Har varit inne tidigare på hur fasaderna på nyfunkishus inte klarar av svenskt klimat och utgör en tickande bomb för de som köpt hus med putsfasader byggda fram till åtminstone 2007.
Här kan ni läsa om ett exempel från Boråstrakten.
Mycket har gått fort och fel under bostadsbubblans hets. Det finns även bostadsrättsföreningar byggda med liknande metoder. Det är dock inte alltid man snabbt upptäcker problemen via öppet inläckande vatten, utan det vanligaste är att det bildas röta och mögel någonstans inne i ytterväggen på huset. Då moderna hus är väldigt täta kan det ta många år att upptäcka och det krävs alltså en komplett genomgång av husets ytterväggar för att hitta var.
Ett annat problem som av och till förekommer är att byggarantin placeras i någon form av syndabocksbolag, som är skilt från koncernens övriga verksamhet. Får man för stora problem i olika nybyggda områden sätter man bara syndabocksbolaget i konkurs och slipper därmed stå för garantiåtgärder.
Korrekt putsfasad. Källa: Isover |
Träpanel. Källa: Isover |
Vill man se hur man skall bygga korrekt med puts så kan man t ex titta på ritningar hos isoleringsfirman Isover (fd Gullfiber). Det skall vara en luftspalt innanför putsen, så genomträngande vatten kan rinna ner på insidan fasaden istället för att tränga vidare in i huset.
Det är en konstruktionsmodell som motsvarar den traditionella träfasaden som i Sverige alltid har haft en luftspalt.
Innanför själva fasaden och luftspalten skall man sedan ha en sk fasadskiva (eller vind- och vattentät papp avsedd för ändamålet), som det vatten som via t ex hård vind lyckas ta sig genom både fasad och sedan ha kraft nog att nå fasadskivan skall rinna nedåt på.
Detta i kontrast mot fasader som byggdes med “enstegsfasad”, där man saknar luftspalt. Som byggbolaget försvarar sig med i artikeln hos BT. “Vid den här tidpunkten byggde hela Sverige med metoden”. Det gläder säkert de som fått problem. De är inte ensamma om att sitta i skiten, och alltså är det bara bra. Spik i foten? Jajamensan!
NCC tillhör de större syndarna och har förstås en sida med frågor och svar som damage control. Bolaget har slutat bygga enstegsfasader “på eget initiativ”, men det finns en ledtråd till varför man använde metoden: “den erbjuder en arkitektoniskt tilltalande lösning”. Lättsåld och snygg yta, men inget innehåll. Form, inte funktion. Det spelar ingen roll vad man köper och vad man betalar, bara det ser snyggt ut. Bostadsbubblan i ett nötskal.
Den som går i husköpartankar skall vara väldigt försiktig när det gäller nyfunkishus byggda åtminstone fram till 2007. Kräv ritningar på ytterväggarnas konstruktion. Extra vaksam måste man vara om ägaren gjort egna förändringar i fasaden, t ex att upp belysning i egen regi, spaljéer, skärmtak etc. Eller för den delen haft barn som sparkat fotboll mot fasaden. Ett enda hål eller spricka i en enstegsfasad kan orsaka mycket dyra mögelskador framöver. Mögelhund kan rekommenderas vid besiktning, även om det kostar. Rör det sig dessutom om sk passivhus kan de vara så täta att mögelhunden inte lyckas känna något. Nu byggdes det dock inte så många passivhus före 2007, de lite större volymerna har kommit efter det. Hittar man mögel och avbryter köpet så kom ihåg att besiktningsintygen är dina. Vill mäklaren eller säljaren ha dem så får de betala.
På annat håll är den senaste given för att få sålt nybyggda hus att kalla dem för uppförda i New England-stil. Man får hoppas att det åtminstone är svenska fasader, även om jag inte kan se vad det är för New England-stil man pratar om. Tycker det ser ut som vanliga svenska små småhus, med minimala tomter, helt i enlighet med den fortsatt fartblinda marknaden.
Obdisclaimer: Ingen form av ersättning har utgått till mig eller till mig närstående för att skriva det här inlägget.
