Utanför Pajala finns det en färdig järnmalmsgruva, som småspararaktieägarna vill sälja för ungefär 400 MSEK, efter att ha investerat 6 miljarder (nåja).
Tänkte skriva några rader till om Northland idag.
Aktien föll hårt även igår, men återhämtade sig något i Toronto efter stängningen i Oslo. Vilket stärker min uppfattning om att det är de nordiska, svenska, småspararna som agerar i panik och nu ordnat så att man i princip gratis ger bort en jätteinvestering som de själva tidigare varit med och finansierat.
Råvarukolonin Sverige bekänner färg.
Inte bara har vi extrem generösa minerallagar utan i princip någon beskattning alls, och där staten står för upprensningen efteråt (externalisering), utan svenskarna själva ställer personligen upp och finansierar gruvor och ger sedan bort dem.
En viktig sak att komma ihåg.
Tusentals småsparare har nu förlorat stora värden, en del har blivit tvångsförsålda eller har belånat bostaden för att satsa på Northland. På Internetforum kommer det alltså finnas Tusentals brända småsparare som pratar negativt om bolaget i affekt och sprida FUD – fear, uncertainty, doubt och rena lögner eller rykten.
Men vad händer framöver?
![]() |
Dagschart Northland |
Northland tas nu över och kommer till 90% att ägas av utländska institutioner, istället för svenska småsparare. Råvarukolonin Sverige fulländas genom den läcka som fick aktien att krascha. I normala fall hade vi idag tisdag utan förvarning nåtts av beskedet att Northland genomfört en riktad nyemission till en sfär privata investerare till marknadspriset 6:- NOK.
Nu valde någon av dessa att läcka ut information, väl medveten om dominansen av småsparare, vilket fick aktien att krascha och man kan istället ta över bolaget för kanske 0:50 NOK per aktie.
Vilket kommer ske. Kanske inte exakt 0:50 NOK per aktie, men det finns en färdig järnmalmsgruva i Pajala. Den kommer “säljas”.
Förtydligande: Denna siffra innebär ingen som helst analys. Nyemissionen bör knappast ske till lägre än 0:10 CAD, ca 64 öre. Jag har ingen aning om vilken kurs det kan handla om så dra inga slutsatser utifrån detta.
Nyemissionen sker genom ett budförfarande som ska vara slutfört idag, och med kurspaniken i aktien kan buden komma in lågt. Fortsätter småspararna göra sitt jobb och sälja i panik idag så blir det ännu lägre kurser för nyemissionen och småspararna får behålla ännu mindre av det de byggt upp.
Sedan kommer det finnas stora utländska ägare, antagligen ifrån Kanada eller USA. Dessa kommer förstås rensa upp i ledningen i den mån det behövs. Nya ägare kommer vilja ha en stark ledning.
Aktiekursen kommer rimligtvis falla till nyemissionskursen. Men sedan stiger det.
En andel av köparna kommer vara kanadensiska mäklarhus. De nya aktierna får inte säljas på fyra månader. Det innebär att mäklarhusen kommer försöka trissa upp kursen för att om fyra månader börja sälja på sina kunder de egna aktierna. Kort sagt kommer kursen stiga när nyemissionen genomförts. Detta är normal förfarande i Kanada.
Ska man sammanfatta så blir det alltså ett ypperligt läge för den som inte ägt Northland att ta positioner i gruvbolaget när nyemissionen är färdig och aktiekursen justerats. Före dess vet man inte vad man köper.
Att aktien återhämtade sig något i Kanada bekräftar dock bilden att det inte är så nattsvart som de som förlorat stora pengar vill måla ut på diverse Internetforum.
Ett tips till alla småsparare (=ett tillstånd, inte en mängd pengar). När ni säljer en aktie, rensa ut den från era listor, era nyhetsprenumerationer, RSS-flöden, och sluta älta den på forum. Det leder ingenstans och era egna förluster kan faktiskt inte kompenseras av att ni får andra att förlora pengar.
