I en artikel i Ny Teknik så påtalas det att solcellssystem blivit 26% billigare på ett år.
Det här gäller dock inte i Sverige. En kontroll hos en leverantör av sk nätanslutna solcellsanläggningar visar att en anläggning med ca 700 W högsta nominell effekt stigit i pris till 48 500:- SEK. När anläggningen introducerades runt 2006 kostade samma anläggning 42 000:-, och steg sedan i pris till 46 000:- runt 2008. Men nu har priset stigit ytterligare, och alltså sedan 2006 stigit med ca 15%. Något prisfall på 26% syns inte till.
Eftersom vi förra året införde subventioner av sådana här olönsamma anläggningar även för privatpersoner i Sverige, så har förstås leverantörerna passat på att höja priserna. Tidigare var det bara kommuner och statliga verk som hade en subvention, vilket gjort att man t ex kan hitta solcellspaneler på taken på t ex en del nybyggda skolor, äldreboenden och förskolor.
Man kan säga att subventionen i princip ätit upp hela prisraset. Det är förstås fullkomligt hål i huvudet att subventionera elproduktion som inte ens är lönsam om elpriset skulle vara 200 öre före skatter och avgifter, vilket det aldrig är på sommaren när solen lyser som bäst.
Därmed är inte sagt att jag inte drömmer om en solcellsanläggning på en perfekt söderfasad här på torpet. Men hade priserna fallit med drygt 25% till säg 36 000:- före subvention så hade det blivit frestande. Antagligen gör man bäst i att åka ner till Tyskland och köpa en anläggning på plats och frakta hem istället för att köpa från svenska återförsäljare. Subvention bör utgå även om man köper från ett annat EU-land kan tyckas.
Kan för övrigt passa på att påminna om att solcellsanläggningar som enkelt ansluts med stickpropp inte är tillåtna i Sverige, trots reglerutrustning. Sådana säljs dock i Sverige ändå. Istället skall stickproppen klippas av och kabeln skall anslutas till nätet av en behörig elektriker, vilket alltså är en enorm skillnad…
17 kommentarer
Jag köpte en 160W/24V panel våren 2008, den kostade då ca 10 000 kr inkl moms. Idag kostar motsvarande panel på samma ställe 6720 kr.
De är ca 33% lägre pris.
Gäller tydligen dock inte systemleverantörerna. Var köpte du?
Anledningen till att man inte får ansluta en omformare/inverter med stickpropp är att det leder till direkt brandfara. Vi har säkringar i våra elanläggningar för att förhindra att ledningarna överbelastas.
Ponera att du ansluter en inverter, som vi för enkelhetens skull antar kan lämna max 10A, till ett uttag som är avsäkrat med en 10A-säkring.
En dag när solen lyser som bäst och invertern lämnar 10A kopplar du in en rejäl damsugare på ett annat uttag som sitter på samma säkring. Om damsugaren också drar 10A så kommer det gå 0 (noll) Ampere genom säkringen.
Du kan nu koppla in en dammsugare till, som också drar 10A. Det kommer då gå 10A genom säkringen, men genom kablarna kommer det att gå 20A. Den överbelastningen kan mycket väl leda till brand.
Blev lite uttdraget, men jag har hör så många klaga på den här regeln utan att förstå varför den finns.
PS. När elektrikern ansluter invertern med fast anslutning så gör han det till en egen säkring, som bara går till invertern. På så vis kan inga kablar överbelastas. DS.
Två saker.
1. Subventionen är i mångt och mycket till för att få igång produktionen och utvecklingen av produkten, hade det inte varit för subventionerna hade marknaden troligen varit stendöd medans man nu var och varannan vecka kan läsa om nya lösningar (som det inte blir något av) för att t.ex. inte behöva dyrt kisel. Det rör sig och vi behöver alternativa energikällor med tanke på peak oil.
2. Om man idag köper solceller så tycker jag man skall se det lite som helförsäkring på bilen, vist du blir blåst i nästan alla fall men det tar udden av dom värsta scenariorna. För oss i norden skulle dålig nederbörd i norrland en vinter skicka priserna till månen även under sommaren och då är det inte säkert att man har kvar dom pengarna som man lägger på solpanelen (förutsätter att det är pengar man har på banken), hade man t.ex. lagt dom i svenska industriaktier hade dom tappat duktigt i värde om kostnaden för ström tiodubblas.
