Ja, jag vet. Det är lördag kväll och egentligen helt meningslöst att skriva något på veckans lägsta trafiknivåer. Men först på bollen gäller även om detta är på ryktes- och spekulationsnivå. Enligt läsaruppgifter hålls det ett stormöte med obligatorisk närvaro hos AstraZeneca Mölndal på måndag och det brukar bara ske när det är större uppsägningar på gång.
Citat signatur Kons i en kommentar:
“Det är illavarslande med det obligatoriska stormötet som ska hållas på Astra/Mölndal på måndag. Tidigare liknande möten har tydligen handlat om nedläggningar.”
AstraZeneca har som bekant inga som helst nostalgiska känslor över sina olika campus och har tidigare helt lagt ner i Lund och lagt ner all forskning och utveckling i Södertälje. Mölndal utanför Göteborg har än så länge varit någorlunda förskonat och söker av och till rent av folk. Men lokala chefer vet ju inte alltid vad som planeras centralt.
Så vi får se vad stormötet innebär. Det kan ju vara en storsatsning, eller för den delen att man lägger ner helt och sparkar 2 100 mestadels högavlönade akademiker i den mån de inte vill ta erbjudna jobb i koncernen utomlands. Har någon skvaller eller rykten, så går det bra att maila om ni inte vill skriva det hela som en kommentar.
38 kommentarer
Hmm. Jaha, vardagen är så i många branscher.
T.ex. så ingår man parterskap med billiga Indiska ingenjörsfirmor där en ingenjör kostar 25% av en svensk dito. Samtidigt sparkar man tusentals svenska ingenjörer och avslutar konsulter på löpande band enligt krav från facket. Partnerskap kallas det.
Ja så är det på en globaliserad marknad. A learning experience for the underlings of Astra.
Det gäller alltså att hålla sig på topp hela tiden, utan att bli utbränd.
Således är utbildning inte längre något att satsa på för Sverige. I stället ska vi satsa på enkla sysslor som att fläta bastkorgar och måla älgskit.
De komparativa fördelarna "going global". Inte alls vad David Ricardo tänkte sig! I hans frihandelsmodell var lönerna bara så flexibla att arbetarna flyttade mellan industrierna inom landet. Inte att företagen flyttade ut sin tillverkning. Teorin handlade om konkurrens mellan nationer baserade på komparativa fördelar. Om t.ex Kina hade lägre löner så skulle de teoretiskt kunna slå ut t.ex Europeiska företag OM de bara visste hur och vad man skulle producera. Nu svek istället företagen modellen genom att lämna sina länder. Har absolut inget med Ricardo´s frihandelsmodell att göra. Kina skaffar sig nu via WTO-avtalet de fördelar som gör att komparativa fördelar kommer dem tillgodo genom tekniköverföring från väst och Japan etc i utbyte mot snabba vinster(löner) till den multinationella företagen.
Men produkterna tillverkade i Kina blir ju billigare för oss. Det gäller bara att vi kommer på nåt nytt att göra. Och anledningen att en indisk ingenjör kostar 25 % av en svensk är att den i medeltal har en produktivitetsnivå på 25 % gentemot en svensk ingenjör.
Varför har vi inte varit "smarta" nog att göra detta redan för länge sedan?
Det har ju inget med teknikrevolutionen att göra, t.ex den digitala! Den som var med på 60-talets slut vet att Hong-Kong-kineserna själva startade en enorm exportvåg till väst som slutade i "köp inhemskt"! Men då var det bara handelsfirmor från väst som blev inblandade. Inget ägande av utländsk produktion! Alltså konkurrens, inte arbetskraftsarbitrage.
Idag(2006) står utländska företag för 65% av Kinas export.
Vad förslår du @john-magic att lågutbildade skall syssla med? Jobba med åldringsvård och inom konsumtionsbranschen(trenden i USA) ger bara låglönejobb utan exportmervärde och med låg produktivitet!
Men rätt som det är kommer det en magisk "osynlig hand" eller en "kreativ destruktion" och ger oss vår nya framtid. Så brukar det gå till. Men det finns ändå en mycket stor andel av befolkningen som betalar priset, ofrånkomligt.
