Bo Ekman, grundaren av Tällberg Foundation ställer sig i ett debattinlägg i DN frågan hur en ny världsordning skall se ut för att hantera mänsklighetens problem med de ekologiska begränsningarna som världen sätter på oss, och hur man skall uppnå ekonomisk tillväxt, social stabilitet och ekologisk återstabilisering med nuvarande världsordning.
Konspirationsteoretikerna går väl i taket över att någon nämner ordet “ny världsordning” (“New World Order”, “NWO”).
Men visst är det så att den behövs. Samtidigt innebär inte den nödvändiga nya världsordningen det konspirationsteoretikerna tror. Vi har nämligen provat överstatlighet som FN eller EU, och det fungerar inte. EU klarar inte ens av sina egna egenskapade problem. Några tankar på ännu mera överstatlighet lär inte fungera. Istället kanske den suveräna nationalstaten skall avskaffas, men åt andra hållet. För att folk skall känna sig delaktiga och kunna ta ansvar för framtiden, så kanske det krävs mer småskalighet och beslut på nivåer som ligger närmare människan. Knivsta är ett exempel.
Den suveräna nationalstaten, dvs en organisatorisk enhet som definieras av att den kan hävda sina gränser med vapenmakt, uppstod enligt Ekman i samband med den Westfaliska freden på 1600-talet, och att den världsordningen inte är anpassad för dagens globaliserade värld.
Men där har Ekman fel, och tror att allt vi gör idag är unikt. Världen var i allra högsta grad globaliserad redan på 1600-talet. Spanien bröt silver i Sydamerika, och skeppade till Europa, där det användes för att köpa bl a tyger från Nederländerna. Holländarna tog silvret och köpte ull från Brittiska öarna, och skeppade denna ull till Indien och Sydostasien, där 10 000-tals väverskor för hand vävde ullen till tyger, som sedan skeppades tillbaka till Europa och såldes tillbaka i förädlad form till engelsmännen eller spanjorerna. Och detta är bara ett exempel på hur globaliserad världen var redan på 1600-talet. Denna globalisering förändrades sedan med den industriella revolutionen, som medförde att britterna kunde väva sina egna tyger och tog över Nederländernas plats som världens ekonomiska stormakt.
Tempot och behövet av planering var kanske lite större på den tiden än i dagens just-in-time-samhälle, men världen var globaliserad.
Nu har vi provat överstatlighet, och det löser inte våra problem. Fiaskot (eller segern om man så vill) i Köpenhamn visar på bristen på handlingsförmåga hos såväl överstatliga organisationer som FN, IPCC eller EU, och handlade bara om vem som kunde roffa åt sig mest på andras bekostnad.
Så det är dags att förkasta överstatligheten och antagligen även nationalstaten. Bryt ner allt till kommunal nivå, splittra upp storkommunerna, och låt folk ta sitt demokratiska och ekonomiska ansvar för sin egen närmaste omgivning.
Lokal frihet och autonomi vore en ny världsordning (NWO), och skulle världen över få konflikter att upphöra, konflikter som ofta beror på att någon europé på 17- eller 1800-talet drog en gräns som inte hade något med verkligheten att göra.
Ännu mera överstatlighet vore bara mer av gammal skåpmat.
För att citera Ekmans slutstycken:
“Därför bör debaclet i Köpenhamn tas för vad det faktiskt är, sammanbrottet för en redan svunnen tids institutioner och mekanismer att komma överens. Världen behöver nu de nya former som säkrar ekonomisk tillväxt, social stabilitet och ekologisk restabilisering i en fortsatt globaliserande värld. Uppgiften är enorm. Den mäktar ingen nation ensam med.
Den viktiga frågan att ställa är inte vad som gick fel i Köpenhamn utan hur en demokratiskt grundad ordning skall formas i denna nya värld.”
Ja, kasta bort svunnen tids institutioner. En demokratiskt grundad ordning kan aldrig vara överstatlig, utan skall utgå från individen på gatan. Att sedan individen på gatan har en hel del att lära om de begränsningar som ställs oss av ekosystemet i form av råvarubrist, peak oil och klimatförändringar är en annan sak.
Man bör nog se försöken till övervakning och mer totalitär överstatlighet som de sista dödsrycken från en döende världsordning. Det gör alltid mest ont innan knoppar brister.
