“En revolution är en snabb förändring, man kan också säga att det är en fullständig omdaning av ett lands politiska, ekonomiska och/eller sociala system. Ordet kan även användas i andra sammanhang när en djupgående och omfattande förändring sker, till exempel i teknik eller vetenskap, exempelvis den industriella revolutionen som bäddade för industrialiseringen.” – Wikipedia
Det isländska riksvapnet.
Bild från Wikipedia. |
Island har gjort det mesta rätt sedan man tog sig i kragen efter finanskrisen. IMF är så nöjda att de tar bort sin piska från landet (Schibsted/E24) , då landet nu kan låna upp pengar på egen hand på de internationella räntemarknaderna.
Man räddade som bekant inte sina banker utan tog smällen direkt. Bankirer och finanshajar står på kö i domstolarna, åtalade för brott och de klarar sig inte heller undan. Valutan flyter som bekant fritt och har fallit kraftigt vilket stimulerat exportmarknaderna och fått ekonomin att börja återhämta sig. Den gamla nyliberala regimen är utbytt mot en vänsterregim, bland annat en vänsterpartist som finansminister, vilket förhoppningsvis blivande partiledare för (v) i Sverige, Jonas Sjöstedt, inte är sen att påpeka.
Den kraschade bostadsbubblan har man helt enkelt löst via en massiv avbelåning genom att helt enkelt skriva ner skulderna för belånade bostadsägare till 110% av nuvarande marknadsvärde på bostäderna. Bolånetorskarna räddades alltså, medan ansvarsfulla fick stå med lång näsa. Det är förstås en rimlig lösning, men det förutsätter också att man låter bankerna gå i putten. Det är en massiv privat betalningsinställelse och omstrukturering av landets privata skulder (eng default), istället för den suveräna nationen. En sådan manöver hade inte gått att genomföra om man skulle räddat bankerna.
De som sätter sitt hopp till en sådan lösning för en kraschad bostadsbubbla i Sverige bör väl först se till att Jonas Sjöstedt blir finansminister i en socialdemokratisk och vänsterpartistisk koalitionsregering. För den borgerliga alliansregimen lär rädda bankerna och istället låta alla betala via skattsedel och ännu mer försämrad välfärd medan bankirer och finanshajar går vidare skadelösa och utan åtal.
Överlag är Sjöstedt en mycket sympatisk herre med mycket vettiga åsikter kring finans- och skuldkriser. Så sympatisk att jag länkat till honom ibland även om jag anser att (v) liksom (sd) är ett ytterlighetsparti. Under Sjöstedt kan dock partiet få en nödvändig modernisering och förnyelse. Vad man åtminstone inte är är ett betongparti som (s) eller (m).
Andra saker som Island har är en statschef, president, som har makten och sinnesnärvaron att kunna ta parlament och regering i örat om de inte ser till folkets bästa. Några sådan maktdelning har vi inte i Sverige där regering och riksdag inte svarar till någon, inte ens någon författningsdomstol.
Island idag är naturligtvis ett förändrat land. Det är långt tillbaka till det välstånd på kredit som rådde innan den akuta finanskrisen hösten 2008. Kanske kommer man aldrig tillbaka dit.
Men det vi sett kan klassas som en revolution. Det har liksom många revolutioner tagit några år (revolutioner kan ta decennier eller århundranden). Vad vi inte får läsa om i svensk media är att man håller på att med folkets makt skriva om sin författning, konstitutionen, grundlagen (Newsnet Scotland). Detta sker genom att folket har fått rösta fram 25 partipolitiskt obundna personer ur en nomineringslista på 522 personer. Dessa 25 sitter nu och skriver på en ny grundlag som sedan skall läggas fram för parlamentet över nästa parlamentsval.
Citat: “But Icelanders didn’t stop there: they decided to draft a new constitution that would free the country from the exaggerated power of international finance and virtual money.