Det är ert eget amatörmässiga agerande som fått aktien att krascha från 6:- NOK förra veckan till som lägst 0:62 NOK igår. Hårda ord, men alla är inte lämpade att själv äga aktier eller själv välja vilka bolag de ska investera i. Prova fonder istället.
Inte en chans att en färdig järnmalmsgruva inte kommer “säljas” via aktuell riktad nyemission. Den som säger något annat är antagligen en bränd småsparare.
Utanför Pajala finns det en färdig järnmalmsgruva, som småspararaktieägarna vill sälja för ungefär 400 MSEK, efter att ha investerat 6 miljarder. (Ja, det behövs ytterligare finansiering, men det ni betalat 6 miljarder för skänker ni iaf bort nu)
43 kommentarer
Det är ju snart köpläge. Skulle säga att på fredag är det dags att gå in i aktien….
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
" I normala fall hade vi idag tisdag utan förvarning nåtts av beskedet att Northland genomfört en riktad nyemission till en sfär privata investerare till marknadspriset 6:- NOK."
Har styrelsen fått mandat att göra en sån nyemission? Isf borde ju en och annan aktieägare vara medveten om ett sånt mandat och ett sånt mandat därmed vara "allmännt känt".
Dessutom finns det inget som säger att en emission behöver ske till marknadspris (eller rättare sagt börs-pris). Nyheten om emissionen skulle mycket väl kunna ha sådan kurspåverkande effekt ändå – det är bara att inse att aktieägande inte är helt riskfritt som endel tycks tro.
Eller kräver inte luxemburgs(?) lagar inte att styrelsen skall få mandat från aktieägarna för att kunna emittera aktier? Tycker det låter osunt med sådana regler, men som aktieägare bör man känna till vad som gäller…
Bemyndiganden för nyemissioner efter styrelsens eget tycke ges på ordinarie bolagsstämma.
När jag deltog i uppresan i PA Resources, så drar jag mig till minnes att det genomfördes flera sådana här nyemissioner 2005-2007, där ett pressmeddelande kom att man emitterat X miljoner aktier till en grupp investerare. Kursen brukade rusa på sådana besked. Fast det var förstås i en kraftig upptrend.
Detta var ur minnet, får gå tillbaka och läsa gamla PM.
T ex
http://www.paresources.se/Media/Pressmeddelanden/PA-RESOURCES-RAISES-NOK-2485-MILLION-IN-A-PRIVATE-PLACEMENT/
http://www.paresources.se/Media/Pressmeddelanden/PRIVATE-PLACEMENT-OF-SHARES-IN-PA-RESOURCES-AB/
http://www.paresources.se/Media/Pressmeddelanden/DIRECTED-EQUITY-ISSUE–SUCCESSFULLY-COMPLETED/
http://www.paresources.se/Media/Pressmeddelanden/PA-RESOURCES-RAISES-NOK-153-MILLION-IN-A-PRIVATE-PLACEMENT/
osv osv.
Helt normalt om man har ett bemyndigande om detta. Detta var ett svenskt bolag, noterat i Sverige.
Men då vet man ju att ett sånt bemyndigande finns, det borde inte vara en överraskning att bemyndigandet kan användas.
För övrigt brukar bemyndigandet rimligen varit begränsat på något sätt (man vill ju inte ge styrelsen mandat att sälja ut majoritetsägandet till någon godtyckligt vald investerare hur som helst).
Spännande att se hur många aktier som ska emiteras. Med en ny huvudägare med låsta aktier (10% tillgängliga på marknade) kan det vara en bra chansningspost under våren.
Istället för att klaga så borde småspararna istället fråga sig själva varför de går all in i ett förhoppningsbolag? Risken är oftast ganska stor i såna bolag, de borde utgöra endast några procent av portföljen.
