Denna artikel publiceras i samarbete med Svensk Värdeförvaring.
Börserna öppnar tisdagen positivt över hela brädet i de asiatiska tidszonerna. Euron och dollarn är stabila men guldpriset stiger vidare till nytt dollarrekord på över 3 000 USD. Kostnaderna för att bygga nytt fortsätter att backa, men är drivet av de lägre räntorna som sänker byggherrekostnaderna. Matpriserna steg 1.8% på en månad i februari och har i årstakt ökat med 3.9%, drivet av bland annat Rysslands illegala anfallskrig mot Europas största livsmedelsexportör Ukraina.

Stockholmsbörsen steg igår med +0.10% för OMXS30 och +0.18% för OMXSPI. Kronan är stabil mot dollarn på 10:11 SEK och mot euron på 11:03 SEK. Guldpriset noterar dock nytt prisrekord i dollar och passerar för första gången den siffermagiska gränsen 3 000 USD och handlas just nu i 3 012 amerikanska dollar per troy ounce. I svenska kronor ligger priset på 979:- SEK per gram.
Investeringsguld ska förvaras i bankfack och när bankerna en efter en stänger ner den möjligheten finns Svensk Värdeförvaring i än så länge Stockholm och Göteborg.
Du kan nu testa ett bankfack hos Svensk Värdeförvaring gratis i tre månader via bloggen utan kostnad. Efter tre månader utgår betalning enligt ordinarie prislista om du inte väljer att avsluta tjänsten och en faktura kommer skickas ut 14 dagar innan testperioden är slut. Du kommer genomgå vanlig prövning enligt lagarna om penningtvätt och avtalsskrivande när du startar testabonnemanget.
Vill du anmäla intresse för att öppna ett bankfack i Göteborg eller Stockholm kan du använda detta formulär (reklamlänk). En tidsstämpel plus dina ifyllda uppgifter kommer delas med Svensk Värdeförvaring AB och sedan raderas efter nästa kvartalsskifte. Bloggaren har själv öppnat fack hos SVF.

Borta i USA var börserna också positiva med S&P-500 på +0.64% och Nasdaq 100 på +0.55%. Techbroligarkernas FANANGST-aktier spretade dock. Bäst gick fascistbrunchbolaget Spotify med +3.94% och sämst gick fascistbiltillverkaren Tesla med -4.79%. Netflix, vars ordförande personligen donerar miljontals dollar till Ukrainavolontärorganisationer, gick +3.49%.
Amerikanska långa räntor var ganska lugna och det förblir svårt att säga något om en trend där.
Över i de asiatisk tidszonerna så stiger samtliga börsindex bloggen bevakar nu under morgonen. ASX 200 +0.08%, Hang Seng +2.09%, KOSPI +0.16%, Nikkei 225 +1.23% och Straits Times +1.09%.

Byggkostnadsindex backar i helårstakt med 0.2%, dvs de blir billigare för byggherrarna att bygga hus rapporterar SCB, men det handlar helt om att byggherrens kostnader minskar tack vare lägre räntor . Detta påverkar kostanderna för exempelvis byggkreditiv. Huruvida exempelvis så kallade bostadsutvecklare därmed kommer sänka priserna och skuldsättningen i nybyggda bostadsrättsföreningar lämnas som en övning åt den presumtiva lägenhetsköparen.

SCB rapporterar också att matpriserna steg 1.8% i februari och 3.9% i årstakt. Detta kan ses drivet av Rysslands illegala anfallskrig mot Ukraina, som är Europas största exportör av livsmedel. Stora åkerarealer är minerade, har oexploderad ammunition, är ockuperade och skövlade av Ryssland eller ligger för nära fronten för att brukas, vilket leder till högre priser på allt från solrosolja, socker och spannmål till djurfoder och med det ägg, kött, mjölk och ost.
Samtidigt har även klimatförändringarna lett till missväxt i Sydamerika vilket drar upp priserna för kaffe och kakao, som tillsammans med té stigit 23.5% på ett år. Annars följs detta av oljor och fetter, inräknat solrosoljan som ofta kommer från Ukraina, med 10.5%, mjölk,ost och ägg med 10.4%. Sötsaker och glass har stigit 9.4% på ett år.