[…]
To write the new constitution, the people of Iceland elected twenty-five citizens from among 522 adults not belonging to any political party but recommended by at least thirty citizens. This document was not the work of a handful of politicians, but was written on the internet. The constituent’s meetings are streamed on-line, and citizens can send their comments and suggestions, witnessing the document as it takes shape. The constitution that eventually emerges from this participatory democratic process will be submitted to parliament for approval after the next elections.”
Vikingablodet och viljan att vara fria rinner fortfarande starkt i det isländska blodet.
Någon som kan se något sådant ske i Sverige? När historiker om 50-100 år tittar tillbaka på de förändringar som skedde under första halvan av 2000-talet kommer Islands exempel att vara något man jämför många andra failed states med.
Kanske är denna väg framåt bara möjlig i ett litet land med 320 000 invånare, där makten aldrig är långt från folket. Ett lamslaget och enormt EU helt distanserat från de egna medborgarna står i tvär konstrast mot Island.
Schibsted/E24 har dock fel när de menar att Island inte valt deflationsvägen. En massiv privat skuldavskrivning och skuldomstrukturering innebär ju just deflation i ett kreditbaserad valutasystem.
Via Islandsbloggen kan vi också läsa att Landsbankis konkursbo ser ut att någorlunda kunna täcka pengarna som behövs till Icesave-tvisten, även om det fortfarande saknas miljarder. Om man nu hinner avyttra konkursboets tillgångar innan finansmarknaderna helt klappar ihop, så kan mycket av Icesave-striden lösa sig. Man skall komma ihåg att holländska och brittiska sparare inte har förlorat pengar då Nederländerna och Storbritannien har täckt upp tills vidare. Det är alltså en fråga mellan EU och den suveräna staten Island, och inga småsparare sitter i kläm här.
Som vanligt gäller det att följa den svenskspråkiga Islandsbloggen. Där hittar man bland annat att det inte blir några förhandlingar om medlemskap i EU (heja Island!), eftersom Island rakt av nekar att anpassa sitt jordbruk till EU-krav.
Statoil har prospekterar efter olja offshore Island i anslutning till den för tillfället slumrande jättevulkanen Krafla och hoppas hitta upp till 75 miljoner fat olja. Inte för att Island direkt saknar tillgång till energi…
Och allt fler indikationer pekar på att jättevulkanen Katla kommer allt närmare ett utbrott. Skall man ut och flyga i Europa i höst kan det vara bra att titta på alternativa sätt att komma hem.
41 kommentarer
Jag måste sitta i den sämsta av världar, då jag som bankanstäld inte har några bostadslån (hyr i 2-hand). Om Sverige (förhoppningsvis) gör som Island så blir det skuldsanering för slösarna på bekostnad av spararna. När bankerna tar smällen så blir jag dessutom förmodligen av med jobbet. Hur hedgar man detta?
/Jocke P.
Man kanske skulle investera några slantar på den Isländska börsen? Frågan är hur?
Det är riktigt intressnat att de demokratiska institutionerna hjälpte Islänningara att hantera krisen och att de nu utvecklas vidare. Jag hoppas att demokratin även hjälper oss när det blir kris då alla andra lösningar troligtvis blir sämre.
Anonym 16:11, jag tror du tänker lite fel, det är ännu bättre att investera i nya produktiva verksamheter på Island. Är du schyst mot dem och gör något för dem är det troligt att de är schyssat tillbaka och skyddar din äganderätt och avkastning.
Fascinerande och hoppingivande! Áfram Ísland!
Jag hade gärna sett något liknande i Sverige. Jag har till och med bloggat om det härom året – att Sverige borde införa valmonarki, och ha den folkvalde kungen (utan politisk partifärg) som boss för en författningsdomstol, och att man i samband med detta i en demokratisk process borde ta fram en ny konstitution. Har Islands president månne läst min blogg? 😉
Men det krävs nog stora kriser för att driva fram den typen av omvälvande förändringar – och det gäller att när krisen väl kommer ha så bra strukturer på plats, och så sansade människor i maktpositioner, att omvälvningarna leder åt rätt håll istället för ner i första bästa avgrund.
Börjesson, du borde ha ditt alias klickbart så man kommer till din blogg.