Det känns att många småsparare inte fokuserar på riskhantering, utan bara vill bli rika snabbt. Då får de skylla sig själva om de förlorar allt…
Det finns en gruva i Pajala.
En gruva som ger massor med jobb i Norrland.
En satsning som kommit till tack vare ett kanadensiskt initiativ, med norsk och Kanadensiskt noterat riskkapital, delvis även Svenskt.
Nu krävs det mer riskkapital för att trygga jobben. Vem ställer upp?
Jag har satsat färdigt på den , nu får nån annan ta över risken.
Förlusten kan jag ta eftersom jag har spridit riskerna till PARE och Rusforest också! ;-))
Det enda som grämer är att jag var snabbt in med riskkapitalet i en Kapitalförsäkring!
Det finns en del optimism kvar gällande Northland, man kan ju fråga sig varför?
Det som glöms bort i sammanhanget är att bolaget är hårt skuldsatt, bara obligationsskulden är 370 miljoner US-dollar.
Om man nu leker med tanken att man ska köpa upp bolaget låter man det gå i konkurs först och sedan budar.
Om bolaget i dess nuvarande form lyckas få in nya pengar tror jag kursen blir runt 20 öre.
Jag tror inte det finns något att vinna på att vänta på kk innan man budar, finns det andra man konkurrerar med i budgivningen så finns det. Konkurs innebär ju att man faktiskt tappat i värde och ställer till en massa praktiska problem som man kanske inte har någon glädje av.
Men vem ska betala?
Bolaget är ju ett luftslott utan dess like.
Bara balansomslutningen (Q3) uppgår till 1.1 miljarder US-dollar.
Var finns Industrialismen numera?
Är alla kapitalister som spekulerar i människors arbeten?
Även ni som står vid sidan om måste väl inse att det behövs risk för att starta en verksamhet.
Northland kommer nog att kunna drivas vidare-men alla andra som söker starta upp nu är körda! 1000 tals framtida jobb försvinner och våra pensioner blir magrare.
Har inte granskat redovisningen, men antingen finns där något av värde (för aktieägare) eller så finns det inte. Finns där något så är det rimligt att någon är villig att betala för det(*), annars så finns det ingen anledning att tro att det skall uppstå något av värde (för aktieägare) vid en konkurs.
Finns inget av värde blir det väl konkurs och tillgångarna säljs för att fordringsägarna skall få betalt.
(*) Kan kräva att befintliga ägare slutar sura, biter i det sura äpplet och inser att de kan behöva överge sin (procentuella) ägarandel om de inte vill skjuta till det som behövs för att behålla andelen.
@KarlE
Håller med om att SEB varit fel ute precis som de flesta i fallet Northland.
Bolaget nallade redan 2011 av aktiekapitalet, ingen reagerade.
Balansräkningen är ett stort svart hål med skulder som kanske överstiger tillgångarna, därmed kan värdet vara negativt.
Vad ger ett sådant här gruvprojekt i antal arbetstillfällen? Jag har hört en siffra på ca 2000 arbeten i ca 20 års tid. Inte mycket med tanke på alla miljarder i mineralvärde som åker ur landet obeskattade. Sverige importerar en arbetshöshet för närvarande på ca 2000/p i veckan. Vore det inte bättre om staten använde en del av de miljarder som man öser ut på meningslösa arbetsmarknadsprojekt, till att starta gruvor istället? Då fick man också inkomsterna från malmbrytningen.
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/du-gamla-du-fria-dar-fria-star-for-gratis_7666056.svd
Det bästa som kan hända nu är att Northland går i konkurs och att LKAB tar över i ett senare skede.
Intressant är ju att en mängd analytiker har rekat NAUR den senaste tiden, SHB så sent som den 14 Jan Affärsvärlden den 29 Dec och SEB i oktober.