Ska man protestera mot matpriserna så vänder man sig lämpligen till orsakerna, dvs förbränningen av fossila bränslen, samt Rysslands illegala anfalls- och folkmordkrig i Ukraina. Protesterna bör riktas mot ryska ambassaden och mot olje- och gasbolagen, samt kanske tillverkare av fossilbilar, men orsak och verkan är förstås för svårt, så eftersom maten kommer från ICA ska man istället bojkotta de billiga storköpen och handla dyrare mat från småbutiker denna veckan.
Kommer ni ihåg vad vi hade för matvanor på 1970-talet, när maten tog upp betydligt mer av ett vanligt hushålls inkomster?
Själv växte jag upp i en medelklassfamilj med egna företagaren pappan i byggbranschen och mamman som lärare, vilket fortfarande var ett välavlönat prestigeyrke på den tiden. Det innebar att vi inte åt middag på vardagarna, utan kvällsmat, som bestod av en eller två smörgåsar egenskuren Skogaholmslimpa (ej färdigsskuren) med en skiva ost på varje smörgås. Ibland lyxades det till med prickig korv, men skinka var för dyrt för oss i medelklassen.
Läsk fick jag en flaska must på julafton och en på påskafton, eller om jag besökte pappas jobb där det stod en back läsk, eller kill-i-näsan som det hette. Även farfar stack ibland till en läskflaska till oss barnbarn om vi var på hans sommarstuga, där föräldrarna för övrigt arrenderade ett tunnland åker och odlade egna grönsaker på för att dryga ut matbudgeten. En 33 cl läskflaska alltså. Det största som fanns på den tiden var en liter. Oavsett så drack man bara ett glas, sedan hade man en särskild plastkork man satte på glasflaskan – som annars hade engångskork med bygel – och satte in läsken i kylen igen.
Kött lagades ibland på söndagarna, annars var det charkuteriprodukter på sin höjd, som festmåltiden vitpepparkryddad kassler i sin egen sky med kokt potatis. Lever, blodpudding, ärtsoppa, pytt i panna på veckans rester (“Hänt-i-veckan”), köttfärs och så vidare. Kyckling fanns bara som hel kyckling fryst i ett stycke, komplett med inälvorna som man förstås också gjorde mat på, några kycklingfiléer eller andra utskurna detaljer existerade inte, inte ens i frysförpackningar. Pannkakor var billig lyx, men ingen grädde eller sylt förstås, utan bara strösocker på. Ville man festa till och lyxa till det ordentligt gjorde man burkpäron på vilka det lades en skiva After Eight, varpå detta stoppades i ugnen så chokladen fick smälta över burkpäronet. Grädde hade man dock inte råd med till.
Frukost med stekt ägg var lyx, och ägg och bacon var en fest. Annars var det Skogaholmslimpan med sin enda skiva ost som gällde. Smaklös hushållsost förstås. Som inte var färdigskivad. Några cornflakes hade man inte i filmjölken, som var långfil som behövde vispas för hand för att bli ätlig. Istället kunde man smula ner knäckebröd i filen. Det fanns för övrigt bara en typ av torrt och smaklöst knäckebröd, inte dagens sjuttioelva olika versioner. Fast även Skogaholmslimpan var lyx – oftast tillbringade mamma många timmar i veckan efter jobbet med att baka bröd.
Pasta var okänt som begrepp. Det fanns spagetti eller små makaronkrokar. Makaronerna var dyrare, så det var i 95% av fallen spagetti som gällde till stapelrätten köttfärssås, som egentligen var en tomat- och löksås med spår av köttfärs i. Makaroner var lyx. Färsk pasta helt okänt.
Spädbarn vägdes varje vecka på BVC för att se att det inte förelåg svält. Dessutom skulle barnen vägas före och efter varje amning, vilket skulle noteras ned i en bok som skulle redovisas för BVC vid de veckoliga besöken. Tro fan det att generation X blev den ironiska generationen. Just det, om svält identifierades beslutade Barnavårdsnämnden (som fanns på den tiden) helt sonika att ta barnet från sina föräldrar och sätta hos fosterfamilj.
