Japp, ovanstående är ett felaktigt citat från filmen Casablanca. Korrekta citat skulle vara “Play it once, Sam, for old times’ sake” eller “Play it, Sam. Play ‘As Time Goes By“. Det felaktiga citatet passar dock bättre.
SAM ovan står inte för luftvärnsmissil vilket förstås en MÖP direkt tror, utan handlar om den moderna jordbrukarens kärnverksamhet, nämligen SAM-blanketten för EU:s gårdsstöd, miljöersättningar, regionala stöd och övriga stöd. Denna blankett skall stå för i princip hela årets vinst i jordbruksverksamheten eftersom fem mellanled mellan primärproducent och konsument, kombinerat med oviljan att betala för jordbrukarnas utförda arbete gör att man inte tjänar några pengar på annat än SAM och några blanketter till.
Det är alltså inte bara deklarationen som skall skickas in framöver, utan också SAM-blanketten. Att deklarera som egen företagare är förstås oerhört enkelt, det är bara att föra över siffrorna från bokslutet som den korrekta upprättade bokföringen för 2009 resulterat i. Företagets deklaration tar bara 5 minuter.
Värre är det med SAM. Årets utskick ser ut som följer. Blanketterna och kartorna har avanonymiserats genom att hamna under instruktionsbroschyrerna, på lätt- respektive svårläst svenska.
Men det är faktiskt inte så illa.
De som klagar på pappersarbetet har antagligen en massa ändringar att utföra. Har man inte det består arbetet i följande.
För över arealuppgifter för de olika sk jordbruksblocken från pappret Sammanställning 2010 in på rätt plats i SAM-blanketten och ange rätt grödkod, t ex 52 för betesmark eller kanske 79 för kryddväxter.
Om man nu inte brutit ny mark eller avyttrat mark så är det i princip bara grödkoderna som kanske skall ändras från år till år. Att inte arealuppgifterna är förtryckta beror antagligen på att Jordbruksverket vill ge jordbrukarna en chans att göra fel. Har man förstås hundratals jordbruksblock blir det också lite pillande, men det drabbar ingen fattig.
Allt detta kan man förstås också göra på Internet, via det sk SAM Internet. Men i sin oerhörda visdom så kräver Jordbruksverket att man kör någon programvara som heter Windows och Internet Explorer, så vi som kör Mac får hålla oss till pappersvarianten.
Sedan kommer det svåra beslut. Nytt för i år är att man kan kryssa i en ruta nedan.
Kryssar man för denna ruta och accepterar de nya miljöersättningsnivåerna för 2010 så får man mer pengar. Ett kryss, mer pengar. Hm. Dock varnas det för att ersättningarna kan komma att ändras kommande år. Men det gäller alltid ändå. För så fort man skrivit på sin första SAM-blankett är man EU:s bitch, och har accepterat att följa alla nya regler och påhitt som EU hittar på, inte sällan retroaktivt. Dessutom är det en policy att miljöersättningarn skall fortsätta höjas och gårdsstödet sänkas. Så det känns som en bra idé att sätta ett kryss här. Bitch som bitch.
Sedan kommer det svåraste.
Skriva under.
Totalt sett lite mer arbete än deklarationen alltså.
Det lustiga i kråksången är att alla de hundratals miljoner kronor som Jordbruksverket lade ner på inventering av all jordbruksmark förra året fullkomligt kvittar, för jag skall likväl söka för de siffror jag angett tidigare. I de fall arealen visat sig vara större än vad jag mätte upp manuellt, så får jag inte söka för denna extra areal så här mitt i ett åtagande, utan det är bara minskade arealer som skall tas hänsyn till, så jag förlorar stöd för 100 kvadratmeter jag mätte fel på ett ställe.
Sedan är det ju också så att det är för jobbigt för Jordbruksverket att administrera små siffror, så gårdsstöd utgår bara om man har minst siffran 4 i areal, 4 hektar. Kompensationsbidrag för kassa förhållanden utgår bara om man har siffran 3. Siffran 2 är för jobbig att administrera, liksom siffran 1.
Men man behöver inte oroa sig. Snart blir även siffran 4 för jobbig att administrera. Det ingår liksom i de ständigt ändrade regler som man med blod skrivit på att man kommer följa.
Vill passa på att i förhand tacka de kära läsarna för de skattepengar som jag får tillbaka på det här viset. Tillhör du ett hushåll med fyra skattebetalande individer som betalar statlig skatt så kommer ni ha gett mig flera tiondelar av ett öre i EU-stöd. Ett stort tack. Tack.
