Denna artikel publiceras i samarbete med Svensk Värdeförvaring.
Guldpriset och dollarn stärks. Om Google tvingas avyttra sin webläsare Chrome riskerar boalgets aktie att rasa upp till 25% enligt en analys. De svenska hushållens bostadsprisförväntningarna dämpas även om de fortfarande är positiva.

Stockholmsbörsen steg försiktigt igår med +0.26% för OMXS30 (+0.18% i år) och +0.05% för OMXSPI (-1.05% i år).
Kronan försvagades till 10:94 SEK för EUR och 9:62 SEK för USD, där de amerikanska långa räntorna stannade kvar vid tidigare uppgångar. Guldpriset dras upp av den starkare dollarn till sin högsta nivå sedan början av maj och kostar i skrivande stund 1 037:- SEK per gram. Det är fortfarande en bit kvar till prisrekordets 1 065:- SEK dock, men upptrenden är återigen igång ser det ut som.
Du kan nu testa ett bankfack hos Svensk Värdeförvaring gratis i tre månader via bloggen utan kostnad. Efter tre månader utgår betalning enligt ordinarie prislista om du inte väljer att avsluta tjänsten och en faktura kommer skickas ut 14 dagar innan testperioden är slut. Du kommer genomgå vanlig prövning enligt lagarna om penningtvätt och avtalsskrivande när du startar testabonnemanget.
Vill du anmäla intresse för att öppna ett bankfack i Göteborg eller Stockholm kan du använda detta formulär (reklamlänk). En tidsstämpel plus dina ifyllda uppgifter kommer delas med Svensk Värdeförvaring AB och sedan raderas efter nästa kvartalsskifte. Bloggaren har själv öppnat fack hos SVF.

Borta i USA steg också börserna med +0.58% (+1.51% i år) för S&P-500 och +0.79%(+3.10% i år) för Nasdaq 100. Med en dollar som backat -12.80% sedan årsskiftet är dock USA-börserna fortfarande ner för oss svenskar.
De flesta FANANGST-aktier gick mot index och sämst av alla gick Google med -1.69% (-12.11% i år) efter en analys om att aktien kan rasa så mycket som 25% om en dom går emot Google och tvingar bolaget att avyttra sin webläsare Chrome. Chrome ska stå för 35% av Googles intäkter från sökningar och ha fyra miljarder användare, inklusive på Androidmobiltelefoner.
Dock ska förstås webläsaren säljas till en annan ägare, och det lär inte bli gratis, så man kan diskutera den egentliga effekten. Barclays analytiker listar AI-bolag som OpenAI, Anthropic eller Perplexity som möjliga köpare, tack vare de enorma pengakranar de sitter på från investerare.
Ingen aktör finns för evigt, och även giganten Googles saga kan gå mot sitt slut. Bolaget lär väl förbli lönsamt och finnas kvar, men frågan är om man kör en Nokia, Ericsson eller en Microsoft. Sannolikt en Microsoft, dvs finns kvar som lönsam dominant med tillväxt, men totalt ointressant och utan förmågan att komma med något nytt, omkörd av yngre och hungrigare bolag som inte är kolosser på lerfötter.
Ska man skratta åt det? Tja, du kan åt Google hela vägen fram till din tjänstepension, som garanterat innehåller bolaget.

I de asiatiska tidszonerna går dock börserna positivt på onsdagsmorgonen. ASX 200 går +0.89%. (+4.69% i år) Hang Seng +0.50% (+17.82% i år), KOSPI rusar +2.59% (+15.39% i år), Nikkei går +0.81% (-5.37% i år) och Straits Times är oförändrad på -0.04% (+2.78% i år).

Färre bostasdägare tror på stigande bostadspriser och optimismen dämpas alltså rapporterar SBAB. Andelen som tror att priserna ska stiga sjunker från 51% till 45%, medan 6% tror priserna faller. Det är en nedgång från 51% som trodde på stigande priser.
Detta avser det närmaste året. Booli frågar även om utvecklingen de kommande tre årn och där tror hela 56% på stigande priser mot 3% som tror på fallande.
