Vad kom först, hönan eller ägget?
Vad orsakar en finanskris, inkompetenta beslutsfattare och bankanställda, eller via höga bonusprogram rekryterade och motiverade expert, de duktigaste av de duktiga? Eller rent av en fartblind och girig allmänhet?
Som en del i regeringen stabilitetsplan för finansmarknaderna som presenterades igår, så ingår en begränsning av löneökningar och bonusar inom de banker som nyttjar stabilitetsplanen. Även aktieutdelningar skall begränsas, men normala aktieutdelningar skall vara tillåtna, vad det nu innebär.
Bankerna hävdar att bonusprogram varit en grundförutsättning för att kunna rekrytera eller behålla kompetent personal. Men trots detta har man hamnat i en finanskris.
Kan det rent av vara så att den girighet som bonusprogram orsakar, har lett till kortsiktig profithunger med en hets att skapa snabba övervinster och maximal bonus? Det kanske rent av blir så att vi kan slippa upprepningar av finanskrisen om man istället tänker långsiktigt och inte på sin bonus? För argumentet att det handlar om att rekrytera eller behålla kompetent personal har fallit för länge sedan, annars hade vi inte haft någon kris, vare sig här eller utomlands.
Själva bankcheferna har plockat ut över 100 MSEK i bonus enligt Veckans Affärer. Det är bra betalt för att försatt sina banker i kris.
Det spekuleras friskt om att Handelsbanken inte tänker hoppa på stabilitetsplanen, för att deras finanser skall vara så fantastiskt goda. Svenska Dagbladet talar om hybris. Att inte ansluta sig till planen för att kunna fortsätta med bonusprogram är en form av finansiell variant av samfälligheternas tragedi. Stabilitetsplanen stabiliserar finansmarknaden om tillräckligt många banker ansluter sig, så varför skall Handelsbanken ansluta sig när deras anställda kan profitera på den stabilitet som övrigas uppoffringar innebär?
Risken blir kanske att Handelsbanken nu kommer kunna rekrytera sk kompetens personal från de övriga. Därmed kanske gamla solida och trygga Handelbanken kommer drabbas av de problem de inte anse sig ha?
En anekdot från Handelsbanken. Jag vet inte om den fortfarande är aktuell. Som en riktigt gammaldags affärsbank så har man ju rent av bilder på gamla lokala bankchefer på väggen i det väl insuttna representations- och mötesrummet, läderstolar och allt. Samtidigt är Handelsbanken en jämnlik bank. Som på ett gammaldags företag så är både städpersonalen och personalen i den egna lucnhrestaurangen anställda av banken, och inte utlagda på entrepenad. Det har betytt att även städerskorna och kökspersonalen har omfattats av bankens bonusprogram. Man kan gissa att de haft rätt låg personalomsättning i köket, och det kanske är därför maten känts lite gammalmodig, t ex oxjärpar eller kassler.
3 kommentarer
Det är lätt att vara efterklok men, väldigt många har faktiskt gillat och tagit del av den bostadsbubbla som blåsts upp. Men tyvärr vinner man inga röster på att peka finger mot allmänheten.
Hejsan!
Har i många år jobbat inom bank men tog för nåt år sen steget att hoppa av och ägna mig åt ett jobb som är mindre prestigefyllt och sämre betalt i utbyte mot att jag har fått mycket fritid och sinnesro…
De normalavlönade bankanställda har sällan mer än ett par tusen i bonus per år som delas ut ur bankernas personalfonder. Dessa slantar är det nog inte så mycket att orda om med tanke på att den största delen av personalen oftast ligger mellan 18-25000 i månadslön . Bonussumman kommer dessutom att krympa ihop i takt med att börsen rasar eftersom pengarna är placerade i aktiefonder.
Däremot får ju cheferna bonus, eller egentligen provision, utifrån hur det gått inom deras verksamhetsområde, vilket brukar innebära betydligt mer slantar i fickan. Det betyder att de driver sina anställda att sälja så mycket som möjligt ut mot kund. Jag har sett hur jakten på den lönsamheten tvingat de anställda att arbeta i de yttersta gränserna för vad som är etiskt och moraliskt rätt. Vi som inte klarade detta har utsatts för stor press och har ofta efter en tid sett oss om efter andra jobb. På min förra arbetsplats valde drygt 60% av personalstyrkan att säga upp sig under en tvåmånadersperiod i våras då lönsamheten inte längre ökade i samma takt som tidigare.
Ska vi gissa att bonusarna för de högre cheferna döps om till provision i fortsättningen?
Menar du på fullt allvar att Handelsbanken bör vara med av solidariska skäl ? Man kanske rent av bör tvinga banken att delta i bankakuten ? Räcker det inte att banken gör bedömningen att likviditeten inom banken är fullt tillräcklig? Självklart ger detta steg en knäpp på näsa för övriga storbanker. Och ? vad är problemet ?