Magnus Redin, det står ju i tvär konstrast mot EU:s agerande som saknar demokratisk grund och demokratiska värderingar i ministerråd och junta/kommission.
Ja Island har onekligen gjort mycket rätt och en väldigt intressant process har det varit att följa.
Nu hoppas vi alla att Finländarna visar ordentligt med Sisu gentemot Den Avskyvärda och Odemokratiska makteliten i Bryssel.
Cornu, jag har två bloggar (en för löpande samhällskommentering, och den ovan länkade där jag samlar mina mer omfattande storhetsvansinnigheter), men ingen av dem är särskilt aktiv just nu. Jag har därför avsiktligt avhållit mig från att "länkhora" (var det så du kallade det nyligen? :)) tills jag har något att komma med.
Men OK, för den här gången då!
Svenska modellen är väl att rädda fodringsägarna och inte banken. I a f enl. herr Bo Lundgren
//Snurresprätt
Va fan är detta..puffa för kommunisterna, där går gränsen
EU kan i sina bättre stunder ses som ett FN för demokratier i europa. Tyvärr vart många politiker övermodiga och ville bygga ett utopskt imperium och nu håller det på att paja. EU vänner borde göra som islänningarna och slänga det som pajade och bygga vidare på det som var bra.
17:02, som någon kommenterat så är jag en ideologisk hal ål. Jag sågar och hyllar helt utefter hur korkade individuella politiker och deras åsikter eller deras partiers åsikter är i enskilda frågor. Det kanske oftast är en övervikt åt alliansregimens håll och i princip aldrig något positivt om socialdemokrater. Men är en vänsterpartist sympatisk och har vettiga åsikter i specifika frågor så säger jag det också. Liksom att jag totalsågat den avgående konduktören de har idag.
Är det någon som har några synpunkter på Islands väg vad gäller att efterskända bolånerskulder upp till 110% av marknadsvärdet?
Tycker ni att detta är ett rättvist och för samhället väl fungerande tillvägagångssätt eller borde man gå till väga på något annat sätt?
Detta innebär att den maximala förlusten vid en bostadsbubblekrasch blir den egna insatsen till köpet plus 10%.
Det kan visserligen betyda ganska mycket pengar som man i sådana fall förlorar men det innebär knappast personlig konkurs.
Tror ni att man skulle gå tillväga på ett liknande sätt i ex Sverige?
Det är om inte annat en intressant aspekt i den riskhantering som man får vidta innan man eventuellt köper ett boende.
Om risken är att familjen gör ekonimisk konkurs och kan hamna på obestånd på obestämd tid (åtminstone 5 år) så är konsekvenserna tillräckligt allvarliga för mig för att avstå ett köp.
Men om risken endast är att vi förlorar vår insats (5-15%). – Enligt uppgift från vissa märklare lånar många idag fortfarande 100 -95 % av beloppet. Då faller eventuellt frågan i en annan dager.
Undrar hur man också reglerar övriga tillgångar som man kan förväntas ha i form av ex en bil eller tillgångar i ett bankfack i händelse av en sådan skuldavskrivning..
Det är ju rätt surt om man avstår från att köpa på grund av de stora riskerna (och konsekvenserna) om det sedan visar sig att inte ens vid ett "worst-case scenario" så drabbas de som köpt mer än beskrivet ovan.
Eller kommer en sådan skuldavskrivning endast att gälla under förutsättning att bankerna tillåts gå i konkurs och därför knappast kommer gälla i dagens Sverige där man med stor sannolikhet kommer "baila ut" bankerna?
Men hur hanterar Island de som inte heller har råd att betala räntorna? Får de också bo kvar?
Och vilken ränta får de betala på de 110% av marknadsvärdet?
Om prisfallet blir stort kan ju räntorna som man får betala på det kvarvarande värdet (110%) ex på mindre än vad man fick betala innan prisfallet. Förlusten blir endast då den egna insatsen. Och den egna insatsen kanske inte ens innebär 15% idag.
Om tillvägagångssättet på Island blir samma även i Sverige så är det ju bara att handla på (så länge man har råd med räntorna idag).