Tillägg: Andra känsliga punkter i bostadsbubblans nyfunkishets är för plana tak och tak med enbart papp. Är billigt och fungerar jättebra på kontinenten, men det här är tyvärr Sverige med rusk, snö, kyla och is. Och köper man ett nybyggt hus för 3-5 MSEK med livslång livegenskap hos banken så kanske det inte var billig fuskkonstruktion man tänkte sig betala för? Eventuellt har byggbranschen säkerställt många års arbete även efter bostadsbubblan spruckit. Så länge de slipper stå för garantin…
48 kommentarer
Hjälp!!!
Jag har hittat en lägenhetr som jag kommer att gå på visning av och sedan lägga ett seriöst bud på om den motsvarar mina förväntningar.
Dock tror jag mig länna igen denna annons från tidigare står dock att den bara har varit ute 12 dagar på hemnet.
Hur kan man kolla ev gamla annonser?
Går det?
Mkt tacksam för tips.
///H
Angående idiotisk mäklarjargong så tar nog "A home 4 U" priset. De har nu en kategori bostäder på sin hemsida under kategorin "Inte till salu – Men till rätt pris". Jag tror det är mäklarska för ungefär "objektet har inte blivit sålt till det orealistiska pris som begärts trots åtskilliga visningar med full home styling och retuscherade bilder och nu orkar vi inte ha mer visningar men om någon är villig att betala ett klart överpris så hör av er".
http://www.ahome4u.se/inte-till-salu/
Ja, mycket skit följer i bolånekarusellens spår. Samtidigt har ju traditionen att använda sig av nya, fantastiska byggtekniker som skapar problemhus rötter som sträcker sig betydligt längre tillbaka än det senaste racet.
Sen kan man ju göra för mycket också – när kommer alla överdränerade villor att börja rasa samman? Hur länge dröjer det innan folk i Stockholms innerstad får oväntat besök av vindsvånongar som aldrig var tänkta att inredas?
Ja vi måste satsa mer på våra nybyggen.
Men vi behöver mer bostäder för alla nya innevånare.
Bobubblan består inte av outnyttjade billig bostäder!/Oppti
Hej
Följer Din blogg med stort intresse och respekt men varför skriver Du alltid att Du inte får ersättning. Finns en risk att det omvänt tolkas som att om det någon gång inte finns noterat har utgått ersättning vilket knappast är tänkt eller…
vi behöver bra bostäder som är riktigt byggda med rimliga hyror!
bygg 1:0r och 2:or och låt de få en hyra på 2-3.000kr/månad,för nu börjar svenskarna bli fatiga! jag märker det överalt! folk som plockar pantflaskor,fler so säger"nej vi har inte råd" i affärerna till sina barn,fler som handlar på secondhand osv…vad har hänt med sverige?
Netta : Alliansen har hänt med Sverige men de fattiga du ser är bara 30% av befolkningen de övriga 70% har det likvärdigt mot innan eller bättre. Alla försäkringssystem har monterats ner de sista åren och vi har inte längre ett motståndskraftigt samhälle utan ett samhälle som ställer högre krav på individens eget ansvar precis som i USA, detta borgar för lägre löner precis som planerat.
Ironiskt att just NCC namns har da de atminstone skutat anvanda sig av metoden. FYI bygger JM fortfarande hus med enstegsfasader. Sen tycker jag det ar alarmistiskt att beskriva det som en "tickande bomb", det ar en renoveringskostnad i form av ett fasadbyte som behovs, lika ett byte av varmepanna, takpannor eller motsvarande investering. I de fall problem uppstar, alltsa. Vad man vet i branschen funkar ju enstegsfasader ganska ofta… Men "ganska ofta" racker inte. Kort och gott enstegsmetoden ar ett problem, men nagon "tickande bomb" ar det inte.
Sen, Cornu, vad menar du med "platta tak med enbart papp"? Menar du att man borde lagga tegelpannor pa platta tak, eller vad menar du? Ar takduk battre? Eller sedumtak? Platta tak kan for ovrigt vara battre an man tror for det ar inte sallan det i praktiken regnar i sidled med de stormar vi har nu varje vecka…
Platta tak är ett problem främst när man har snö, inte specifikt regn. Snö kan smälta, frysa igen osv och det kan därmed uppstå vattenpölar på platta tak, som förr eller senare börjar läcka när vattnet inte rinner undan.
