Börserna i de asiatiska tidszonerna går mycket starkt under morgonen. Dagens ursäkt är arbetsmarknadstatistiken från USA i fredags, där S&P-500 stängde +1.90%.
Australiens All Ordinaries är upp måttliga +1.15%, japanska Nikkei +1.81%, Hong-Kongs Hang Seng +2.06% och Singapores Strait Times mer måttligt med +0.95%.
Samtidigt pekar S&P 500-terminen svagt nedåt mot amerikansk stängning och de europeiska börserna var öppna när statistiken kom i fredags. Exempelvis stängde svenska OMXS30 på +2.17%. Sammantaget så pekar detta på en trevande öppning i Europa och inte osannolikt fallande börs. Så man ska inte läsa in något i att de asiatiska tidszonerna kör ikapp fredagens utveckling i Europa och USA.
Man ska komma ihåg att Bureau of Labor Statistics, B(L)S, i USA kör med rejäl förvanskning av arbetslöshetsstatistiken. Med en majoritet av börshandeln som körs av robotar så handlar dessa automatiskt på nyheter och statistik och manipulerade siffror kan alltså kortsiktigt påverka för dagen, men behöver inte påverka fundamentala investerare.
I verkligheten är antalet arbetslösa i USA stigande. I fredags rapporterade man om 163 000 nya jobb, men arbetslösheten steg ändå. I juni hade 142 415 000 amerikaner jobb, nu i julistatistiken hade antalet fallit till 142 220 000. U3, arbetslöshet som andel av arbetskraften, steg från 8.4% till 8.6% och säsongsjusterat från 8.2% till 8.3%. U6, totalt antal arbetslösa, medräknat de som gett upp att få jobb, steg från 15.1% till 15.2% eller från 14.9% till 15.0% säsongsjusterat.
Verkligheten är alltså att arbetslösheten steg i USA!
Men det lär du inte få läsa i svensk gammelmedia. Och fredagens börsrobotrally lär knappast upprepas idag.
8 kommentarer
Tack för infon cornu! Så 163 000 nya jobb i juli (exkluderat jordbrukssektorn) är egentligen ett bortfall på drygt 200 000 jobb? Knappast bäddat för nya rallyn idag med andra ord.
Så kan man också uttrycka det.
Eftersom jag varit med ett tag så har jag minnen av hur vi svartmålade kommunismen och Sovjet som en propagandastat där folket förtrycktes och massmedia och all ekonomisk statistik kontrollerades och förvanskades av staten
Nu känns det faktiskt som USA är ganska nära den bilden
Dessutom verkar det ju inte spela någon roll vem som vinner valet – det kommer ju inte att bli någon större förändring iaf
Så vad hände med "Land of the Free"?
Och om inte jag minns fel skulle ju Obama se till att USA återgick till att vara det land som stod för att hålla den "moraliska kompassen"…
Han fick ju tom Fredspriset i förskott…
Är det bara jag som känner en rätt stor hopplöshet inför den framtida utvecklingen i USA (och i Europa – och i Kina – och i …)
Du kan lika gärna beskriva Sverige med de termerna. Det är inte utan anledning en del kallar Sverige för en "demokratur".
USA är ett land på dekis. Den produktiva ekonomin minskar hela tiden.
Istället dyker det med jämna mellanrum upp olika luftslott i den spekulativa finanssektorns kölvatten. Worldcom, Enron samt Madoff är dom mest kända. Så länge marknaden låter sig bluffas kan illusionen hållas vid liv; uppbackad av riggade börser och manipulerad statistik.
Det beror på säsongsjusteringarna som sker varje år i juli och januari:
http://www.calculatedriskblog.com/2012/08/payroll-employment-and-seasonal-factors.html
Bloomberg rapporterade att arbetslösheten steg så det är knappast nån hemlis i gammelmedia heller.
Å andra sidan spelar det ju ingen roll varför börsen går dit den går om man använder sig uteslutande av teknisk analys. Får man köpsignal på grund av påhittade siffror så är det likväl en köpsignal… Väl värt att ha i minnet när den dagen kommer.