Snittökningen för priserna på ett års sikt blir dock bara 1.6% enligt hushållen, dvs lägre än vad man betalar i räntor på sina bolån, och på tre år 4.4% högre priser än idag. Räntebetalningarna kan sägas inte täcka upp boprisökningarna och man bor sig alltså inte rik, utan byter räntor mot prisuppgångar. För att faktiskt bli rikare på sin bostadskarriär måste förstås priset på din bostad stiga snabbare än de räntor du betalar.
61 kommentarer
Bostadsmarknad? Kan en så kraftigt manipulerad marknad klassificeras som marknad? Eller är det som en film som är “baserad på verkliga händelser”? Hade det varit en marknad hade bopriserna varit cirka 40% av vad de är.
Berätta på vilket sätt marknaden är manipulerad?
Bostadsmarknaden är ju de fakto en marknad som är helt avreglerad och priser sätts efter just marknadsvärde.
Troll much?
Nej. Den är inte alls avreglerad. Kommunerna har planmonopol och bestämmer vem som får skapa nya produkter på marknaden, hur de ska se ut och var.
Om Riksbanken har 2% inflationsmål och när den når över 2% och ökar väntar de 9 månader innan de höjer räntan (för att säkerställa att prishöjningarna blir permanenta). När sedan inflationen är på väg ner sänker de räntan innan inflationen kommit ner till 2%. Manipulerad, kallar jag det. Sen kan kan hålla på med semantik.
Svärjis vet jag inte vad det är.
Jag har inte sagt att jag ska flytta någonstans, men han pratade om någon yngling.
Precis så är det, och när man höjer så kommer alla klagomål att det är fel, och senare att de inte sänker tillräckligt snabbt. Artiklar varje månad inför nästa möte
Ta denna, https://www.di.se/nyheter/krattat-for-sankt-ranta/
Riksbanken har precis sagt att de kommer ha räntan på en stabil nivå under en längre tid, och trots detta kommer ” analytikerna” och tror på sänkt ränta,
Trump har fortsatt satt högre tull på paus, och för någon månad sedan ökade matpriserna, knappast stabilt,
Sedan trycker regeringen på om att sänka amorteringar och bolånetak = de vet att man måste hitta vägar för att ge folk chans att belåna sig mer = för att köpa = öka priserna, = pumpa krediter, annars har folk inte råd, allt för att patienten skall börja sprattla ett litet tag till.
Jag hoppas för guds nåde att de goda rimliga krafterna vinner och att folk får kämpa och amortera istället för att fortsätta bli skuldsatta och tvingade till mer belåning för att kämpa för överbelånade nyproduktions projekt
Bra poänger, Sverige är ett av de länder som har alla faktorer samtidigt. Artificiellt motiverad låg ränta, ränteavdrag på de räntor man trots allt behöver betala samt obefintlig fastighetsskatt.
Det är därför vi har en av de mest sjukliga bostads-“marknaderna”. Bara en handfull länder spelar i samma liga.
Ränteavdrag, mängder med regleringar för hur bostaden får och inte får byggas, tillgänglighetskrav samt som bloggaren skriver – planmonopol.
Plus att planmonopolisten även är största hyresvärden på samtliga orter.
Hur har du kommit fram till just 40%?
Om jag kollar på Göteborg tycker jag inte att lönerna är proportionerliga till vad det kostar att köpa boende, men det är ju ett lokalt fenomen. Du tjänar samma på att jobba på Ica i Tvååker som i Gbg men boendet är 3x dyrare i Gbg.
Estimering mellan tummen och pekfingret. Ska man prata detaljer om något så komplext så begravs poängen i pappersarbete.
Finns många aspekter, en är att inflyttningen till storstadsregionerna har varit storskalig sett över längre tid men bostadsbyggandet har inte hängt mer. Det leder till ökat marknadstryck på befintliga bostäder. Trots allt räcker det med två för att buda över varandra och driva upp priset.
Håller lite kontroll på ett område dit min dotter vill flytta. Det brukar vara 8-10 lägenheter till salu men de sista veckorna har det ökat enormt. I dag är det 24 lägenheter ute till försäljning.
