“I see convoys curbcrawling West German autobahns
Trying to pick up a war
They’re going to even the score”
– “Blind Curve – Threshold”, Misplaced Childhood, Marillion 1984
Den just pågående ryska beredskapsövningen i östra militärdistriktet är med sina 160 000 man världens största eller näst största militära övning sedan andra världskriget. Här följer en lista med de fyra största övningarna.
Tillägg: Hallandsposten skriver välformulerat och (blogg)påläst om den pågående ryska jätteövningen på ledarplats (betalvägg – man vill att folk ska betala för tidningens politiska ledaråsikter, men fungerar på mobilsajten) och blir nummer två att uppmärksamma det hela efter Bonnier/DN i helgen. Även Norrköpings Tidningar har vaknat på ledarplats. NT nämner också samma siffror på budgetnedskärningar inom vård och skola i Ryssland, som jag tidigare nämnt. Ledaren är nästan exakt en mer välformulerad saxning av mina tidigare blogginlägg, inklusive samma siffror och sifferintervall (jämför här, här och här). Visar på hur den svenska bloggosfären kan vara ledande i bevakningen av sådant som media annars ignorerar. Även TT är nu inne i matchen, liksom Ekot. Kanske för att AP vaknat. Det finns anledningar till att det heter gammelmedia… Norrbottens-Kuriren är också på hugget på ledarplats med udden mot svensk försvarsministär.
1. Dnepr, 200 000 man, Sovjetunionen 1967
Världens förmodat största övning hölls 1967 som 50-årsjubileum av den ryska revolutionen och utspelade sig kring floden Dnepr. Enligt uppgift ska detta vara den största övningen någonsin och omfattat hundratusentals (plural) man. Annars anger NATO-uppgifter att Zapad 1981 var störst (Wikipedia) med sina 100 000 – 150 000 man.
2. Beredskapsövning, 160 000 man, Ryssland 2013
Den pågående övningen har officiellt flera gånger angetts till 160 000 man och inkluderar flytt av pansardivisioner 3000 km med järnväg, för att undsätta den fd till hälften japanska Sakhalin-ön, där man inom 48 timmar från övningens oförberedda start luftlandsatte en luftlandsättningsdivision med stridsfordon och artilleri, som första försvar av ön. Enligt officiella uttalanden är övningen inte alls riktad mot någon speciell nation, trots att övningen alltså körs på tidigare japanskt territorium, direkt efter en rysk-kinesisk samövning. Mitt under den ryska övningen passerade också kinesiska örlogsfartyg mellan Sakhalin och Japan för första gången någonsin.
Övningen omfattar trupper från främst det eftersatta östra militärdistriktet, förstärkt från det centrala militärdistriktet. Det hela talar för att Ryssland inom ett dygn kan aktivera minst 4x så stora styrkor, dvs 640 000 man.
3. Zapad 1981, 100 000 – 150 000 man, Sovjetuionen 1981
Den på sin tid, även i svensk media, mycket uppmärksammade övningen Zapad 1981, var riktad mot solidaritetsrörelsen i Polen och var en förberedelse för att invadera den trilskande Warzawa-paktmedlemmen. Övningen var dock mindre än den nuvarande beredskapsövningen. Enligt vissa uppgifter ska denna övning varit större än Dnepr 1967, vars siffror i så fall är överdrivna. (Wikipedia) Titta på denna video och betänk att nuvarande beredskapsövning alltså är större och omfattar en större yta, plus att den sker utan förvarning för de inblandade trupperna.
4. Reforger, 125 000 man, Västtyskland/NATO 1981
NATO:s största övning någonsin var Reforger och utspelades sig 1988 (Wikipedia). Ryssland har idag alltså större övningar än NATO:s största övning under kalla kriget.
I sammanhanget kanske man bör nämna att Sverige inte övat på bataljonsnivå (500 – 1500 man) sedan 1990-talet och inte på brigadnivå (5000 man) sedan 1993. Istället får vi vara lyckliga om vi lyckas öva ett kompani (100 – 200 man) samtidigt, även om vi oftast bara övar på grupp (6-12 man) eller plutonnivå (30-40 man). Visserligen omfattar en del svenska övningar mer personal än så, men inte i sammansatta enheter. Först det senaste året har man ens genomfört några stabsövningar på högre nivå i Sverige igen, men utan att öva hela kedjan, med allt vad det innebär i form av problemlösning och isolerande av brister i organisationen.
