På engelska talar man ofta om ordet “leverage” när det gäller investering via belåning. Leverage översätts väl lämpligen till hävstång. Det här fungerar förstås åt bägge håll, t ex för lånefinansierat boende.
Tittar vi på bostadsprisstatistiken för Västsveriges villapriser från tidigare inlägg, så ser man t ex att snittpriset för en villa i Göteborg var 3 063 000:- SEK och har på ett år fallit med -4%. Jämför man med den kommun där det fallit mest så hittar man i Marks kommun (en kommun som nästan ingen vet var den ligger, ungefär som Essunga, trots att centraorten Kinna i Mark ligger ca 6 mil från Göteborg, jmf Trollhättan med drygt sju mil) en ändring i pris på -12%, med ett snittpris på 1 027 000:- SEK.
12% låter enormt mycket i jämförelse med 4%, men det är procent vi pratar om.
Tar man ett exempel där någon lägger in 100 000:- SEK i handpenning i ett hus i Göteborg respektive i Marks kommun blir alltså skulden 2 963 000:- SEK i Göteborg och 927 000:- SEK i Mark. När priset faller 4% i Göteoborg och man tvingas sälja pga t ex skilsmässa, arbetslöshet etc, så får man en restskuld på 77 480:- i Göteborg, och med 12% prisfall i Mark blir det en restskuld på 23 240:- SEK.
Trots att priserna fallit mindre procentuellt i Göteborg, så blir alltså den högbelånade mer skuldsatt i Göteborg, jämfört med om han eller hon köpt ett hus i Mark.
Naturligtvis självklart för alla som kan räkna, men man kan inte bara stirra på procenten, Helge.
4 kommentarer
Lågkonjunktur och kristider? Vart tog du vägen? Och det fasansfulla i att ta den gamla beprövade och allmänt vedertagna vägen till ökat välstånd genom belåning?
Har faktiskt aldrig haft det bättre än just nu. Billigt boende, fast arbete och varor till reapriser. Den bästa av världar faktiskt.
Tänk om det vore som i USA.
Amerikaner kan väl aldrig få negativ "leverage", där är det väl banken som får stå för denna smällen.
I USA kan du gå i personlig konkurs och huset övergår till banken. Dock så blir din credit rating förstörd i minst 5 år och inte ens halvseriösa banker vill låna ut till dig efter det.
De flesta väljer att inte göra det då de faktiskt måste bo någonstans och att de flesta ser det som moraliskt förkastligt.
Men slipper du ett par miljoner i låneförluster så kan det löna sig rent privatekonomiskt. Banken tog en medveten risk. Problemet var att folk inte insåg att det fanns en risk.
Ja tänk om vi hade det som i USA med tältstäder utanför tätorterna där den f d medelklassen värmer konservburkar över primuskökets gemytliga låga. Ett samhälle där delstaterna går i konkurs för att alla pengar ska in till bankerna som redan är subventionerade av staten.
😉
/M K