Som jag rapporterade igår gav Torntobörsen en säljsignal med fredagens handel, och nu följer även brasilianska Bovespa efter. Preliminärt ger även kinesiska Hang Seng en säljsignal.
Bovespa ger här en sälj – gå ur, och är alltså än så länge likt Torontobörsen neutral. Det finns dock inga synliga tecken på försvagning och andra västerländska index jag följer, t ex OMXS30, DJIA, S&P-500 eller Nasdaq Comp, utan det ser fortsatt start ut uppåt.
Samtidigt så ledde Torontobörsen följt av Bovespa de köpsignaler som inledde de senaste veckornas börsuppgång, och nu visar de på en neutral väg, även om Toronto steg i går. Visserligen är både Toronto och Bovespa ganska råvaruberoende, och samtliga råvaruindex ligger nu i sälj, inklusive jordbruksråvarorna som jag lade ut en felaktig köpsignal för här om dagen. Individuella råvaror jag följer som också ligger i sälj är guld, silver, olja och nordamerikansk fossilgas.
DBA gav nu sälj, se nedan, och ansluter sig alltså till DBC och DBE.
Mycket möjligt att det här är relaterat till räntehöjningen i Indien, vilket kan ses som en press på råvaror och kan vara en anledning till fallande trender i råvaruindex.
Jag skrev ovan om det kinesiska Hong Kong-indexet Hang Seng, som nu under morgonen gett en preliminär hård säljssignal. Signalen är preliminär, eftersom handeln inte är avslutad och har alltså inte bekräftat signalen.
Enligt tradingmodellen, all in – any out, så innebär detta dock att man ändå skall stoppa ur sig ur Hang Seng-beroende investeringar. Man väntar inte på att signaler om att gå ur bekräftas av stängning, utan går ur så fort de kommer, även preliminärt.
Slutligen gav det svenska oljebolaget PA Resources (OMX:PAR SEK,OSE:PAR) en säljsignal.
Kollegorna på Stockholmsbörsen ligger dock fortfarande kvar i köp, även om samtliga av de tre kollegorna Lundin Petroleum, Alliance Oil och Black Pearl ser ut att försvagas. Men de har inte gett säljsignaler än. Eftersom oljan ligger i sälj, och den kan ses som en klimatindikator för oljebolagen, så kan det vara läge att gå ur. Alternativt så anser man att OMXS30 är klimatet, och då ligger man kvar.
På Dagens Industris framsida ser jag en del oroväckande signaler. Man formulerar sig som att USA-börserna stängde på “rejält plus” med en uppgång på 1% för Dow Jones, respektive “urstark börsspurt” om Stockholmsbörsen som slutade på +0.8%.
Om man använder dessa formuleringar för uppgångar på 0.8 – 1.0% så innebär det att man desperat försöker prata upp börsen och inbilla folk (vem?) att börsen stiger mer än den faktiskt gör. Visserligen är det när man har stabila och små börsuppgångar som de kan bli varaktiga, men det känns ändå som Dagens Industri överdriver.
6 kommentarer
Och vad skulle DI har för agenda, menar du? Varför skulle de vilja "prata upp" börskurser/-index egentligen?
DI.se = Sensationsrubriker och "klipp och klistra journalistik". Det ligger definitivt mycket i att de försöker få klick. Di.se är väl ändå i nivå med Aftonbladet när det gäller kontraanalyser, det trodde jag alla visste…
För att förtydliga ovan, genom att ha sensationsrubriker på förstasidan, så klickar besökarna, vilket ger fler reklamexponeringar för DI, vilket ger mer pengar.
Javisst, att DI slaskar är ju inget nytt. -0,9% kan ju säkert vara "krasch" eller "tokras".
Men jag fastnade för att du skriver att "…man desperat försöker prata upp börsen…" och undrade över vad du menade med detta.
Jag förstår nu från ditt förtydligande att du inte riktigt menade så.
DI:s agenda skulle kunna vara att uppgång föder uppgång föder DI-läsare. Alla kommentarer görs alltid ur ett innehavar/säljar-perspektiv – aldrig ur ett köparperspektiv. Dvs uppgång är "bra", nedgång är "dåligt". Sak samma på bomarknaden.
Pare 25.40 och WTI på 82.30 i dagsläget.
Å jag som sålde den 24:e ;-(