Lobbyistveckan i Almedalen och Visby är ett fenomen i svensk lobbyism. Man lyckas locka till sig många av landets mäktigaste politiker och beslutsfattare, och kan sedan bedriva lobbying mot dessa på ett begränsat utrymme och tämligen ostört av fåren. Alltså väljarna, får finns det gott om på Gotland.
Allt för att cementera befintliga maktstrukturer i Sverige.
För det är ingen slump att man valt Visby och Gotland som skådeplats för spektaklet.
Platsen har nämligen flera för Sverige unika egenskaper, som gör att Almedalsveckan har blivit vad den blivit.
Det finns ingen annan plats i Sverige dit enda sättet att ta sig är med en färja som tar tre timmar, alternativt med flyg. Att Gotland är en isolerad ö gör att kreti och pleti hålls borta, det räcker inte bara att ta tåget eller bilen för att gå och demonstrera mot maktordningen. Tvärt om gör färja och flyg att volymen inresande blir begränsad. Nästa flaskhals blir boendet.
Vill man ha boende så måste man boka detta månader, eller rent av ett år i förväg, vilket alltså kräver planering och efterfrågan gör också att det krävs pengar. Ytterligare ett sätt att begränsa protester mot lobbyisternas bokstavligen dukade bord. Själva gotlänningarna protesterar naturligtvis inte, eftersom lobbyisterna drar pengar till ön. Och av öns ca 57 000 invånare blir det inte speciellt många orosmoment eller radikaler. Nu arrangerar förvisso en del organisationer så att man kan hyra sovsalar i skolor etc, men det gör fortfarande att dessa organisationer kan filtrera vilka de vill ha dit.
Så Almedalsveckan är en lugn tilldragelse. Är det någon gång, och någonstans som “det svarta blocket” av våldsamma demonstranter skulle behövas så är det under Almedalsveckan. Men även här fungerar Gotland som önskat för att makten skall få smörja sitt krås ostört. Skulle det finnas information om att några demonstrationer skall ordnas kan makten effektivt ha inpasseringskontroller till ön, och vid upplopp så finns det inte heller någonstans det svarta blocket kan smita undan och gömma sig. Det är rent av så att Visbys ringmur här försvarar makten, eftersom man enkelt skulle kunna spärra av hela centrala Visby och sedan plocka in alla demonstranter. För de skulle inte ha råd med boende innanför ringmuren.
För att sammanfatta så krävs det pengar, planering och kontakter för att närvara på mutfesten. Skulle det bli problem så kan makten via våldsmonopolet enkelt hantera detta pga geografin.
Nej, Almedalsveckan kunde inte hållits någon annanstans. Inga andra isolerade svenska öar har flygplats, och inga andra isolerade svenska öar kan svälja tillräckligt mycket folk och ändå bibehålla för makten önskad levnadsstandard. T ex hade det inte fungerat med Marstrandsvecka, för att välja någon annan pittoresk medeltida ort på en ö. Till Marstrand kan man ju om inte annat simma (även om makten förstås enkelt med nät kunde fiskat upp 100 demonstranter som försöker simma över), så det finns inga flaskhalsar alls när det gäller besökare. Färja 3 minuter istället för 3 timmar är inte någon flaskhals.
Fantastiskt nog finns det de som hetsar upp sig över diskussionsklubben Bilderbergforum etc, när man i Almedalen kan se hur betalda lobbyister öppet och utan att skämmas påverkar våra folkvalda politiker, samtidigt som dessa låtsas att det hela handlar om demokrati genom att själva hålla lite floskeltal inför den högst begränsade närvaron av faktiska väljare. Nu försvaras förstås Almedalsveckan från maktens håll som någon form av demokratisk svensk institution, men det rör sig bara om ett sätt för makten att träffa makten under avslappnade former med minimal inblandning från väljarna för att cementera befintliga maktstrukturer.
Makten förresten. Eftersom jag blivit inbjuden av Energispektrum till Svensk Energis lobbyföredrag med efterföljande muta, förlåt, gratis grillbuffé, så anses väl jag vara en maktfaktor. Kanske till hösten borde boka mig boende Almedalsveckan 2011?
Lite siffror. 800 arrangörer. Alltså 800 lobbyistorganisationer. 1396 arrangemang. Nu tröstar sig väl alla med att det finns någon lobbyistorganisation där som antagligen för just den egna talan.
Men ärligt talat så hade Almedalen varit den perfekta platsen för upplopp och uppror. Hela Sveriges maktelit koncentrerad till ett enda ställe, litet och kompakt och pga ringmuren finns det heller ingen stans för dem att smita. Men pga läget och flaskhalsarna kan aldrig tillräckligt många demonstranter ta sig dit för att det någonsin skulle kunna bli ett uppror.