Riksbanken har idag också visat att de tänker prioritera konjunkturen före en eventuell inflation. Det innebär också att räntorna sannolikt inte kommer bli högre än vad de är idag.
Summa summarum: Det är bara att handla på. Köp ditt drömboende. Riskerna finns inte längre där..
Ska man utöver att man straffar sparare via inflation pungslå dem via en bailout av BLT.
Konsekvensen blir att INGEN sparar och då faller cornus stalistiska samhälle ihop på 2 sekunder.
Världen har hamnat så åt helvete snett moraliskt så det återstår bara totalt avskräde.
Livet går ut på att stjäla av produktiva och sparsamma. I längden är lånefolk kommunister, de vill leva på andras slit!
Jag tror att Cornucopia är på väg att bli kommunist. Antagligen har han Sovjets nationalsång i lurarna när han är ute och hugger ved.
På Rapport nyss (18.00) tog de upp de fallande huspriserna. Sista ordet fick någon nolla som sa att det var köpläge, tror inte ens att snubben framträdde med namn. Jag hade blivit mycket gladare om Cornucopia hade framträtt där.
/Guldkalle
Cornu: fel, regering och riksdag står till svars mot oss väljare. Men vi är förfärligt dåliga på att straffa dem. De flesta röstar ju som de alltid gjort utan att tänka efter..
Eehum – jag räknar iskallt med en BLT lösning à la Island. Har därför vågat köpa ny villa, dock inte tokbelånad men 70%.. Tror nog att jag på denna blogg om 6-7 år får anledning att tacka för hjälpen….
Lars är grön på ytan och röd i kärnan, en vattenmelon 🙂
Bailout av BLT är sista spiken i kistan för väst, moral hazard av aldrig tidigare nivå.
Billiga lån har blivit den nya tidens bidrag, förr fick sossar bidrag nu får de billiga krediter.
Parasiter förblir parasiter!
18:35, vi straffar dem bara vart fjärde år. Islands president kan bitch-slappa dem i princip direkt och kräva en folkomröstning om parlamentet är ute och cyklar. Det är takter det.
Jag säger inte att den isländska 110%-lösningen är moraliskt rätt, den är en enorm moral hazard om man känner till den i förväg.
Däremot är det en rimlig kompromiss. Som det konstaterats, man förlorar kontantinsatsen + 10% av nuvarande marknadsvärde. I USA förlorar man bara kontantinsatsen när man lämnar över nycklarna.
Man kan köra en 120%-lösning, eller någon annan. Eller så tar staten och räddar bankerna och vi blir sittande med 60 barn i varje klass och dubblerade vårdköer. Om man hellre vill se det.
En familj kan fortfarande förlora allt de äger. Mediantillgångarna för en svensk familj är 60 000:- kronor, även om medlet är 600 000:-. Den som förlorar en kontantinsats på 200-300 kkr + 10% av säg 2 MSEK, förlorar en halv miljon. Det är mer än vad kanske 90% av svenskarna har.
Du förlorar alla pengar du har, men kan åtminstone bo kvar.
Förklara gärna nyttan med att folk skall tvingas gå från hus och hem?
Låt pundhuvuden gå under, annars kommer samhället aldrig förändras.
Det är gott om folk som överlever på socnormen efter tex konkurser.
BLT ska inte klara sig bättre än en företagare som iaf försökte skapa nytta i samhället.
Cornucopia 18:45
De behöver väl inte punga upp med 500 000 kr kontant eller?
@Niclas J
Nedskrivningar är, som beskrevs innan, deflationsdrivande (t o m definitonen av deflation).
Ifall alla skulle få sina bolåneskulder halverade, tror du då ngn skulle få nya lån som är dubbelt så höga än det som blivit den nya rådande normen till att betala gårdagens priser?
Det enda sättet nedskrivningar kan straffa någon med besparingar är ifall bankgarantin slutar gälla.
Den som det antagligen straffar hårdast är den som varit duktigt och sitter med låg belåning och efter marknadsjusteringen helt plötsligt kan sitta med hög belåning (och därmed oxå kanske blir berättigad till skuldavskrivning… snygg deflationsspiral).