Så här skrev Afv
Affärsvärlden konstaterar att de var ett år för tidigt ute med att rekommendera Northland Resources men ger aktien en ny chans. Företagets produktion har kommit igång, transportkedjan är löst, finansieringen är på plats och ett positivt kassaflöde förväntas framåt senvåren. Dessutom är järnmalmspriset tillbaka på en bra nivå. Det gör att den sammanvägda risken i aktien har minskat.
Att då klaga på att småspararna "får skylla sig själv" är lite magstarkt, NAUR är ju trots allt inte ett litet medicinforskningsbolag med en oprövad medicinsom allt hänger på.
Det vore intressant om ledningens vilseledande kommentarer om att finansieringen är klar eller att analytikernas oförmåga att se igenom detta kommer att granskas lite mer när röken har lagt sig.
Att undertecknad inta har eller haft några aktier får snarare sättas på turkontot än på grund av skicklighet…..
Vänligen
Carnegie ändrade sin rek från "köp" till "sälj" på förmiddagen igår…
Haha snabba som vinden, i.o.f.s så har SEB/Enskilda oxå ändrat sin rek från Köp tlll Sälj igår eller om det var i Fredags med en riktkurs på 0 (noll) kronor. Bara det är ju en fars, gruvan finns ju och den producerar….
Vänligen
Problemet är att de flesta analytiker är väldigt dåliga på att läsa en balansräkning.
Man tar helt enkelt några siffor (antaganden) sätter in i en formel och kommer i nio fall av tio fram till en köprek utan att ta någon som helst hänsyn till balansräkningen.
@KarlE
Värdet kan mycket väl vara noll.
Omöjligt i dagens läge att säga vad gruvan kan vara värd.
Re gefle
Visst kan värdet vara noll… även om inte jag tror det och inte heller bloggförfattaren heller, men varför skulle man tro på SEB denna gång när dom hade tokfel för 3 månader sen
@KarlE
Håller med om att SEB varit fel ute precis som de flesta i fallet Northland.
Bolaget nallade redan 2011 av aktiekapitalet, ingen reagerade.
Balansräkningen är ett stort svart hål med skulder som kanske överstiger tillgångarna, därmed kan värdet vara negativt.
Om Gruvan kostat 6 miljarder finns det säkerligen köpare till ett pris av 3 miljarder, kanske mer. Tänk att äga ett gruvbolag. Istället för att färdigställa en gruva för 6 miljarder så kan du köpa den för 3 miljarder. ja, jag hade köpt i alla fall. kanske även för 4 miljarder 😉 eller fem miljarder. Då har mitt bolag haft EN MILJARD i lägre utgifter. Kostnader som någon annan tagit. Klart det måste finnas ett värde i detta!
Bortsett från att det kan ha varit en dålig ide att plöja ner 6mdr i gruvan, att den kostat så mycket pengar implicerar inte att den har det värdet (eller något värde öht).
Det har du rätt i. Men någonstans finns en teori om vad som är sannolikt och rimligt. Bolaget är enligt Nordnets bolagsfakta värt cirka 325 miljoner idag. Men visst är det säkrare att avvakta emissionskurs. Som jag förstått det finns det ingen företrädesrätt för befintliga aktieägare? Det är dåligt så klart. Köper man idag för 70 öre och nya aktieägare får köpa får 10 öre så är man torsk.
Glöm inte skulderna som finns i bolaget ….
Ja det är ett imponerande affärsdrivet fulspel som krafterna bakom Northland Resources bedriver.
Jag väntar på nästa steg från dem. Ett möjligt scenario som kan målas upp, är att Pajalabygdens existens hänger på om gruvan kan tas i drift, så därför måste svenska staten (dvs svenska skattebetalare) gå in med ytterligare pengar i någon form.
