Via bloggrannen Osunt upplystes vi förra veckan om att gaslagren i EU i år är lägre än vid samma tidpunkt förra året. Får vi inte en mild och kort vinter i Europa i år står vi inför en potentiell energikris i EU, där gasnätet helt enkelt inte kan leverera den efterfrågade gasen till kraftverk och uppvärmning, samtidigt som tysk kärnkraft ska stängas ner och vi även här i Sverige har problem med våra pensionärer till kärnkraftverk.
Som tidigare rapporterat var Storbritannien två dagar från att få slut på gaslagren i våras och allt hängde på att enskilda tankers med flytande naturgas kom in i hamn enligt schemat.
Gaslager enligt NBP. Notera hur nära de var att ta slut förra året och att lagren i år inte nått förra årets nivå. Grå bakgrund visar lagerkapaciteten. Källa: GIE – Gas Infrastructure Europe |
Vinterkonsumsionen av fossilgas är högre än produktionen och importkapaciteten och under sommarhalvåret bygger man därför upp omfattande lager för att klara vintern. Dessa lager toppade den 25:e oktober i EU som helhet förra året, men ligger i år efter förra årets lager. Lagren i Storbritannien, via National Balancing Point – NBP, har redan toppat i år och börjat falla eller gå kräftgång. Upprepas förra årets vinter tar gasen slut i England någon gång efter årsskiftet.
Samlade gaslager i EU. Ljusgrå bakgrund är total kapacitet. Källa: GIE – Gas Infrastructure Europe |
Detta stannar inte vid priset på gas, utan med gaskraftverk som ett betydande inslag i europeisk elproduktion kommer även elpriserna att påverkas, och med det även svenska elpriser.
Avgörande den närmaste månaden är när det blir tillräckligt kallt för att gaslagren ska börja arbetas av snabbare än de kan fyllas på via produktion och import.
Dessutom kommer läget för gasen vara extra känsligt för externa störningar denna vinter. Stänger Ryssland, oavsett anledning, sin export i vinter kan det snabbt bli väldigt tuff. Sprider sig den underbara arabiska våren till t ex den stora gasexportören Algeriet kan det också bli problem. Och om exempelvis Trollfältet i Norge, som står för ca 40% av landets gasproduktion, drabbas av driftsstörningar kan det slå hårt i en ansträngd lagersituation.
Sveriges enskilt största utsläppare av fossil CO2? – Göteborg Energis “miljövänliga” fjärrvärmeverk Rya |
Gaslagerbufferten är helt avgörande för europeisk energiinfrastruktur vintertid och utan denna buffert kan i praktiken stora delar av alla gaskonsumenter, även kraftverk, få stängas ner. I värsta fall blir trycket i ledningarna så svagt att allt får stängas av, trots produktion.
Sverige har byggt ut sitt fossilgasberoende via bl a Rya Kraftvärmeverk i Göteborg, som i praktiken sitter sist på en ganska medioker gasledning. En sådan liten förbrukare är ganska lätt att stänga av från det europeiska gasnätet om det blir kris.
Väl värt att tänka på både privatekonomiskt, säkerhetspolitiskt med avseende på bl a Syrien, såväl som investeringsmässigt. Det är inte bara att importera mer flytande naturgas, LNG, det finns begränsningar i importkapaciteten även där…
24 kommentarer
En nåd att stilla bedja om – lite kris så att kärnkraften får fart igen?
Är det rationellt att be alltså?
Det beror på om det finns någon som lyssnar eller om man bara ber rakt ut i luften.
Undrar just hur EU:s krav på svensk energiexport kommer att se ut om detta blir verklighet. För några år sedan blev ju danskarna sura för att vi använde vår el själva isf att sälja den till dem. Resultatet, dyrare el för sydsvenska kunder. I detta scenario kanske vi tvingas till elransonering i Sverige för att bidra med svensk el till ett fruset Europa
Tyvärr ett resultat av den rödgrönbruna miljö- och energi-politiken, där man gått hårt in på fantasin om att koldioxid kommer öka jordens medeltemperatur.
