Efter många om och men har vi bevistat det omåttligt populära Steam Hotel och jag kan konstatera att stället börjar bli slitet efter sju år och bara når tre stjärnor då det havererar på bristen på filmjölk och en dusch utan instruktioner om var vattnet ska komma eller till vilken temperatur.

Steam Hotel är en av ESS-gruppens fina dejtinghotell, likt Pigalle, Jacy´s, Falkenbergs och Ystads Havsbad, MJ:s, Ellery Beachhouse, och nyöppnade Hjortviken Country Club i vår grannby Hindås mfl, men storleken och närheten till Stockholm gör att det på vardagar mer har profilen av konferenshotell. Det är också bara knappt en kilometers promenad från järnvägsstationen i Västerås (dvs som att gå och hämta posten hemma), vilket gör att det är lättillgängligt för stockholmare och den där dejten.
Designen är tydligt ESS och använder det gamla kraftverkets estetik med rostiga stålbalkar, tegel och betong kvar, inklusive i hotellrummen, vilket ger lite steampunk-känsla. Även musiken är förstås tydligt ESS mix på Spotify, så det känns ungefär som att vara på vårt ena stamhäng Pigalle vid övernattning i Göteborg, fast i större skala.

Bloggens Cornuguide-kriterier är fem stjärnor och de ges för 1) eluttag vid sängen 2) toalettpapper av en kvalitet man själv hade köpt (ja, Scandic, ni kommer aldrig få en stjärna för det) 3) en dusch som inte kräver Mensamedlemskap för att förstå hur den fungerar utan trial-and-terror med brännhett eller iskallt vatten från oväntade ställen 4) korrekt löskokta ägg till frukost 5) filmjölk till frukost. Detta är baserat på att jag och vi i princip bara stannar på hotell kort pga jobb, och alltså 1) laddar 2) går på toaletten 3) duschar och 4) äter frukost.
Steam misslyckas nästan med äggen, som visserligen var korrekt löskokta, dvs med en fast vita och lös rinnande gula, men hade inte fått ett snabbt kylbad så de var omöjliga att skala utan förluster. Jag låter dock stjärnan bestå.
Toalettpappret var av god kvalitet och det fanns eluttag vid sängen. De flesta – men inte alla – hotell klarar iaf eluttagen numera.
Däremot fanns det ingen filmjölk till frukosten, så där uteblev en stjärna.

Och duschens två reglage kunde utan dokumentation vridas åt två olika håll. Det framgick inte vilket som var vatten, och var vattnet skulle komma, och vilket som var temperaturen, och om det skulle vara varmt eller kallt. Helt klart underkänt. Förvisso har vi nog inte bott på ett enda ESS-hotell som klarar av detta. Design före tydlighet.
Spaanläggningen börjar också bli sliten, men är väl så omåttligt populär att det inte finns möjlighet att renovera den. Krokar hade trillat loss från väggar på flera ställen, särskilt vid utomhuspoolen där bara skruvhål och rost vittnade om var det suttit en krok. Täckning för vattenflödesventiler på botten av utomhuspoolen saknades också på en plats. Och så där fortsatte det. Inte riktigt en premiumkänsla kanske.

Spaanläggningens belysning kan också förklara de relativt unga gästerna, då vi som är över 40 och därmed förlorat nattseendet hade svårt att se något i den svaga belysningen. Antagligen därför medelåldern var högre i utomhusanläggningen.

Även en av hissarna var sönder, vilket i rusningstid innebar långa köer vid hissarna, särskilt som vissa hissar inte gick till alla våningar. Lite pandemikänsla på det hela, om ni minns hur det var med hissar då när man inte fick blanda sällskap.

Servicen var dock helt okej, men pga konferenserna gick det inte att få bord på restaurangerna så vi åt på utmärkta Kajplats 9 en kvarts promenad bort. Stark rekommendation på den bistrorestaurangen. Perfekt mat och felfri service, med förmodligen den mest inkännande personal jag stött på gällande specialönskemål. Och gångavstånd till järnvägsstationen. Förmodligen helt fantastiskt en solig sommarkväll när man kan sitta ute och njuta av Mälaren.

Förmodligen blir det lite mindre konferenshotell på helgerna, men nu verkade exempelvis hela Alfakassan med några hundra anställda handläggare av arbetslöshetsförsäkringen ockupera hotellet.
Var förbi där kort 2018 för en föreläsning åt Fastighetsvärlden, och inte heller gymmet hade förändrats ett dugg sedan dess, annat än åt det slitnare hållet. Plus att det var fullt i gymmet med väntetider för att kunna använda de två skivstångsstationerna. Förmodligen dimensionerat för färre gäster eller en tid när gym inte var lika populära. Annars välutrustat, om än enkelt.