13 kommentarer
Antar att det var bankid som du saknade på MAC och kan meddela att det fungerar i ubuntu (fungerar direkt på 32bitars och med lite trixande i 64bitars).
Lättaste lösningen är troligen att köra det virituellt (gratis i virtualbox som även finns för MAC)
PS. Ska väll tillägga att jag tycker det är ett j-vla oskick att kräva installation av ett program från ett okänt företag för att få göra myndighets och bankärenden.
Nej, bank-ID fungerar, och med det de grundläggande informationstjänsterna. Men själva kartsystemet etc fungerar inte på Mac.
Ordet bonde är väl numera förlegat, leder ju tankarna till frihet, häst med mera.
Lantbrukare kanske också börjar bli föråldrat? jag ser du använder termen "modern jordbrukare".
Villkoren ändras helt klart med tiden.
Nu under EU och moderniteten kan väl en lämplig benämning på yrket vara "bidragssökande maskinskötare"?
/Kurt-Arne
Ett förbannat otyg att statliga verk gynnar en monopolverksamhet. Naturligtvis borde alla offentliga tjänster baseras på standarder så de går att använda oavsett vilket operativsystem eller programvara man väljer (förutsatt att de följer standarder såklart).
Annars ytterligare ett intressant inlägg på en intressant blogg. Började följa den främst från finansperspektivet men jordbruksperspektivet är väldigt intressant och har gjort att jag fått mer förståelse för farsans problem som månskensbonde. Även om jag fortfarande tycker han gnäller för mycket på skatten när han avverkat skog 😉
Vassego Cornu, det tiondels öret är du värd!
Attans!
Jag som efter månaders argumentering och uppmålande av diverse scenarier, från global hungersnöd till midsommarfirande med hemmaodlad potatis, hade fått godkännande hemifrån att göra om hela tomten till en potatisåker!
Nu säger du att jag inte kan få bidrag för detta eftersom min tomt inte är större än 4 hektar??
Finns det några andra regler som gör detta omöjligt?
Skulle inte förvåna mig om man måste söka jordbrukstillstånd eller något liknande för att få bruka sin egen mark?
Det är riktigt.
Men du får ekologisk (?) potatis billigt. Dock bör du ju åtminstone högst sätta 1/3 potatis åt gången för att kunna rotera och undvika sjukdomar. Plus att det bara blir solsidan av tomten som blir aktuell. Men ert nuvarande årsbehov av potatis borde du klara av. Säg 1kg per kvadratmeter.
Inga andra hinder än möjligen irriterade grannar.
Läste om ngn som grävde upp hela sin villaträdgård för att odla upp den, tror det var en kock. Hittar inte artikeln.
Så där väldigt enkelt är det ju inte även om man har explorer. Konstaterade nyligen att inget betesstöd utbetalats 2009 och började forska i orsaken. Då visade det sig att man klassat om 20,4% av betesmarken till åker (storleken på vissa är 3 traktorbredder)och därmed så uföll straffregeln att inget stöd utgår då ett fel på mer än 20% upptäckts.
Vid en kontakt med inventeringskommandot i Jönköping så talade man om att marken tidigare varit klassad som åker och det var orsaken (Jag sökte för första gången) men att det kunde man ändra om jag skrev det i ansökan i år, 2010. Jag undrade då lite försynt om man överhuvudtaget tittat på vad det stod i ansökan som var inskickad 2009 varmed han ursäktade sig och ville återkomma senare, och där är vi nu..
Fjällräven
Oavsett hur många öre du får eller inte får från EU, så borde EU:s jordbrukspolitik läggas ner helt och hållet. Dels eftersom det är miljarders miljarder som utgår i stöd, och mest till rika storbönder. Och dels eftersom den kostar miljarders miljarder att administrera. Dessutom lockar det ju, precis som alla andra bidragssystem till omfattande fusk.
Sälj era grödor på en fri och oreglerad marknad. På det viset kommer den överlägset mest effektiva mekanismen att avgöra vad var och en väljer att odla, nämligen marknadsmekanismen. Du odlar det du kan få avsättning för, inte det som ger högst bidrag. Och den vansinniga situationen med gigantiska sockerberg, smörberg och allt annat som EU:s monster till jordbrukspolitik skapar, skulle upphöra.