Då ska man ha klart för sig att den eventuella gruvbrytningen i Pajalafältet liksom i Kiruna kan principiellt liknas vid arbetet på en oljeplattform ute i Nordsjön. Gästarbetare flygs in och får jobba hårt i x antal dagar. Sedan flygs de hem för att vara lediga i y antal dagar. En serviceinrättning måste dock byggas upp på plats för att tillvarata gästarbetarnas intressen och behov. Arbetsschemat upprepas ända tills fyndigheten är tömd enligt något ekonomiskt mått, varvid olje/gruvbolaget tackar för sig och drar hem.
En sak är emellertid kristallklar för mig. Baserat på handling och brist på handling, finns det hos vissa tongivande personer inom den svenska regeringen och/eller inom den närmaste kretsen, ett långt gånget nationalstatshat riktat mot Sverige, som inte minst visar sig i förhalningen av en ny adekvat minerallag!
Klart att staten kan gå in, men då får man hoppas att det sker mot utbyte av aktier, gärna 100% av bolaget. Det har ju ryktats om att LKAB gärna köper gruvan när den gått i KK.
"En sak är emellertid kristallklar för mig. Baserat på handling och brist på handling, finns det hos vissa tongivande personer inom den svenska regeringen och/eller inom den närmaste kretsen, ett långt gånget nationalstatshat riktat mot Sverige, som inte minst visar sig i förhalningen av en ny adekvat minerallag!"
En allvarlig anklagelse…
Är det Annie Lööf du menar…
Ty Centern har, som landsbygdsparti, sålt ut sina egna väljare, bit för bit, de senaste femtio åren…
Och det stämmer ju med de senaste förslagen från partiet och dess autoimmuna politik.
Eller finns fler aspiranter?
Jo det finns fler…
http://www.northland.eu/sv-se/media/nyheter/partiledaren-stefan-lofven-(s)-besokte-northland
@Thomas Gunnarsson 11:15
I begreppet nationalstat ingår ett land där bl.a. befolkningen vårdar sina traditioner, sina värderingar, sina rötter, sin historia och sin kultur.
Som land betraktat är svearnas rike mycket gammalt. Det omnämns i Tacitus "Germania" som troligen skrevs 98 e.Kr.
Som nationalstat betraktat enligt den i våra dagar vedertagna definitionen, är Sverige ett av världens äldsta nu existerande. På 1500-talet efter Gustav Vasas nationsbygge hade Sverige en centralmakt, efter dåtidens mått en effektiv skatteindrivning, kyrkböcker, ett normerat svenskt skriftspråk (Gustav Vasas Bibel 1541) samt gedigna verk om Sverige historia. I början av 1600-talet finns det skriftliga belägg för fosterlandsbegreppet (vända avog sköld mot fosterland = landsförräderi). Då instiftades Riksantikvarieämbetet med och en fullt utvecklad fornminnesvård. Gustav II Adolf och Axel Oxenstierna införde en effektiv statsförvaltning.
Med avstamp i ovanstående beskrivning har nyliberalen och författaren till "Det sovande folket" vid ett flertal tillfällen agerat i strid mot nationalstaten Sverige, genom att:
* hålla fast vid den kostsamma, ickereversibla, hårdföra ”befolkningspolitiken” som förment motiveras med att den ska rädda välfärden och öka kreativiteten i näringslivet, trots att flertalet av de svenska framgångsrika snilleblixtföretagen utvecklades då Sverige hade en relativt homogen befolkning.
* därefter påstå att pensionsåldern i Sverige borde höjas till 75 år för att rädda välfärden.
* smutskasta och barbarisera svenskarna och säga att all utveckling har kommit utifrån.
* ge multikulti grundlagsstatus i Regeringsformen 1 kap. 2 §, ”Samiska folkets och etniska, språkliga och religiösa minoriteters möjligheter att behålla och utveckla ett eget kultur- och samfundsliv ska främjas.”, trots att Angela Merkel, Nicolas Sarkozy och David Cameron på senare år har dödförklarat multikulti.
* och därigenom skapa grogrund för social oro i samhället, vilket bekräftas av en av västvärldens högsta våldtäkt- och misshandelsfall per tusen invånare samt en oroväckande ökning av antalet självmord och självskadebeteenden bland ungdomar.
* underteckna Lissabonfördraget (där fler beslut på fler områden som rör Sverige fattas med kvalificerad majoritet) utan att fråga folket i en folkomröstning.
* underteckna Europakten, trots att vi inte har € utan SEK, och utan att villkora undertecknandet med ett kodifierat euroundantag från folkomröstningsresultatet 2003.
* hellre bygga vindkraftverksparker och ge vargen lebensraum och därigenom försvåra livsbetingelserna för den sedan årtusenden bofasta hembygdsälskande landsbygdsbefolkningen i Sverige och torpedera inhemsk livsmedelsproduktion så att vi blir än mer beroende av livsmedelsimport från EU.
* hålla fast vid en otidsenlig minerallag från 1992 och samtidigt tillkännage en infrastruktursatsning i miljardklassen för att underlätta rovdriften av svenska naturresurser.
* avskaffa värnplikten och fortsätta nedrustningen av territorialförsvaret så att Sverige inte kan hävda sin suveränitet varvid Sverige tvingas in ett eventuellt Natomedlemskap.
* hålla en hög profil vid utförsäljningar och privatiseringar av viktiga samhällsfunktioner, som leder till oligopol, kartellbildningar och skadliga suboptimeringar i verksamheten.
* gå med på ett lån till IMF på 100 miljarder kronor till 0,1 % ränta för att rädda krisande kontinentaleuropiska banker.
Du förstår nog vem jag menar.
Utöver detta så tycker jag att minister Borg verkar ha fått tics…
Oroväckande, eller….
En helt OT fråga ifrån en helt okunnig. Om ett företag går i konkurs och aktierna därmed försvinner från marknaden, kommer de påverka det vanliga aktieindexet, eller försvinner de bara utan att påverka aktieindexet?
Huvudet på spiken.
Aktier som tas bort från index påverkar inte index. T ex när storbolag blir för små för att platsa på OMXS30 tas de bort och index räknas om på lämpligt sätt, vilket gör att aktieindex "går bättre" än det egentligen borde. Det kan alltså vara bättre att investera i index än i ett knippe aktier, då förlorare åker ur index…
Finns iaf ett selektionstryck till index fördel.
Dock kommer ett eventuellt ras innan aktien plockas bort ur index påverka. Sen är det en fråga hur stor fördelen är för index i förhållande till andra urval.
Blir ju riktigt fult faktiskt. När sparare får höra att räntan är si och så på banken och aktierindex går si och så mycket bättre. Tack för svar!
"Inte en chans att en färdig järnmalmsgruva inte kommer "säljas" via aktuell riktad nyemission. Den som säger något annat är antagligen en bränd småsparare.
Utanför Pajala finns det en färdig järnmalmsgruva, som småspararaktieägarna vill sälja för ungefär 400 MSEK, efter att ha investerat 6 miljarder. (Ja, det behövs ytterligare finansiering, men det ni betalat 6 miljarder för skänker ni iaf bort nu)"
@Cornu
Tänk dig att du investerat 6 miljarder i en hyresfastighet.
Driftkostnaderna stiger mer än förväntat.
Intäkterna blir lägre än förväntat.
Skulden kvarstår och måste nu täckas med ytterligare lån till driften.
Helt plötsligt har du mer skulder än tillgångar.
Därmed skänker du inte bort någon real tillgång på 400 mkr, det enda du skänker bort är en fiktiv tillgång som i själva verket är en skuld.
Med lite tur kan sådana här händelser minska gruvdriften i Sverige vilket innebär att även framtida generationer kan få ha kvar lite naturresurser.
…som de kan förbruka så att framtida framtida generationer slipper naturresurser
Exakt. Vad ska de bygga hus med annars?