Vad vill jag säga med detta? Jo, med all respekt för de som inte kan äta sig mätta, men generellt idag betalar folk mindre av sin lön till maten än förr och vi äter mat av en kvalitet och mängd som vida överstiger hur det såg ut på 1970-talet. Idag går det knappt att få tag på 1.5-liter läskflaskor, än mindre enliters flaskor, utan det är 2- eller 2.5-liters som gäller.
Hur det såg ut med maten i Sverige – då klassat som världens rikaste land – på 1960- och 1970-talet kanske låter som science fiction idag. Och det finns säkert familjer som bara äter (den idag dyrare färdigskurna) Skogaholmslimpan med en skiva (den dyrare färdigskivade) ost på. Men de hittas inte hos medelklassen idag. Om socioekonomiskt utsatta familjer idag svälter för de inte har råd med mat så är det ett kapitalt misslyckande hos välfärdssystemet som uppenbarligen utestänger människor från de socialförsäkringar och strukturer som sedan svälten under första världskriget införts för att undvika svält i Sverige. Ilskan ska isf riktas mot kommunerna som har hand om detta sociala skydd idag.
I min första egna kokbok från 1988 finns recept på egen pizza. För att förklara för läsaren vad pizza är för något står det i kokboken “pizza är en italiensk varm smörgås”. Kokboken innehåller för övrigt även foton och detaljer om hur man styckar sin ko, fågel, kanin eller gris själv om man köpt den på hel eller halvfall direkt från slakteri eller bonde. Bra grejer.
Pengarna ni sparar på att bojkotta de billiga mataffärerna kan ni skicka till organisationer som stöder Ukrainas kamp för sin frihet och demokrati mot krigsförbrytarna och våldtäktsmännen i ryska armén och de fascistiska fundamentalisterna i Kreml. Så kanske matpriserna kan lugna ner sig till slut.
Sedan justeras grossistpriserna till matkedjorna ett fåtal gånger om året. En av dem tror jag är just i februari, så priserna kommer isf inte stiga lika mycket i mars.
271 kommentarer
Låt Gripen flyga, högt över Moskva!!
Repower!
👍
Problemet med ökande matpriser är väl inte genomsnittsfamiljen utan att de som har det svårast är de som fått kraftigast ökande utgifter generellt senaste tiden. Alltså mat, energi och bostad är det som ökat mest. Fattiga konsumerar inte mycket mer än dessa saker.
Som sagt skrev jag “med all respekt för de som inte kan äta sig mätta”. Redovisa gärna statistiken på svält i Sverige.
Hela artikeln var inte där när jag svarade.
Jag tror inte det finns svält i Sverige, speciellt inte bland barn då de fattigaste får order att äta rejält i skolan och det är tillräckligt för att klara sig. Men så var det även på 90-talet när jag gick i skolan då både jag och min fru tillhörde kategorin som fick order om stora matintag i skolan.
Däremot tror jag att missnöjet gror som mest bland de som har minst marginaler, när dessa marginaler börjar pressas av nödvändiga utgifter. Man upplever alltså en kraftig försämring av sin livskvalitet.
Svält förekommer, men då är det antagligen ofta psykisk ohälsa inblandad. Handlar det om barn brukar det fångas upp via skola och därefter socialtjänsten.
Ibland är det ju bra om man läser hela texten…
Som jag skrev för 1-3 år sen är läget illa. Det är många i socialt utsatta områden som ökat sitt intag av socker (godis etc) på bekostnad av traditionell mat.
Sen ska man ju ha klart för sig att sockerberoendet i högsta grad även är närvarande bland överklassen men de varierar ju sitt intag med hummer.
När jag svarade tog artikeln slut efter:
“Kommer ni ihåg vad vi hade för matvanor på 1970-talet, när maten tog upp betydligt mer av ett vanligt hushålls inkomster?”
Inte första gången det händer.
Noterat i protokollet.
Har hört om en del skräckexempel med coca cola i nappflaskor etc.