Steam Hotel (“Hotellet vid sjön AB”) omsatte 398 MSEK med ett riktigt schysst resultat på 57 MSEK år 2023 och hade 301 anställda. Omsättningen är måttligt upp från 2022 års 383 MSEK, och överlevde pandemins sänkta omsättningar på 226 respektive 282 MSEK och betydligt upp från 2019 pre-pandemi på 272 MSEK. Så det går bra nu och vinstmarginalen är imponerande, men spat behöver lite puts och studs och populariteten verkar slita på anläggningen. Går en hiss till sönder kommer vistelsen helt reduceras till hissköer.
Steam är inte ESS-gruppens bästa hotell, men helt okej utsikt ut över Mälaren i vårsolen. Vi kommer förstås fortsätta vara gäster till hotellgruppen, även om det sällan faller sig så att man behöver övernattning i just Västerås.
31 kommentarer
Släkten drev ett hotell i Sthlm som under en period var Sveriges hetaste med fina vitsord ute i den fina världen utanför ankdammen.
Även då (och det här är relativt länge sen) var inredningen industri.
Att köra på det 2025 känns väl ungefär lika fräscht som ett avsnitt av Falcon Crest.
Sen de där förbannade brunnarna i hörn är ju ett riktigt elände om det inte är korrekt utfört.
Orkar inte ladda ner den fullständiga rapporten men de redovisar endast 593 k som vinst före skatt (57 mkr är efter finansnetto) så det verkar som att stålarna försvinner i ett svart hål för att undvika att betala skattmasen.
Är ju en koncern, så det går ju att trolla.
Precis. De är ju i en bra fas nu kassaflödesmässigt vilket lär behövas inför renovering.
Det är en väldigt tuff bransch.
Det här med hotell är intressant och har så många vinklar och nivåer. Bloggaren har sin kravlista vilken är rimlig. Jag avskyr att behöva leka ingenjör för att förstå hur duschen fungerar och hotell som har single ply toapapper har inte mig som gäst i framtiden.
Mitt perfekta hotell har:
King size säng
Inte “interconnecting” med dörr till rummet bredvid
Walk in dusch och inte badkar/dusch kombo
Gott om eluttag
Stor TV med enkel åtkomst att plugga in mediaspelare till HDMI
Välfylld minibar och gott om vattenflaskor
Roomservice 24/7 med utförlig meny
Frukost med äggkock som gör omelett och äggröra som inte är prefab, krispig bacon, baked beans och kvalitetskorv
En fantastisk hotellbar
Givetvis finns det få hotell som uppfyller allt på min önskelista. I helgen hade jag en oplanerad övernattning i Wien (åska och inställt flyg). Intercontinental, femstjärnigt men gammalt. Inte många eluttag i rummet, dusch i badkar, analog aircon, tom minibar, ett rum som var lyx på 80-talet. Men, herregud vilken gigantisk hotellbar. Välbevarad, klassisk som tagen ur en Bondfilm. Uniformerad personal som var där så snart man lyfte blicken. Tyvärr fick jag inte uppleva frukosten då det bar iväg till flygplatsen kl 04:00.
Men fler hotellrecensioner efterlyses av bloggaren, jag är en sucker av hotellrecensioner 🙂
Det jag skrivit ihop finns på senaste tiden under Cornuguide https://cornucopia.se/category/cornuguide/
Många äldre artiklar saknas dock, har behövt lägga till dem manuellt. Sedan glömmer jag ofta att skriva recensioner även om jag förberett allt med foton etc. Nackdel med när man är på resande fot att det inte alltid hinns med.
T ex missat havshotellet på Hönö, men kommer inte ihåg detaljerna löngre. De hade iaf filmjölk, specifikt en skylt att man kunde fråga efter det så hämtade de från köket. Bra där.
Jag vet att det tar tid och jag klagar inte, ville mest meddela hur mycket jag uppskattar recensionerna 🙂
Tack, positiv feedback uppskattas alltid. Får bli bättre på att recensera utlandshotell också.
Toapapper ska vara single ply, ej fluffigt. Man knycklar. Viker gör man med brevpapper.
TV kan de skippa helt vad mig anbelangar men som du skriver, en bildskärm med HDMI-ingång kan väl vara praktiskt kanske.
Frukostbuffén ska också vara effektivt upplagd så man kan ta åt sig allt i ett enda varv, gärna med en rejält tilltagen bricka. Allt för ofta måste man springa kors och tvärs för att samla in frukosten så det tar mer tid att samla in den än att äta den.
Tror de flesta civiliserade vill ha tripple ply och fluffigt numer…
Asket kanske man ska vara annorstädes än på hotell?
Min kravlista är liknande bloggarens men med filmjölkskravet utbytt mot krav på ogenomskinlig vägg och dörr mellan rum och badrum. Är ganska sällan man får problem med det i sverige men i Asien är der alltför ofta bara en glasruta mellan.
Vissa rum på Globen hotell har förväxlat badrum med akvarium… 😶
Kul läsning. 🤭 hoppas de tar till sig och putsar och rustar.
/Västeråsare som haft en och annan konferens på anläggningen
