Som påtalats många gånger förut, så är skillnaden mellan dig med din lilla skitbil och han med den nya BMW:n oftast bara storleken på skulderna. Det samma gäller bostaden. I Sverige har man nämligen definierat om innebörden av rik.
I Sverige är man nämligen rik om man har råd att betala räntorna på stora skulder.
Det visar oftast bara att din granne med fina bilen och Tepenyaki-hällen i köket har högre lön än dig och har råd med högre skulder. Dessutom är många konsumtionsköp i själva verket finansierade genom lån på bostaden som via bostadsbubblan stigit kraftigt i pris, priser som inte kommer stanna kvar på de här nivåerna för evigt.
Iaf så skall man inte vara avundsjuk för att någon går omkring och viftar med sina lånta fjädrar. Det säger ingenting om hur rik personen är efter den korrekta definitionen. All den nya rikedomen kan ryckas bort över en natt av t ex arbetslöshet.
Jag skrev igår om de extremt uppblåsta priserna på smågårdar, högre än bostadsbubblan inom villor. Att ha gård och gärna just häst är ju status och pga bristande utbud så kan ju inte vem som helst äga en gård. Vem som helst kan köpa en ny Volvo, men antalet gårdar är tämligen konstant.
Oavsett så kan man ta lån och köpa på sig ännu större kostnader. Man kan köpa häst. Det innebär som jag skrev igår att hästgårdarnas ägare är ännu priskänsligare för inflation och stigande räntor, då de helt enkelt har stora hobbyutgifter som man inte bara kan lägga på hylla. Golfklubborna kan man stoppa in i garderoben och klubbmedlemskapet i golfklubben kan sägas upp. Men hästarna kan man inte bara låsa in i ett skåp och strunta i.
Ett land som redan kraschat ekonomiskt är förstås Irland. Och där, liksom här, så började man köpa hästar som statussymboler.
Många läsare har pekat på ett inslag hos Sveriges Radio i går morse, som handlar om hur gissningsvis 20 000 hästar bara släppts vind för våg i Irland när ägarna inte längre har råd med dem.
En direkt effekt av den kraschade irländska bostadsbubblan. Finns dock en felaktighet i texten. Jag citerar:
“Allt det här [är] bara för att folk skulle ha hästar för att visa upp hur mycket pengar de hade”
Nej. Allt det här är bara för att folk skulle ha hästar för att visa upp hur mycket pengar de hade råd att låna. Har du köpt din häst utan att ha skulder du inte har råd att betala, så hade du inte behövt överge hästen.
Räntorna kommer stiga även i Sverige. Inflationen kommer slå mot kostnaderna även här. Hästgårdsbubblan kommer implodera dramatiskt. Låt oss hoppas att oskyldiga hästar inte blir lidande. Vill du inte lämna in hästen på slakt, så kanske det kan finnas någon granne som kan avliva den och hemslakta den.
Ett problem är annars att hästar numera har pass där det kan stå att hästen inte får slaktas och användas till mänsklig föda, vilket gör att man slipper en hel del dokumentation kring foder etc och inte behöver räknas som foderföretagare. Därmed kan de inte lämnas in till slakt. Att bara avliva är också en kostnad, eftersom man inte får gräva ner djuret på sin egen mark längre, utan det blir en kostnad för destruktion när Svensk Lantbrukstjänst skall komma och hämta Brunte och hissa upp kadavret i slaktavfallskontainern. Annars kunde åtminstone hästgårdsbubblefolket fått kanske 5 – 10 000 kronor i slaktpris för sin gamla kamrat. Enklast är nog att sälja till en granne som gillar hästkött, som i sin tur hemslaktar djuret omgående.
Hur smakar ett full- eller halvblod? Varmblod? Kallblod? Hänger inte med här.
Att inte ta tillvara köttet från 20 000 irländska hästar utan istället släppa dem lösa för att självdö är ett enormt slöseri och ekologiskt vansinne. När de väl är i så dåligt skick att de är nära döden finns ingen slaktvärde kvar längre. Iaf så rör det sig om hästar som i åratal fått mat odlad på mark som kanske kunde använts till att odla mänsklig föda på. Att då låta högvärdigt protein svälta ihjäl är idiotiskt. Fast idiotin kanske var att för lånade pengar köpa vansinnigt övervärderade hästgårdar och hästar för lånade pengar?