I strävan att minska koldioxidutsläppen så har man slagit undan benen på en tekniskt fungerande energiförsörjning, på bekostnad av så kallad "grön el" som bara fungerar under vissa driftförhållanden (att sedan koldioxidutsläppen ändå inte minskat är en fråga för sig).
Samtidigt har inte temperaturen stigit som förutspått och vi har haft fyra mycket stränga vintrar i Europa de senaste åren.
Nu verkar i alla fall Europa ha vaknat, bla har Merkel inför valet sagt att "energiwende" i Tyskland ska ses över. Framgångar för UKIP i England gör också att den extrema energipolitiken där är hotad. Vidare har det varit öppen konfrontation mellan miljö- och finans-intressen i EU. Osv
Här i Norra Nordkorea däremot så vill nomenklaturan lägga ner ytterligare kärnkraftverk och skapa en ny underklass av människor som inte längre har råd att ha uppvärmning eller belysning i bostaden
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
om du läser på lite så kanske du kan hitta lite fakta om hur vindströmmarna rör sig, istället för att ta vägen ner genom södra Usa och längst med ekvatorn upp till norden tar de istället vägen över Grönland, detta leder i sin tur till kallare vintrar.
Fakta Ali? Har du inte blandat ihop det med klimatalarmisternas propaganda? Prova att ta del av utländsk media istället för den smörja som publiceras här i Folkrepubliken Absurdistan. Det brukar ge en lite mer nyanserad bild av verkligheten.
Mer väder (alltså även kallare vintrar) har legat med i modellerna om ökad växthuseffekt i decennier. En del personer kommer dock alltid ta sina egna observationer senast tiden och applicera det på hela världens klimat för all framtid. Dessa personer kommer inte bry sig om fakta som motsäger deras egna högst begränsade och ej vetenskapliga observationer.
@ Axel S
Nä. Inte ens när dom står med glaciärvatten upp till knäna.
Det är bara att sänka inomhustemperaturen några grader, 23-24 grader som många har är helt onödigt, räcker gott med 19-20 grader, under WW2 så fick folk nöja sig med 14-15 inomhus.
Det är kanske dags att köpa långkalsonger och ylletröjor innan de tar slut i affären 🙂
Samtidigt blockerar den europeiska miljörörelsen och politiska vattenmeloner inhemsk gasproduktion. Gasproduktion som inte bara kunde ge oss trygg värme under vintrarna utan dessutom skapa jobb och välstånd. Kanske är det just vintrar där folk får frysa som behövs för att få det att vända? I Storbritannien verkar man iaf gå mot att satsa på utvinning av de enorma fyndigheter som hittats i marken.
i det fallet håller jag med miljörörelsen, gasutvinning med hjälp av sk fracking är inte tillrådligt, vi vet inte säkert vilka skador det kan ge på miljön.
Ja, av all info jag hittat om ämnet så verkar fracking vara en av de mest desperata handlingar vi som samhälle kan ägna oss åt ur energisynpunkt i alla fall.
"Kosta vad det vill för framtiden, så länge vi syns från rymden även inatt!"
Knepigt läge med tanke på att kommande vinter i Europa blir brutal (igen) och kanske även i fortsättningen se länk http://notrickszone.com/2010/09/10/joe-bastardi-future-shock-brutal-winters-ahead-from-2013-on-now-into-a-major-la-nina/
Dags att ta fram varma underkläder ur garderoben eller att bunkra upp med drivmedel, ved etc.
Vi har uppvärmning via gaspanna och jag kände det var läge att maila EON med lite frågor gällande vilken säkerhet i leveranserna man kan räkna med framöver… Vi får se om det blir några svar – i så fall postar jag dem här. På hemsidan är de exempelvis rätt luddiga gällande vilka länder de köper naturgas från. Har lyckligtvis installerat en bra kamin och precis fått vedleverans men utan gas skulle det nog kunna bli rätt kallt ändå…
Cornu, varför är gaslagren så låga? Har du sett någon uppgift om det?