Journalister måste ackrediteras för att kunna närvara, så man kan rent av utestänga oönskade sådana också. Och någon kritik mot jippot lär vi inte se från journalisthåll. Alla vill ju få möjligheten att skickas till Almedalen nästa år och berusade av gratis rosévin mingla med makten och sedan sitta i hotellbaren och intervjua andra journalister för att sedan dra sig tillbaka till hotellrummet och skriva några rader.
Och juldagen eller midsommardagen är inte det perfekta tillfället att anfalla Sverige. Almedalsveckan är perfekt. Några bombkapslar (populärt kallat klusterbomber, ironiskt nog finns det nog minst en lobbyist som skall lobba för bombkapslar närvarande) och kryssningsmissiler så har man slagit ut hela Sveriges statsledning och i princip samtliga möjliga ersättare, de flesta generaldirektörer, viktigare företagsledare, och även försvarsledningen som också närvarar. Sedan är det bara att landstiga och ringa in de överlevande. Eller för den delen släppa en FOAB över Almedalen.
Om inte annat vore det värt att samla ihop samtliga demokratikränkande lobbyister och antagligen även 95% av alla de PR-människor som skickar irriterande spam till mig dagligen, sätta dem på lämplig pråm och bogsera ut på djupt vatten. -“Vad kallas 3000 lobbyister och PR-människor på Östersjöns botten?” -“En bra början.”
Lobbyister förresten? Inaveln med politikerskrået är stor, mycket av PR-folket är själva fd politiker. Så varje politiker i Almedalen är också en potentiell framtida lobbyist, och bör nog beredas plats på pråmen de med. Förlåt, pråmarna. Det börjar bli trångt.
En fredligare variant är bara att ta tillfället i akt och klippa av samtliga telekablar ut till ön, stänga flygplatsen och stoppa färjorna. Då kan hela Sveriges maktelit stanna kvar ute på Gotland utan att störa för mycket och vi kan få lite förändringar hemma på fastlandet.
Jag utgår från att det svenska våldsmonopolen upprätthåller säkerheten efter bästa förmåga, men det förändrar inte att Almedalen innebär att makthavarna spottar demokratin och väljarna i ansiktet en hel vecka.
Men faktum kvarstår, lobbyismen spottar demokratin i ansiktet, och med det borde våra politiker ta avstånd och bojkotta Almedalsveckan. Eller är lobbyism OK i Almedalen, men inte i Bryssel eller i Washington?
Tillägg: Så här flosklar en lobbyist på, citat från SvD:
“Birger Östberg på pr-firman Westander vet varför han tycker politikerveckan är viktig.
– Det är en ganska unik demokratisk möjlighet till samhällsdebatt. Det är ett tillfälle när politiker och opinionsbildare möts på en arena som är väldigt öppen och tillgänglig, där både allmänheten och mindre organisationer kan ställa frågor direkt till ministrar och andra politiker . Det finns en öppenhet som saknas under årets övriga veckor, säger han.”
I verkligheten är det inte ett öppet och tillgängligt forum, eftersom själva vitsen med att hålla arrangemanget på Gotland är att det skall vara svårtillgängligt för allmänheten. Ville man verkliga ha öppenhet kunde man hållit det hela i Kungsträdgården i Stockholm… Men visst är politikerna öppna för lobbyisterna…
Att av nischintressen betalda PR-byråer och lobbyister bjuder politiker på mat och rosévin kallas för demokrati och öppenhet om man jobbar på en PR-byrå.
13 kommentarer
Hej!
Jag kan hålla med
dig om att tillställningen är till för de som redan har makt, men
under vilka former ska makteliten träffas? Eller ska de inte träffas
alls? Det blir väl också konstigt. Hur skulle Almedalsveckan se ut om
du fick bestämma? På fastlandet och utan lobbyister kanske.
Mvh
Jacob
Den demokratiskt valda makteliten har redan en egen plats där de kan träffas, och dit lobbyister inte har passerkort. Den platsen kallas Riksdagen.
Man kan väl se det som ett utslag av hybris – att människan (svensken i alla fall) rår över allt och att det är riskfritt att lägga alla ägg i samma korg.
Det trodde de i Polen också, och samlade alla "ägg" i ett flygplan.
Apropå något helt annat, så skickade jag till valpejl i onsdags (dvs innan du sågade PP:s politik) följande som tre skäl till varför man skall rösta på just mig:
* Förstår faran med övervakning efter peak oil
* Tror på säkerhet genom alternativ, långsiktighet och kommunikation
* Rättssäkerhet, Fri Kunskap, Affordans!
