Post är generellt rätt tröttsamt. Alla dessa som vill mig något utan att jag frågat efter det. Vill de inte ha betalt så vill de att jag skall bli kund i någon form eller så vill de informera om något jag inte bryr mig om, alternativt redovisa något på papper som jag själv kan se på datorskärmen.
Men av och till får man lite trevligheter i posten.
Dels fick jag en snygg plakett från Luftvärnsregementet att sätta på troféväggen här i biblioteket, som tack för besöket och förhoppningsvis veckans artikel.
Sedan har det dykt upp två böcker.
Dels Johannes Söderqvist peak oil- och 3E (ekologin, energin, ekonomin)-bok, den smått anarkistiska Kungen är död – leve de ofödda barnen (Bokus 184:- SEK), som baserat på en snabb genombläddring nog tilltalar alla frihetstörstande liberaler (alltså inte nyliberalt pack utan frihetstörstande politiker- och maktskeptiska personer), anarkister, miljövänner, peak oil-intresserade och konspirationsteoretiker.
Dels entreprenören Tore Friskopps (blogg inklusive gratis affärsidéer) bok med erfarenheter för alla som vill starta ett eget företag (eller nyligen gjort det), Sagor från verkligheten (199:- i begränsad och unikt numrerad utgåva direkt från författaren). En snabb genombläddring visar på en mycket uppfriskande och läsvärd bok med många anekdoter och sagor från verkligheten som varje egen företagare bör läsa. Varje sida kan väl sägas vara en separat anekdot eller visdom med utveckling och inte en enda av dem jag hunnit titta på än så länge var annat än bra. Även om det kanske finns en viss plattitydvarning för vi som känner igen oss. Men på råd och tips kan den nye företagaren direkt spara rätt mycket pengar, även om en del tips kanske egentligen är ganska självklara – som att köpa begagnade kontorsmöbler, rent av hämta dem gratis från tippen istället för att bränna månadslöner på att inreda kontoret eller dyrköpta (150 000+) erfarenheter kring förtroende bra, kontroll bättre och uteblivna säkerhetskopior av kritisk data.
Nu skall jag bara få tid att läsa böckerna också. Sagor från verkligheten går nog rätt fort på sina dryga 120 sidor, medan Johannes Söderqvist bok ligger på 270 sidor med rätt liten text som blir svår för en gammal 41-åring att läsa.
Och inte har jag hunnit skriva ett blogginlägg om den fantastiska Trafikmaktordningen (Bokus 96:- SEK) från planka.nu, som är mycket läsvärd för alla som känner till peak oil eller över huvud taget är intresserad av framtids- och samhällsfrågor. Eller inte gillar bilismen. Den har jag dock läst, men alltså inte haft tid att kommentera än. Kortfattad, läsvärd och inte ett ord felplacerat, ungefär som Magnus Redins tidigare recenserade brandfackla När resurser sinar.
Ingen form av ersättning har utgått till mig eller någon till mig närstående för att skriva detta blogginlägg, utan det handlar om vanligt hyfs att åtminstone hinna nämna de recensionsexemplar som jag får i den mån jag är långsam med recensioner. Däremot kan jag få flera kronor i provision om ni köper någon omnämnd bok hos Bokus efter klickat på en länk.
9 kommentarer
Cornu, ligger du kvar med kapitalförsäkring efter nyår?
Jag tror det. Nya insättningar från det som finns på bankkonto kanske hamnar i investeringskonto dock, hänger på beskattningen av utdelningar.
Vet du hur det ligger till med beskattning av utdelningar i ett investeringssparkonto? Enligt Aktiespararnas artikel beskattas insättningar, men räknas utdelningar som sådana?
Ingen provision utom recensionsexemplaren!
Så resonerar den elit som kliar varandras ryggar.
Du är på väg mot den typ av parnass som tex revisionsfirmorna tillhör-de som säljer aktier för 10 SEK och sen för över 1500 SEK i utdelning till sina medarbetare.
Sluttande planet i min moraliska syn-delar du också ut recensions-ex?
Angående försvaret vad tycker du om SD:s debattartikel i dagens SvD
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/vi-vill-ha-substans-i-forsvaret_6711127.svd
Behövs inte sex brigader. Räcker med tre, vilket fortfarande är en upprustning med 50% mot idag.
Ytterligare boktips:
Fick ett förhansexemplar av Roland Heickerös "Internets mörka sidor. Om cyberhot och informationskrigföring" som utkommer i dagarna. Inte ofta man läser en fackbok som liknar en thriller.
Mvh, BLV
@ Cornucopia kl 13.46 & Anonym kl 13.53.
Jag har gjort lite efterforskningar kring ISK och det jag har lyckats hitta är att utdelningar från svenska företag är skattefria. Däremot beskattas utdelningar från utländska företag med en kupongskatt på 15 % (iaf amerikanska, kupongskatten kanske är olika?) som dras direkt från utdelningen. Däremot är skatten på den utländska utdelningen automatiskt avdragsgill (dvs sker per automatik) mot skatten som betalas på schablonbeloppet.
Så om man har betalat 1000 kr i utländsk kupongskatt och har fått en schablonskatt på 1200 för det året, betalar man bara 200 kr i skatt.
Jag kan tyvärr inte ge någon källa på det, men jag har mailat med en jurist på Swedbank som har bekräftat att det är så här det kommer fungera.
14:36, utmärkt! Som kapitalförsäkring, fast automatisk.
Torde bli ISK för nya pengarna. Och med ISK kan man ju om man är likvid faktiskt "gratis" flytta ut pengar eftersom schablonbeskattningen baserar sig på fyra mätpunkter, medan man i kf får betala schablonskatt på insättningarna. Om man ofta går likvid och vill ha pengarna på högräntebankkonto under tiden är ISK att föredra mot kf som jag ser det.