Vad föreslår du @rttck att kineserna ska jobba med? Eller är dom människorna inte värda lika mycket som "oss"?
Jag håller med dig att så många som möjligt (oavsett löneläge) borde jobba med något produktivt. Gärna nåt som bygger upp samhället på ett beständigt sätt. Dit räknas inte att producera plastelektronik till Teknikmagasinet som ju Kina är rätt bra på.
Tyskland har högre lönekostnader än vi har och de har dessutom bra mycket hårdare anställningsskydd. Lilla Tyskland är samtidigt världens andre största exportör 2011:
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_exports
Så problemet är inte löner. Problemet är i våra huvuden. Varför vill folk inte starta och driva företag i Sverige? En halv mansålder med skyddsjakt på företagare har naturligtvis styrt in landet på fel spår:
http://danne-nordling.blogspot.se/2013/02/politiken-pa-70-och-80-talen-domdes-ut.html
Allteftersom Sverige fortsätter falla får vi som åkte utomlands för att starta eget eller tjäna en hacka allt mindre anledning att återvända. Jag är själv i den sitsen. Miljonär, entreprenör, har firmor i flera länder; skall jag återvända innan barnen tokvägrar flytt? Återvända till vad? En skola i fritt fall? Världens näst högsta skattetryck (världens högsta med biltullarna i Göteborg eller Stockholm)? Spektakulär våldtäcktsstatistik? En tystad politisk debatt? Gammal fin svensk avundsjuka?
mptp..
Jag läste Strindbergs "Götiska rummen" från 1904 häromdagen…
Läs den, så kanske du får en annan vinkel…
Det är kanske inte är det svenska samhället som har förändrats, utan Du.
Naturligtvis har även jag förändrats. Jag har sett att det finns samhällen som fungerar på ett sätt jag subjektivt anser sunt, där folk uppmuntras att sköta sig och där vi som skapar arbetstillfällen inte ses som brottslingar. Så, kämpa i motvind i Sverige eller sitta kvar i medvind? Det är inte ett försumbart andel svenskar i precis denna sits.
Jag är helt medveten om hur dryga och självgoda dessa inlägg låter, men pudelns kärna när det gäller väsentligen alla sveriges problem är att procentandelen riktiga industrijobb (aka värdeskapande jobb) konstant gått ner sen början av sjuttiotalet och nu finns det inte så många bokföringstricks kvar.
Naturligtvis står hela Europa inför ett bryskt uppvaknande. Vi vet nu att det var fel att ge upp industriproduktionproduktionen. Dock är det snart break even i lönekostnad mellan Kina och ogynnade men resonabelt stabila Europa (Tjeckien, Slovakien, Ungern). Dags att vända på skutan.
Jag skall skaffa boken. Det är alltid bra att vidga sina vyer. Tack för rekommendation!
@john-magic; Vad menar du med att kineserna inte skulle vara värda lika mycket? Förstår du mitt resonemang?
@Thomas G; Mitt resonemang ovan bygger på att frihandelskravet är något annat än arbetskraftsarbitraget! Det jag fokuserar på är att multiföretagen helt bryter sig loss från sina nationella värderingar innebärande att de kommer att flytta sin produktion till varhelst det finns billigare arbetskraft. Det lär på sikt även innebära att underleverantörs-kopplingen till sina nationella moderländer även fortsätter att minska. Frågan är när de kommer att flytta ut moderbolaget vilket idag representerar skattskyldighet till moderlandet. I USA har redan en allt större andel av företagen sin skattskyldighet i skatteparadis. Enda anledningen till att de fortfarande har kvar verksamhet i USA är tillgång till specialkompetens och lobbying till kongressen.
Att det finns kopplingar kvar till t.ex ABB(som inte längre är något helsvenskt företag) beror endast på gamla kontakter, kompetensmässiga som personliga men jag tror att riskerna ökar för varje dag att vi förlorar denna dels om kunderna i större grad finns i Asien och dels om konkurrensen sakta ökar från t.ex asiatiska företag.
Som mptp antyder så är Tyskland lite unik genom att de försöker i det längsta bevara sin industri hemma. Vissa företag har dock flyttat viss tillverkning till Kina. Bilindustrin lider av stor överkapacitet t.ex.