Det finns ansvarsfulla och ekonomiskt medvetna hästägare där ute också. Men de som till nuvarande priser köpt hästgård de senaste åren tillhör antagligen sällan den kategorin.
Samtidigt är det förstås sorgligt och hjärtskärande (Aftonbladet-hjärtskärande) med djur som kommer i kläm. Men de flesta oskyldiga som kommer få sina liv uppryckta på oönskade sätt när bostadsbubblan kraschar och vuxna blir bolånetorskar kommer vara barn, barn till föräldrar som inte varit ansvarsfulla ekonomiskt.
Kanske kan barnen åtminstone få äta billig prickigkorv framöver. Kanske rent av gjord på fullblodshästar?
35 kommentarer
Men lantbruksnäringarna är väl ändå inte särskilt fria nu heller? För några år sedan fatades ju vid Jordbruksverket ett principbeslut om att tillåta hästverksamheter som del av diversifiering av landsbygd. Det fanns ju återkommande klagomål från småägare till jordbruksmark med dålig eller ingen lönsamhet att de låstes in genom förbud mot allt annat än traditionella verksamheter, som inte lönade sig.
Har sådant ändrats under de senaste 5-10 åren?
Tobias Wallin
Tror nog slaktpriset du nämnde för en häst är lite fel,, annars så är det en JÄTTE häst :-).. vi tog bort brunte i höstas och jag tror att tjejen fick ca 3500:- för det varmblodet, kontra att det var en annan tjej här på gården (inhyrd häst) som avlivade sin ute på backen, det kostade henne 4000:- för det tilltaget som va över på 10 min (bilen kom, bilen åkte).
Håller med att priserna på gårdar är helt uppåt väggarna, kan bara se på min egna gård (20hk) va den skulle inbringa om jag sålde, nu har jag ändå köpt denna för att bo här så länge det går, fick köpa i rätt tid 🙂 1996
Betalar mindre än vad folk gör för en trerummare nere i samhället för
17hk skog
4 hk åker
Hus 125kvm
Ladugård (mindre modell 150kvm)
Gästhus/tvättstuga/föråd
Jordkällare
5 min till konsum på cyckel
5 min till jobbet -"- men 20 min hem (uppför)
🙂
Peter
I stora delar av världen har folk tur om de ens får en liten bit kött till maten, men här i västvärlden är man bortskämd och bara släpper lös djur som kan slaktas. 20000 hästar hade nog kunnat fylla många magar.
När peak oil gör det dyrt att importera kött kommer nog irländarna önska de hade de där 20000 hästarna…
Låter snarlikt vårt upplägg. Justera upp skog, ner åker, upp hus, ungefär samma ladugård, gästhus och ungefär samma avstånd till service med cykel. Och uppför hem…
Månadskostnad ca 3000 inklusive fastighetsavgift, vatten,avlopp,el,värme,försäkringar,sotning,vägförening mm, men ej inklusive reparations- och underhållsfond.
13:06, fast irländarna exporterar kött…
Haha du är så provocerande..
Cornu, om du vill prova vällagad hästbiff så kan jag rekommendera restaurang Minerva på Kungstensgatan i Tjockhult.
Denna fungerade som vår tentamenskrog under de glada Farmisåren. Mången sorg dränktes där.
Minervas Elefantöra (=lövbiff) var/är legendarisk.
Mvh
Hellbound
Peter, i övrigt så är det bara att lita på dina siffror om slaktpriser. Det är möjligt att jag blandar ihop med priser som "italienare" gärna betalar för friska hästar i Sverige, som sedan går på export och slaktas i Italien, där hästkött tydligen värderas högre än i Sverige. En sorts botten på priset för en ung oinriden häst, fast hästfolk är nog rätt vaksamma på att sälja utomlands till de priserna.
Om det nu är en så stor bubbla i hästgårdar och du kan sälja din gård för många miljoner, då förstår jag inte varför du inte gör det och köper ett vräkigt hus i omtalade Bjärred. Där kan du ha pool i trädgården och utsikt mot havet. Vintrarna är milda, jorden är bördig. Dock blir det svårt att bedriva skogsarbete där, men du kan ju bli fiskare istället. Det finns en utmärkt båtuppläggningsplats längs vägen mot Lomma, där du kan ha din båt på vintern.
/Guldkalle
Med tanke på att även ett hus i en håla som Löddeköpinge kostar fyra miljoner fast det är hälften så stort som nuvarande bostad så känns det inte speciellt attraktivt nej.
