Som ett led i att se till att folk inte går i pension för tidigt vill alliansregimen nu att man stoppar pensionsuttag från privat- eller tjänstepension från 55 års ålder (placera.nu).
Detta ska förstås utredas, men den som pensionssparat privat eller via tjänsten och drömt om att dra sig tillbaka vid 55 får kanske tänka om nu. Som bekant har vi ju inte 10 000-tals arbetslösa unga och högutbildade, som mer än gärna hade tagit över de jobb som blivit lediga när alla flyttats uppåt i hierarkierna om 55-åringarna hade gått i privat pension. Istället ska man nu förhindra tidig pension.
Samtidigt drabbar det förstås ingen fattig. De som kan ta ut sitt privata pensionskapital vid 55 och leva på det är företagare, företagsledare och nyckelpersoner i näringslivet. De flesta har inte så mycket pensionskapital. Så det blir nog mest ett slag i luften, alternativt så gör man undantag för personer med riktigt hög lön – det är ju viktigt att pamparna kan dra sig tillbaka tidigt.
Någon är som lyckats gå i formell privat pension vid 55? Tanken är ju att de privata pensionspengarna ska räcka fram till allmän pension vid 65 års ålder. Ni bland läsarna som dragit in 100 MSEK på trading räknas inte, utan detta ska vara pension baserad på avsättningar från tjänstelön.
En viktig poäng här, som jag påtalat många gånger tidigare, är att staten bestämmer över våra pensioner. Rent av över hela pensionssystemet, som inte ens är grundlagsskyddat. Med ett enkelt riksdagsbeslut kan man t ex beslagta dina tillgångar i PPM-leken och fördela dessa jämt över alla pensionärer. Eller så kan man lika enkelt höja pensionsåldern, sänka pensionerna så alla bara får garantipensionen och/eller att privata pensionsinkomster ska sänka den statliga pensionen.
Att förbjuda uttag av privat pension vid 55 är bara ett första steg.
31 kommentarer
Staten skall alltså bestämma hur medborgarna lever och vad de gör med sina egna ihopsparade pengar? "Nya Moderaterna" förtjänar verkligen epitetet sveriges nya arbetarparti.
du trodde väl verkligen inte att moderaterna egentligen bryr sig om någon utanför den lilla slutna bruna ringen, som består av några fina familjer med riktiga förmögenheter, samt några av familjen reinfelts långtids sjukskrivna och arbetslösa vänner som inget helldre vill än att få ett arbete att gå till så att dom kan börja tjäna pengar och betala skatt.
Det är ju ett gäng officerare (55+) som får gå från FM nu i och med omorganisationen, men det kanske inte räknas som formell pension, utan förmånspension eller något?
Detta är ju ingen nyhet…
Värre är ju att man beskattas ner under existensminimum!
I övriga EU (nästan) har man gränsen 60% av medianinkomsten som lägsta gräns där skatter och avgifter tas ut från medborgarna.
Det innebär en skatte- och avgiftsfri zon på 12 000 kr per månad för svenska förhållanden.
Idag är arbetsgivaravgiften 100% från första kronan, medan den skattefria zonen börjar vid 20 000 kr PER ÅR!
Medborgarna är slavar under sin egen beskattningsvilja!
Eller hur man skall förklara denna märkliga vilja att lämna över både sitt liv och sitt arbetes resultat till Staten?!
Arbetsgivaravgiften är osynlig för den vanlige löntagaren. Hade borgarna varit seriösa om att reformera skattesystemet, så skulle de gjort så att arbetsgivaravgiften ersattes av en arbetstagaravgift och lönerna höjts i motsvarande grad. Nu tror många svenssons att den enda skatt de betalar är kommunal/landstingsskatt på cirka 30%. Grejen är att borgarna är precis lika sugna på att svulla upp staten och därmed skapa nya arbetstillfällen för lojala partigängare som sosseblocket är.
Ännu enklare: Inför en lag om att arbetsgivaravgiften skall synas på lönebeskedet samt i uppgifterna som ges inför deklarationen.