Hörde något om EU-pengar så att kanske bortrationaliserade skulle kunna få utbildning/omskolning betald till exempel.
Så länge en indier kan göra jobbet under natten för en fjärdedel av kostnaden är vi "högutbildade" i ett hopplöst underläge. Men tänk på att det är omöjligt att byta en toalettstol via internet.
Vad gäller toa så räcker det med ett hål i golvet, även i Sverige.
Det finns många som har enskilt avlopp som funderar på att skaffa utedass redan nu. De har inte råd att bygga om efter de nya reglerna.
Det pratas om en "skatt" på undermåliga enskilda avlopp för att tvinga fram en investering….
Effekten av en sådan åtgärd kan diskuteras då offentliga avloppsanläggningar av "hävd" alltid bräddat 50%……
Indierna jobbar inte på distans.. dom är här,
Jag hyrde ut min gamla lägenhet (jag kunde inte sälja den)till några indier som jobbade med data på ett stort läkemedelsföretag.
Jag tror inte att dom jobbar för en fjärdedel heller för jag såg en löneavi på 34000.
I USA fungerar det så att det att om man inte kan outsourca något så insourcar man billiga arbetskraftsinvandrare/gästarbetare istället. Det är ungefär vad som håller på att hända även i Sverige. Resultatet är en snabbt försvinnande medelklass och en pissfattig arbetarklass. Det här med "frihandel+ öppna gränser = välstånd" är bara en sorts liberal cargokult.
Det där lärde jag mig redan på mittern av 80-talet. Personalmöte på fredag eftermiddag/under helgen = Inte bra.
Personalmöte efter lunch, sista fredagen före semestern = Konkurs.
Hänt flera gånger.
Corporate Managemant 101. Basic course.
När semestern börjar så får folk reda på att de även är uppsagda….
Eller?
Lite taskigt med läsförståelsen så här på lördagen efter lite BiB Umbala… personalmöte på måndag? Kan bara betyda ett av två alternativ: Extra bonus på lönen eller en j-ligt orutinerad ledning som presenterar negativa nyheter första dagen på arbetsveckan.
En till kalsongspräckare kom just från Cypern. Där man sonika beslagtar uppemot 10% av bankspararnas pengar.
Ren stöld mao. Nu lär PIIGS ländernas banker få det hett om öronen. Bank run, here we come!
IMF & tyska finansministern Wolfgang Scheuble ville ha 40% av spararnas kapital. De "nöjde sig" med 6,75% resp. 9.9% beroende på om man hade under eller över €100.000
De hade satt in sina pengar i banker som går omkull, varför ska staten komma in och betala deras förluster?
Spännande tider vi lever i. Sd, som är det enda partiet som är mot globalisering, kanske inte längre bara kommer ha sin väljarkår bland den första vågan av globaliseringsoffer, dvs LO-folk, utan kan få lite sällskap från den högre akademiska klassen.
Inte för att det spelar någon roll eftersom företagen kommer att flytta ändå.
Jag är inte emot SD men de akademiker som tror att SD kan rädda dom från globaliseringen saknar nog lite intelligens.
Globalisering betyder att olika områden i världen gör det dom är bäst på. Vad är problemet tycker du?
Min personliga syn på saken är att det som hindrar Sverige från att bli ett teknikland med höga löner inte alls är att Kina lär sig göra bilar och indier också får lära sig data. Det är vår snåriga lagstiftning och vårt höga skattetryck som är problemet. Och alla politiker, inklusive Svergigedemokrater som också vill in och pilla på allt.
Om folk hade lite vett i huvet skulle globaliseringsoffrena rösta fram ett liberalt parti… som typ inte finns förutom Liberala partiet.
Håller delvis med. Skattetryck men också aktiv antisvensk politik om invandring, gruvor, jordbruk m.m. m.m. sänker Sverige.
Skall man jämföra med Tyskland så se hur det ser ut i lönebotten!
Inga skatter och avgifter upp till ganska höga belopp…
Skattebefrielse per barn i familjen…
Det innebär att Tyskland satsar den sociala biten på kärnfamiljen, även om dagis och sådant finns…
Men det kräver en personlig insats!