Du gjorde helt rätt som gick till den betydligt bättre restaurangen K9. Jag bor 300 m från Steam Hotel och har vid de tre tillfällen jag besökt Chamberlin Grill, som restaurangen på bottenplan heter, inte varit det minsta imponerad.
Dessutom fånigt att engelska verkar vara mer prioriterat än svenska på hotellet. (Jag ser frukostens skyltar på vägen till jobbet).
Du gjorde helt rätt som gick till den betydligt bättre restaurangen K9. Jag bor 300 m från Steam Hotel och har vid de tre tillfällen jag besökt Chamberlin Grill, som restaurangen på bottenplan heter, inte varit det minsta imponerad.
Dessutom fånigt att engelska verkar vara mer prioriterat än svenska på hotellet. (Jag ser frukostens skyltar på vägen till jobbet).
(Kan man inte radera/redigera inlägg?) Det råkade bli en dubbel.
Många duschar går ju att testa sig fram iterativt men en gång gick det inte och jag fick ringa receptionen och be om hjälp.
Duschen var i ett badkar och man fick endast vatten i slangen om man vek in kranen i sidled 90 grader.
Fanns ingenting som gav en hint om detta, förutom avsaknaden av dragknappen som normalt sitter på ovansidan av kranen.
Jag fick en sån där när en hyresvärd “renoverade” badrummet (bytte ut blandare, handfat och mugg men inte det lösa väggkaklet eller mattan med hamster. Liiiite märklig prioritering) .
Hursomhelst så var det plågsamt att stå i sin egen bostad och känna sig som en hotellgäst. Som bonus hade ingen av rattarna blå/rödmarkering och både ratten för “vattenvolym” och värme hade samma sorts mitt-i spärr som värmen brukar ha vid 37 grader. Väldigt förvirrande (spärren på “volymratten” var snålspolning vs en tjumpf-dusch).
Är väl utmaningen med hotell. De körs oftast ner innan de renoveras.
Det är väl bara i asien som man renoverar löpande.
Även i resten av Europa och USA verkar “fina” hotellen ha nått modus att man ska låta det gå 15 år mellan renoveringarna.
I Sverige minns väl alla Scandic som länge kört “30-40 år mellan renoveringarn dög minsann förr då alla offentliga verksamheter var tvingade bo hos oss”
Gothia har börjat renovera våning för våning iaf. Fick fem stjärnor. https://cornucopia.se/2024/11/femstjarnigt-pa-nyrenoverade-gothia-towers-premium/
Dock är det Nordeuropas största hotell, så de kan avvara en våning i taget.
Bodde där på Upper House när det var relativt nytt. Väldigt bra.
När jag bodde på Steam så fick vi ett rum utan fönster, lite creepy, och inte var det speciellt billigt
Alla som klagar på att de får rum utan föbster har misslyckas i sin bokning….
Lycka till nästa gång.
Data ä svårt
Vi har vandrat den här vägen tidigare, gick det att beställa havregrynsgröt? För mig är havregrynsgröten samma vattendelare som filmjölken är för dig Lars. För övrigt delar jag dina tankar om begriplig dusch däremot är muggpapper i min värld en ickefråga så länge pappret inte är av brittisk smörpapperskvalitet där risken är överhängande att man av vana vid normalt muggpapper tar i för kung och fosterland vid saneringen men råkar dra iväg en brun rand nästan upp till nacken på grund av det hala pappret.
Ingen aning. Frukosten var inte jätteimponerande.
Viktigast i frukostbuffén är ju champagnen! Ibland serveras annat bubbel, och det kan också duga, beroende på vad det är.
På tal om toalettpapper och Scandic, så var jag nyss inkvarterad på Scandic i Karlskrona. De hade faktiskt toapapper av toppkvalité.
Jag har nog bott över 100 nätter på det hotellet men det var när det var nyöppnat. Jag veckopendlade på den tiden. Är det fortfarande fräscht? Scandic liksom de flesta större hotellen i Sverige gör äggröra från prefabsmet i ugnen. Jag hade en diskussion med hotellet men de ansåg att det skulle bli för dyrt att göra äggröran från grunden.
Det är personalen som kostar.
På vissa mindre hotell typ ett klassiskt Best Western är det en nattpersonal som har ansvar för allt inklusive förberedande av frukost. Som du förstår är det äggröra på plåt som gäller då.
Det här otyget med formgjuten äggröra (fattas bara armeringen för att det ska klassas som betongplatta) har gjort att jag även har ett system med dödskallar för hotell. Slika påfund garanterar alltid minst en dödskalle i betyg, utöver eventuella stjärnor.
Allt är givetvis en avvägning mellan pris osch prestanda. I slutändan så måste hotellgästen vara villig att betala för äkta äggröra i stället för ugnsplåten och prefab. Jag är rätt säker på att den genomsnittlige hotellgästen inte bryr sig speciellt mycket om äggröran. Så here we are. Det är marknadsekonomi. Ibland vill jag bättre men nu är det som det är och det är bara att gilla läget.