Bo Ekman har dock inget svar på sin egen fråga. Han vill ha en ny världsordning, men klarar inte av att säga hur den skall se ut. Bara att det kommer göra ont.
22 kommentarer
Staten kommer aldrig frivilligt øverlæmna makten till individen. Men nær peak oil's effekter och den gamla værldsordningen av centralbanker och dollarn som værldsvaluta faller så kommer de har svårt att hålla strypgrebbet om folket.
Peak Oil kommer oundvikligen bryta samhællet ner i mindre delar i Sverige då alla kommuner kommer skramla før sin egen øverlevnad.
Frågan ær bara då om Sverige har gått emot strømmen eller om det varit "business as usual". OM det ær det senare av de två, så lær øvergången från en oændlig till en ændlig levnadsstil bli smærtsamt, kanske æven våldsamt.
"Man bör nog se försöken till övervakning och mer totalitär överstatlighet som de sista dödsrycken från en döende världsordning."
Ælskar den biten!
10/10
Till ovanstående anonyma signatur, och även du Cornucopia. Ni talar om "När Peak Oil väl sätter in, när effekterna av Peak Oil blir kännbara etc. etc".
– Har det aldrig slagit er att de ekonomiska hjulens maskineri redan drabbats av Peak Oil. Vi ser nationer nästintill kollapsa, banker falla ihop och kravaller kombinerat med skyhöja oljepriser trots krympande världsekonomi.
Detta är symptomen på Peak Oil. Energin finns helt enkelt inte där längre för att driva ekononomierna som vi brukade. För varje tunna olja vi tar upp går det åt mer och mer av densamma för att ta upp nästa, vilket lämnar mindre och mindre över för samhället.
Möjligheternas fönster att konsumera sig till Nirvana krymper för var dag.
Harry Bowles.
Harry Bowles, det har jag skrivit många gånger här på bloggen.
Samtidigt är de ekonomiska effekterna bara början. När t ex väl oljebristen blir uppenbar för var och en, då kan du också fundera på hur mycket sämre det ekonomiska läget kommer vara än idag.
Än så länge är vi bara kvar i platåfasen, men det tryck oförmågan att öka oljeproduktionen 2005-2007 utgjorde på världsekonomin bidrog till att bubblorna sprack och att tillväxten upphörde och byttes ut i recession. Och det kommer hända igen och igen och igen.
Har t ex skrivit om det här
http://cornubot.blogspot.com/2009/06/vy-fran-ett-luftslott-en-titt-pa-peak.html
"Oljepriset kommer fortsätta uppåt, och varje försök till ekonomisk återhämtning kommer bli kortvarigt. Utgår man från 2005-2007, så kan man köra världsekonomin på sin höjd i två år utan att samtidigt öka oljeproduktionen. Förutsatt att det finns kreditutrymme i det kreditbaserade ekonomiska systemet."
Cornucopia.
Man kan förstås spekulera in i absurdum kring hur detta kommer utvecklas, men jag är osäker på om vanligt folk, eller för den delen ekonomer, kommer förstå sambandet till oljan.
Den utställda kredit som översköljer marknaden kommer inte kunna skapa de gröna knoppar som den förutsätts göra. Därmed blir den till problem för banker och slutligen ett dilemma för stater och centralbanker, precis som nu.
Det som alltså har börjat göra mig tveksam till en nästående uppenbaralse hos Kreti och Pleti är att man nog aldrig kommer se sambandet mellan pengar (fiat) och energinyttjande eftersom det i media är den dåliga ekonomin man talar om, inte oljan. Man tror nämligen att pengar i sig har ett inneboende värde.
Visst kommer det uppstå frekventa prisstegringar på olja, som under 2008, p.g.a. bristen, men resultatet blir att det kommer slå sönder ekonomin varje gång, och fokus förflyttas återigen…
Tack för en bra blogg!
/Harry
Schweiz anser jag vara europas bästa nation att leva i med direkt demokrati dvs folkomröstningar
i varje kanton om viktiga frågor.
Avskaffandet av den stora parasiten dvs politikerna så kanske det finns hopp om något bättre än maktfullkomliga byråkrater med en gigantisk statsapparat som hämmar all kreativitet.
Med dagens lobby mot samtliga politiker är dagens form av demokrati helt död!
Släpp slavarna fria, avskaffa politikerna!
Jag vill se politiker erkänna att vi befinner oss i en tid som ingen vet hur vi ska lösa.