Därmed minskar Jante i betydelse.
I Sverige är det tvärtom.
Stefan Fölster, som brukar komma med skatteradikala förslag, har tyvärr tystnat.
Men hans viktigaste förslag, enligt mitt tycke, var när han ansåg att de skatter, som inte staten förlorar några intäkter på vid ett borttagande, skall tas bort!
Därmed borde Grundavdraget höjas till kontinental nivå, ty dagens situation stör arbetsmarknaden så mycket att jobben går till företag med utländsk arbetskraft som inte betalar skatt i Sverige.
Men Jante är stark i detta land, sitter som en liten Alien i vårt sinne….
Jag är själv kapitalist och inte något globaliseringsoffer (ännu), så jag har ännu inte börjat rösta på sd.
Men jag inser att marknadsekonomi bara fungerar om alla har samma spelregler. Frihandel med länder som har helt olika spelregler, som tex Kina och andra diktaturer, kommer därför bara leda till misslyckande.
Samma sak händer tex också när korruptionen får fäste och rättstaten sätts ur spel i ett land, då fungerar inte längre marknadsekonomin.
Lite teoretiserat kan man säga att prismekanismen måste fungera i en marknadsekonomi, men det gör den inte om inte alla spelare har samma förutsättningar.
För att få ett fungerande kapitalistisk system så krävs alltså väl fungerande institutioner och gemensamma förutsättningar för företagen, och frihandel kan därför bara komma på tal att införas med andra länder med fungerande institutioner, vilket i praktiken innebär Nordeuropa, USA, och eventuellt valda delar av commonwealth.
Håller helt med där, jag har alltid sagt att man antingen ska kräva samma regler för t ex importerat kött som för köttet som produceras i Sverige, annars tar vi ju bara död på våra bönder. Antingen det eller ha en riktigt fin strafftull på 100% för de som inte uppfyller villkoren för att det ska bli mer lika konkurrensvillkor.
Felet är att det är så många saker som vi inte VILL eller KAN göra i Sverige till ett vettigt pris, därför kommer vi alltid behöva byteshandel. Och att hitta ett regelverk där allt är perfekt, det vet vi nog sedan länge att det aldrig kommer att hända.
Jag är dock övertygad om att bristen på billig energi i form av olja m.m kommer att ändra den här globaliseringen. Vi kommer övergå till mer närproducerat. Det kommer nog ta minst 20 år till och jag ser inte fram emot de problem som väntar.
@john-magic; Du har helt fel i definitionen av globaliseringen. Kina är ju inte bäst på något mer än att producera billigt, dvs genom låga löner. Vad det handlar om är våra egna storföretag gör det enkelt för sig att flytta ut. Svara på varför man inte gjort det redan sedan 70-talet? Det skulle ju varit rekordlönsamt!
Det måste bero på något annat!
203f12e..; Anledningen till att spelreglerna inte kan vara desamma fullt ut beror helt enkelt på olikheter i utveckling och förutsättningar. Varför tror du lilla Sverige försvarade sig med valutareglering etc. Varför inträffar det ständigt stora finansiella kriser sedan 1980? Asienkrisen t.ex berodde bara på överinvesteringar och kapitalflykt enligt din rekommendation.
Jahapp…då åker med all sannorlikhet Astra också…vad finns kvar i Göteborg efter detta? Vem skall anställa alla? Överlever regionen detta? Jag är inte så säker längre.
Jag tror att VGötalands död kommer i två steg; Astra följt av att kineserna får klart sin Torslandakopia och klappar igen Volvo PV på Hisingen (Gent kommer med all sannorlikhet inte att överleva i längden heller).
Alltså..
När varven försvann så var farhågorna desamma.
Det fixade sig då…. Och så blir det nu.
Bara man kan hålla efter byråkratin!
Visst, visst, man kan ju alltid hoppas;
När varven gick: volvo tog över.
När volvo går: ?
Offentliga sektor växer, fler byråkrater som skall administrera folket är en framtidsbransch. Att bestämma över sitt eget liv tillhör det förgångna
Varje gång ett svenskt högteknologiskt och/eller svenskt forskningsintensivt företag fusioneras med ett utländskt dito, och där huvudkontoret för det sammanslagna företaget hamnar i utlandet, är en sorgens dag för mig.
