I söndagens GP står det att läsa att Brasseri Lipp i Göteborg släckte ner för Earth Hour, och “stearinljus lyste upp lokalen”. En av besökarna sade “Man börjar mer och mer att tänka till om miljön“.
Det vi idag kallar stearinljus tillverkas uteslutande av paraffin, som främst framställs ur fossil råolja. Eldning av stearinljus ger utsläpp av fossil koldioxid, och är dessutom fruktansvärt ineffektiva, medan den el som vi förbrukar i Sverige till 95% är förnyelsebar (främst vattenkraft) eller CO2-fri kärnkraft och med lågenergilampor väldigt effektiv.
Så det var väl vad som avsågs med att tänka till om miljön…
Kanske är detta ett utfall av någon variant av Jevons paradox. Paradoxen säger att ju effektivare vi använder något, exempelvis ju bränslesnålare något är, desto mer används det, vilket ökar den totala förbrukningen. Jämför med att bilar har blivit bränsleeffektivare över åren, men samtidigt så har den totala förbrukningen av olja inom biltrafiken ändå ökat. Det finns naturligtvis en ekonomisk förklaring till paradoxen, eftersom det blir mer lönsamt att använda effektivare teknik så ökar användningen relativt annat.
Nu handlar inte Brasserie Lipps stearinljus om effektivitet, men i en manifestation om att försöka spara på energi och speciellt CO2-utsläpp, så orsakar man i själva verket ökade utsläpp.
Den som för övrigt tror att vi kommer sitta och lysa upp lokaler med det vi idag kallar stearinljus pga peak oil är förstås helt fel ute. För med oljan så försvinner också de levande ljusen. Det går fortfarande att framställa levande ljus av bivax eller riktigt stearin, men volymerna blir så små och priserna så höga att det blir få förunnat att kunna få något ljus den vägen. Tur att vi har så mycket vattenkraft och kärnkraft i Sverige… Iaf så länge elnäten kan underhållas.
12 kommentarer
När man läser denna blogg så kan man uppfatta att skribenten verkar vara en bitter, cynisk 70-talist som har uppfattningaen att inte bara oljan utan även mänskligheten har peakat i utvecklingen.
Man frågar sig då, vad är det för idé med att överhuvudtaget ens bry
sig om dessa triviala saker som han skriver om.
Ingen verkar kunna göra ngt åt situationen, allt har sin tid och gång. Sjukdomar, kriser, och mänskliga misstag upprepas i en ständig ström över tiden i generationer. Kanske är det så att vi har peakat i generell utveckling och välfärd. Kanske kommer vi aldrig att få det lika bra som vi har haft det. Kanske slutar det så illa den dag att vi t.o.m upphör att existera som art.
JA menar vi blir bara fler och fler som ska mättas och till slut finns det givetvis en gräns för vad våra naturtillgångar kan ge oss.
Och detta kan vi ändå inget göra åt.
Vi kan förlänga pinan några generationer och göra processen mer utdragen, men till slut når vi ändå dit
Men so what! Vi är här för att leva livet och inte se problemen med att leva.
Nej, ta för Er av livets goda så länge det varar. Njut av allt som livet bjuder oss på. Ägna inte Er åt domedagsprofetior det leder bara till uppgivenhet och en mindre lyclig vardag.
Jag tycker personligen att denne skribent är både tråkig och nördig i sin framställan.
Han skriver om petitesser, stearinljusens framtid etc.
Att han bara orkar…se tillvaron så hopplös som den här framställs.
Nej, skriv i stället om hur man kan tjäna pengar och gärna snabba sådana.
Lägg ner domedagsdravlet…och börja leva livet i stället för att hela tiden tjata om ändligheten i tillvaran.
VAd sjutton ska det tjäna till…ingen politiker eller makthavare ser ändå längre än till sin egen närmsta framtid.
Anonym
Du anonym, du har inga barn va? Jag må också vara en cynisk 70-talist med åsikten att mänskligheten och inte bara oljan har peakat.
Men har man barn så är man skyldig att försöka lämna efter sig ett någorlunda liv till dem! Då funkar det inte att resonera att man ska ta för sig av livets goda så länge det finns något…
Det är sådana som du som har satt oss i den här situationen, för du är alltför vanlig!
Now we are getting somewhere!
