Förra året fanns det 39 700 miljonärer i Sverige enligt Merril Lynch och Cap Gemini. Alltså riktiga miljonärer, dvs dollarmiljonärer.
Det är tydligen en minskning med 20%.
För att vara miljonär skall man kunna titulera sig miljonär i världens miljonärtätaste land, dvs USA. Att t ex ha en miljon SEK räknas liksom inte, det har nästan varenda person som köpte en bostad i storstadsområdena på 90-talet. Bostadsbubblan har fått priserna att stiga så nettotillgångarna kan handla om en miljon SEK, men ytterst sällan om en miljon USD. Fast det är klart, många har använt de stigande bostadspriserna till att ta större lån, och festa upp pengarna på dyra semestrar, platta TV-apparater och dyra bilar som snabbt halveras i värde eller andra statussymboler. En del har rent av tagit lån på huset och köpt aktier för under de glada åren fram till 2007. Ännu värre så har de tagit lån på huset och köpt aktier efter 2007, och är definitivt inte miljonärer längre.
Det kan vara värt att notera att enligt SCB fanns det ca 148 000 personer med 5 MSEK eller mer i nettotillgångar. Inte riktigt en miljon USD, och som sagt så var det 2007. Men förmögenheterna trappar av rätt fort. År 2007 hade ca 32 000 en nettoförmögenhet på 10 MSEK eller mer, vilket med en nedgång pga börsras under 2008 rätt bra motsvarar de 39 700 som enligt undersökningen ovan hade över 1 MUSD, dvs ca 8 MSEK.
20 svenskar hade enligt SCB över en miljard SEK i nettoförmögenhet 2007. 13 män och sju kvinnor. 58 personer hade över en halv miljard.
Ca 2 744 000 svenskar hade 2007 inga tillgångar alls eller en nettoskuld. Nettoskulder på över 5 MSEK var dock rätt ovanliga. Enligt SCB hade endast 934 personer större nettoskulder än 5 MSEK.
Under 2000-talet har antalet med en nettoförmögenhet på över 5 MSEK stigit kraftigt.
Jag skyller främst på bostadsbubblan, vilket syns på att IT-kraschen inte hade så stor påverkan, då den kompenserades av stigande bostadspriser. Väldigt många äger sin bostad, och speciellt i storstadsområdena och i de klassiska universitetsstäderna har bostadsbubblans priser därmed dragit upp nettoförmögenheten hos många människor.
Och framför allt så hade endast ca 27 000 svenskar över 5 MSEK i finansiella tillgångar år 2007. Skillnaden mot de ca 148 000 med en nettoförmögenhet på över 5 MSEK samma år är att då räknar man in värdet på bostaden och andra reala tillgångar, t ex skog eller hyresfastigheter, som ju inte räknas som finansiella tillgångar.
IT-kraschen hade desto större påverkan på antalet individer med över 5 MSEK i finansiella tillgångar, men det hade återhämtat sig med råge till börsen toppade 2007.
Vad som är intressant med att det fanns fler med över 5 MSEK i finansiella tillgångar 2007 än år 2000, trots minimala nominella skillnader på börserna, är att antagligen har en del konverterat sin bostad eller andra tillgångar till finansiella tillgångar. Hade man bara följt börsindex hade det inte varit någon större skillnad i antal år 2000 och 2007. Eller så rör det sig om personer med smart money, som generellt hänger på de starkaste trenderna istället för börsindex.
Några siffror för 2008 har inte SCB än, vilket hade varit mycket intressant att se. Det bör bli en dipp i bägge graferna.
2 kommentarer
är det taxeringsvärdet som SCA räknar på? eller "marknadsvärde" på fastigheter? Hur värderas egna företag?
Känns ju lite knepigt att det ändå finns individer med minus miljontals kronor i negativ nettoförmögenhet. Hur går det ihop egentligen?
Sedan är det väl också så att de flesta också sätter av en slant av sina inkomster med tiden dvs svensken har ett nettosparande också som kompenserar för värdefall på tillgångar.
Snart är vi dollarmiljonärer hela bunten, så som dom trycker pengar där borta.