Den sena våren har inte bara drabbat Sverige, utan slog även mot Storbritannien, där man var endast två dagar från att få slut på sina gaslager, varefter hela gaskonsumtionsinfrastrukturen skulle stoppa pga brist på tryck i ledningarna – både el, industrier och värme hade slagits ut. Läs mer hos The Spectator.
Detta sammanföll passande nog med Margaret Thatchers begravning och gastillgången hängde på om enskilda fartyg med flytande fossilgas, LNG, anlände i tid för att ge ytterligare sex timmars tidsfrist innan landet i princip skulle slockna helt – övrig kraftförsörjning skulle inte orka försörja elnätet och hela Storbritannien hade därmed släckts ner, förhoppningsvis planerat på ett rullande schema.
Och problemen är ingalunda över. The Spectator:
“And even though the lights didn’t go out this time, the near-miss — plus a rash of stories about delays in the building of new power stations — offers a warning of what’s very likely to happen later in this decade, especially if the recent pattern of cold winters continues. A convergence of risks long foreseen by experts means that one of these days, ‘Who got us into this mess?’ will be overtaken as a national debate topic by ‘Why are we shivering in the dark?’”
Storbritanniens gasproduktion 1980-2011,
konsumtion och nettoimportbehov. Importbehovet är den mörkaste linjen. |
Storbritannien har gått från att runt millenieskiftet varit självförsörjande på gas till rekordstort importbehov, i takt med att man inte bara passerat sin nationella peak gas, utan också byggt ut konsumtionen för att matcha produktionen på toppen. Som bekant sitter man också i princip sist på det europeiska gasnäten och trycket räcker inte vid full belastning till att försörja Storbrittannien, som spenderar stora delar av året med att bygga upp lager för att överleva vintern.
Rysk gas kan t ex inte rädda Storbritannien, då man alltså ligger sist på nätet.
Rya fossilgaskraftvärmeverk
i Göteborg. |
Starka lobbygrupper vill se att Sverige blir ännu mer beroende av gasimport för vår el- och värmeförsörjning, men än så länge klarar vi oss någorlunda. När (inte om) svensk skiffergas börjar utvinnas kommer vi bygga ut och in oss i ett ännu större fossilgasberoende än idag och likt Storbritannien kommer vi tids nog nå nationell peak gas. Låt oss bara hoppas att vi inte blivit allt för beroende. Idag är det främst göteborgarna som får frysa när trycket faller i gasledningarna till Rya fossilkraftvärmeverk och Göteborg Energis fossila fjärrvärmenät.
26 kommentarer
Det är en följd av UK:s energi- och "klimat"-politik. De har medvetet stängt ned elkraftverk för att de vill att det ska bli så här. De ska tydligen ensidigt införa de skärpningar av utsläppscertifikat som EU nyligen röstade bort, så deras politiker eftersträvar att förvärra situationen ännu mycket mer.
Helt korrekt. Man har följt de falska profeterna (dvs vindkrafts- och klimat-hotarindustrin) som felaktigt påstår att vindkraft kan ersätta fossilenergiproduktion samt att klimatet ska bli varmare i framtiden (och vem behöver värma huset då?).
I verkligheten skulle Storbritannien, precis som Sverige, behöva nya kärnkraftverk, och en förbättrat elnät.
Sen vet vi alla att engelsk byggnadsstandard är bedrövlig när det tex isolering, men återigen, tror man att det ska bli ökenklimat så finns ingen anledning att köpa tex isolerglas till fönstren eller utföra andra åtgärder för att spara energi…
Steg ett är emellertid att slänga ut miljömånglarna ur klimattemplet, något som är på väg att ske i Storbritannien
Det kan omöjligt vara något problem, om gasen minskar så ökar priset och då ökar gasen. Det ordnar marknadskrafterna, allt enligt Kapitalisten.
Hur kan Storbritannien måsta importera gas och olja, dom har ju egen olja/gasindustri och den kan inte peaka. Det måste finnas massor av olja och gas i Storbritannien.
Varför hålla på och giddra med kärnkraft, Vindkraft, vågkraft etc när det finns hur mycket fossila tillgångar som helst, det sköter marknaden. Infrastrukturen finns ju redan så varför giddra?
Kapitalist talade och sa: Storbritaniens olja och gas kan inte peaka! USAs olja och gas kan inte peaka! Saudi-arabiens olja och gas kan inte peaka! Gotlands olja och gas kan inte peaka!
