På den hållbara energifronten kommer det nu lite trevliga julnyheter.
Mitt portföljbolag Vertical Wind tänker satsa på en fabrik i Falkenberg med upp till 100 anställda. Man kan ana att kommunägda Falkenberg Energis satsning på att köpa de fyra första verken blir en mycket bra affär för kommunen, som snabbt betalar tillbaka sig på enbart på arbetstillfällena. Medan andra kommuner, som fordonskrisdrabbade Göteborg mest gnäller och ropar på regeringen, så har Falkenberg istället agerat. Staden har bra kommunikationer, nära till motorväg eller järnväg för transport av vindkraftverk, och även en hamn för leveranser den vägen.
Det verkar som att Falkenberg Energi och E.On kommer placera de än så länge fyra kraftverken intill den befintliga vindparken vid E6:an, och Vertical Wind kommer därmed få bästa möjliga exponering för sina verk, som ju inte ser ut som de man vant sig vid.
Glädjande nyheter inför jul är också att USA:s ambassadör Wood har isolerat sina tre favoritbolag från den lista av svenska bolag inom miljöteknik, aka cleantech, som han besökt under sin tid i Sverige. Där hittar vi nu Chemrec, Swebo, och mitt största portföljbolag, nämligen vågkraftbolaget Seabased. Seabased kommer ha sin fabrik i Lysekil, så här har vi nu två bolag i en framtidsbransch som etablerar produktion i Västsverige.
Som alltid är det förstås inte helt lätt att värdera, eller än mindre lyckas köpa aktier i onoterade bolag som Seabased eller Vertical Wind. Det kan dock finnas aktier till salu i bolagen, även om det kan handla om att man söker relevanta instiutionella ägare till det som är till salu. Värt att notera är att det i mycket är 6:e AP-fonden som ligger bakom bolagens senaste finansiering, bla via holdingbolaget Energy Potential, där jag också äger aktier.
Ny Teknik rapporterar också om ännu en svensk småföretagare som gett sig in i vindkraftbranschen, denna gång med mindre vertikala vindkraftverk för enskilda hushåll.
Det återstår förstås att se hur det blir med kundernas finansiering inom alternativ energi i spåren av finanskrisen. Men man får åtminstone hoppas att det fortsätter investeras, med tanke på peak oil. Skall vi åtminstone delvis ersätta fossildrivna fordon med elfordon behöver vi har mer elproduktion, och det skall vara elproduktion som inte baserar sig på fossilgas eller kol.
7 kommentarer
Man får gratulera till framstegen i Vertical Wind!
Själv har jag börjat månadsspara i SHB Ny Energi (jag vet vad du tycker om fonder) samt RIC (SHB har inget B). Fast via Brazilinvest, som erbjuder goda villkor i pågående nyemission, är vi ändå tunga i B.
Jag trodde aldrig att daga skulle stunda att jag skulle ta upp ett månadssparande igen, men man ska aldrig säga aldrig.
Mvh
Hej!
Hur ser din övriga aktieportfölj ut Cornucopia?
Snart Jul!
Kul med lite bra nyheter.
Micke Wood har ju verkligen gjort ett suveränt jobb här i Sverige. Det är sådana ambassadörer vi vill ha i Sverige, entreprenörer, riktiga affärsmän och inte byråkrater. Sådana ambassadörer skall vi själva skicka ut i världen, folk som kan göra affärer.
Olja. Såg ett diagram där priset på olja bottnade när relationen guldpriset (OZ) dividerat med oljepriset uppgick till 22, idag har vi 847.80 (guld)/ 39.68 = 21.37. Mycket nära alltså, inga garantier förstås, men olja börjar bli extremt billigt i guld räknat.
Deflation. Centralbankerna gör allt för att undvika deflation och har sänkr räntan till noll. Bankerna lånar och köper statsskuldsväxlar med 0.01% ränta och vågar inte låna ut till någon. Folk frågar sig varför spara pengar i osäkra banker till 0% ränta och tar ut sina dollar från banken och för varje dollar ut måste banken minska utlåningen med 20 dollar. Bättre att ha pengarna i madrassen och låta dem stiga i värde när tillgångspriser faller. Deflationen fortsätter i full swing oavsett hur mycket pengar FED trycker så vill inte bankerna låna ut och ingen vill låna dem.
Min tanke är först deflation sedan inflation. Det gäller att surfa rätt i prisvågorna framöver.
Sorry, fel av mig 26 gånger och inte 22 skall det vara, se länk och chart nedan:
http://www.financialsense.com/editorials/lee/2008/1219.html
HÅller med om Falkenberg (och Varberg) är två mycket välskötta kommuner när det gäller energiförsörjning.
Det pågår idag också planer på att bygga en biogas pipeline tvärs genom Varberg och Falkenbergs kommun. SÅ vart kommer biogasen från då?
givetvis att Falkenberg och Varberg har väldigt många djurbesättningar (framförallt kor) som i stort sett ligger på ett 15 mil långt snöre med stora möjligheter att utvinna gas ur koskit. Som i sin tur kan driva kollektivtrafiken i både Falkenberg och Varberg
idag är det lite kärvt i processen då gårdarna vill bli delägare i pipelinen medan Varberg Energi, Falkenberg Energi och Eon själv vill äga ledningen.
Plockar man ut “gasen” ut koskiten skall också sägas så påverkar detta inte alls gödslingen av åkrarna utan det som händer är egenligen att lukten från koskiten på åkrarna försvinner.
Du nämner att vi nu har två bolag i en framtidsbransch som etablerar produktion i Västsverige och pekar på Seabased i Lysekil och Vertical Wind i Falkenberg.
Skulle vilja lägga till ännu ett: Cleanergy Industries i Åmål. Med sina Stirling motorer lägger de dessutom till ytterliggare ett par förnyelsebara energislag till vind och våg:
Sol energi mha en reflekterande parabol.
Biogas, pellets mm mha lämplig förbrännare.