Du har aldrig funderat på att det varför det är så mycket du inte förstår, Guldkalle?
"Ett problem är annars att hästar numera har pass där det kan stå att hästen inte får slaktas och användas till mänsklig föda…"
Orsaken till detta är??? Kött som kött??
Q
Q, nej. Pga EU-krav så måste allt foder som ges till djur som ger oss (eller andra djur) mat dokumenteras i detalj, så eventuellt gnäll på dåligt kött i mataffären kan spåras till slakteriet som kan spåra det till djuret och så att man sedan kan spåra exakt varifrån det hö som hästen ätit kommer ifrån.
Just hästar kan slippa detta om man kryssar för en ruta i hästens pass, och då kan man ge dem foder utan att behöva dokumentera.
Det finns nämligen en panik hos EU att vi skall tappa förtroendet för maten. Galna ko-sjukan är orsaken till denna panik, som även alltså drabbar de som inte utfodrar sina djur med resterna av andra döda djur.
Bete räknas som foder också, så som foderföretagare måste även betet dokumenteras i detalj.
Det där med pass är ett störande moment som är ok i det industriella samhället där man kastar pengar omkring sig för den ena och den andra – för man har dem eller lånat dem. Man kan ta hand om sitt djur utan en massa byråkrati, avliva den eller äta upp den. Det har man gjort i tusentals år – resultatet: ett kretsloppsystem som är hållbar. Vart ha man grävt kadaver på insjukna/döda boskap förre diesel-lastbilen kom till byn? EU och Sverige ser till att det är dyrt och krångligt att driva jordbruk. Folk ska inte ha någon makt över sina tillgångar.
I grunden handlar det om en panisk rädsla hos politikerna för saker de inte förstår, som t ex djurhållning. Djur kan lukta illa. Alltså är de farliga. Punkt.
Om hästen är behandlat med kortizon för vanliga senskador (det är dock var och annan ridhäst) inom en viss kort period innan döden, så kan köttet vara av sämrekvalité och innehålla giftiga ämnen… vet ej exakt, men det är där någonstans det ligger i.
/Guldkalle,, om man nu inte har betalat för mycket för en egendom,,så är friheten att äga och verka på den egna marken något du borde pröva,
Vet iofs många som varit här och ögonen har himlat över hur vi bor och skulle vilja byta bort hus o hem för att flytta hit, MEN många av dom skulle tyvärr inte fixa detta, för det är mycke mycke arbete med att ha en egen gård, men ett liv man väljer att leva,, ett friare liv,,
Mvh peter
Cornu,, tyvärr så var slaktpriset fel, hon fick ca 1700:- för den gamle travarn, -500:- till han som körde den till slakteriet i bensin, men avlivning o hämt på gården va ca 4000:-, allt går på vikt = kg
I första fallet så kommer i alla fall köttet till användning, men du ska veta va många som även här i sverige som avlivar hästen på gården för att ingen skall äta upp min fina häst här inte = köttet eldas upp
Peter
Ångande att avliva hästen på gården och sedan elda upp den så att ingen ska äta upp den. Det finns en destruktionsförbränningsanläggning i Uppsala som har gått ett steg längre. Där kan man för en mycket rundlig summa elda upp hästen och därefter få askan i en urna.
Teppanyakihäll heter det för bövelen…
Inte skall man väl heller äta gammal häst. Jag rekommenderar den egenstoppade korven från M Seger Eftr. i saluhallen.
/Bor centralt
PS. Det är lättare att belåna sig över taknocken i en vindsvåning.
Vad vet jag, min hällspis kommer från Siemens, men det kanske är något helt annat.
Tidigare pågick export av levande travhästar till arabländerna.Tror att den verksamheten blev stoppad av Marit Paulsson då det var en hel del djurplågeri på grund av långa transporter.
Cornu har du mycket ridvägar, ridleder över dina marker.
Nej. Fem meter på ett hörn av fastigheten trafikeras ibland av häst, men oftare av fotgängare.
Då skall du vara glad. Det är ett helvete att ha det sk rörliga friluftslivet runt knutarna.
Fast det slår mig. Jag har viss trafik rakt genom gårdcentrum. Men pga att man måste ta sig igenom ett antal grindar så blir det aldrig häst. Men väl mountainbike (folk med mountainbike verkar orka lyfta cyklarna över grindar, eller öppna grindar), joggare, söndagspromenader och en och annan som är och rastar hunden, samt grannar. Brukar börja på våren och upphöra framåt regnen börjar på hösten.