Inga verkliga förändringar krävs.
Ja! Inför denna ändring nu, innan valet, och alliansen vinner!
Var är alla seriösa antiplansamhällesmänniskor?
Ja, om bara alliansen vinner så löser sig säkert våra problem…
Jag känner mig full av tillförsikt…
Obs jag är förstås extremt ironisk. Vårat land kommer regeras av något slags dårar, det är det enda man kan vara säker på.
Det är bara högavlönade som har råd att gå vid 55 och det är förvisso inte främst dem man vill få ut från arbetsmarknaden till förmån för arbetslösa ungdomar. Dyrt utbildad högkompetens är inget man skall pensionera i förtid även om arbetslösheten är hög. Så det är väl helt rätt att minska deras chanser att gå tidigt.
Det beror väl på vilka kostnader du har och har haft.
med tanke på hur extremt skattemässigt fördelaktig tjänstepensionen är så är det ju inte konstigt att staten har större kontroll över den. Jag skulle gissa att 60-70% av en pension kan bero på skatte effekter.
det jag stör mig mest på är alla pensionärer som fått för sig att dom redan skattat för pengarna när dom i själva verket fått ett uppskov på upp till 40år
Pension betalades tidigare in med skattade pengar och skulle tas ut oskattad. Detta ändrades sedan så hela potten skattades för vid uttag. Tror det är trettiotalister och äldre som var dubbellurade!
Kan man förmoda att det inte gäller politikernas politikerpension?
Var nyligen inne på "Minpension.se". Såg först att det skulle bli en mager pension.
Sen kastade jag in min IPS(idividuellt pensionsparande) och blev lättad.
Vi som är nära pensionen och har sparat skattefritt i en miljö där marginalskatterna var 80% har fått en bra fördröjd skattesänkning. Något att tänka på för de pensionärer som klagar på jobbskatteavdragen nu!
Har gått vid 55 år 80 % av slutlön. Pilot i Fv(vi hade specialavtal) ,det bästa som hänt i livet förutom jobbet då,.Det blev 35 år i luften, alla fantastiska år.
Tur att man hann innan klåfingriga staten satte stopp.
Moventia:
Om man har en pension som är låg och därutöver IPS eller pengar på banken får man inget bostadstillägg. Så IPS är bara en möjlighet för personer med höga grundpensioner. Om man inte vill skänka sina slantar till staten som är så fattig.
Många kvinnor som nu är pensionärer kunde inte arbeta när barnen växte upp. Det fanns inte daghem. Dessutom få jobb för kvinnor innan boomen på 70-talet.
I framtiden måste pensionerna göras behovsprövade, precis som socialbidraget, om det ska gå ihop. Dvs har du extra inkomst via privat sparande så kommer det att dras av det du kan få från staten.
Det finns dock en annan variant speciellt för företagare – helt enkelt ta ut lön istället för pension. Så länge man har jobbskatteavdrag så är det fördelaktigt att ta ut pensionskapitalet på det sättet istället – jobbskatteavdraget är ju inte vilkorat att man skall faktiskt jobba utan att man får ut lön.
Hur funkar det? Löneinkomster har ju en synlig skatt och en osynlig skatt-arbetsgivaravgiften!
Vore kul att se en kalkyl!
Det finns lite olika scenarier, men först vad vi jämför med. Löneskatt för avsättning till pension är 24.26%, för en kostnad av 100tkr får man en pension på 80tkr och med 30% i kommunalskatt blir det 56tkr.
I det bästa läget är bolaget lönsamt även efter man gått i "pension". Då har man 31.42% i AG och 22% i skatt efter jobskatteavdrag vilket ger 59tkr ut, är man över 65 blir det bättre med AG på 10.21% och 10% i skatt efter jobbskatteavdrag (dvs 82tkr ut). Skatten efter 65 är så fördelaktig att man till och med kan klara av en bolagsskatt mellan (fallet där man sparar beskattade pengar i bolaget), då blir det kvar 61tkr efter alla skatter.