Hur kommer det sig dock att vi inte längre utvinner olja på Gotland? Är det för att priset på olja är för lågt? Kanske det, men kan oljeresterna på Gotland fylla Sveriges behov bara priset blir tillräckligt högt? Kan oljeresterna på Gotland fylla världens behov bara priset blir tillräckligt högt? Kapitalist förefaller omfatta en sådan teori.
Varför lyssnar någon på den djävulske dåren? Vik hädan, du onde!
Lelle
Nej, eftersom politikerna där, liksom i Sverige, förbjuder eller bötar alla som vill öka utbudet som reaktion på prisökningen, så förekomemr inte någon marknadsmekanism. Statliga regleringar ser till att priserna kan stiga utan gräns, ingen tillåts lösa problemet geno matt bygga nyha kraftverk, såsom hade skett på en oreglerad marknad.
Kuckeliku
Svårt att svälja, märker jag, men världsproduktionen av olja är högre nu än någonsin, liksom kända kommersiellt utvinningsbara fyndigheter. Peakoil-teorin går in i tredje seklet av falsifiering och förnedring. Peak:arna brukar vifta med grafer som visar att utvinningen i EN viss region har minskat, ja, men i andra regioner har den ökat ännu mer.
Visst behövs det ett sammanbrott ibland för att kunna sätta rätt marknadsvärde på en nödvändighet.
Redan på medeltiden brände man säd för att få upp priset. Dagens privatiserade naturliga monopol (oligopol eller omreglerad marknad) behöver inte bränna något de skapat, de låter bara bli att producera eller underhålla. Utgiftsbesparing som ger inkomstökning i marknadens gasbubbla, våta dröm eller högspänning.
Intressant!
Kan du ge nån länk eller annan ledtråd till var och när och vem som brände vems säd?
Naturligtvis var det en konkurrent med en starkare privat arme som ville göra den andra illikvid. OM de nu inte hade andra politiska tankar, som att dålig skörd skulle göra att Kungen blev o-poppis, då kunde jag med all min säd lätt storma in och ta hans rike, han hade inte en sold i mat ju.
Kapitalist, det kan bli svårt att länka till medeltiden 😉 men det finns väl historieböcker?
Ironi biter inte på barn…
Det där kan bli ruggigt om det väl händer under en kylig period.
Under min tid i england (någon/några timmar norr om London) så var vi 3 stycken som delade ett "radhus". Detta var under höst/vinteråret, dp ingen riktigt hade pejl på hur detta med systemen fungerade så tog gasen slut åtskilliga gånger (man fyller på ett "refillkort" i butikerna och sedan stoppar det i en gasmackapär och så tickar den neråt vid förbrukning). Detta resulterade i att när det blev kyligare så ville man ha mer värme, detta i kombination med att England inte har en aning om hur man isolerar hus eller tätar fönster/dörrar likväl enbart har 1 (om man har tur 2glasiga rutor) glasiga rutor.. Under vinterhalvåret så räckte det att gasen var bort i någon timme eller två så fungerade varken vatten i kök eller toa, likväl så sjönk graderna så snabbt att man aldrig han riktigt reagera fören det var dags att klä på sig i full mundering + lite till. På detta fanns det inga eldstäder eller liknande utan möjligheten till att få värma var enbart genom gas/värme. Man kunde försöka med el-element men det var ta mig fasen omöjligt pga. allt drag. I mitt rum hade jag turen att det enbart fanns 1 fönster, detta gjord jag en hittepålösning för att det skulle sluta dra och inte släppa ut värme, på detta en hittepålösning med dörren så det drog mindre, sedan på med elfilt och in under sängen.
Visst, man kunde säkert lösa det på bättre sätt som jag/vi inte visste om – om det fanns något som de boende där gjorde, eller om jag bara råkade bo i ett sketet hus (inte det bästa området men def. inte det sämsta).
Det var för jävligt, om nu värmen skulle försvinna för många där borta… Usch, inte kul för någon.
I ärlighetens namn så är jag itne säker på att gasen värmde huset, det kanske bara var el.. Lik förbannat hjälpte det inte ett sk*tpga. av allt drag och ickeisolering. Toaletten och duschen var i en utbyggnad av huset med rördragning utanför (just de ja)..