“Detta kan ses drivet av Rysslands illegala anfallskrig mot Ukraina, som är Europas största exportör av livsmedel.”
Matpriserna sjunker mätt i guld, och inflationen i guld är drygt 1,5 %. Icahandlarna tjänar också allt mindre, mätt i guld. Guld är pengar.
Inser först nu att bloggaren är runt 85 år gammal.
1970 var 55 år sedan. Då var det 25 år sedan andra världskriget avslutats.
Stort sett samma upplevelser
Född 76. Styvfar var sportjournalist vilket på den tiden var ett välbetalt yrke (ob och övertid för allt kvälls och nattarbete)
Det hände nått med matpriserna när vi gick med i EU som inte kan förnekas.
Det där “palmesverige” som gammelsossarna hyllar var egentligen inte så eftersträvansvärt. Jämför man med europa så var sverige rätt fattigt.
Vi har haft en enorm tillväxt i disponibel inkomst och köpkraft när Sossarnas regleringar och “enpartivälde” hävdes.
Man kanske kan längta tillbaka till nått slags “men alla hade det lika illa iaf”. Och då sätter man tummen på vad vänstern leder till. Inte att alla får det bättre. Snarare att ingen får det bra. (utom partieliten, som ju måste ha det bra så de klarar av att hantera proletariatet)
Du blandar du väl ändå ihop korten?
Från ett internationellt perspektiv var Sverige rikare på 70-talet.
Sebulon Starfighter: Som varande 25 år äldre än dig kan jag bara konstatera att där finns ganska mycket i din text jag ej kan instämma i … I stort sett rubbet faktiskt!
Tror dock att läskeländet skenade iväg där i slutet av 80-talet när man lyckades sänka tillverkningskostnaderna drastiskt.
Minns Vira blåtira och andra “SKRÄCKLÄSK”er som kom. Till stor fasa för ärkeskurken för alla unga. Sievert Öholm.
(Där kan vi prata om att det socialdemokratiska väldet peakade i sin idiotförklaring av folket och allt folket gillade)
Siewert var KD…
Galloperande kristdemokratisk, till och med.
Ebba före Ebba.
Men å andra sidan hade vi även Jörn Donner som motpol till Sievert.
Haha, tänkte detsamma. Själv uppväxt på 70 -talet, (född 70) och hade bara pappa som jobbade ,medellön på kommun jobb, mamma hemmafru. Men nog fan hade vi råd till sylt på pannkakorna, och vi käkade middag varje dag, det gjorde även alla mina kompisar. Det här påminner mer om Monty Pytons klassiska sketch: https://www.google.com/search?q=monty+pytons+skets+when+i+was+a+kid+pooor&rlz=1C1GCEU_enNO1084NO1084&oq=monty+pytons+skets+when+i+was+a+kid+pooor&gs_lcrp=EgZjaHJvbWUyBggAEEUYOTIJCAEQIRgKGKABMgkIAhAhGAoYoAHSAQkxMzg3MWowajSoAgCwAgE&sourceid=chrome&ie=UTF-8#fpstate=ive&vld=cid:a96d5f75,vid:VAdlkunflRs,st:0
Det blev bättre på 80-talet vet jag.
Samma här; upplevde hela 70-talet och jag har då aldrig någonsin fått smulat knäckebröd på filen, sylt och socker fick vi på pannkakorna och alla kompisar skulle hem och äta middag vid 17-tiden, för då kom papporna hem.
Jag är född -90 och jag kan skriva under på mycket av det det LW skriver, knäckebröd i fil, plastkork som fästes runt flaskhalsen och sparades. Smörgås till kvällsmat var mer regel än undantag, söndagsmiddag var dock obligatorisk.
Fanns det ens att köpa färdigt ströbröd? Hårda brödkanter samt smulor från frukost och kvällsmat sparades och torkas på en särskild bricka under ugnen för att användas.
Oj, det var en ny dimension av “bra minne”… 😅
Jodå, nog fanns det sylt till pannkakorna, men det var ingen köpt sylt, utan varje sommar var det självplock av jordgubbar under en helg, följt av en orgie i att sylta och safta. Socker och margarin var inget problem, det köptes billigt i Norge på den tiden. Potatis var också självplock och åtminstone något hundratalet kilo lagrades mörkt och svalt i källaren. Egen inlagd gurka fanns det hur mycket som helst.
