Jordgubbssäsongen har sedan några veckor redan peakat i Sverige, men fantastiskt nog kan man fortfarande plocka jordgubbar den 16:e juli, vilket förstås beror på det svala vädret som dragit ut säsongen. Åtminstone går det fortfarande att självplocka i Melltorp vid grannbyn Hyssna.
Jordgubbsplockning på Melltorp.
Hyssna kyrka i bakgrunden. |
Plocka jordgubbar är ekonomiskt och kul, men naturligtvis ingen idé om man behöver åka någon längre sträcka för att plocka dem, då hela vinsten äts upp av bilkostnaden. Bäst är om man kan cykla (i princip gratis). Men på någon timme kan man plocka årsbehovet av jordgubbar (sylt, kräm, saft, paj etc – en del förutsatt att man har en fungerande frys, annars får det bli sylt och saft av allt). Helst vill man plocka obesprutade gubbar, så eventuella barn kan äta dem direkt utan sköljning. Melltorp använder inga kemikalier utan bekämpar gråmögel med hjälp av humlor som får sprida en skyddande nyttosvamp och använder rovkvalster för att ta hand om larver.
Jordgubbar i rader. |
Som peak oil-intresserad så kan man göra en del observationer.
EROEI faller med säsongen eller utplockningen av en rad – man får plocka längre och längre sträckor för att få samma mängd jordgubbar, dvs arbertsinsatsen och energiåtgången ökar. Det tar också längre och längre tid att plocka en viss mängd och de jordgubbar man hittar på utplockade rader eller sent på säsongen är också mindre, vilket illustrerar peak-problemet – större ansträngning, långsammare utvinning och mindre och mindre storlek på fynden. Men precis som med peak oil så handlar inte peak jordgubbe om att jordgubbarna tagit slut.
Dessutom lämnar man ju en hel del som inte är ekonomiskt utvinningsbart – för små eller rent av inte mogna. Får lämnas till sekundär eller tertiär utvinning…
Man måste förstås vara ute tidigt. Det finns ju utländska proffsplockare som går upp med tuppen.
Annars är även jordgubbar en möjlig sommarinkomst för tonåringar, om dessa är lite driftiga och orkar jobba. Allt som krävs är en cykel, hinkar, jordgubbskartonger, ett bord och en stol. Upp tidigt på morgonen, cykla iväg, plocka jordgubbar, betala dessa och ut och sitt vid en väg och sälj jordgubbar. 5000:- SEK i årsinkomst från försäljning av egenplockade bär är skattefritt och man behöver vare sig blanda in företagande eller moms. Kan vara bra med bokföring för att bevisa det hela dock. Det är dock först utgifter över 5000:- SEK som är avdragsgilla, så 5000:- SEK är bruttointäkten – betalar man 2000:- för jordgubbarna så får man fortfarande bara sälja för 5000:- med 3000:- i bruttointäkt. Säljer man för 6000:- behöver man skatta för 1000:- SEK även om man lagt ut 2000:-. Sedan uppstår även en del gränsdragningsproblem. Man måste plocka helt på eget initiativ, annars är man anställd och ska skatta för lön.
En del jordgubbsodlare köper även in jordgubbar från ungdomar som plockar om morgonen, samma sak som de utländska proffsplockarna gör. Handlar inte om någon anställning, utan helt enkelt om att ha discipling plocka tillräckligt för att dra in nog med pengar.
Den privatperson som odlar jordgubbar på en egen villatomt kan dock med de nya reglerna om 40 000:- i skattefri inkomst för intäkter från fastighet alltså sälja jordgubbar för 40 000:- helt skattefritt, det sk VED och GRÖNT-avdraget, men då måste man alltså odla dessa själv på en (väldigt stor) villatomt. Är det en näringsfastighet så måste man skatta från första kronan. Men har man en stor villatomt är det fritt fram för tonåringar att odla bäst de vill och sälja åt sina föräldrar. Trots allt är det fastighetsägaren som kan få 40 000:- skattefritt, inte barnen…