När en strategisk forskningssatsning eller neddragningar ska göras, tenderar dessa utföras nära respektive fjärran från huvudkontorets geografiska läge.
Det svenska Astra och det brittiska Zeneca slogs ihop 1999. Huvudkontoret hamnade i Storbritannien.
Nu vet jag inte vad som händer med Mölndalsfabriken. Men jag har sett vad som har hänt med Astra Zenecas anläggning i Södertälje. Det kunnade som Astra Zeneca hade i Södertälje har delvis flyttats över till Storbritannien, där även huvudkontoret ligger.
Den osunda globalism som har spritt sig som en sjuka bland ledande svenska företrädare och som i en del fall gränsar till fosterlandshat gentemot fäderneslandet, har tyvärr också spritt sig till styrelserummens beslutsfattare när fusionsplaner ska genomföras. Detta är ett utpräglat svenskt fenomen. Styrelsemedlemmar i företag i övriga länder är mer patriotiska och värnar därför i högre grad om att huvudkontoren hamnar i det egna landet.
Visst är det så att transnationella företagsfusioner ska göras på strikt affärsmässiga grunder, men patriotismen är alltid en faktor som är mer eller mindre framträdande.
Som jag har uppfattat det så hade Sverige en mycket stor och mycket patriotisk industriidkare i gamle Marcus Wallenberg. Han såg till att de börsföretag som ingick i Investorsfären hade röststarka A-aktier, som till övervägande del ägdes av Investor. Genom denna abrovinkel säkerställde Marcus Wallenberg kontrollen över dessa börsföretag och att dessa stannade i Sverige. När han dog 1982, så blev det startskottet på industrinationen Sveriges "golgatavandring". Den som "kastade första stenen" var skäggapan Percy Barnevik med flytten av ASEA:s huvudkontor till Schweiz 1987.
EU-medlemskapet har tvingat svenska företag att reducera A-aktiernas röststyrka i förhållande till B-aktierna, vilket har inneburit att de svenska Investorföretagen har blivit mer utsatta för fientliga övertaganden.
Det mest osunda som uppfanns var finansmarknadens tillkomst där förvärv med egna aktier skapade den mest osunda och snabbaste vägen till jätteföretag. All forskning visar att huvuddelen av denna fusionsmani varit en katastrofala för bolagen och därmed för konkurrens och sysselsättning. Varför: Marknaden krymper och lönsamheten växer först längre fram pga dominans.
Vi har nationella ekonomier men storföretag som inte bara vill flytta ut(nu är det även moraliskt försvarbart tydligen) de vill inte heller betala skatt. Vad är det för samhällssyn?
Tyskland är konservativa men finansialiseringen i världen förvrängde även huvudena på tyska toppkrafter…tyvärr.
14:03
Mölndal utses till ett av tre strategiska forsknings- och
utvecklingscentra
Strategiska centra ska utnyttja potentialen i globala bioscience-kluster
18 mars 2013
AstraZeneca meddelade idag att man kommer att investera i tre
strategiska centra för forskning och utveckling i Storbritannien, USA
och Sverige. Målsättningen är att stärka forskningsportföljen och
etablera företaget som en global ledare för innovationer inom
bioläkemedel. Åtgärderna syftar till att:
Placera fler av företagets forskare nära globalt erkända bioscience
-kluster, så att det blir lättare att få kontakt med ledande forskare
och talanger samt upprätta samarbeten och partnerskap;
Sammanföra grupper för optimerat samarbete i en mer dynamisk
arbetsmiljö, så att forskningen och patienterna hamnar i centrum för
allt arbete inom företaget;
Förenkla företagets struktur för att uppnå minskad komplexitet och
eliminera onödiga kostnader.
Enligt planerna kommer AstraZenecas forskning och utveckling (FoU) för
små molekyler och biologiska läkemedel att koncentreras till strategiska
centra på tre platser: Cambridge i Storbritannien, Gaithersburg i USA
samt Mölndal i Sverige. De föreslagna åtgärderna förväntas vara helt
genomförda 2016.