Johanne Hildebrandt, en journalist som inte sitter på hotellrum och intervjuar andra journalister eller skriver om pressmeddelanden, utan som krigskorrenspondent faktiskt riskerat livet för att förmedla nyheter till svenska folket, har skrivit en läsvärd krönika om det svenska totalförsvaret hos Schibsted/SvD. Jag gör ett undantag och länkar till Schibsted den här gången, som en service till mina läsare, även om det innebär en risk att jag blir stämd på miljonbelopp av Schibsted längre fram i tiden. Länkandet är ju som bekant ett ofog.
Hildebrandt konstaterar korrekt att det är fascinerande att man i “cykelhjälmarnas och handspritens förlovade land” inte engagerar sig i rikets och samhällets trygghet.
För vad som kanske är ännu allvarligare än avskaffandet av Sveriges militära försvarsförmåga är det totala avskaffandet av totalförsvaret. Militära förband och utrustning har vi fortfarande åtminstone på pappret.
Många svenskar lever fortfarande i tron att det finns något samhälleligt skydd mot omfattande civila kriser, men under den strategiska blackouten har detta avskaffats i princip helt och hållet. Civilförsvaret är numera en klubb, Civilförsvarsförbundet. Det ekonomiska försvaret är helt nedlagt och några råvaru-, livsmedels- eller utrustningsreserver existerar inte. Det psykologiska försvaret lever bara vidare i MSB:s regi, i form av ett antal PDF:er som produceras varje år, plus några websajter och Twitter-flöden.
Någon krisledningsfunktion existerar inte heller, utan vid en kris ska kanske 50-70 olika myndigheter och organisationer leka enmans (enorganisations) världskrig utan samordning. Det finns ingen samordnande krisledningsfunktion i Sverige, om ni nu trodde det. Alla ska köra sitt eget race.
Medan en militär kris är osannolik i närtid, så kan vi vara 100% övertygade om att vi kommer uppleva omfattande civila kriser de kommande åren och decennierna. Både militär och civil krishantering och tillhörande organisationer tar lång tid att bygga upp, även om militär organisation antagligen tar längre tid. Sist tog det 30 år att återupprusta. Det är ett skäl i sig att inte lägga ner försvaret. Att lägga ner kräver en underskrift, att bygga upp tar decennier.
Stormen Gudrun skulle idag fått betydligt allvarligare konsekvenser (om den nu inte redan hade skett och transformatorstationer flyttats ner på marken, träd redan fällts, ledningar har grävts ner etc – vi får inte en Stormen Gudrun förrän skogen vuxit sig sårbar igen, vilket tar gissningsvis 35 – 40 år), då ännu mer funktioner avvecklats.
Med avvecklingen av totalförsvaret och nedläggningen av det militära försvaret har vi inte heller kapacitet att aktivera totalförsvaret för t ex en riktigt allvarlig pandemi (tänk filmen Contagion etc). Sjukvården skulle ganska omgående gå på knäna och samhället skulle snabbt bryta ihop, då det inte ens finns kapacitet att upprätthålla grundläggande samhälleliga funktioner vid en kris. Vi vet att det kommer en ny influensavåg liknande spanska sjukan, men vi vet inte när. Den här gången kommer influensan sprida sig blixtsnabbt och inte med 1918 års långsamma samhälle.
Det finns i princip inga reserver av sjukvårdsmateriel heller och vi har bara förstärkningsresurser för att hantera en enda stor omfattande katastrof i landet, t ex ett t-dåd mot ett större idrottsevenemang. Och då måste dådet ändå ha begränsad verkan, då vi bara har förbrukningsartiklar för något tusental skadade.
Det finns inte heller personal att fullt bemanna försvarets kraftigt reducerade sjukvårdskapacitet, där sjukvårdspersonalen oavsett skulle hämtas från civil sjukvårdspersonal, även om man kunde utöka antalet vårdplatser på valfri plats i landet den vägen.
Inte ens det militära försvaret har mat för mer än några dagar (tänker inte nämna hur många eller få) om t ex det fåtal punkter som är helt avgörande för svensk livsmedelsdistribution skulle slås ut. Det civila samhället har inte mat för mer än kanske 2-3 dagar, dvs det som finns i hushållen, storköken och butikerna – resten distribueras genom en handfull platser just-in-time. Någon beredskap eller infrastruktur för alternativ distribution existerar inte. Även om ansvarsprincipen gäller, så har förstås inte t ex kommunala eller privata slutförvaringsinrättningar några livsmedelsreserver för att kunna hantera en akut försörjningskris för de äldre.
Drabbas vi av omfattande strömavbrott finns inte längre hundratals, rent av tidigare tusentals, reservkraftaggregat som totalförsvaret och det militära försvaret förfogade över. Det finns en handfull.
Våra sjukhus klarar inte av att hantera strömavbrott.
Just nu är SOS Alarm 112 drabbat av omfattande störningar i Örebro, Västmanland, Värmlands och Västernorrlands län och även andra delar av landet kan uppleva störningar (SOS Alarm).
