Kyotoavtalet om reducerade CO2-utsläpp för klimatförändringarnas skull började gälla 1997. Inom EU finns det i princip bara två länder som klarat sina åtagande, Sverige och Tyskland. För Tysklands del var det kanske inte så svårt, då man eldade så pass mycket stenkol att en reduktion var ganska enkel. En annan demografisk struktur gjorde det också mycket enklare för Tyskland att t ex få upp vindkraftverk. På landsbygden i Tyskland är bebyggelsen mestadels samlad i byarna, medan vi i Sverige har en mångahundraårig tradition av utspridda småbruk, som lett till avstyckningar och ännu fler gårdar och över tiden massvis med villor och fritidshus.
Det är sällan mer än några hundra meter mellan hus på landsbygden i Sverige, ofta mindre, medan man i Tyskland kan ha stora ytor utan bebyggelse mellan byarna. Danmark har också en liknande struktur som Tyskland. Därmed är det lättare att få upp vindkraftverk än i gnäll-Sverige, som är fullt av NIMBY:s (Not In My Backyard) och BANANA:s (Build Absolutely Nothing Anywhere Near Anything) som motsätter sig all utveckling. Samtidigt tycker jag man skall respektera boendes gnäll-rätt. Det borde lagstadgas om att någon närboende som protesterar mot ett vindkraftverk skall få vetorätt. Protest, inget vindkraftverk. Samtidigt skall det i lagen i så fall stå att den som protesterar också kopplas bort från elnätet och får ordna sin egen elproduktion med start på protestdagen. Man skall inte både få äta kakan och ha den kvar.
För Sverige har det också varit svårare att reducera eftersom vi t ex inom elproduktionen har haft väldigt låga utsläpp sedan tidigare pga kärnkraften och vattenkraften. Men bland annat genom ökad användning av biobränsle från skogen inom fjärrvärme och elproduktion har vi nått våra mål.
Samtidigt finns det fler EU-länder med liknande befolkningsstruktur som Tyskland, som inte lyckats följa Kyoto. Det finns också länder som är mer extrema än Sverige, t ex England, där det inte rör sig om några hundra meter mellan enskilda hus eller gårdar, utan några hundra meter mellan enskilda byar, åtminstone regionalt. Där ser man inte många vindsnurror.
Förra helgen trollades ett krispaket mot finanskrisen fram av EU:s och OECD:s politiker efter två dagars möten. Tyskland presenterade en plan på 4500 miljarder SEK för att stävja finanskrisen. Nu skall man inte gnälla på just Tyskland, som gjort sitt för att åtminstone uppfylla Kyoto, men var är den politiska handlingskraften när det gäller framtidsfrågor?
För att rädda banker som agerat klantigt så behöver man bara två dagars möte, och tusentals miljarder trollas fram. Sverige är inte mycket sämre. Men att satsa på förnyelsebar energi och hållbar utveckling, det måste man kämpa mot med näbbar och klor. Nu höjs kraven från olika EU-länder om att slippa undan tidigare fattade klimatuppgörelser.
Nu kommer EU-länderna kunna gnälla bäst de vill. Vi står inför peak oil och strax efteråt peak gas, och det kommer antagligen ordna så att länder världen över kommer leva upp till Kyoto, rent av överträffa Kyoto framöver. På några år kan produktionen av olja falla 20% globalt, med en årstakt om 3-12%.
Frågan är var förra helgens handlingskraft för akut hantering av peak oil är? Klimatförändringar kan man diskutera hit och dit, och ignorera, då eventuella allvarliga effekter ligger långt fram i tiden på nuvarande politikers barnbarns barn. Men peak oil kommer drämma till makteliten mellan ögonen hårdare än finanskrisen, och peak oil går inte att motverka genom att centralbankerna ger ut en massa nytryckta pengar. Geologi har en tendens till att ignorera sedelpressar.
Förra helgens räddningsplan är positiv, då den visar att med huvudet i giljotinen så kan politiker agera kraftfullt. Kanske inte korrekt, men de kan åtminstone agera. Nu återstår bara att peak oil skall hamna på agendan, och inte gömmas undan med klimatförändringar som ursäkt.
Europas befolkning har klarat av den värsta finanskrisen sedan 1930-talet utan att det blivit revolution eller ens upplopp. Jag tror nog de klarar av att få höra sanningen om peak oil och att få höra från officiellt håll att de får lära sig att leva utan bil framöver. Eller åtminstone mycket mindre bil.
Så tag bladet från munnen, och hosta upp 1000-tals miljarder för den omställning som behövs för att få en lugn övergång till det post-fossila samhället. Det är en fråga betydligt allvarligare och större än att banker och bostadsköpare blivit fartblinda.