Samma sak där, det är inte på riktigt. Som herr Wilderäng själv skrivit, parafraserar “en bostadsrätt är enbart ett medlemskap i en skuldklubb”. Kanske ska flytta till ett land som tar sin valuta på allvar och där man dessutom kan köpa en lägenhet på riktigt?
Svärjis?
Börjar klaga på sakers tillstånd och avslutar med att du ska flytta till nått bättre land
Det är lite som att börja posta på Facebook att man ska sluta vara på Facebook
Nej Svärjis, Du kommer vara kvar i Sverige med den där attityden.
Vad är en Svärjis?
Känner du till några politiska rörelser vars namn börjar med något som låter som “Svärje-“?
Är helt ointresserad av det oändliga tjafset som kallas politik. Ekonomi är jag dock intresserad av. Jag tar gärna emot kritik och förolämpningar, men helst i klartext utan omskrivningar/eufemismer så att jag kan bemöta de för vad de är. Verkar rätt banalt detta!
Ja det är väl bara att flytta, om du känner att bostadsrättsföreningars utformning i relation till hur lägenheter ägs i utlandet, provocerar dig så mycket. Det finns ju många olika anledningar att flytta från Sverige och detta är väl en så god som någon annan….
Provocerande vet jag inte men det är ganska anmärkningsvärt att svenskarna är villiga att betala så mycket för rätten att bo. Skulle bostadsrättsföreningen gå konkurs blir man i bästa fall hyresgäst. Bankerna skär förstås pengar med kniv.
Jag menade att dottern kanske skulle överväga andra länder, eftersom jag förmodar att hon är ung. 20-talet kommer bli knepigt när alla de här skuldproblemen ska redas ut.
Du kan faktiskt sedan nästan 15 år köpa en ägarlägenhet i Sverige.
Det stämmer iofs, men pga bostadsrättsmarknadens dominans verkar det inte finnas mycket utrymme för den.
Flytta till ett land som tar sin valuta på allvar…
Vet du några sådana får du gärna tipsa.
Hehe! Jag är medveten om begränsningarna vad gäller praktiska lösningar. Hela västvärldens ekonomi bygger på USA:s skulduppbyggnad som gått från 10 trillion $ när Obama svors in till 37 and counting.
Man kan ju börja med att kolla vilka länder som försvarar sin valuta mot värdeminskning genom att hålla en rimligt hög ränta, de flesta exemplen är bättre än Sverige.
Jag vill minnas att Googles grundare i början sade att sökmotorn egentligen var tänkt som en träningsanläggning för den AI som var det egentliga målet. Tanken var att genom att låta användarna ställa frågor och sedan även välja svaren så skulle AI:n lära sig resonera och validera information på ett mänskligt sätt. Dvs. Googles AI skulle inte enbart bli booksmart – den skulle även bli streetsmart.
Om det blir OpenAI som köper sökmotorn så vore det ju lite av ett misslyckande.
Det är webbläsaren Chrome som eventuellt kommer tvångssäljas, inte sökmotorn.
Aha…
Då bloggaren var tidig med Northvolt kan vi väl ta en uppföljning.
………………………………………………………..
Ineffektivt på Northvolts fabrik: ”Få jobbade”
Ljudfil, 1:59 min
Nya uppgifter visar hur ineffektiv Northvolts produktion var innan konkursen. Fabriken i Skellefteå har efter konkursen tillverkat lika många batterier med en tredjedel av personalen.
Tidigare Northvolt-ingenjören Shubhrajit Sinha säger att Northvolt blev ett byråkratiskt företag där få jobbade med att faktiskt göra batterier och desto fler arbetsledde.
En källa säger till Ekot säger att det var mycket fokus på att expandera verksamheten innan konkursen. Det gjorde att många av de anställda sysslade med annat än själva tillverkningen.
…………………………………………………………..
Northvolt gör lika många batterier – med en tredjedel anställda: “Byråkratiskt bolag”
https://www.breakit.se/artikel/43422/northvolt-gor-lika-manga-batterier-med-en-tredjedel-anstallda-byrakratiskt-bolag
Länk till radion:
https://www.sverigesradio.se/artikel/ineffektivt-pa-northvolts-fabrik-fa-jobbade
Europeiska sjukan.