Vi kan fortsätta listan, men jag har skrivit om det mesta förr. Folk bör inte vara oroliga för en ensam galning på Drottninggatan, utan för vad en handfull individer skulle kunna orsaka om de planerade lite.
Oftast fortsätter svenska samhället att fungera, men det är en bräcklig fasad. Drabbas vi av en stor civil kris så kommer det inte bli vackert. Avvecklingen av Försvarsmakten är bara en rätt tydlig temperaturmätare på den fiktiva tryggheten i det svenska samhället.
Sverige balanserar på en skör tråd. Allt som krävs är en väldigt trubbig sax, så är fallet ner till botten långt, snabbt och väldigt hårt.
21 kommentarer
Är du med i hemvärnet eller annan frivilligorganisation?
Relevant frågeställning. Har övervägt hemvärnet men av personliga orsaker avstått. Får nöja mig med att dra mitt strå till stacken på detta vis.
Det måste vara ett personligt val och jag respekterar till fullo att den som själv har familj (eller kanske gård med djur etc) inte engagerar sig i frivilligorganisationerna. Trots allt innebär ett engagemang att du när som helst måste släppa det egna som du har ansvar över.
Nu finns det dock andra som gör andra prioriteringar, hjältar som trots egen familj etc, engagerar sig, men det är alltid ett personligt beslut. Önskvärt vore om det fanns lokalare grupper, så man kunde vara säker på att sättas in lokalt. Hemvärnet är idag exempelvis en nationell resurs och inte forna tiders regionala eller lokala resurs.
Japp, håller med. SRK funderar jag på, sen vet jag inte om man måste gå via Hemvärnet för att få utbildningen.
SRK håller på att avveckla sitt uppdrag mot Hemvärnet, läs mer:
http://www.hemvärnssjukvårdare.nu/
ehhh, och alla FSRs banor blir nedlagda på löpande band? Är det någon i styrelsen som har jäv mot främmande makt.
Detta måste väl vara en medveten politisk nedtrappning av beredskapssystemet?
Inget fel på artikeln i sig, men kan vara värt att nämna att Hildebrandt numera jobbar för Securitas-ägda konsultföretaget Seccredo, som bland annat just skall syssla med privat krisberedskap. Men även om det är en reklamartikel så behöver förstås inte budskapet vara fel.
Det är förbjudet/förtalat med medborgargarden men väl tillåtet att starta övervakningsbolag.
Skall man, i dagens polisvakuum, övervaka och försvara sin hembygd är det alltså via ett bysamhällighetsaktiebolag som övervakar området. Men eftersom ett företag måste ha flera kunder behövs någon mer abrovisnch för att få det lagligt. Sedan är det lite lurigt med vem som skall betala vakttjänsten, eftersom vakterna måste vara anställda.
Någon som har fler idéer?
Medborgargarden är inte alls förbjudna, mig veterligen?
Det trodde jag men hoppas inte det. Men medborgargarden är väldigt illatyckta av media. Jag har endast läst negativa saker om dem, typ lynchmobbar samt uttalanden om att "vi skall minsann inte ha beväpnade medborgargarden i Sverige som i USA".
Beväpnade måste de vara om de skall fylla sin uppgift i ett oroligt samhälle.
Bäst att förtydliga att jag hade föredragit ett fungerande allmänt polis och rättsväsende men sedan ett tag inbillar mig att snart kommer allt utom politikernas skydd (om politikern är av rätt tro) vara bortprioriterat. Av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov, är ju centralisieringsdoktrinen i Sverige.
De som kan betala för sig (företag och politiker) har faktiskt redan accepterat och anlitar vakt-firmor. Eftersom dessa verkar göra vinster har vi förmodligen en lobbyverksamhet mot förstärkt polis.
Vi har väl förstärkt den privata bevakningsstyrkan betydligt. Kolla i minsta centrum och du skall få se hur köpmännen skyddar sina intressen.
AFA lyckas ibland med sina anarkistiska aktioner och invandrargäng eldar bilar, om det är den typen av aktioner du avser vi skall skydda oss mot så får vi nog släppa lite på censuren. Hade andra områden än invandrarområden varit lika utsatta så skulle vi få ett ramaskri! Där kan vi tala om diskriminering!
Men jag antar att det är bekant för alla men ändå obekvämt. Varför slå in öppna dörrar?
Man frågar sig varför. -Svaret är rätt enkelt enligt mig;
Itakt med att de socioekonomiska omständigheterna blir hårdare och mer tillskurna, så prioriterar valmannakåren issues som direkt berör detta. Vård, skola, omsorg (och på senare tid, "vad blir kvar i plånboken?"). Resultatet blir då att politikerna rationeliserar på så sätt att prio ett blir att hålla så många grupper i valmannakåren under armarna, vilket producerar det samhälle och den politik som vi har nu; byggt för par i yngre medelåldern i innerstad/villaförort (de har ungen i en sådan där barnvagn med tre hjul) med jobb inom tjänstesektorn eller "den gamla" storindutrin. Denna grupps intressen balanserar mot den andra stora gruppen som bor i hyresrätt och som jobbar inom offentlig sektor. De är dessa två stora grupper som politikerna är intresserade av.
