Efter Tarifa och Marocco bar färden visare till Jerez de la Frontera, som är sherryns hemstad. En liten ganska turistbefriad pärla som bjöd på både den bästa vinprovning jag varit med på, flamenco, samt plötsligt papism (vi överlevde och kan förklara oss säkra från papisterna).

Det gick direkt att konstatera att Jerez är väldigt stolta över sitt vin, och det syntes dekorativa vintunnor överallt i stadsmiljön i Centro Histórico (“Gamla Stan”). Om det är riktiga sherrytunnor är det rejält påkostat, då gamla tunnor är hårt eftertraktade för lagring av t ex whiskey.

Efter att ha checkat in skyndade vi oss vidare till en guidad visning av en av vinmakarna, men pga missuppfattningar om tiden blev det inget med det, men vi bokade en guidning och provning hos Tio Pepe istället och skyndade dit tvärs genom Gamla Stan.
Absolut intressant, men bestod mest i att gå runt i deras olika källare (byggnader ovan mark – som med viss ingenjörskonst från forna tider håller svalare temperatur än den trettiogradiga värmen utomhus) och titta på svarta sherrytunnor, samt förstås en hel del hyllande av de egna produkterna. Det hela avslutades med en vinprovning med lite tapas till, men då vi hade en privat provning inbokad på en legendarisk flamencobar fick vi snabbt tömma glasen och skynda vidare igen.





Någon riktigt bra förståelse för de olika typerna av sherry fick man inte hos Tio Pepe. Det löste sig på Flamencobaren där vi hade bokat in en privat provning med en sommelier som verkligen kunde och älskade sin sherry. Så vi fick koll på skillnaderna mellan Fino, Manzanilla, Amontillado, Oloroso, Palo Cortado och förstås PX och Cream (uttalas kream av spanjorerna, inget anglosaxiskt där inte). Till Tio Pepes försvar så hjälpte guidningen där förståelsen vid provningen, så det skedde faktiskt kunskapsöverföring.

Landade i att Amontillado är en personlig favorit, men med rätt smakkombinationer vilket vi hade bett att provningen fokuserade på så har samtliga sina styrkor. Sherry till matjessill med skirat smör tillsammans med Västerbottenost och dill (viktigt tillägg) har vi nämnt tidigare. Prova det.
Rakt av den bästa vinprovning jag någonsin varit på. Kanske var det småskaligheten med en sommelier och bara oss två gäster, kanske var det expertisen, kanske var det drycken, men en stark rekommendation för den som är intresserad av detta.
Därefter blev det en middag till äkta flamenco på baren, som var ett hål i väggen där ett tjugotal gäster kunde tryckas in, inklusive att det fanns en stor spegel i hörnet så de som stod närmast ingången också kunde ta del av uppträdandet.



Maten var så långt från Malagas eller Barcelonas turistanpassade mat och det gällde överlag för hela Jerez de Frontera, som kändes som en genuin småstad, visserligen med sitt utbud, men som inte exploaterats sönder av turismen och där ett verkligt lugn kändes. Ännu en höjdpunkt av många på den korta men som vanligt fullspäckade resan. Det skulle förmodligen gå att stanna några nätter i Jerez, men att sova mer än en natt på ett ställe är inte riktigt vår grej.

På vägen tillbaka från flamencon blockerades vår väg plötsligt av folkmassor och poliser som spärrade av, varpå de spanska papisterna inledde någon form av procession med hundratals deltagare och tusentals åskådare, och vad som förmodligen är en avgudabild av ett helgon som bars upp i processionen. Vi höll låg profil, trots allt har miljontals dödats i krigen mellan papisterna och oss lutheraner. Vi överlevde uppenbarligen och kunde till slut sätta oss i trygghet på hotellet.