Den som äger sitt boende skuldfritt är som alltid den största vinnaren.
//Snurresprätt
Har märkt att en del här sitter och är förbannade på Cornu.
Varför sitta hemma och hetsa upp sig över en oskyldig bloggare ?
Har ni förlorat alla era pengar, får ni inte sätta på frugan, eller vad är det med er bittra 30-åriga gubbar ?
Scchh, tyst nu Cornu, svenskarna kan få farliga tankar i huvet. Borg vill ju vi ska svälja den baltiska medicinen när skiten träffar fläkten även här.
/Freddy
En intressant lösning på problemet från Islands sida, men som sagt troligen ganska extraordinär. Personligen tror jag inte att Sverige skulle skatta sig ur krisen, utan snarare inflatera sig ur den, vilket drabbar sparare på bekostnad av låntagare på motsvarande sätt. Dock är det ju "enklare" så tillvida att "alla" är med och betalar (med de som har mest tillgångar i SEK som bidrar mest) till skillnad från att bara skattebetalarna gör det.
När du ändå passar på att citera wikipedia så måste jag också få göra det (har väntat på detta tillfälle). Det är offtopic på detta inlägg men ontopic på flertalet andra:
"Den tekniska analysen bemöts av svår kritik, och forskare i den akademiska världen ser den som en pseudovetenskap. Vetenskapliga studier har visat att teknisk analys både har och inte har fungerat. En svaghet i teknisk analys är den uppsjö av olika metoder där godtyckliga moment ingår som gör det svårt att ange dess tillförlitlighet på grund av metodens mångtydighet. En del teknisk analys-metoder går ut på att med streck i diagram ange en trends riktning utan att några entydiga regler finns."
– Wikipedia
/ Ateisten
Kul också med islänningarnas attityd till Sverige, efter vårt svek mor ett grannland i kris:
"Inom Självständighetspartiet har många på den konservativa flanken också propagerat för att ytterligare stärka relationerna med Kina, Ryssland och Indien sedan de nordiska länderna vänt Island ryggen i Icesave-tvisten."
Nu släpper de in kinesiska investerare !
Borg den slemmige populisten tror på sänkta boräntor. Den som undrade vilken väljargrupp den fd nyliberalen numera socialisten vurmar för behöver inte längre fundera..
Borg och Reinfeldt är en skam för moderaterna, från blått till rött på 4 år!
Att bankerna själva får ta smällen innebär att det , ibland, fortfarande finns någon sorts rättvisa.
Många vill prata om fria marknader så fort det gynnar dem själva, men de vill inte ha konkurrensen fria marknader ofta innebär. Finansbranshen och deras lobbyister älskar fria marknader, när de själva kontrollerar det mesta av dessa marknader och ej heller behöver ta konsekvenserna när något totalhavererar – då passar det bra med pappa staten, skattebetalare, pensionssparare och småsparare som kan stå för fiolerna. Ett sjukt system som behöver återregleras eller iaf. som på Island, hänga ut de skyldiga.
@Ateisten
Möjligheten till att inflatera bort skuld är inte alltid tillgänglig eftersom det är lönedriven inflation man behöver i nuläget för att få ner skuldsättningsnivån. När de ekonomier vi exporterar till bromsar in och går mot en nollränta ger en svensk nollränta inte nödvändigtvis ngn exporttillväxt längre (men man får garanterat högre konsumentpriser och det är ju sådan inflation som räknas)
Visst kan man ändra på penningsystemet till ngt Weimarrepublikanskt, men det ändras sällan på ngt system förrän tillräckligt många lider och tillräckligt många kommit ordentligt i kläm under tillräckligt lång tid. Det samma gäller för Bailouts, de delas inte ut i förebyggande syfte och det blir inte de första offren som får åtnjuta dem.
Dessutom har vi ju en ny och fin skuldsaneringslag (den första skuldsaneringslagen kom till först 1994, 3år in i Bankkrisen) sen 1a juli som garanterar fina (fräscha på mäklarspråk) skuldavskrivningar inom bara ett par år… vem behöver bailouts och inflatering då?