Den stora skillnaden är att förr var det mycket mer av säsongens mat man åt, och resten av året det som gick att lagra.
Jag född -64, känner inte igen mitt 70-tal här.
Det känns mer som att LW beskrev lite från 50-talet, lite från 60-talet, och lite från -70talet-
Och kanske pytte från 80-talet.
Ca 10% av texten känner jag igen från mitt 70-tal.
1,5 liters flaskor kom mig veterligen på 80-talet.
Runt 1982-84 så drack jag en enlitersflaska i glas med coca cola dagligen, sen kom flergångsPET på 1,5 liter och jag sörjde den gamla enlitersflaskan i glas med klassisk cococola-form.
Typiskt för 70-talet var väl 33 cl-flaskorna i drickbackar, som i alla fall vi hade stående i matförrådet med lika delar läsk och öl.
33cl-flaskorna i back var vanliga fram till och med 90-talets mitt. Sedan försvann de plötsligt.
Jo, men då fanns även de andra flaskorna, pet osv.
Nu är jag 80-talist, och det var väl inte riktigt lika illa som herr Bloggare beskriver när jag växte upp på 90-talet, men ändå så var det så att vi snarare fick dela på en 33 cl Apotekarnes cola till middag än att bälga i oss en 1.5 l flaska var.
En del känner man igen sig, att det var fattigare förr även på 90-talet. Hämtpizza var något som hände en gång i månaden om man hade tur.
Jag tror ni är uppväxta i två olika Sverige. Hos oss hände det att det köptes en back dricka, men framförallt då lättöl. Detta på mitten av 80-talet.
Det är några år sedan jag hörde läste om snittkonsumtionen i Sverige på 1970-talet jämfört med nu. Protein (kött, fisk, fågel) ca 25 kg per peron och år på 70-talet, nu närmare 100 kg per person och år. För läsk var skillnaden ännu större 10 l/person och år mot 90 liter nu.
Jag tillhör själv dem som förvisso tycker kött smakar bra, men jag vill gärna ha mycket grönsaker, så jag bulkar fortfarande ut kött(färs) med exempelvis morötter.
Uppsala var väl fint och du akademiker
Dock har jag hört hur länge Eriksberg i Uppsala var skitfattigt. Där var det hus med uthus som revs under 80tal först i miljonprogrammets sluttamp…
Uppvuxen på 40-50-talet. Inte ens då hade jag det så illa som bloggaen.
70-talet var toppen. Men det är klart, jag var vuxen då. med egen inkomst. 40-talet, minns hur vi repade maskros och klöver till kaninerna., men det är en annan historia.
Ha, ha. Ja, det var hårda tider när man tvingades skiva såväl skogaholmslimpan som osten själv.
Nä, men allvarligt så håller jag med bloggaren om att just maten har definitivt blivit bättre de senaste decennierna. Men det knappast särskilt många som svalt på 70-talet även om käket måhända var lite torftigare.
Min mamma bakade också med jämna mellanrum och nog tyckte jag det var större lyx att få hembakat än skogaholmslimpa.
Född i mitten av 70-talet och jag känner igen mig väldigt mycket i vad LW skriver. Förutom att vi kallade det APK-limpa här i stan, de få gånger vi fick lyxa till det med köpelimpa 🙂
Och ändå är APK största stölden av pengar från framtida generationer genom tiderna.
Snacka om att de pensionärerna hade en “grekisk” pension som efterföljande fått betala.
APK verkar vara ett bageri som uppgick i Skogaholm:
https://sv.wikipedia.org/wiki/Bageri_Skogaholm#A.P._Kjellgrens_Br%C3%B6dfabrik_AB
Och ändå är APK största stölden av pengar från framtida generationer genom tiderna.
Snacka om att de pensionärerna hade en “grekisk” pension som efterföljande fått betala.
Som jag skrev igår fortsätter det att regna in stålar i ETF-er som placeras på de amerikanska marknaderna.