Annars är det mest skumma bilar (bloggläsare som är och snokar?) som vänder vid gården. Brukar dokumentera dessas regnr med foton, kan komma varifrån som helst verkar det som. En gång hade jag rent av en riksdagspolitiker som felparkerade.
Detalj:
Nog kan man få gräva ner Brunte på gården:
Utdrag ur "Ansökan
om att få gräva ned självdött
eller avlivat hästdjur" (Länsstyelsen Norrbotten)
Rutiner:
• Djurägaren ansöker skriftligt hos länsstyrelsen om att få medgivande att gräva ned
självdött eller avlivat hästdjur. Ansökan sker på en särskild ansökningsblankett som
finns på länsstyrelsens hemsida eller skickas efter kontakt med länsstyrelsen.
• Djurägaren ska på ansökningsblanketten intyga att hästen inte har lidit av någon
smittsam sjukdom utan att hästen ska avlivas alt. har avlidit av andra skäl.
• Kommunens miljökontor kontaktas av djurägaren för anvisning av lämplig plats att
gräva ner hästen. Kommunen yttrar sig i frågan och meddelar djurägaren sitt beslut.
Kommunens yttrande ska bifogas till ansökningsblanketten.
• Länsstyrelsen inväntar komplett ansökan innan beslut tas i ärendet. Länsstyrelsen
meddelar djurägaren beslut i ärendet, kopia till berörd kommun.
Nordlandsdagar, det förutsätter väl att det är minusgrader utomhus eller att man har tillgång till ett frysrum. Innan de veckor gått som behövs för att byråkratins kvarnar skall ha malt färdigt kommer det annars inte bli så trevligt där hästen ligger, och ganska fort blir det svårt att flytta den.
Vissa kommuner i Norrland har dock generellt dispens om jag inte minns fel, där får man gräva ner tamdjur på ägorna utan byråkrati. Gäller även jordbruk på öar utan brokontakt med fastlandet.
Kilopriset på Gustafs förnäma hästkorv, http://www.gustafskorv.se/index.html , borde alltså funka som bubbleindikator framöver och de hästar som inte är ätbara kan väl återvinnas till fordonsbränsle i biogasfabrikerna.
/Z
Hahaha, här har vi minusgrader året om!
Annars får man, om det nu inte är nödslakt, ansöka först och slakta sen.
Det bästa är väl att göra mat av hästen.
Men att jag håller med dig om hästgårdsbubblan,fast här i norr tror jag det blir en pysare. Priserna är inte i samma klass som söderut.
Hästen får väl "slita sig" eller bli "stulen".
Gräv, skjut, tig i detta fallet. Hästar är tunga att släpa ner i hålet.
Du förespråkar starkt amorteringar på lånen samtidigt som du skriver om hög inflation/hyperinflation. Hur får du ihop det? Iflation slår ju inte bara mot sparpengar utan bidrar även till att minska den faktiska skulden. Förutsatt att man har ett arbete, får ta del av löneökningar och har råd att betala högre räntor så är det ju ingen nackdel med lån.
/Mackan
Mackan, jaså.
Räntorna du betalar följer med inflationen upp. Säg 15% i ränta, 15% i inflation. Din nuvarande nettolön stiger från 25000 till 28125.
Dina nuvarande räntor på 3 MSEK i lån med 3% i ränta stiger från 7500 i månaden till 37 500 kronor i månaden.
Förklara för mig hur du skall kunna betala de räntorna? Hm? Oops, tänkte inte på det?
Cornu, det finns ju ett sätt att klara sig undan sådant, det kallas "binda sin ränta" och kan göras på t ex 10 år med en ränta på runt 5 %. Det kan liknas vid en försäkring där man betalar en liten extra premie för att skydda sig mot framtida räntechock och inflation. Men då gör man också klokt i att amortera rejält under dessa 10 år, om räntan är mycket högre när lånet skall bindas om.
Kanske lite off topic. Eller inte.
Hörde på radion idag att vi numera har fler hästar än mjölkkor här i landet.
Mjölkkorna ger ju … mjölk. Men vad hästar ger mer än lycka, motion och öppna landskap, vet jag inte.
Ett tecken på sakernas tillstånd?
Förövrigt älskar jag mjölk.
Men det här får ju en att undra om vi står inför Peak Milk.
Eller toppade det 2006?