Dags för en uppsamling av tekniska signaler från veckan som gick och i fredags.
För att börja positivt, så har de senaste veckornas uppgång med fredagens stängning utlöst tekniska köpsignaler i veckocharten för följande börsindex: brittiska FTSE-100, amerikanska S&P-500, Nasdaq Composite, japanska Nikkei-225 och OMXS30. Dessa har nu alltså följt efter Torontobörsen som gav köpsignal i veckocharten för en vecka sedan. Kvar i neutralt läge är Australiens All Ordinaries, Dow Jones, franska CAC-40, tyska DAX och kinesiska Hang Seng. Jag lägger inte ut veckochartsen för att spara lite tid och plats.
Man kan eller bör förstås ta veckosignalerna med en nypa salt. Dessa släpar förstås efter dagssignalerna rejält, och kan alltså komma lagom till att börsen toppar.
För samtidigt ser dagscharten för en serie index ut att lugna ner sig och plana ut, nämligen den ledande Torontobörsen
Det samma gäller för Stockholmsbörsen och OMXS30.
Och även Brasiliens Bovespa.
Men Bovespa och Torontobörsen är också nära att ge säljsignaler i dagscharten. Kanske slut på det roliga nu alltså.
Skall man vara positiv, så har jordbruksråvarorna vänt upp och gett köpsignal, iaf ETF:en NYSE:DBA som följer dessa.
Men för andra desto mer dominerande råvaror ser det sämre ut. Oljan gav säljsignal i fredags, iaf ETF:en NYSE:USO.
Oljan verkar ha lite svårt att klara av motståndet kring 80 USD, och det viskas också om att det är stora positiva tradingpositioner i oljan just nu, vilket talar för en nedgång då det inte finns så många fler spekulanter som har lust att köpa.
Även guldet slog om till säljsignal dagen efter torsdagens köpsignal.
Jag är medveten om att TA:n för guldet inte fungerat något vidare. Mycket möjligt att säljsignalen också är fel. Man kan sammanfatta det med att det är väldigt osäkert läge i guldet. Brukar inte vara ett bra tecken. Kanske dags för ett rejält ras igen. Som bekant brukar guldet falla 20-30% minst en gång om året, iaf mätt i USD. Å andra sidan kanske guldet drar ihop sig till köpläge, vilket vore mer logiskt ur makroekonomiskt perspektiv. Säljsignaler kan ses som lägen då det blir billigt att köpa.
Med försvagningen hos Kanadabörsen så blev det också en säljsignal i mitt kärninnehav Peyto (TSX:PEY.EU).
Även Enerplus (ERF.UN) gav säljsignal efter en längre period av uppgång.
Men mycket är förstås positivt fortfarande. Men med en säljsignal i oljepriset bör man nog dra åt sig öronen kring oljebolag och andra oljerelaterad investeringar, iaf kortsiktigt.
Kanske dags att gå likvid igen?
Se även som vanligt Winning Tradings analys av veckan som gick och veckan som kommer.
7 kommentarer
Har du läst detta?
http://economicedge.blogspot.com/2010/03/most-important-chart-of-century.html
Så ser det ut. Och för oss som förstår Peak Oil så blir kopplingen till EROEI uppenbar.
/Harry Bowles.
"Jag är medveten om att TA:n för guldet inte fungerat något vidare. Mycket möjligt att säljsignalen också är fel. Man kan sammanfatta det med att det är väldigt osäkert läge i guldet. Brukar inte vara ett bra tecken. Kanske dags för ett rejält ras igen. Som bekant brukar guldet falla 20-30% minst en gång om året, iaf mätt i USD."
De jag pratat med pratar om en "unwind" som kommer pressa ner guldpriset till nivåer vi inte sett på flera år. Om och när detta kommer är svårt att säga men glöm graferna, följ istället det makroekonomiska läget. Det snackas om en once in a lifetime event vad gäller läget att köpa billigt guld och silver och den kommer när vi når denna "unwind".
Vilket TA program använder du?
ProTA till Mac, StockXLoader för att ladda in kurserna. Har lagt in en modell baserat på Winning Tradings TA-modell "All in, any out".
Läken till Winning Tradings TA-modell "All in, any out går det inte att öppna.
"Sälj olja"! Tjena. Dags att byta program kanske? Just nu AYH på Brenten och Light Cruden öve $83. Eller c:a 5% upp sedan din säljrek.
Tjena. Jag gör TA på USO, och inte på spotpriset. USO inkluderar terminsrullning och viss overhead. Det är inte möjligt att investera i löpande spotpris, inte ens Bear/Bull Olja är utan terminsrullning.