KinaVolvo hade innan nedskärningarna lika många anställda som Kia
Kia gjorde 5 ggr fler bilar
Alla skriker om “vi måste ha fler anställda för kunna öka produktionen”. Men med digitaliseringen så handlar det om att göra mer saker med samma anställda.
Kan du inte det har du tyvärr anställt fel
Suicide by administration.
Jo, absolut. Men varför? Nortvolts plan innan konkursen var ju kraftig expansion, ny teknik osv. Efter konkursen så vill man bara bygga batterier och all utveckling är pausad. Jag ser därför inget direkt märkligt med detta.
Om man var ca 3000 i Skellefteå så betyder väl det att man hade säg 2000 personer i FoU?
Har för mig att Volvo lastvagnar (kikade lite på dom förut när jag köpte lite aktier för något år sean) har runt 1500-1600?
Det faktum att svenska pensionsspekulerare (brukar inkorrekt kallas pensionssparare) förlorar pengar är också Riksbankens fel. Folk som vill spara tvingas spekulera för att realräntan är för alltid noll eller minus.
Så mycket för att bo “gratis” eller tjäna på sitt boende.
Hör fortfarande om de som tänker att deras förmögenhet ska skapas med ökning av värdet på bostaden.
Men det är tvivelaktigt att nån kommer se samma tillgångsinflation de kommande 100 åren som vi har haft 1990-2020.
Bara beklaga de som missade den och nu är ack så bittra.
Väldigt många har ju redan plockat ut “vinsten” genom att (över)värdera sin bostäder och höja lånen, men räntan och lånen ska ändå betalas!
Så det är rätt skönt att sitta med lantställe och bostadsrätt som är fullt betalda, även bilen är betald, så inga räntekostnader och amorteringar här inte, och sjunker bostädernas värde så blir det ju bara barnens arv som blir mindre!
Berätta du är boomer utan att säga du är boomer 😀
Men glad för din skull
Tyvärr, passar inte in på definitionen av “Boomer”, så jag får göra er besvikna på den punkten!
Men har prioriterat att JAG ska äga mina prylar så långt det går, dvs se till att betala av lån så snabbt det går och allra helst: Spara INNAN du köper något, hur ofta är det så bråttom att du inte hinner spara?
För kunde du inte spara något redan igår, innan behovet uppstod?
Bryr mig föga om vad mitt boende är värt den dagen det ska säljas, huvudsaken är att jag bor bra och har billiga omkostnader nu och under överskådlig framtid.
Grattis boomer!
Vad som kan framstå som bitterhet är i mitt fall att jag är bekymrad över de enorma problem på massor olika områden som detta innebär på sikt. Produktivitet kan ju bara säkerställas i en någorlunda stabil valutamiljö, annars kan det gå bra (hoppsan) eller dåligt (hoppsan).
Att köpa en bostad har som prio 1. att ha ett ställe att bo för de flesta. Att dessutom tjena på det vid en försäljning är grädde på moset. Hur mycket tjenar man ihop på att betala 100-150 tkr. i årshyra????
Det är som med alla pyramidspel, de som kommer sist in står kvar med Svartepetter.
10-miljonersfrågan (det är väl inga pengar längre, vi säger 100m) är väl vad som händer sen? Har värdedestruktionen på valutan planat ut eller kommer det komma tillbaka lite i förhållande till bostäder som i Japan, dvs att bostadsmarknaden går nedåt i 20 år?
I diskussionen blundar man för alla kostnader i jämförelse t.ex. med aktier. Vid köp, stämpelskatt sen löpande räntor. Årlig fastighetssvgift(skatt), löpande underhåll, renoveringar, driftkostnader. Vid försäljning, försäljningskostnader och sedan en rejäl reavinstskatt.
Skulle säga att det rör sig om miljonbelopp i kostnader.
Här i Norge har jag flyttat nästan allt till amortering då räntan är högre, ränteavdragen lägre, kapitalskatt på nästan 40% och förmögenhetsskatt som slår hårt mot aktieägare.
Har nästan avbetalat bostaden vilket är skönt, efter det är klart blir det cirka 60k i årliga kostnader emot 200k i vad den hade kostat att hyra, i tillägg har den gått upp i värde cirka 4% i året och ingen vinstskatt vid försäljning.