Sista steget på resan tog oss vidare till det ruffigare och smutsigare men också mer turistpräglade Cádiz, där Lena skulle mönstra på Global Mercy. En stad som var likt havet är med vatten – så mycket vatten, men inget att dricka – fast gällande mat – så många restauranger, men inget att äta för en nordbo som äter på skandinaviska tider. Mer om det i en sista artikel.
23 kommentarer
Water, water, every where,
Nor any drop to drink.
Samuel T. Coleridge, som bäst i Iron Maidens tappning.
Vi hamnade i ett ceremoniellt papisttåg i Denia i Spanien för ett antal år sen.
All tingeltangel, rökelse, ikoner m.m. försatte oss strama nordbor i en kulturell chock som dock botades strax efteråt med hjälp av vin på resturang.
Puh.
Jag har en favoritsherry till smakrika ostar som heter Nectar, som jag första gången köpte av “misstag” i tron att det var ett sött portvin (den hyllan var bredvid sherryn och jag tittade bara på markören för sötma som skulle vara hög).
Sherry finns ju som sagt av mycket olika typer – så vilken sort ska man ha till matjessillen? Äter mycket gärna matjes, ofta med inte skirat men brynt smör, och är självklart nyfiken på alternativa drycker istället för öl och nubbe.
Behöver nog inte vara så märkvärdigt. En Fino passar. Är en separat kategori på bolaget.
Är Fino något som även anger torrhet/sötma eller ska man välja någon särskild karaktär på det området? Klassiskt är ju torr sherry till tex svampsoppa och en söt till dessert eller ostar – det är ungefär så långt min kunskap sträcker sig 😉
Brukar ha en halva Real Tesoro stående hemma att skvätta lite av i broccolisoppa och liknande.
Fino är torr.
Min erfarenhet av live flamenco inskränker sig till en föreställning kl. 8 på morgonen som inledning av en företagskonferens. Flamenco direkt efter frukost fick inte direkt stående ovationer, om vi säger så…
Jungfru Marie himmelsfärd. FYI.
Det börjar bli några år sedan nu men tjänstgjorde ett par säsonger i trafiken på Gibraltar Strait och hade personalbostad i Algeciras och Tarifa och det blev en del tillfällen till bekantskap med sherry i olika varianter. … Som någon härovan konstaterat att Fino passar suveränt till ett fat Tapas medan Amontillado ackompanjerar utmärkt en stilla stunds kontemplation. … Förresten så fanns i alla år i Danmark en sherry vid namn Fad no. 6 i en lätt igenkännbar butelj som påminde om Amontillado … undrar om den fortfarande finns?
Ja katolikerna har ju alla sina helgon som ska firas i tid och otid. Bra att vi i Sverige har buntat ihop alla dessa helgons firande till en helg per år.
Sherry är en dryck som jag dålig koll på och jag var tvungen att googlemappa Jerez de la Frontera. Intressant att den staden faktiskt har ett 5-stjärnigt hotell som ser riktigt najs ut, Maria Luisa. Vad gäller sherry så tänker jag spontant på gamla överklasstanter i England men jag inser att det inte är rättvist.
Kul reportage och Jerez de la Frontera läggs på listan över intressanta destinationer. Europa har ju faktiskt otroligt många unika resmål utanför de sedvanliga turistghettona
Bordsservering på frukosten på Maria Luisa.
Instämmer i Bloggarens uppfattning om Jerez de la Frontera. I vårt fall blev det besök på en vingård utanför staden som faktiskt inte tillverkade Sherry utan “vanliga” typer av viner av hög kvalitet, men gott om Sherry blev det ändå, på Flamenco-baren mitt inne i staden.
Vill ni göra egen Sherry hemma är vildnypon (de avlånga, smala) en utmärkt råvara. Genom att låta vinet oxidera lite lagom på damejane kan man efterlikna smaken hos en Sherry, och man kan framställa såväl en torr dryck som fungerar till mat eller en kraftigt ekad dryck med mycket sötma, eller vilket mellanting som helst givetvis. Finns intresse kan jag bidra med ett recept och lite tips om hur man bäst tillverkar det (gjort 6-7 upplagor vid det här laget).
Fungerar utmärkt med äppelmust som bas med sherryjäst för ett torrt vin. Sätter man det i början på höstterminen är det klart lagom till festsäsongen i maj. Går utmärkt att lagra flera år, om man mot förmodan inte dricker upp det direkt.
App app app, kom inte med alternativa fakta nu: sherryfat används mycket sparsamt att lagra whiskey på. Däremot används det väldigt mycket för att lagra whisky på.
Ja, det finns en tydlig skillnad mellan whisky och whiskey. Uppskattningsvis 95% av sherryfaten går till whiskytillverkning.
Mvh nörd.
The Cask of Amontillado
“The thousand injuries of Fortunato I had borne as I best could, but when he ventured upon insult I vowed revenge.
[…]
In pace requiescat!”
Amontillado är en favorit även för mig.
E. A. Poe är en favorit för mig. Läste “den gyllene skarabéen” (något osäker på titeln) någon gång i tioårsåldern och fastnade direkt. Sedan blev det flera av de berömda (Rue Morgue, skvallrande hjärtat, röda döden m.fl.).
Har roadtrippat i södra Spanien ett par gånger.
Tyvärr var den gången vi åkte genom Jerez den gången som vi hade felplanerat och roadtrippade i juni. Efter 43 grader i Cordoba och Sevilla ville vi bara till havet 😅
Men det konstiga är hur man alltid ska få allt till klimatet. Ja klimatförändringarna är riktiga.
Men spanien och “högplatån/inlandet” har alltid haft höga temperaturer på sommaren. De turistorter som finns vid kusten är inte påhittade för svenskar och tyskar. Normala Spaniorer har alltid semestrat vid kusten för att komma undan hettan i inlandet och i storstäderna. Det kallas för sommar.
Och bränderna beror ännu mer på att man inte längre brukar jorden än att det är varmt. Det blir extremt mycket buskar och skräpväxtlighet när urbaniseringen fått alla att överge sina småbruk. När det då börjar brinna finns det väldigt mycket mer bränsle tillgängligt. Och städer brinner för att man inte längre har aktiva jordbruk runt som utgör brandgator.
Med det sagt. Klimatproblemen är ett faktum. Men alla problem kan inte skyllas på klimatet.
Och. SOm påpekat på de andra resereportagen.
Åk till spanien. Hyr en bil och lämna turistorterna.
Ledtråd; Om du hör folk prata svenska så är det sällan den fina delen av ett land (om det inte är Sverige) 😀
Min erfarenhet av Spanien är inte jättestor, men jag lärde mig tidigt att undvika ställen där det pratades utpräglat brittisk engelska. Det brukade i och för sig vara lätt att se tecknen innan man hörde dem, ofta kräftröda av oskyddat solande samt berusad gångstil; det sistnämnda dock inte unikt, kunde lika gärna vara svenskar.
Sherry är en fantastisk och underskattad dryck som tyvärr fallit i popularitet i Svedala. Viktigt att fler upptäcker den, så att den inte försvinner från monopolhyllorna. Bästa drycken till alla former av tapas. Lyfter verkligen fram sältan i en serrano eller dylikt. Sherry tillsammans med Marcona-mandlar är också gudomligt. Nu blev jag sugen på att resa dit.
Tror många fått för sig att sherry är att sött dessertvin.