Jag nämner att NCC slutat använda metoden.
Tickande bomb? Javisst! För de verkliga problemen har vi inte sett än. Det kan ta rätt många år att upptäcka mögelskadorna och då kan byggarantin redan löpt ut. Då räcker det inte med ett fasadbyte, då behöver man också byta ut stomme och isolering på det skadade stället.
Det handlar förstås "bara om några hundratusen kronor i kostnader", men vad det var ägaren hade tänkt sig?
Jmf att vi fortfarande lever med de problem som 70-talets panik i oljekrisens spår orsakade när man t ex skippade inritad ventilation i hus i energikrisens spår. För att inte tala om de platta taken på 70-talet. Finns fortfarande offentliga byggnader som läcker av och till, liksom villor.
Eller fuktproblem i 60- och 70-talets källare. Felkonstruktioner i byggnader får man leva med väldigt länge.
Gissar på att det är fönsterna de syftar på 😉 Lite New England-aktigt. Kanske någon skum tanke med de överdrivna svamptaken på entréerna.
Ja, det blir vatten staende pa platta tak. Vid en besiktning av ett nytt hus far det normalt finnas vattenpolar av upp till 20 mm djup pa taket. Normalt galler dock 5 eller 10 ars garanti mot taklackage. Jag ser inte riktigt problemet. Utover det sa finns det hos lekman en omotiverad skrack. Sa fort folk hor ordet "fukt" sa ringer de lansveterinaren och hemvarnet for da haller jorden pa att ga under. Det sentimentet reflekteras val i denna artikeln. Nar det galler hus ar alla experter, och alla tror att de kan gora det battre sjalva an att tala med en fackman. I konsekvensens namn borde samma personer operera sina egna barn om de blir allvarligt sjuka… Men av nan anledning ar precis varenda javel en expert pa byggnadsteknik.
Fuktproblem i 60/70 talets kallare beror till 99% pa att folk anvander kallaren som ett vardagsrum vilket den inte ar avsedd for. Det ar bl a darfor den skattetekniskt raknas som biarea. Om man pa eget bevag spikar trapanel pa en kallarvagg och den sedan (mycket fortsagbart) moglar, sa kan man inte skylla pa felbygge. Da skall man skylla pa att man ar dum i huvudet. En kallare motsvarar inte samma tekniska krav som boytan gor, helt enkelt.
Enapa, jag är/var byggnadsingenjör…
Bland annat.
Och när taket börjar läcka efter 11 år?
Tillagg: Ja, Cornu, jag vet att du skrev att NCC slutat anvanda metoden. Jag har dock foljt problemet sen innan 2007 och enligt min uppfattning ar NCC det bolag som hanterat problemet arligast och schysstast, atminstone av de stora drakarna i branschen. Det blir darfor lite ironiskt nar de far bli symbol for problemet nar det finns andra foretag som inte gett en spann till kunderna, varken i form av monetar ersattning eller utfort arbete, och som dessutom fortsatter bygga in samma potentiella problem. Ska det vara lite "fair&balanced" sa borde man ju kolla hur fler an ett foretag hanterar problemet, och utvardera dem emot varandra.
N.B. Jag jobbar i byggbranschen men har aldrig varit anstalld pa NCC eller nagot annat byggforetag som producerar privatbostader.
NCC, ärligast och schysstast? Knappast. Du kan ju kolla in hur man hanterade husen byggda på Annehem i Lund eller Maria Park i Helsingborg. Jag kommer aldrig köpa ett hus som NCC byggt.
"bygg 1:0r och 2:or och låt de få en hyra på 2-3.000kr/månad"
Haha, bygg sjælv om du tycker det verkar som ett affærsmæssigt projekt.
Førmodligen tjænar du mer på att dela ut morgontidningar æn att bygga lægenhetr med en hyra på 2-3000.
Inga problem -eftersom det är 10 års garanti-det är samhällsbyggare det!
I äldre hus fick det läcka och rinna vatten.
Allt torkades ut med en varm skorsten på vintern och med tätskikt som tillät fuktpassage.
Till dig som vill ha lgh på 2-3000 mån kostnad.
Finns på landet i form av eget gammalt hus!