Så just nu åtminstone får jag betalt nästan 10k i månaden för att bo, problemet är ju att det är mycket kapital som blir fastlåst istället för att vara på börsen med nästan noll skatt i Sverige.
Så har man goda marginaler i Sverige är väl antingen en bra hyresrätt+ISK eller en högt belånad bostad+ISK nog det bästa ekonomiskt, men amortering ger sämre avkastning än ISK. För Norge är väl nu att fortsätta amortera lika bra som att lägga extra inkomst på börsen.
Bostadens verkliga avkastning kommer från den hyra du slipper betala.
Hyra = driftkostnader+underhåll+fastighetsskatt+fondering+avkastning till ägare.
Så att betala hyra har många komponenter som ingår i ägt boende och har ingen kapitalrisk för hyresgästen.
Vinstmarginalen på en typisk hyra är 20-30%. Rakt ner i hyresvärdens ficka. Stor rabatt för den som äger och bor till självkostnadspris.
Google har inte kommit med något nytt (på riktigt nytt) sedan se släppte sin sökmotor. Men de har ju haft råd att köpa upp företag med idéer.
Lite konstigt så att de valde att försämra just sökmotorn med flit för att få upp antalet sökningar. Men kurvan måste ju peka åt rätt håll.
Det vore spännande om korthuset openai köpte chrome, men konstigare saker har väl hänt.
Google har under de senaste 25 åren lanserat mer eller mindre lika många tjänster och produkter som kvalificerar som “på riktigt nytt” som Apple, Microsoft, Oracle, Amazon, …
De har hamnat i Ericsson sjukan
Köper företag dyrt för att komma åt en produkt/nytt affärsområde.
Fortsätter fokusera på det “man kan” och det uppköpta tappar kunder/personal i takt med att det ignoreras.
3-5 år senare lägger man ner produkterna/affärsområdet och har däremot vaskat tiotalet miljarder.
Men då man har legacy produkter som drar in pengar så fortsätter man med dessa egorprojekt som främst är för att Male Pale Stale ledningsgrupp ska kunna sätta “avtryck” genom att gjort nått.
Gmail var ganska nytt när det kom, även att onlineredigera word/excel e t c var de tidigare med än MS360. Cloudlagring för massorna var de först med e t c, de har gjort mycket mer än sökmotor. Sen var de också tidiga med att förstöra sin sökmotor med tolv sidor köpta träffar innan man hittade det man sökte efter.
AltaVista has entered the chat.
Är det här AltaVista? Perfekt. Sökning:
“Vad är en Svärjis?”
Svar från Yahoo Search: https://cornucopia.se/2025/06/positiv-borsonsdag-i-asien-guldpris-och-dollar-starks-google-kan-rasa-om-man-tappar-chrome-dampade-forvantningar-pa-bostadsmarknaden/#comment-1494080
Att köpa företag är ett sätt att rekrytera. Principerna runt nutidens LLM “uppfanns” av folk på Google som kom in i deras AI-satsningar från ca 2013. De har utvecklat egna GPU (“TPU”) sedan dess och är troligtvis ledande inom deras specifika område.
Visst har sökningar blivit sämre men det beror också på en rad regleringar, inte enbart betalda sökresultat.
Allra mest beror det på betalda sökresultat. “Regleringar” tror jag inte mycket på.
Faktiskt är det så. EU’s Digital Markets Act (DMA) sätter upp begränsningar. T.ex. får inte Google inkludera kartor i sina sökresultat, Google får inte direktlänka till shoppingsajter utan måste visa alla alternativ, vissa typer av hotellbokningar, nyhetsartiklar får inte citeras om redaktionen har säte inom EU osv.
Företagen får saftiga böter om de inte följer dessa regler i.e. lag.
Inget av det där låter som om det har så värst mycket att göra med sökresultatens över lag sjunkande kvalitet.
Frågan är hur viktigt Chrome är jämfört med Android. Det finns diverse licensvillkor kring Android som i praktiken tvingar 100% Google-fiering av alla Android-telefoner värre än Microsoft någonsin lyckades med Windows …
Men det kanske är enklare att börja med Chrome …