Totalt skulle skatterna i EU kunna sänkas med ca 600 miljarder kronor. Samtidigt skulle matpriserna stiga med ungefär lika mycket. Men då skulle vi få slut på den sjuka situationen där vi har en gigantisk överproduktion av vissa varor, bara för att det finns bönder som exempelvis tycker att det är kul att odla socker, oavsett om det finns en efterfrågan eller inte.
I princip håller jag med, även om det inte är riktigt så enkelt. Exempelvis skulle man kunna behålla enbart miljöersättningarna för särskilda värden, som utgår som ersättning för arbete med att sköta biotoper med höga och speciella miljövärden. Se det som naturreservat.
Fast folk skulle aldrig vilja betala för maten, de betalar hellre osynligt på skattesedeln. Matpriserna skulle behöva stiga 600 miljarder för primärproducentens produkter (jordbrukarens produkter), men med procentuellt påslag för alla mellanled innan konsument så skulle slutkonsument få se kanske 1500 – 1800 miljarder högre matpriser.
Skönt att inte vara ensam, men du förmedlar inte riktigt ångesten vi känner nu innan SAM ska in, jag brukar drömma mardrömmar några nätter, om det där krysset jag missade som betyder att vi inte får någon lön i år. Annars är det faktiskt enklare med SAM-internet (automatkoll om man har satt dit det där krysset), i bästa fall kan man bara göra som förra året, utom den där inventeringen förstås, som tog bort ytterligare ett hektar som lantmäteriet påstår att vi har men länsstyrelsen inte hittar. Men jag bråkar inte, bugar och skrapar med foten, ni har säkert rätt, herr offentlig tjänsteman.
En sten lyftes från mitt samvete dock, av att få veta att inte bara EU och USA subventionerar maten. I Indien betalar staten ca 1.70 i inlösen för vete oavsett kvalitet, plus subventioner på konstgödsel. Därefter lägger myndigheterna inlösenvetet under en presenning och låter råttor och kackerlackor äta upp det.
Denna spannmål (15 milj ton) plus 60 milj tveksamma ton i Kina utgör en tredjedel av världslagren som pressar priserna till olönsamhet i hela världen, det som gör att vi måste fylla i SAM.
/Disehall
Visserligen tillkommer påslag, men det är ju en hel del som går bort också. EU:s jordbrukspolitik kostar idag ca 55 miljarder euro. Av det går rimligtvis minst 10 miljarder till administration totalt i hela EU. Säg sedan att det är en så liten andel som 5 miljarder som är felaktigt utbetalda bidrag pga fusk och felaktigt ifyllda blanketter.
För vissa produkter, exempelvis smör och socker, behövs ju egentligen inte stödet för att det ska gå att producera med lönsamhet, utan det går till att köpa upp överskottet som marknaden inte klarar att absorbera. Dvs att dessa produkter inte skulle behöva bli dyrare. Det som skulle hända är att världsmarknadspriset skulle stiga, så att fattiga länder får möjlighet att sälja sina varor till ett reellt pris, och inte ett som EU kraschat med bidragssystem och prisdumpning. Samtidigt måste förstås vissa bönder ställa om till att producera något som det finns efterfrågan på, eller lägga ner. Arbetslöshetsersättning ska regleras genom ett annat system, inte genom jordbruksstöd. I alla fall så skulle stödet kunna minska utan att konsumentpriserna på berörda varor stiger. Säg att det också är 5 miljarder euro.
Då är vi nere i 35 miljarder euro som priserna behöver stiga i producentledet, vilket med påslag kanske blir 100 miljarder i konsumentledet. Men dessa 100 miljarder skulle i så fall generera minst 20-30 miljarder euro i ökade skatteintäkter, dels i form av ökade momsintäkter, och dels från skatter riktade mot bolagen som skarvar emellan i leden mellan producent och konsument.
Dessutom vore det ju väldigt mycket vunnet för alla jordbrukare om de kunde koncentrera sig på sin verksamhet istället för på att fylla i blanketter.
Och slutligen det kanske viktigaste argumentet. Jag vill välja själv vad jag ska betala för, det ska inte klåfingriga byråkrater och politiker göra.
Du är ju faktiskt sysselsatt inom en planekonomi enligt god sovjetisk modell. Det har vi ju lämnat bakom oss i de allra flesta branscher, men i jordbrukssvängen verkar det vara tabu, av någon anledning.