Och i enkäten förordade jag ett återinförande av den allmänna värnplikten med argumentet att ett monopol för ett fåtal att kunna använda vapen är farligt, dvs hög risk.
Antar att de lägger upp profilen i veckan.
Nu har jag blåst mer än tillräckligt i min egen trumpet. Se det som en replik.
Jäkligt bra skrivet och oerhört träffande.
Och Obama som tycker internet är jobbigt då folk kan få konstig information verkar nu ha fått sin internet kill switch.
http://news.techworld.com/security/3228198/obama-internet-kill-switch-plan-approved-by-us-senate/?olo=rss
Undebart skrivet:-) jobbar på ett företag i en 'hatad' bransch som skicka dit hela ledningen för att de ska kunna träffa politiker och påverka dem. Med sig har de pr, lobbyister etc. Allt för att kunna få politiker att se hur viktigt det är at 'vi' kan bedriva vår verksamhet. Visa mig den väljare som har möjlghet attt påverka på samma sätt. Nej, någon demokrati är det inte tal om…
Visa
@anonym det är helt sant att ingen väljare har möjlighet att åka iväg på samma sätt som ett företag har. Men det är inte bara företag som är i almedalen. Det är organisationer som tex röda korset.
Precis som politiker representerar väljarna när det görs ett val. Representerar organisationerna sina medlemmar. Indirekt finns med andra ord väljarnas intressen med i dessa organisationer.
Frågan är om öppenheten och direktkontakten med medborgarna var så mycket större på de stora torgmötenas tid?
Uppenbarligen är folk inte lika intresserade av detta längre, jag tror färre och färre går på dessa. Återstår att kampanja via medierna.
Och som Jonathan säger, vad är det — egentligen! — för fel med särintressenas lobbying? Om ett parti kopplas ihop för mycket med särintressen (se Reinfeldts passning igår till Sossarna ang S<->LO-samarbetet) så kanske det slår tillbaka?
Jämför även intresset hos dagens politiker att få med sig folket med politikernas intresse för folket före den allmänna rösträttens införande.
Om du tycker att lobbyism är bra, så tycker du t ex att vapenindustrins lobbying är bra. Det är långt ifrån bara Röda Korset som är närvarande i Almedalen.
Mest är det företag, och företag företräder bara sina aktieägare och sin ledning, och det har bara med pengar att göra och inte ett dugg med demokrati.
Hur många svenska stöder förresten Röda Korset, eller är det bara så att Bengt Westerberg vill smörja kråset med sina gamla kompisar? När det gäller organisationer så är det organisationer med mest pengar som ägnar sig åt mest lobbying. Dit hör t ex Röda Korset.
Går man utomlands (lobbying = bra enligt er), så har vi ju t ex amerikanska lobbyn NRA, National Rifle Association som känt exempel, och även diverse kristna organisationer på högerkanten, t ex abortmotståndare. Bra enligt er.
För att spinna vidare på tanken, finns det något som heter "allmänintresse"? Eller finns det egentligen bara en mängd särintressen?
I Sverige har vi ex Kockums (ägt av Thyssenkrupp, tror jag) som får bygga ubåtar till det svenska försvaret. Det är väl självklart att det skett viss lobbying för att just denna investering ska komma till stånd. Bra eller dåligt?
Om politiker upplevs som alltför "köpta" av antingen näringsliv eller fack, så har de en mörk framtid. Det gör att det finns ett visst incitament att hålla lobbyisterna på armlängds avstånd istället för att helt ogenerat gå i säng med dem.
Vad menar du är specifikt dåligt med att NRA och abortmoståndarna organiserar sig? Varför är det sämre än att till exempel AFL-CIO eller LO organiserar sig?
Man kan naturligtvis dra denna debatten till extremer om man så vill, men det vore intressant att reda ut hur mycket eller lite lobbying som är lämpligt.
Eftersom Röda Korset togs upp som ett (förmodlingen positivt) exempel, så tog jag upp NRA som motexempel, även om det inte var svenskt. Finns iofs de som både gillar RK och NRA.
Ville bara påtala att det inte bara finns "positiva" organisationer, även om vi i Sverige saknar de flesta ytterligheterna.
Utvecklingen finns beskriven i en SOU 2001:3 "Från korporatiivism till lobbyism – konturerna av en ny politisk modell."
Finns att ladda hem från regeringens hemsida.
Tobias Wallinj
Apropå lobbying i Almedalen. Bil Sweden och Motormännen satsar hårt på att få våra "normalbegåvade" politiker och journalister att inse "nödvändigheten" av att planera samhället efter personbilen.
Ett exempel:
http://www.ecoprofile.se/thread-1987-Bilen-kvinnans-basta-van.html