppare även om förstås bättre än att nysa rakt ut. Bättre är att nysa ner i tröjans/skjortans halsöppning.
Att smittskyddsmyndigheten inte rapporterar om det är förstås tecken på att det är en konspiration mot alla vedeldare.
Jag har känt mig ovanligt frisk i sommar, faktiskt det friskaste jag har varit på länge (jag loggar dagligen alla sympton på en skala 1-5).
Det låter inte helt friskt att logga alla symptom varje dag 🙂
Kan det vara så att läkemedelsbolagen har köpt in sig i flygbränslebranchen?
Sommaren inleddes med osedvanligt envis förkylning (mest hosta, troligen sekundärt slem från bihålorna)hos mig och närstående. Den varade i 5-6 veckor, och gav motvilligt upp efter Kåvepenin-kur (möjligen så självdog den).
Två observationer från mötet med halsläkaren:
1) Han ville inte skriva ut den starkare hostmedicinen (Cocillana), då den kan fungera kontraproduktivt.
2) Han rekommenderade mig att skölja näshålan med (hemgjord) koksaltlösning, vilket jag gjorde. Min upplevelse är att det faktiskt gjorde nytta. Back to basic.
Familjen har varit lika frisk som vanligt. Yngsta dottern fick dock snuva vid skolstarten, men det brukade jag också få när jag konfronterades med ovana baciller efter sommarlovet.
jag är normalt kärnfrisk, kan gå 2-3 år innan jag åker på en förkylning eller någe sådant, en just nu så är jag snuvig och hostar så pass mycket att jag får spänningshuvudvärk i nacken..
Alla ovanliga förkylningar kan mycket väl vara långtgående bieffekter av "svin"vaccinationer. De flesta tål alla vaccinationer men olika mycket. Andra har blivit svårt sjuka. Man kan också bli smittad av de som tagit vaccination (fått i sig virus), även om man inte själv gjort det.