Sen kan man som sagt nedan ta ut utdelning till förmånlig beskattning, med bolagsskatt på 25.3% och 20% skatt på utdelning blir det ut 60tkr.
Jag har avsiktligt bortsett från avkastning av kapital eftersom då blir frågan om hur pass god avkastning man får på eget kapital i bolaget vs hur bra börsen utvecklas.
Men om du låter pengarna stå kvar i bolaget så får du ju betala bolagsskatt på dem, 26.5% eller var det nu är?
Intressant oavsett, anonym. Antagligen värt att skriva ett blogginlägg om.
Ja, det scenariot är med – dock bara för pension efter 65 eftersom man innan dess inte har så förmånlig skatt på lön för att kunna kompensera för trippelbeskattningen. Jag räknar för övrigt på att bolagsskatten sänks till 25.3%.
Och så blir man ständigt idiotförklarad för att man INTE pensionssparar… (Ja, "vanligt" pensionssparande då. Jag sparar på mitt eget sätt.)
Jag tycker fler borde gå i pension vid 55 istället för att slita ut sig på jobb de inte trivs med. Går man vid 55 finns det förhoppningsvis kraft och intresse att göra något nytt istället, något som inte är ovanligt i tex. USA. Nyföretagandet skulle få en boom och en uppsjö av personer som har gått och väntat men inte vågat skulle ta chansen att förverkliga sina drömmar medan de fortfarande har kraften kvar. Pensions åldern är inte det viktiga utan den ersättning som betalas ut. Gå när du vill men vänta inte att det ska bli ett liv i sus och dus. Sen finns det ju alltid folk som helst spela golf och åka på Ålandskryss men har man råd med det så bidrar ju även det till samhället 🙂 /Mats
Jag har antagligigen inte förstått… Men om ett antal personer ska leva utan att jobba är det väl bättre att de som lever utan jobb är "pensionärer" än att det är arbetslös ungdom? I alla fall så länge vi i hög grad identifierar oss med vårt arbete. Åtminstone för mig som är 60-talist är en tidig vanlig fråga när man lär känna någon "Vad jobbar du med?", kanske annorlunda för 80- och 90-talisterna?
Är egenföretagare med AB. Trott länge att politiker kommer att förändra vartefter så att pensionen bara kommer bli mindre vartefter. Har nu 13 är kvar till 65. Tar ut så lite som möjligt i lön och mer som aktieutdelning till 20% skatt. Avsätter pengar i bolaget som ska bli en rejäl del till min framtida pension. Där är ju det stora problemet i vad ska man kan tordas och våga investera i.
Ökande varsel + hög (ungdoms)arbetslöshet + hög invandring + höjd pensionsålder = ?
Det finns jobb åt alla, enligt Jeppen. Bara att reducera lönerna till en fjärdedel eller en tiondel eller något sådant så fixar det sig. Don´t worry, be happy!
Är väl bara att lägga 10% av lönen i kvaliteaktier med utdelning så väntar man tills snöbollen växt till sig lagom till pensionen.
Vilka kvaliteaktier menar du är bra vid dålig tillväxt och peak oil?
När det gäller dålig tillväxt och isht när det gäller inbromsningen av tillväxttakt så bör man tänka annorlunda när det gäller aktier.
Vid noll-tillväxt kan inte företagen expandera generellt och därför kan deras vinst inte öka generellt och därmed heller inte deras fundamentala värde. Då blir det heller inte till att leta efter aktier som skall stiga i värde utan man måste leta efter aktier som ger bra utdelningar. Utdelningarna är av betydelse av två skäl: för det första så ger ju utdelningen avkastning på kapitalet när aktiekursen inte kan göra det (generellt), men för det andra så är andra sätt att disponera vinsten (generellt) bortkastad då man inte kan förvänta sig att kunna använda ett ökande eget kapital för att växa (generellt).
Detta är extra viktigt när det gäller inbromsande tillväxt eftersom de som har högt p/e-tal pga att de förväntas expandera kommer få sänkt värdering när expansionen visar sig inte kunna uppfyllas.