Har du helförsäkring på bilen i över 10år så har du troligen betalat för hela bilen ett par gånger om. (sambon fick mer i retur på försäkringen på sin skrothög än hon fick för själva bilen, säger lite.)
@Erik Christiansson
Så om man kontrollerar att man kan ha 20A (man kan ju t.o.m ha det under säg ett år) och sedan går tillbaka till 10A så borde det inte vara någon fara att koppla in egen ström med en 10A säkring på?
(hade inte en aning om att det var kablaget som var orsaken till säkringar)
Men det är väl ingen stor sak att låta en elektriker ansluta fast till en egen säkring?
Jag köpte min solpanel från Solarlab.
De levererar system också, men de priserna har jag inte kollat på.
Egen el har också sänkt sina priser
@Logi: För 20 A behöver man 4 mm-kvadrat ledningar. Sådana används normalt inte i bostadshus (utom möjligtvis för stammen – men där drar man helst något jämnt – 6 mm-kvadrat som är 25A eller 10 mm-kvadrat som är 32 A – sen kan man för anslutningskostnadens skull ibland säkra ner ändå). Om du tar kostnaden för att sätta en separat säkring finns det för övrigt ingen som helst anledning att ta bort den säkringen efter ett år…
Det som används i bostadshus är oftast 1,5 mm-kvadrat (10 A) samt 2,5 mm-kvadrat (16 A, typiskt bara enstaka ledningar, spisen exempelvis). I äldre hus med tveksammare ledningar förekommer även 6 A.
Värför kan man då installera luft/luft-värmepumpar direkt till stickkontakt?
Eller är detta också förbjudet?
Jag har varit med vid ett flertal installationer när detta har skett.
Nja. Fasta installationer skall väl inte sitta i stickkontakt. Men det är inte problemet. Problemet är att det ser ut som följer:
[Säkring 10A]
|
—–elmojäng
|
|
solceller
Elmojängen ovan drar säg 8A på en 10A-säkring. Solcellerna kör vid stickkontakt in säg 6A på samma säkring. Belastningen på säkringen blir bara 8-6=2A och proppen går alltså inte. Men belastningen på kablarna i huset blir 8+6=14A, och då finns risk för att det börjar brinna.
Man kan ju tycka att det går bra att stoppa in solceller i ett vägguttag på en dedikerad säkring, men då finns ju risken att man flyttar stickkontakten vid senare tillfälle. Vid fast montage så flyttas den inte hur som helst.
Därav kravet antar jag. Verkar vettigt nu när jag fått det förklarat för mig.
Typ. Någon elektroingenjör korrigerar mig säkert gärna ovan, men jag tror jag fattat principen ovan.
Belastningen på ledningarna i ditt exempel blir inte hög.
Det kommer 6A från solcellerna och 2A från säkringen. 8A går i ledningen till elmojängen.
Problemet är att elmojängen kan dra 16A utan att proppen går (10A från säkringen och 6A från solpanelen).
Ah, OK. Inte speciellt vanligt dock… Kanske om elmojängen går sönder och börjar dra väldigt mycket ström?
Hur fungerar det med jordfelsbrytare kan man också fråga sig?
Fallet då man kopplar in en pryl som drar mer än vad säkringen tål är inte speciellt vanligt. Problemet är snarare något i stil med att du har t.ex. din hemmabio inkopplad på samma säkring som invertern och sedan kopplar in även en dammsugare.
Jordfelsbrytare påverkar inte över huvud taget.
idag får man 990W för 48492:-plus moms iklusive alla delar http://solarlab.se/solpanel/solcellpaket/grid/matarut/solcell-grid-990.html
visst har det blivit billigare.
Priserna i Holland och Tyskland är en smula lägre:-)
Tyska solcellspriser:
http://www.havelland-solar.de/produkte-show.php?Ansicht=Module#
Holländska inverterpriser:
http://www.duurzame-energiesystemen.nl/index.php?group=13&page=categories