Nybyggen kostar ca 25-35 000 per kvm vilket kan bli 6000/mån för en 50 kvm! Bobubbla??
OK, vilka garantier tycker du att det vore skaligt att lamna pa ett utfort byggnadsarbete, Cornu? Racker inte 10 ar? Vilka andra produkter eller varor kan du fa en 10 arig garanti pa?
Garantierna går ändå att komma runt genom att lägga dem i separata bolag. Det väsentliga är att man uppmärksammar folk på problemet med nyfunkishusen, såväl som genvägar som papptak eller platta tak. Varje generation verkar glömma bort det som förra generationen lärde sig. Snart börjar man väl bygga källare igen också…
Nja, kallare kommer man nog inte bygga pga att schaktning helt enkelt ar dyrt. Det ar billigare att bygga motsvarande yta ovan mark, helt enkelt. Schaktbarhet och kubikmeterpris torde val inte vara obekant for en byggnadsingenjor? Noterar dessutom att du inte svarade pa den mycket enkla fragan… Vilka garantier skulle du tycka vore rimliga?
Att papptak generellt skulle vara en "genvag" staller jag mig fragande till. Ett platt tak ar ett arkitektoniskt alternativ bland andra, ingen genvag. Ett laglutande tak belaggs oftast med papp darfor att man ju knappast kan lagga pannor pa det, eller hur?
Garantierna är ett säljargument, som jag påtalar så är de i verkligheten högst tveksamma. Tar man bort dem så lär folk istället ställa hårda krav på konstruktionerna.
Jag menar att låglutande tak kan bli ett problem. Som du påtalar går det inte att ha pannor på sådana tak. Men speciellt med den allt tjockare isoleringen vi har kommer det bli liggande snö på låglutande tak och det kommer bli vattenpölar osv osv.
Facit har vi om 10-15 år.
Notera att jag inte jobbat som byggnadsingenjör, ville bara påtala att viss grundläggande kunskap har jag även om den är 21 år gammal.
Ja, det framgar med alla onskvard tydlighet att du anser att garantierna, sa som de idag ar utformade, inte ar bra. Men du kan inte ange vad som ISTALLET vore acceptabelt, skaligt eller bra.
Angaenda laglutande tak vill jag nog havda att du missforstatt problemet. Det ar helt okontroversiellt att det star vatten och sno pa taken. Och det ar helt okontroversiellt att de skall tala detta. Det framgar med allt onskvard tydlighet om man laser AB, ABT, BBR och AMA och lagger samman vad som framgar i de reglerna.
Containerhus vore något!
http://www.byggahus.se/forum/ovriga-diskussioner/124100-lite-om-containerhus-3.html
Borde kunna ställas in i skalbyggnader typ lador och isoleras. Då vore 3000/mån möjligt.
Intressant koppling mellan skyskrapor och finansiella kriser:
http://www.gp.se/nyheter/varlden/1.824408-hojdare-ger-finanskrasch
Du har inte så bra koll på detta Cornu…
Det stämmer inte att det är en tickande bomb, tekniken fungerar men är känslig för brister (otätheter i putsen). Fasad med luftspalt är mer förlåtande.
Dessutom är det inte stommen som skadas, det är en lättvägg i fasaden i 99 fall av 100 med denna teknik.
Sen är en rätt stor andel av nybyggnationen i prefab idag hel-sandwich i yttervägg dvs betong-fasad. En mycket bra och hållbar teknik, dock inte så vacker…
"Fungerar men ar kanslig for brister" ar en klassisk varningsklocka. Man kan lika garna skriva "fungerar, men bara pa ritbordet". Viss sakerhetsmarginal maste alltid finnas i konstruktioner.
Daremot haller jag med om att prefab ar superbt, men da handlar det ju om ett betydligt palitligare ytterskikt som inte ar platsbyggt.
Egentligen är det inte enstegsmetoden det är fel på ,utan tunnputsen man använder den är gjord av plast och således tät.
Använder man istället putsbruk direkt på en fasadskiva så andas den ut fukten..
Problemet är kanske att Cornu litar för mycket på sitt husorgan Borås Tidning.