Kommer givetvis inte att hända.
Och likväl behövs det en stat med polis och rättsväsende o.s.v. Att den fungerar så dåligt som i Sverige betyder inte att det blir bättre om den avskaffas helt. Annars blir det kaos eller den starkares rätt.
Vad vi behöver är en Churchill som kan säga hur riktigt illa det kommer att bli.
FredrikN
Det går alldeles utmärkt att ha ett rättsväsende på kommunal nivå. Rent av bättre, eftersom kommuninvånarna då faktiskt får vad de betalar för. I min församling bor det ca 2000 invånare. Med en polis per 450 svenskar (9000000/20000), så borde det finnas fyra heltidsanställda poliser i "byn". Två uniformer 40h i veckan, en polischef och en civil utredare.
Det finns noll. Det finns fyra i hela kommunen, som är betydligt större än 2000 invånare.
Staten har i praktiken redan övergett den svenska glesbygden. Genom att polis och militär lämnat den åt sitt öde. Och genom att myndigheter också fysiskt överger den och endast gör sig tillgänglig på nätet. När möjligheten också till nätförbindelse i praktiken också dras in i glesbygd, eroderas statens legitimitet.
http://wp.me/pHz2L-9n
Det blir som i romarriket, att det för periferin, med skogs- och energiresurser, blir en förbättring när centralmakten kollapsar.
Däremot håller jag inte med om att rättsväsendet skall kommunaliseras. Det har redan skett när brottslingarna är minderåriga, och det har lett till såväl impunitet (straffrihet) som till ett förråande av kommunala socialförvaltningar.
http://wp.me/pHz2L-bi
Viktualiebroder, bara för att socialtjänsten blivit förråad och egenmäktig behöver det inte vara så. Man kan ha en riktig tingsrätt i varje kommun, som även får döma i socialtjänstens fall så alla parter får möjlighet att pröva sina sak i domstol.
Det amerikanska systemet med lokala domstolar, liksom en någorlunda demokratiskt vald polischef (sheriff) för den kommunala (county) polisen är ett exempel. Man kan rent av ha county jails.
Innan överklagan så kan alltså lokala brott utredas lokalt, prövas, dömas av avtjäna straff lokalt.
Rätt utformat skulle det kunna vara en förbättring. En gång i tiden hade vi för övrigt tingsrätter i stort sett i varje kommun här i Sverige, och det dröjde inte heller månader innan ett brott blev prövat i domstol. Centraliseringen har inte lett till något gott, som all centralisering. Vi hade också en kommunal ordningspolis, vilket också såg till att det fanns polis även i gles- och landsbygdskommunerna och inte bara pappersvändare på kontor i Stora Staden.
Men rimligtvis fortsätter utvecklingen på inslaget spår, så vi till slut bara har tre polisstationer i Sverige. Stockholm, Göteborg och Malmö. Kanske Umeå också, och motsvarande tingsrätter. Väntetid för brottsmål: 14 år.
Enligt Bibeln skall EU tillsammans med Vatikanstaten rädda ekonomin när det ser som mörkast ut och folket kommer hylla dess ledare(AntiKrist).
Tror själv de gör detta genom att höja priset på guld kraftigt då detta skulle kunna minska skuldbördan mycket då länderna har guldreserver, men som sagt bara en teori.
Har sett detta på andra håll också (Oil Drum) att oljeprishöjning orsakat krisen, folk har inte längre råd att köpa saker för bensinen och maten blivit dyrare, men stämmer verkligen det, priset på olja är väl inflationsrensat inte högre än på 70-talet, och maten har aldrig i historien tagit en så liten del av inkomsten. I USA tar sjukvården 15 % av inkomsten nu mot 5% för 30 år sedan, kan det inte vara sjukvården som orsakar krisen? Eller varför inte en klassisk marxistisk överproduktionskris? I Sverige har vi ju alltid haft ett mycket högre oljepris pga skatten med det har ju gått bra än då.
Det är inte priset, det är volymen. Priset kvittar, priset gör bara att förmögenhet hamnar i andra händer, den försvinner inte.
Men om inte volymen nettoenergikonsumtion ökar så kan inte produktionen av varor och tjänster öka. Det går förstås att göra (kostsamma) besparingar, som gör att man kan producera mer för samma mängd energi, vilket också gjorde att ekonomin kunde expandera i 2-3 år även utan ökande oljekonsumtoin innan ekonomin kraschade.
