Rapportperioden för börsbolagen drar igång på allvar nu. Det är dock för tidigt för att se några effekter av den senaste månadens akuta finanskirs, eftersom Q3-rapporterna omfattar juli, augusti och september. Krisen drog igång i sin akuta fas under andra halvan av september, och har rimligtvis inte påverkat bolagen speciellt mycket än.
Man kan ta Ericsson som exempel. Man släppte sin rapport tidigt. Det går inte att peka på att den akuta finanskrisen eller ens det senaste årets finanskris berört bolaget, åtminstone inte som man bokfört. Ericsson pratar om finansiellt starka kunder, men vad det borde handla om är att man ännu inte fått se några effekter av den akuta finanskrisen.
Facit för hur finanskrisen påverkat de svenska börsbolagen har vi inte förrän Q4 är inne med årsboksluten, och de får vi inte se förrän framåt februari. Vad vi borde få se i relevanta fall är vinstvarningar, bolag som flaggar för att Q4 inte kommer leva upp till tidigare förväntningar. Men Ericsson vinstvarnar inte. Än.
Bland de svenska storbolag som drabbas hårdast framöver, förutom bankerna, bör man hitta råvaruberoende bolag och bolag som jobbar inom eller mot byggsektorn. Dit hör t ex Atlas Copco, Sandvik, Volvo, Boliden, SSAB, Skanska mfl. Det behöver inte synas nu i Q3-rapporterna, men några vinstvarningar bör det bli.
Samtidigt finns det bolag som har en stor del av vinst och omsättning under sista kvartalet. De kan visa sig vara extremt känsliga för den akuta finanskrisen, och om deras kunder av olika anledningar fått dra in på inköp och investeringar.
Några snabba effekter av räddningsaktionerna skall vi inte vänta oss. 27 000 miljarder SEK kommer de än så länge planerade räddningsaktionerna att kosta rapporterar Veckans Affärer. Tyvärr är det nog bara början.