Tillägg: Ovanstående stycke är tydligen inte korrekt. Bataljonsledning ska övats 2007 och 2010 och brigadledning så sent som 2006. Det verkar dock handla om sammansatta bataljoner och brigader, där man plockat ihop det som funnits tillgängligt av värnpliktiga GU-kompanier, så man har inte övat en komplett bataljon som faktiskt ska vara tänkt att verka tillsammans, undantaget Nordic Battlegroup förmodar jag. Jag ser fram emot detaljer så vi kan reda ut exakt vad man faktiskt övat. Dock är inte 2:a och 3:e brigaden fixerade idag, utan ska plockas ihop utifrån IO2014:s bataljoner vid behov, vilket ligger mer i linje med brigadövningen 2006. Jag hade alltså fel, men jag tror alltså inte att komplett bataljon från ett förband har övats, utan bataljon ihopplockad från flera regementen. Man kan säga att vi övat på brigadnivå och bataljonsnivå, men vi har inte övat brigad och vi har inte övat bataljon. Likväl fel av mig, rent formellt. Skillnaden är dock enorm att använda GU-kompanier från olika regementen mot när man kallade in värnpliktiga för repövning för komplett bataljon och därmed övade alla moment från. Möjligt att det skett kompletta repövningar sedan 1993 (1994?), men det kände inte jag till. Själv gjorde jag en SÖB, en repövning för befäl, 1995, och då var beskedet att det inte skulle bli några mer repövningar av bataljon i Sverige, vilket vi annars skulle genomförts 1996 eller år 2000. Eftersom inget (?) regemente ens under invasionsförsvarets värnplikt utbildade en hel bataljon samtidigt, så kan ingen bataljonsövning genomförts sedan man slutade med repövningar, och därmed kan man inte heller övat någon komplett brigad heller. Däremot kan man övat ledning av bataljon och brigad genom att plocka ihop GU-kompanier från flera bataljoner och och brigader.
Från den svenska försvarsberedningen som just gjorts och som ligger som underlag för nästa svenska försvarsbeslut:
“Försvarsbudgeten har ökat allt sedan 1999, om än från en mycket låg nivå på 1990-talet då löner tidvis inte betalades ut och endast stabsövningar ägde rum på högre nivå än bataljon undervissa år.”
Nej, detta citat handlar inte om det svenska försvaret, utan om synen på Ryssland i försvarsberedningen. Men detta passar 100% på Sveriges förmåga, ner till att löner inte betalas ut på grund av IT-systemet PRIO, som kostat miljarder att införa. Fast det är klart, vi har ju inte ens övat på bataljonsnivå så den sista fetstilen är inte helt korrekt. Det bör stå kompani och inte bataljon.
11 kommentarer
؟ Jag gillar millitärövningar, jag menar det bränner ju en massa olja som vi har oändligt av och CO2 gör det ju varmare för oss här uppe i norden ؟
Å fan, jag som trodde att det var Väst-86 som var världens största övning. Det lät så på befälen i alla fall…
"utan förvarning", nja, de hade ju flera övningar innan, jag tror nog att de flesta var beredda på att det skulle hända.
Trams. "Nordanvind" -95 var störst, bäst och vackrast.
Allt annat är en mycket låg nivå.
Ja men vi får ju inte glömma att allt detta sker från en väldigt låg nivå…
Ingen av Bonnier/DN eller Svd har ännu skrivit om det svenska förslaget att Snowden skall få Nobel´s Fredspris. Vad säger det om våra 2 största tidningar?
(jag kan ha fel om de gömt en notis om saken i papperstidningen!)
Jo, SvD skrev om det. Därför brydde jag mig inte om att ta upp det på bloggen. Ville inte vara sen på bollen.
Det är en manöver riktad mot Nordkorea.
Och för oss här i västra delen av Eurasia är det förstås bara bra att Rysslands stat fokuserar sitt intresse i motsatt riktning. Nordkorea är ett geografiskt intressant byte för Ryssland.
Här är förresten en länk till utländskt massmedia där det framgår att president Putin själv följer övningen i fråga från en miniubåt:
http://www.nzz.ch/aktuell/international/auslandnachrichten/russische-kriegsspiele-1.18117193
Det är därför allt nytt krigsmaterial hamnar Västra och Norra distrikten?
Finns olja runt ön o Okhosta havet eller vad det heter.
Vår Svenska isbrytare Vidar Viking är där på uppdrag av nått Ryskt oljebolag o håller isen stången.
FM har under 2000-talet genomfört flera övningar på brigadnivån, senast jag deltog var 2007 då vi genomförde två övningar av den digniteten. Bataljonsövningar gjorde vi årligen fram till 07-08.
Det är förvisso ändå småkrafs i sammanhanget men alla gynnas av att rätt uppgifter används.