Låter jobbigt att behöva ligga under sängen…
Men elfilt är en bra grej när värmen slocknar. Närvärme, så länge det finns el i ledningarna. Det finns så vitt jag sett 12-voltsvästar, som förmodligen kan anslutas till ett 12-voltsbatteri. En 12-voltsfilt drar kanske lite väl mycket ström. Någon som testat något sådant här?
Intressant att du skriver "När (inte om) svensk skiffergas börjar utvinnas". Jag tror också att människan kommer att pumpa upp/utvinna allt fossilt som går att få tag på. Det är mer en tidsfråga. Miljökonsekvenser och ekonomiska kostnader ställs mot ekonomiska/politiska konsekvenser och ekonomiska vinster. Jag ser dock inte så positivt på svensk utvinning. Lokalbefolkningen (vid Öland och Vättern t.ex.) kommer inte att få några större vinster från utvinningan och företag kan oftast ganska lätt smita undan kostnader som kommer efter att det som går att utvinna har tagits tillvara.
Jag tror att jag skall börja driva krav på att vi projekterar ett bränsleproducerande toriumkraftverk, till att börja med. Alternativet är skiffergas och skifferolja och det är oerhört mycket sämre alternativ. Låt oss kicka Big Oil och Big Gas i arslet!
Frågan var uppe i Riksdagen bara för någon vecka sedan…
Det parti som nog många på,landsbygden hoppats på var, särskilt i Skaraborg med Västgötabergen, var väldigt positiva och röstade för mer exploatering. Och kunde stoppat denna förödelse i framtiden.
Men SD klarade inte detta heller..
I Skåne som är ett starkt fäste för SD fick folk använda andra metoder att få väck Shell, som Cornus inlägg häromdagen visade…
Politiken skiter i väljarna, oavsett vem som röstat på dem.
Även ifall det skulle byggas 10 thoriumkraftverk i Sverige så kommer vi att utvinna den lilla olja och gas som finns i landet. Krav på att företag betalar in pant till oberoende fond för att återställa mark och natur efter sig och ersättning för kommande olyckor vid t.ex. härdsmälta är det som krävs. Detta lär dock inte hända.
Gasnätet är väl mindre känsligt än elnätet?
Tyskland var väl lika nära en kollaps i elnätet i vinter.
Går gastrycket ner så förbrukas mindre per automatik. (fråga taxi i Sth)
Vad händer när elnätet överbelastas? Det är värre gissar jag.
Rya kraftvärmeverk kan eldas med olja och är ett utmärkt reservkraftverk, om oljebergrummen är fulla…
Skiffergasen är meningslös att investera i, den ger gas i några år och sedan återstår endast miljöskador, det kloka är att investera i biogas och förgasning av trä. Sedan är jag inte rädd för att detta samkörs med importerad LNG till storkunder som kraftverk och fartygstrafik, gasen lär inte skänkas till oss och i vilket fall måste dem CO2 beskattas.
Skiffergasen är inte meningslös för företaget som säljer gasen. Krävs att man går med vinst under utvinningen och sedan så ser man till att inte betala för miljöskador närproduktionen börjar minska.
Undra om priset på energi syntes eller om staten höll nere priserna. I alla fall så måste folket i Storbritannien se över sina hus. När folk berömmer Thatcher för att hon moderniserade landet så undrar jag var den där moderniseringen hamnade då landet är bananrepublik i sin byggstandard. Tvåglas är nytt och framåttänkande, och treglas är science-fiction.
Kanske dags att återuppta kolbrytningen?
Kol, olja, gas och kärnkraft är de enda energikällor som fungerar idag.
Torium kanske är framtiden men är oprövat ännu. Sol och vind är = sol-och-vår på nationell nivå. Solpaneler funkar bäst på enskilda småhus.
Hur vi bäst ska kunna värma upp vårt land (gäller Nordeuropa oxå) kommer att vara livsavgörande de närmaste decennierna. Från 2014 går vi in i "little ice-age" som kommer att innebära tuffa och långa vintrar – ca 5 månader i Sverige och svala somrar. Först efter 2035 vänder det och blir varmare igen – förhoppningsvis.
Du missade vattenkraften, den fungerar ypperligt, kanske den bästa för elförsörjning, svårare med transportsektorn.
Tack Lelle – helt korrekt!
Vattenkraft är dok bara tillgänglig i extrema undantag. Som här i skanderna eller i alperna. Så den är inget mer än en lokal lyckoslant utan substantiell betydelse för elproduktionen i det stora hela.