Minns inte om jag sett något uppgift. Har förklaringen att våren var sen så lagren användes mer än vanligt förra vintern och eftersom tillförselkapaciteten är begränsad har man inte lyckats arbeta ikapp förra årets lägre lager. Om det är min egen slutsats eller jag läst det någonstans är en annan femma.
Raffinaderiet i Lysekil stängs ner för revision, där bla en LNG terminal skall öppnas. Når gasledningen dit?
Elprisområdena är effektiva för att hålla nere elpriser i resten av Sverige. På senare tid är de dessutom så effektiva att skillnaden blir allt mindre.
Enligt Vindkraftsnyheter.se har man i Tyskland börjat försöksverksamhet med att elektrolysera vatten och skicka in vätgasen i naturgasledningarna.
http://www.vindkraftsnyheter.se/2013/09/vindkraft-omvandlas-till-gas-i-ny-anl-ggning
Varför inte öka utbyggnaden av vår vindkraft och göra sammaledes, borde ge goda exportinkomster.
I Göteborg finns det en stor gasklocka, som kan användas för gaslagring, om den inte har har hunnit att rosta sönder.
Tilläggas kan, att på 1950-talet i Teknisk Tidskrift, framfördes förslaget att elektrolysera Norrländsk elkraft och sända energin som vätgas i pipeline till Sydsverige. Det ansågs då att detta borde vara lönsammare på grund av kostnaderna för en bred kraftledningsgata plus förlusterna i kraftledningen.
Dags att ta upp iden på nytt?
Det skulle vara nyttigt för folket i det Förenade kungadömet och lite småroligt om de fick stänga av värmen i januari. Deras hus är nästan isolerade som på medeltiden. Makthavarna kan lätt införa ett förbud om säg högst 10 grader C inomhus. De egna fälten i Nordsjön är nere på noll i produktion omkring 2020 vid en linjär extrapolering.
http://www.eia.gov/todayinenergy/detail.cfm?id=6770
De moraliserande stackarna har stängt kolkraftverk för att förbättra klimatet. Som kanske får öppna igen, om det nu är möjligt. Det europeiska systemet för handel med koldioxid har kraschat. Snart kraschar kanske själva handeln så att de närmast Ryssland, Norge och Algeriet behåller gasen i Ukrainsk anda, vilket kan ge kungadömet som ligger längst bort än mindre.
Den allt större importen av flytande naturgas till kungadömet är nog säkrare eftersom exportören mer säljer till högstbjudande, åtminstone så länge den marknaden fungerar. Blir det långvariga strömavbrott så kan landet komma fritt fall till en kollaps. Men dit är det nog långt. Hur stora störningar behöver finansgubbarna i London för att fly utomlands?
Lutningen i årets laddning av lagret är ungefär samma som förra året. Förmodligen laddas det maximalt. Lagrad mängd är ungefär 1 månad förskjuten. Alltså har lagret samma mängd en månad senare i år.
Den totala omfattningen i kungadömet som ett årsgenomsnitt enligt min länk är cirka 8 miljarder kubikfot, eller 0,25 miljarder kubikmeter, eller förövrigt ca 1/8 av i USA. Den månad som lagret ligger efter motsvarar ungefär 0,75 miljarder kubikmeter. Så det är 3 dagars förbrukning som ”saknas” i lagret. Det kan tyckas lite, men om det blir kallt så betyder detta mycket höga priser eftersom de flesta inte bryr sig om priset. Förbrukningen är tydligen ganska jämn under året och lagret betyder inte så mycket.
omfattningen i kungadömet per dag som ett årsgenomsnitt, ska det vara
Jag ser möjligheten att slå två flugor i en smäll.
Man hyr ut halva boendet till syriska flyktingar eller ensamkommande flyktingbarn, så får man något tusental watts extra uppvärmning och gör sig en hacka på kuppen.