Dock ser vi en tydlig rotation från MAG7 som sjönk 1.1% trots att SPX var upp som bloggaren konstaterar.
Vår favorit Tesla möter hårdare konkurrens från världens största elbilstillverkare BYD som idag gick ut med förbättrad prestanda:
https://www.cnbc.com/2025/03/18/byd-shares-surge-after-ev-giant-announces-new-fast-charging-technology.html
Buy the dip
BYD håller helt på att ta över Afrika och Sydamerika, läste jag idag. Tesla borde ha koncentrerat sig på att göra bilar och släppt en Model 2 och 1. Om de vill vara relevanta som bil-tillverkare och inte som stora visionärer med saker som kommer i produktion om 1 år i några decennier. Och så borde de kasta ut alla Muskar och deras sykofanter med huvudet före.
Tesla har dessutom rätt stora kvalitetsproblem. Kinamärkena som BYD är fullgoda alternativ om man tittar på “appar” och techfokus och vill ha samma kvalitet.
Med skillnaden att i Kina får du två BYD/XIAOmjaumjau för samma pris som en tesla.
Det kommer såklart slå hårt mot alla tillverkare som inte kan matacha
VW kommer ju med sin ID2…. om två år. Med teknik från Rivian för att man inte själva kan bygga elbilsmjukvara…
Får vi då billigare bilar i Sverige? Tvivlar på detta med kraven vi har på säkerhet och garantier. Dessutom har ju folk vant sig med en viss komfort.
Jag är nyfiken på hur det kommer gå för alla dessa bilfabriker i högkostnadsländer. man var ju väldigt “SAAB har världens mest moderna fabrik det kommer alltid tillverkas bilar där”. När det i själva verkat har tillverkats kanske 100 Bilar sen konkursen.
70% av en bilfabrik är tooling och processer för den aktuella modellen. Så det finns inget värde i en fabrik på Hisingen annat än för Volvo och Göteborg. Lika litet som det fanns ett värde för nån att köpa nått i Trollhättan annat än som investeringsbedrägeri/storhetsvansinne
Jag minns när jag bodde i Danmark en gång i världen och berättade för gapande danskar, att i Sverige äter vi två varma mål mat om dagen. Det fnissades hög åt detta eftersom i Danmark är det bara dagisbarn som får två varma måltider serverade. Det förklarade väl en del av vår intellektuella nivå för dem.
Ett tips för att laga lite billigare mat är att köpa en gammal kokbok, jag har en från 1955 hemma. Visst är det lite torftigt kanske, man oj så mycket pengar man sparar på att inte behöva köpa tre sorters schalottenlök och två nya burkar med thaikrydda till precis varje recept.
Haha bra tips faktiskt, det tar jag till mig. Jag blir galen på alla specialsorter det ska vara av allting!
Det gäller bara att inte köpa en för gammal kokbok; minns att en släkting visade mig en från tidigt 1900-tal eller något i den vägen, där det bland annat fanns ett avsnitt om att arrangera en finare middag, som inleddes med:
“Tre dagar före middagen sättes husan att ansa steken” 😂
Landade i Svea rike 2007 med barn som startade i förskola, låg och högstadiet och som fick uppleva den oerhörda lyxen att serveras varm och vältillagad mat till lunch ! -istället för rågbrödsmackor, en med leverpastej och en med korv. Skolmjölk gick att köpa till.
“man oj så mycket pengar man sparar på att inte behöva köpa tre sorters schalottenlök och två nya burkar med thaikrydda till precis varje recept.”
Haha, tamejfan spot on! 😀
Faktiskt kan man nog härleda en hel del av bukfetman vi ser i Sverige i att vi fått det bättre.
Datar man på dagarna behöver man bara ett varmt mål mat per dag. Annars blir kaloriintaget lätt för stort.
Ur kokbok från krigsslutet:
Skölpaddssoopa
Ingredienser:
– En sköldpadda.
– ….
– ….
Jaha, tack för vägledningen ’en sköldpadda’
Jag brukar fnissa åt Norge som ju käkar mackor till lunch och korv med bröd i bästa fall. Danmark trodde jag mer om, förstår inte vad två varma mål mat har med den “intellektuella nivån” att göra (möjligen vice versa, de är alltså inte kapabla att organisera två varma mål mat om dagen).