Men seriöst, vilket perspektiv har ni i tråden? Ett hus ska byggas för att klara sig i 50-100 år, med bra underhåll. Föreställ er en träfasad som behöver bytas ut till stora delar efter 10 år.. tanken är absurd. Lika absurt är det att tillåta husbyggen utan luftspalt, med tanke på de förhöjda riskerna.
Sen över till platta tak. Jag har jobbat som fastighetstekniker i mer år än jag vill tänka på, och INGET av alla de platta tak i de hus jag haft hand om har hållit tätt. En del mer, en del mindre. Det säger sig självt att det inte är ett hållbart byggande vi talar om. Det kostar fastighetsgarna stora summor, och stör verksamheterna enormt. Min favorit var en fabrik med oerhört känslig montering av elektronik, som var väldigt upprörda när det droppar vatten utan förvarning. Jag sa aldrig min fundering högt om varför de i allsin dar flyttade till en byggnad med platt tak..
En klimataspekt är att vi kommer få se ökade snömängder på vintern, vilket kan ge stora belastningar på platta takkonstruktioner. Vi har redan sett tak rasa in pga snömassor, och det lär vi få se mer av framöver.
Här ett par artiklar på temat bygga snabbt:
30 Story Hotel Completely Built and Finished in Fifteen Days
http://www.treehugger.com/modular-design/30-story-hotel-completely-built-and-finished-fifteen-days-amazing-video.html
India's Tata group will sell a flat-pack house that costs just $700 and can be built in a week.
http://nextbigfuture.com/2011/07/tata-group-to-sell-ikea-like-flat.html
Platta tak är ju statens fel, i byggloven anger man nockhöjd, det är klart att byggherrarna försöker pressa in så många våningar som möjligt.
Hade det istället angivits en takfotshöjd hade vi fått se mer variation..
Jag skulle vilja se hur bra den bilen fungerar som Volvo tvingas bygga ihop för hand ute på nån lerig jävla åker utan att först bygga sjuttielva prototyper. Det är verkligheten för byggföretag…
Faan vad trött jag blir på folk som uttalar sig så tvärsäkert om byggbranschen. Ni har uppenbarligen inte den blekaste aning hur svårt det är att driva igenom t.ex. ett flerbostadshus…
Det är tusentals regler, varav många krockar, mer teknik än någonsin, det är blött, kallt och jävligt och du har tyvärr endast människor som arbetskraft… Och ändå blir den absoluta merparten av alla flerbostadshus som vi seriösa byggföretag bygger jättafina och välfungerande hus, dessutom bygger vi sjukt prispressat.. Det är imponerande…
"Ett annat problem som av och till förekommer är att byggarantin placeras i någon form av syndabocksbolag, som är skilt från koncernens övriga verksamhet."
Denna form av "Axlins" garanti ser man överallt inom finansbranschen t.ex. XACT fonder.
Baste Marcus,
1. Jasa ett hus ska sta i hundra ar? Forutom att du knappast kan hitta ngn annan produkt som har sa hoga krav, sa ar det markligt att denna unikt langlivade produkt anda inte far kosta sarskilt mycket.
2. Vill man ha ett hus som star i hundra ar kan man naturligtvis lata bygga ett sadant. Det ar bara en fraga om kontraktsformulering, anbud och pris.
3. Koper du tra fran fel leverantor (oststaterna) sa kommer du fa byta fasaden efter 10 ar ocksa.
4. Nar det galler platta tak sa ar min egen uppfattning att materialkvaliteten och arstiden for laggning spelar stor roll. Men hey, husen ska vara billiga sa da ar det klart att man koper Kinapapp och lagger den i februari, for vi kan ju inte skicka hem taklaggaren med full lon och pafora kostnaden pa kunden?
Enapa, eftersom bostadsköpare idag inte amorterar och de som amorterar gör det i snitt på 105 år, så måste huset stå i minst 105 år (utan reparations-, renoverings- eller underhållskostnader – yeah right).
Hade folk amorterat på 20 år kunde vi bygga McMansions, så är det bara att riva och bygga nytt igen. Men så är det inte. Eller tänkte du att folk efter 40-50 år skall riva sitt hus fast de har kvar hela skulden?
19:08 Om det är enbostadshus så är du ganska fel ute. Det är oftast byggnadshöjden som anges i detaljplaner och inte nockhöjden. Det är ju ganska vanligt att man också reglerar våningsantal i detaljplaner och då vinner du oftast på att inreda vind om det tillåts och inte taklutning är reglerad.