Det kan hända att en lokal förankring av rättssystemet har fördelar. Men den nuvarande kommunaliseringen av minderårigas brott driver, menar jag, utvecklingen mot mera kameraövervakning.
Dessutom innebär kommunaliseringen att påföljderna skiljer sig från kommun till kommun, beroende på hur kommunens budget ser ut, och hur tuffa kommunrevisorerna är. Likheten inför lagen oberoende av bostadsort kräver ett statligt rättsväsende. Också för minderåriga (nu kommunerna) och psykiskt sjuka brottslingar (nu landstingskommunala rättspsyk).
http://viktualiebrodern.wordpress.com/2010/02/10/staten-inte-kommunerna-skall-beivra-brott/
Håller inte med. Den situation du beskriver beror på att staten inte tillhandahåller ett fungerande rättssystem, och därför börjar kommunerna tänja gränserna med övervakning och socialtjänst.
Om kommunen fick tillhandahålla ordningspolis, domstol och straffanstalt, så hade det sett annorlunda ut. Dessutom lokal lagstiftning. Har en kommun problem, så skall den (demokratiskt förstås) få sätta en lokal ordningsstadga som behandlar dessa problem, och inte förlita sig på någon lösning som skall gälla hela landet, dvs ingenstans. Och med egen polis tillämpa dessa stadgor.
Det är absurt att samma lagstiftning skall gälla för kommuner med allvarliga problem med brottslighet, som för kommuner som är i princip fria från brott.
Lokala problem, lokala lösningar. Som det är nu har man tagit bort möjligheten till lokal lösning och erbjuder istället statlig polis med inre tjänst 5 mil bort.
Intressant det med volymen, men sjukvård, advokater och andra tjänster drar väl inte någon olja? Å andra sidan så är det förstås varuproduktionen som ska bära upp allt det där. Tjänstesektorn kan väl inte bara växa och växa om varuproduktionen skattas till döds eller flyttar till Kina. Påminner om den gamla historien: Vad lever ni på i den här byn? Vi stjäl getter från grannbyn. Vad lever dom på då? Dom stjäl getter från oss.
/ DH
Man kan nog tala om global ekonomi redan under
Romar-riket. Europeiskt guld vandrade österut mot Kina och Indien som betalning för siden och kryddor.
/Ber
DH, sjukvård slukar massvis med olja, bland annat för tillverkning av utrustning, inklusive all plast som är gjord av olja, men även alla metaller som kräver flera ggr sin egen vikt i olja från gruvan till sjukhuset. Plus att medicin görs av olja. Plus att personal och patienter skall komma till sjukhusen, plus allt mtrl i bggnaderna. Inte ens trä sågas ner för hand och dras till sjukhusets byggplats med häst.
Samma gäller advokater. En dator har från gruvan till ditt skrivbord förbrukat 10x sin egen vikt i olja.
Inte ens en acapellasjungande naken gatumusikant är oljefri, då han måste äta mat, mat som förbrukar 6-25x kaloriinnehållet i kalorier från olja.
Alla vaktbolag är väl en privatisering av polis? Sen finns förstås den alternativa rättsskipningen, du och din bror med ett järnrör, eller anlita Hells Angels. Vad man än tycker om det är det en realitet.
FredrikN
Vaktbolag är inte polis. Långt ifrån. Att kommuner anlitar vaktbolag beror på att det är de enda de kan göra, eftersom de inte får anställa riktiga poliser.
Om man "kommunaliserar", vilket i många fall kanske skulle funka bra – ås behöver man ändå ett statlig samarbetsorgan.
Ta bara tex en sån sak som att du reser utanför din kommun eller tom blir sjuk utanför kommunen- skall du behöva pass/pappaer/tillstånd osv för sånt ? Eftersom kostnaden tas där du är så kommer alla vilja veta att dom kan få ut pengar från andra kommuner
Men varför inte: Avskaffa nationalstater och omorganisera EU till ett kommunalt samarbetsprojekt, med frihandel och fri rörlighet liksom en EU-polis och militär…
/K
Problemställningen du för fram skiljer ju sig inte mot hur det fungerar idag om du blir sjuk eller skadad utomlands. Eller om du idag blir skadad eller sjuk i ett annat landsting. Kort sagt: Det är hanterbart.