SCB låter meddela att den svenska inflationen stiger från 4.3% till 4.4%. Det betyder också att realräntan föll från -0.05% till -0.15% efter gårdagens sänkning av reporäntan. Tydligen påstås detta vara oväntat. Visar hur lite en del experter förstår, även om ökningen inte var speciellt stor.
Det är förstås inte överraskande att inflationen stiger när centralbanker världen över pressar ut tusentals miljarder i nytryckta digitala pengar. Det är inte realistiskt att förvänta sig fallande inflation framöver, speciellt som många råvarupriser har spekulerats ner under finanskrisen till nivåer som inte är hållbara. Råvarupriserna kommer antagligen hämta sig igen.
I den mån priser är utbudsdrivna och inte ett resultat av nytryckande av pengar, så skall vi t ex inte heller vänta oss fallande matpriser framöver. De fallande spannmålspriserna tillsammans med stigande priser på konstgödsel och högt pris på diesel har gjort att det i Sverige nu är olönsamt att odla något annat än raps eller linfrö. Sådden av höstvete har fallit kraftigt, då vete idag är en förlustaffär även om man lyckas med skörden och det inte blir fodervete av det. Många svenska bönder har drabbats av just detta pga vädret, och tillsammans med stigande räntor och försämrade lånemöjligheter till maskinparker etc, så ser det riktigt dystert ut. Har man dessutom just köpt mer mark till skyhöga priser så kan det bli riktigt illa. Det återstår att se om antalet gårdar som är till salu ökar framöver.
I ATL har det skrivits om bönder som låter hundratals hektar ligga i träda, då det är för dyrt att bruka jorden.
Utbudsbrist kan leda till ännu högre matpriser under det kommande året.
Man får anta att det ser bättre ut för den ekologiska produktionen, som ju inte använder konstgödsel.
En av de bästa investeringarna man kunde gjort det senaste året var att istället för att sätta pengar på banken gått till ICA och köpt et årsbehov av alla lagringsbara stapel- och torrvaror som vetemjöl, pasta etc. Det hade gett över 8% i avkastning genom relativt minskade utgifter under året.
Tyvärr ser jordbruket ut att följa peak oil-101, vad gäller utvecklingen, dvs det drivs mot olönsamhet pga stigande priser på diesel och konstgödsel, med fallande produktion som följd och på sikt brist, alternativt kraftigt stigande matpriser år efter år. En utveckling som inom peak oil-lägret förutsetts sedan många år tillbaka. Oljepriset driver både priset på diesel och på konstgödsel, de två största insatsråvarorna i det moderna jordbruket.
I en rimlig värld får vi se stigande priser på spannmål till våren, annars blir även vårsådden klen.
8 kommentarer
Ett annat perspektiv på (och konsekvens av) ekologisk odling från ATL.NU:
Söndag 21 september 2008
SLU-forskare kritiska till ekologisk odling
De två SLU-forskarna Olof Andrén och Holger Kirchmann är mycket kritiska till ekologisk odling och att regeringen väljer att stöda denna produktionsform utifrån “livsåskådningsargument” och inte vetenskaplig grund.
I boken “Klimatfrågan på bordet” som kommer ut i veckan säger de bland annat att om all mark odlades ekologiskt i Sverige skulle det betyda ökade utsläpp av växthusgaser motsvarande 675 000 personbilar varje år.
Forskarna, som är experter inom markbiologi och växtnäringslära, säger till tidningen Dagens Nyheter att en ekologisk odling avkastar bara 60 procent av vad en konventionell och enligt deras beräkningar skulle det behövas 67 procent mer mark för att producera samma mängd mat.
– Världen har inte råd med att bedriva ineffektiv och därmed mindre miljövänligt jordbruk. Med tanke på det ökade behovet av mat är det moraliskt förkastligt, säger Olof Andrén till DN.
//GeneClark
Nej, visst.
Men när oljan tryter och konstgödsel drar iväg, vad återstår att göra? Dessutom är väl frågan hur länge man kan odla på jordar som allt mer blir sand efter år av konstgödsel och ogräsbesprutning?
På våren kan det ibland vara väldigt tydligt hur en del åkrar mer och mer liknar enorma sandlådor och inte jord.
Faktum är väl att ett hållbart jordbruk, på sikt utan fossila bränslen, inte går att odla med moderna effektiva metoder. Att vi sedan är för många för att föda med de metoderna är en annan fråga.
Jordbrukssamhället får en renässans och vi får käka korngröt, saltströmming och med lite tur slaktar vi en gris till Jul 🙂
Det är tur att vi befinner oss i ett informationssamhälle för vi lär behöva lära oss en del om hur man överlevde för 100 år sedan. De som var med då och kan detta är snart borta, tyvärr.
Vad tror du om Black Earth Farming?
Jag undviker Ryssland, även om BEF framstår som väldigt billigt.
Däremot har jag investerat i jordbruksmark inom EU, närmare bestämt Rumänien, genom onoterade Black Earth East.
1.Hörde Ingves på Ekot häromdagen efter att han just tryckt upp 100 nya miljarder. Han hävdade att dessa pengar inte var inflationsdrivande eftersom de lånas ut till marknadsränta. Vad säger du om det?
2. Ännu bättre än att köpa torrvaror hade varit att köpa en ICA-butik. Verkar vara det mest lönsamma man kan ägna sig åt.
/Micke
Black Earth East … så långt är det ju bara 100 hektar att dela på för alla investerare … står så på hemsidan.
BEE, alla och alla. Det här handlar om ett privat onoterat företag, med ca sextio aktieägare. Dessutom är det några miljoner kvar i kassan och fler markköp på gång. De 100 hektaren kostade knappt 2 miljoner att köpa.