Jag är insatt i problematiken och tycker att inlägget i sin helhet är bra. De snygga billiga enstegtätade fasader är inte rubusta även om de fungerar i labb så kan man inte ställa en cykel mot väggen utan att det blir hål i den. Det enklaste sättet att komma in när dörren är låst är att ta sats och springa rakt in i väggen i jämte dörren.
Dock tycker jag inte alls ditt resonemanget om mögelhunder. En helt meninglös metod i detta fallet. Jag hade mer väntat mig att du skulle kunna skriva en liknade artikel mot just mögelhundar. Gör en ordentlig utredning och skit i hunden. Att uppmana folk att börja ta ut mögelhundar är lite som att be folk att använda enstegstätade fasader. Du kan få vilket resultat som helst. Det finns vissa fall en mögelhund skulle kunna vara nyttig men tar du Sveriges 100 skarpaste skadeutredare så jobbar ingen av dem med mögelhundar. Det räknas som oseriöst. Bättra att ta dit en riktigt skadeutredare.
Jag skulle vilja säga att det är mineralullen som är problemet. Traditionellt har man aldrig byggt med luftspalt. Varken på brädfordrade eller putsade hus. Husen har andats och de har stått i hundratals år. Luftspalten är ett nödvändigt ont? implicerat av mineralull.
Lägger du in mineralull intill något som är fuktkänsligt får du förr eller senare problem. Kondenserad fukt har nämligen väldigt svårt att komma ut ur mineralull. Jämför med hur lång tid det tar att torka en mineralullskiva som legat ute i regnet!
Min slutsats, efter att ha rivit i ett antal mineralullfuktskadade hus: använd en isolering som andas och torkar; kutterspån, träull, linull eller annat du kan hitta och måla/putsa sedan med något som andas i lämplig mängd.
Men det är också självklart att det inte får bli kontinuerligt blött (av regn, kondens eller annat.) ens om konstruktionen andas.
För den intresserade kan jag rekommendera:
Husbyggnad I / Husbyggnad II
Hökerberg, Otar (utg)
Speciellt i förkrigsupplaga, hittas på antikvariat.
/Muppen
STRINGFELLOW: Om ni är så oerhört konkurrenspressade, varför:
a) Bygger ni inte dygnet runt för att sänka kostnaderna?
b) Tar ni inte in billig men duktig arbetskraft från t.ex. Baltikum?
c) Pressar inköpspriser, t.ex. är ALLT byggmaterial mycket billigare i Tyskland, nej det handlar INTE om transportkostnader.
d) Kan ni bygga bostadsrätter med vinst i mellanstora städer, men sälja och ta dubbelt så mycket betalt i Stockholm? Nej, det handlar inte om markpriser…
Jag ser fram emot dina ärliga och utförliga svar! I övrigt håller jag med om att enstegsfasader är skräp. Finns bostadsrätter i 08 byggda för 5 år sedan som redan renoveras…
Nyputsat i natursköna Sköndal
6,9 miljoner SEK
159 M^2
http://www.dn.se/bostad/nyputsat-i-naturskona-skondal
Ett stort grattis till huset och den (flerfaldigt) fina fasaden säger jag!
Domar som kommit hittills har varit mot enstegstätade fasader.
http://www.trygghetsvakten.se/blogg/dom-mot-enstegstatade-fasader/
Enstegstätade fasader saknar förutsättningar att fungare. Det har aldrig byggts ett hus i Sverige som är så bra att fasaden gör vad den skall – hålla väggen torr.
Looking to find out how to design your own logo, t-shirts, banner, USB stick, logo etc better?
Visit our site today and see what we can do for your Idea's. Check out please: design dit eget dørskilt
Now you have to know how you can make your limited edition t shirts,banner, egne,USB stick, logo etc better,
so that you can learn what makes design, and how you can make your design better.
visit us:design dit eget dørskilt
If you'd like to design your own t-shirts, Roller banners, your own logo, own banner, own flag, logo, USB stick, banner,Door etc.why not get started right away with the awesome design related website for getting the best Idea.visit us: design dit eget dørskilt