//Snurresprätt
Marcus
Jag förväntar mig inte att du ska förstå det här men en marknad där staten sätter räntan OCH är största aktör via SBAB och Nordea OCH styr kapitalkraven är inte en fri avreglerad marknad. Det är en statsmanipulerad marknad. Att en marknad som förstörts av inkompetenta politiker haverar får nog betraktas som normalt.
Däremot kan man ju förespråka en reglerad marknad med de för- och nackdelar en sådan har, MEN det är en helt annan sak.
Man skulle tex precis lika gärna hävda att vänsterpolitiker/röstare gärna vill ha fördelarna av en fri marknad så länge det är boom och därför gärna eldar på dessa, men när överhettningen kommer och vi får en bust så är svaret mer reglering trots att det var en bidragande orsak till kraschen..
/J
Om svenska banker går omkull får vi omedelbart stopp i den reella ekonomin efter som alla affärstransaktioner är beroende av krediter och överföring av betalningar. Med andra ord totalt kaos som drabbar alla. Det är väl då bättre att staten tar över banker som inte kan sköta sin verksamhet som man gjort tidigare och driver dem vidare till man hittar ny ägare. Då blir det ju bara bankägarna /investerarna som blir av med sina investeringar efterom de inte kan sköta sin verksamhet. Hur man skall stötta all BLT och de som till äventyrs har sparat en slant är väl en annan fråga.
Ibland skriver Cornu fortare än han tänker, eller är den bristfälliga analysen bara ett sätt att provocera och generera mer trafik till bloggen?
Island är en Skandinavisk tillflyktsort.
Sverige är däremot det land som mötte den socialistiska utmaningen genom att köpa bort kraven på ekonomiska och sociala reformer. De samhällsbärande kretsarna år 1900 kalkylerade rätt då de insåg att de kunde invänta det reformsocialistiska samhällets implosion. Även om allmänheten – som också kom att ske – skulle få tillgång till högre utbildning skulle folkflertalet endast söka materiellt välstånd varvid samhällsutvecklingen även fortsatt skulle åligga en elit.
Det är framför allt tack vare svensk Socialdemokrati som snubbar i allmänhet kan köra nedcabbat med en snygg tjej på passagerarsidan hela vägen ut över kanten till avgrunden.
Tobias Wallin
"Jag förväntar mig inte att du ska förstå det här"
Av mig får du ingen respekt genom att med en nedvärderande ton låtsas att dina ledande påståenden är fakta.
22:38. Jag har skrivit det många gånger förr. Det är infrastrukturen som är värdefull, inte bolagen. Staten kan ta över bankernas konkursbon för att hålla infrastrukturen vid liv. Det är långt ifrån samma sak som att rädda dem. Rädda dem är att stoppa in statliga pengar i liken.
Detta är också ungefär vad Island gjort. Besök t ex http://www.landsbanki.se
Finns alltid bra och välskötta banker som kan ta över och växa i de deras ställe. Vi talar inte om ett scenario där _alla_ banker kommer gå under.
Visst det blir lite störningar under en kortare tid när alla aktörer flyttar över sina konton och betalningsströmmar till dom nya bankerna.
Och hur ska vi göra för att få till en bra grundlag med maktdelning och skydd för individen? Det ihoppmyglade verk vi har nu torde sakna nästan all legitimitet. Skulle man börja med 1809 års grundlag eller usas författning eller med något annat?
/land ska med lag byggas (inte terror eller godtycke)
08:30: Ungefär så här kan man t ex göra. 🙂
http://www.swedbank.se/idc/groups/public/@i/@sc/@all/@gs/@corpaff/@pubaff/documents/article/cid_357389.pdf
Jag tvivlar på att svenska vänstern skulle fixa det lika bra som i Island, de är alldeles för insnöade på radikalfeminism och genusvansinne. Vi behöver en ny vänster i Sverige. Tja högern ger jag inte mycket för den heller för den delen. 😉
http://www.dn.se/ekonomi/islandsk-ekonomi-krymper