Nu kommer den springande punkten; försvaret "finns inte" i någon av ovanstående gruppers "världsbild". Ej heller står det att finna samhällssäkerhet eller långsiktig planering för framtida händelser. Dessa två grupper är upptagna med bolån, dagisköer och äta nyttigt och lätt…
Till saken hör också att försvar, säkpolitik och liknande inte har en "naturlig" plats i politiken som den har i ex. USA eller annorstädes. Denna "naturliga" plats är upptagen av "välfärden". Då politiken i stort kretsar kring denna (och den efterföljande omfördelningspolitiken) så finns det inte så mycket plats för annat.
Undantaget är SD, som lyckats hammra in en ny centralpunkt som allt kretsar kring; invandrare och hur onda dessa är. Men notera att detta enbart "fungerar" för att den står i perspektiv till…gissa vad? Välfärden. Hur man än vrider och vänder på saker och ting, finns inte säkfrågorna (som verkligen borde disskuteras) "där". Därav frånvaron.
Troligen så, ja.
"Natural hazards" i Sverige enligt CIA World Factbook: "Ice floes in the surrounding waters, especially in the Gulf of Bothnia, can interfere with maritime traffic." Låter väldigt jobbigt.
Lite jobbigare för andra länder: https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/fields/2021.html#160
Även vad gäller naturkrafterna lever vi i ett händelselöst hörn av världen. Inte undra på att vi har somnat in.
det trista i mitt tycke är okunskapen och förnekelsen, så här brukar det låta i min bekantskapskrets:
"men det kan ju inte bli strömavbrott överallt på en gång", "vi kan ju åka dit där strömmen finns", "men det är ju bara att åka till pizzerian istället", "det finns ju vattentorn, så det rinner ju alltid hit"
eller inom "just-in-time" företagandet:
"det är bara att skaffa mer transportresurser", "det är bara att beställa mer från leverantören så får de skicka hit det", "det är osannolikt"
och så vidare…
Jag är "hobby-survivalist", dvs har vissa saker förberedda och har tuktat familjen att gilla vara ute i naturen i olika väderlekar. Klarar därmed en vecka hemma utan problem – men är inget jag går och funderar mycket om på dagarna.
Hur många nya vattentorn byggs det? Hur många gamla görs om till bostäder? Hur sköts underhållet på befintliga vattentorn som är i bruk?
Verkar som det inte byggs så mycket nytt, många görs om till bostäder och underhållet och kontrollen är inte alltid så bra. Även vattnet skall komma Just-In-Time istället för att mer energieffektivt och mindre sårbart lagras i vattentorn.
Vi borde ha värnplikt för alla. För att upprätthålla ett totalförsvar, inklusive en militär del, gränsskydd, hälsoskydd, räddningstjänst och vissa polisiära uppgifter.
Det skulle ge alla en naturlig insikt i nödvändigheten.
Som det är nu har vi en "brandkårssituation", dvs det har inte brunnit på så länge och det är totalt osannolikt att det ska börja brinna igen så därför avvecklar vi brandkåren.
Ett förslag:
För att bli svårslaget av en angripare så kan vi införa allmän värnplikt på studs inklusive uppfräschningsutbildning för dom som har gjort värnplikten, ge tusan i att köpa hälften av de nya JAS-planen och för dom pengarna istället köpa 4 miljoner automatkarbiner inkl.ammunition…. då skulle i alla fall inte jag vilja vara med i en ockupationsarme som kommer till Sverige….
Sen håller jag med Gronvita när det gäller civil användning av "Värnpliktiga"
Tänk va hemskt om några i gräshoppssvärmen dog i något oväder innan vi hunnit förbruka hela planeten!
Ouch! Apropå behovet av krisberedskap så ser det här ut som en analys i Cornu-läsarnas smak. (Jag har inte läst den själv än, bara bläddrat lite. En massa suggestiva bilder på ruiner och lämningar av tidigare civilisationer, om inte annat!) Det är en 80-sidig lunta från Tullett Prebon (PDF), med den ödesmättade titeln: "Perfect Storm: Energy, Finance and the End of Growth". 200 år av tillväxt är nu till ända, är deras hypotes, och detta beror på fyra faktorer som sammanfaller och orsakar sammanbrottet:
1) Historiens största skuldbubbla
2) Ett "katastrofalt" experiment med globalisering
3) Så systematiserad och utstuderad förvanskning av all ekonomisk statistik att det inte längre går att se hur illa ute vi är
4) Och viktigast av allt, slutet på billig energi
En lite grupp som planerar…? Räknas gruppen bakom centerpartiets idé program dit eller Timbro kanske? Säg mig, vilken fiende skulle inte älska ett Sverige uppsplittrat i ett feodalt klansammhälle där läskunnighet är en sällsynthet. USP'en verkar vara att locka överklassen med ett haremssystem, tydligen har finansmarknaderna börjat tappa sin lockelse.