Men lite av en pseudo-diskussion, man lär få i sig okej med näring oavsett om du äter mackor eller makaroner och falukorv till middag.
Kan det inte snarare vara så att era matvanor berodde på att båda föräldrarna jobbade och inte prioriterade att lägga tid på matlagnigen? Låter som ni åt mycket hel/halv-fabrikat, var säkert dyrt.
All heder till Bloggaren som redovisar hur det var på 60 och 70-talet !
Det ger lite perspektiv på dagens tillvaro.
Fast vi fick nog lingonsylt och ibland vispad grädde till pannkakorna
men TV kom till mitt hem betydligt senare än hos många klasskamrater.
Ja, lingonsylt (på egenplockade lingon) var standard på pannkakorna även i mitt 70-tal. Märkligt kan tyckas då man idag inte skulle komma undan med att servera något annat än hallon/jordgubbs/blåbärssylt till pannkakor. Förutom till fläskpannkaka då till vilket man självklart har lingonsylt.
Standard på pannkakorna var svart vinbärssylt, hemkokt, och hemgjort äppelmos. Bärbuskar och äppelträd på tomten. Dock aldrig vispgrädde.
60- och 70-talet. Född 59…
Ja, man syltade och saftade. Socker hade vi aldrig på pannkakorna, men så gick min mor och plockade lingon, blå- och björnbär också
I trädgården hade vi hallon, krusbär, vinbär, rabarber, äpplen och plommon och så var det hos många.
Förr i tiden var ofta en person hemmafru och tog hand om hushållet. Det var nog mer hemlagat då.
Det var alltså totalt färre arbetstimmar i hushållet än vad det är idag eftersom hemmafruns arbete inte räknades som arbete, inte idag heller.
Så vi lönejobbar mer i dagens familjer känner jag.
Man får vara glad att våren kommer med ankkurvor från Tyskland och negativa elpriser mitt på dagen.
Kul sammanfattning av vår uppväxtmat, mycket igenkännande. Vi har samma ålder och bakgrund.
Som född 1970 så är det hög igenkänning gällande maten. Skulle man applicera den menyn idag skulle månadskostnaden för mat gå ner med 3/4 tror jag. Dagens matpriser är fortfarande billiga i jämförelse.
Skogaholmslimpa???
Lucky bastard…
Ja verkligen. Jag är uppväxt på stenhårda jästsmakande hembakade bröd med alldeles för mycket mjöl i, med Lätt&Lagom på.
Var också ung på 60- och 70-talen och minns skillnaderna i mathållning. Dock var min mamma mån om att prioritera maten över andra konsumtionsvaror, så hon sydde våra kläder, något som man blev retad för i skolan.
Men jag har också dessa minnen av läsk, att vi tre syskon, när vi var på bilfärd och stannade för att fika i en gräsbacke, fick dela på en 33 cl läskflaska. Fikat var givetvis hembakt.
Annars var det hemkokt saft resten av året. Vi barn fick snällt gå ut i skogen och plocka blåbär och hallon, annars blev det ingen saft under vintern. Att köpa saft var inte att tänka på.
Vi gick i princip aldrig på restaurang. Det hände att vi, när vi var på semester, nån enstaka gång stannade vid en vägkrog. Då fick vi barn äta korv och pommes frites, vilket en av årets höjdpunkter!
Kan tillägga att jag än idag har ett motstånd mot att äta på restaurang och köpa färdigmat och lägga i frysen. Hemma lagar vi det mesta helt från grunden och gör matlådor som vi äter på jobbet. Försöker undvika processad mat i möjligaste mån. Att ta sig tiden och laga maten själv gör matkontot mycket mindre och det är dessutom hälsosammare.
Novisen
Det där med att inte gå på restaurang har med våran föräldrar generation att göra.
Mina föräldrar var födda mycket enkelt men blev medelklass, just aversionen mot restaurang o räkna kostnad just där satt i ryggmärgen hos dom.
Japp, och det har överförts till mig. