Att likt Northland (TSX:NAU,OSE:NAUR) planera hemliga riktade nyemissioner till stora institutionella investerare är helt normalt i råvarubranschen.
Normalt sker detta helt diskret och utan förvarning får man ett pressmeddelande om att en riktad nyemission eller private placement genomförts ungefär till rådande aktiekurs, eller snittkursen de senaste handelsdagarna. I fallet Northland kunde det handlat om ca 6:- NOK per aktien
Vad som hände nu var att någon aktör läckte ut informationen om den pågående nyemissionen, vilket fick småspararna att få panik och aktien kraschade, rimligtvis ivrigt påhejad av blankningar från läckan. Därmed kan den riktad nyemissionen istället genomföras till mycket fördelaktigt pris för institutionerna.
Läckan har polisanmälts, men det kommer aldrig kompensera de som förlorat stora pengar. Dagens Industri bekräftar att det normala förfarandet var det tänkta.
“När Northland Resources insåg att företaget behövde ta in pengar försökte man först lösa kapitalbehovet genom en riktad emission till en mindre krets investerare. Gruvbolaget underättade Oslobörsen om processen, som då satte Northland under “intensifierad övervakning” till dess att information nådde hela marknaden.[…]”Alla vi har pratat med har varit på en insiderlista. Det är stora, professionella fonder. Vi vet inte vem som har läckt”, säger Hvide till norska Dagens Næringsliv.”
För den som inte tror att detta hade varit ett helt normalt förfarande, så skedde motsvarande upprepade gånger i PA Resources under bolagets kursrakettid 2005 – 2006.
Se pressmeddelanden från PA Resources (exempel, exempel, exempel, exempel) från när det begav sig.
Läckan har iaf kostat gamla aktieägare i Northland miljarder, tack vare småspararnas panikreaktion. De har alltså sig själva att skylla som kollektiv, även om det finns många personliga tragedier här som resultat.
Det finns anledningar att undvika förhoppningsbolag med hög andel småspararägande. Småsparare är ett mentalt tillstånd, inte en mängd pengar.
I Northland finns det ca 500 miljoner aktier (jag har inte kollat upp siffran exakt). De senaste dagarna har ca 20 miljoner aktier bytt ägare i Toronto och ca 500 miljoner aktier (inget av detta är exakt uppmätt av mig) har bytt ägare i Oslo. Det säger rätt tydligt något om i vilket land de som fått panik agerar – handeln och ägande i Oslo är trivial för oss svenskar och svenska småsparare.
16:30 svensk tid ska nyemissionen stängas, samtidigt som även Oslobörsen stänger. Handeln i aktien fortsätter dock i Toronto, så när besked om finansieringsnivå kommer (eller inte kommer) finns möjligheter att agera på Torontobörsen. Det är förstås inte säkert att information släpps förrän efter stängning i Toronto klockan 22:00 svensk tid. Men den som vill vara först med att agera bevakar Torontobörsen ikväll.
Det kan också vara idé att om man vill kunna sälja sitt innehav snabbt vid negativt besked byta över till Toronto i eftermiddag (sälj i Oslo, köp i Toronto). Detta kostar dock en hel del courtage och gör att man inte kan agera om nyheter släpps efter 22:00.
Som vanligt ansvarar alla för sina egna investeringsbeslut, utan skriftligt avtal har ingen rådgivaransvar i Sverige. Men det kan vara på sin plats att påminna om att alla aktieinvesteringar innebär risker, inte bara Northland.
10 kommentarer
1.
"I fallet Northland kunde det handlat om ca 6:- NOK per aktien"
Det är självklart rent nonsens. En book building-process hade också inneburit kraftigt lägre kurser än 6 NOK (kanske i intervallet 2-3 NOK (max!). Det är inte svårt att förstå varför om man tittar på siffrorna en gång, dvs. vad marknaden trodde att bolaget hade i equity, och vad de de facto hade. Man hade grovt övervärderat det egna kapitalet i bolaget.
2.
"Läckan har iaf kostat gamla aktieägare i Northland miljarder, tack vare småspararnas panikreaktion. De har alltså sig själva att skylla som kollektiv, även om det finns många personliga tragedier här som resultat."
Nonsens igen. Northland har inte rasat över 90% pga. att småsparare har paniksålt (det har varit stora institutionella flöden i aktien) även om det såklart har spätt på effekten, utan, igen, för att marknaden kraftigt övervärderat bolaget equity.
@Leker
Tror du att det överhuvudtaget finns något eget kapital i Northland?
Personligen tror jag inte det.
@&Leker
Lyckas de få in mer aktiekapital så är det uppenbarligen någon som tror att det finns aktieägarvärde i bolaget om än väldigt lite sådant. Det kan vara så att önskade tillskottet på typ 1.5mdr har säkrats men att investerarna kräver så stor del av bolaget att det går utöver styrelsens mandat och att budet ligger på närmare 60öre istf 6kr (dvs 1.5mdr för 80-90% av ägandet).
Då hade det även utan läcka inträffat motsvarande – nämligen att de fått gå ut med pressmeddelande om det och aktien därmed dykit ändå. Eller så hade de gått ut med pressmeddelande om att de inte fått in i närheten av erforderligt kapital (förenligt med tesen att det saknas värde i bolaget) och då hade nog också aktien störtdykt.
Det enda anmärkningsvärda blir då att det har läckt och någon kan ha agerat före andra fick kännedom om situationen. Risken att det kommer nyheter som gör ett bolag mindre värt än tidigare bedömts bör ju vara allmänt känt bland investerare.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Om investerare bedömer att projektet har ett positivt NPV (lite förenklat eftersom bondholders också har claims på kakan som det ser ut idag) så kommer de ju få in mer pengar och beroende på hur stort detta NPV är (eller annorlunda uttryckt, hur stor IRR det har) så kommer ju PP-kursen sättas olika högt.
En svensk bank bedömer exempelvis equity value till 0 idag, och ser ett scenario där bondholders måste ta en haircut. Andra är inte fullt så negativa.
Nordea anser att aktien bör ha ett värde på 2:20 NOK mot nuvarande ca 0:80.
Vad SEB säger om råvaror och råvaruaktier skiter jag fullständigt i sedan de lade ner sin råvarufond precis i början av råvaruboomen.
Att SEB lade ner sin råvarufond för ~10 år sedan tycker jag inte bör påverka förtroendet för SEBs stackars norska NAUR-analytiker idag i en bransch där personalomsättningen är så extrem och där så mycket har hänt det senaste decenniet 🙂
Sen kan det finnas andra skäl till varför NDA skulle ha en bättre analys av läget än SEB och lite olika agendor bakom analyserna..
Som anonym lite antyder har fundamenta stor betydelse för aktiens värde och det förstår man med lite perspektiv. Viktigast är järnmalmspriset. Många har lätt för att moralisera och strunta i detta. Det är ingen större skillnad på små och stora investerare och var i världen de befinner sig. När de gick in i verksamheten och en tid efteråt stod aktien i 10-20 kr. Då hade järnmalmspriset haft en kraftig uppgång. Det antogs att det skulle fortsätta och Pajala sågs som intressant. Den värsta finanskrisen 2009 hade ingen större verkan på priset. Oljan föll exempelvis långt mer. Nu har järnmalmspriset planat ut eller minskat och då får det stor betydelse med lån i bagaget och högre kostnader än förväntat och det kan lätt bli konkurs. Och det kan upprepas och ge ännu fler torskar.
http://www.indexmundi.com/commodities/?commodity=iron-ore&months=360
Pajala är en fyndighet på marginalen. På liknande sätt är det med oljeutvinning från alunskiffer i Kvarntorp. Allt det här kommer att brytas förr eller senare. Brytningens varaktighet i Pajala är genom en begränsad mängd inte så lång. När detta är slut kommer mycket sämre fyndigheter att brytas. Den gamla järngruvan i Taberg lades ner på slutet 50-talet och fick köpas av naturmuppar för skogsvärdet och blev ett reservat. Även detta järn kommer att brytas med reservatets eliminering. Skulle järnmalmspriset falla så blir det lätt konkurs och malpåse i Pajala eftersom ingen går in med mer pengar. Men produktiviteten i branschen är i fritt fall och det här blir snart mycket lönsamt. Tyvärr kan jag ge något riktpris på aktien. Den långsiktiga trenden är mycket lättare.
Kanske bara är jag men man får lätt uppfattningen av inläggen gällande Northland att det är mer synd om BAT (belånade aktietorskar) än om BLT.
Konsekvenserna blir väl ungefär desamma ifall säkerheten inte täcker lånekostnaden – man blir sittande med en blancoskuld. Bortsett från att BATen åtminstonde kan tänkas ha bostad kvar ifall han bodde i HR.