/Peter Sellers
Måste säga att jag uppfattar Cornucopia som optimist och Anonym som pessimist. Om nu vår civilisation kommer att krascha, så är det väl bättre att bromsa in och landa mjukt, än att gasa på och blunda.
Det som böjer sig för vinden har större chans att klara sig än det som knäcks.
Anonym
2009-03-30 12:07
Visst är människan självisk, det visar om inte annat du, men jag tycker det är bra med upplysning, vilket Cornucopia håller på med.
Det ligger i människans natur att vilja överleva och därmed vara beredd på det som komma ska. Cornu försöker göra flera uppmärksamma.
Passar det inte får du väl hitta någon blogg som passar dig bättre. Det finns gott om om bloggar.
Eller så tar du och skapar en blogg och skriver om det du tycker är intressant.
Och Ylven. Vad gäller barn så är du ute och cyklar. Det finns folk som av respekt till naturen vill vara rädd om den som föder oss, vår moder jord.
Man behöver inte vara så självisk att man måste ha barn för det.
Att sen människan är lätt att dupera med reklam och annat är en annan sak. Titta bara på hur förvirrad människan har blivit.
Thaman
Thaman: Du tolkar in något som jag inte säger. Jag anser också att det är mera hänsyn till naturen att inte skaffa barn, och jag håller också med om att det är egoistiskt att skaffa egna.
Det jag menade var att OM man har barn, så vill man att det ska finnas en värld för dem också!
Tage Danielsson och Hasse Alfredsson: ” men jag hoppas att barna, ändå får ett glas öl!
Ylven: “Du tolkar in något som jag inte säger.”
Fel, jag tolkar inte in något du inte säger. Det är du som tolkar in något som jag inte säger.
😉 (sorry, ursäkta min taskiga humor)
Det är helt ok att skaffa barn, det är inte de jag säger. Men de bör vara någon form av balans. Vi kan inte föröka oss som möss, då går de åt helvete. Vi är alldeles för många redan. Nu lär vi väl få något som naturen kastar på oss för att reglera ner antalet snart.
Det jag menade var att även om man inte har barn finns det inget skäl till att inte ta ansvar för sina handlingar och även ta hänsyn till naturen.
Dock är de få som lever så.
Thaman
Vill bara inflika att födseltalen i västvärlden är så låga att befolkningen minskar om det inte vore för invandring och längre livslängd. Man kan med gott samvete skaffa barn i väst. Problemet med expanderande befolkning hittar man istället i fattigare länder.
Vi som drar mycket resurser blir alltså färre, och de som drar lite resurser blir fler.
Man hittar också extremt låga födseltal i en del öststater.
Vi i “väst” måste alltså ta och skärpa till oss vad gäller resursutnyttjande. Tveksamt om det kommer ske dock. Men skam den som ger sig.
Om de som drar lite resurser (fattiga) idag skulle ha råd skulle de ta efter oss utan att blinka.
Thaman
Känner mig tvungen att inflika här. Den här bloggen tycker jag är mycket informativ och intressant, man lär sig mycket. Men jag (och kanske den första kommenteraren i detta inlägg) slås av hur Cornucopia i många (de flesta?)fall bespottar allt nytt. Visst är det så att earth hour inte sparar några pengar att tala om, att stearinljus inte är effektiva osv. Men det är ju inte det det handlar, samma sak som demonstrationer och dyl så vill folk genom symboliska handlingar sätta press.
Inte för att earth hour är så viktigt för mig, jag glömde själv bort det. Men man kan alltid sticka hål på nya händelser och åtgärder. Om nu peak oil är ett faktum så är det väl bättre att det händer något öht än att ingen gör något.
Bra blogg, men lite väl mycket sågande ibland.
@dade:
“Bra blogg, men lite väl mycket sågande ibland.”
Hehe – fast hade det inet varit så så hade det ju inte varit Cornucopia !!? 🙂
Ps: Jag tyckte initialt som du – men jag har insett att det är just “sågandet” som ger den där grenen att klamra sig fast vid för fortsatt debatterande – hade bloggen varit totalt strömlinjeformad så hade den nog inte varit lika populär – man måste sticka ut litegrann och provocera också så att folk hajar till och stannar . . . 🙂
/K
Cornu säger: Hallå där! Den grenen du hänger i håller på att sågas av!
Det är inte Cornu som sågar…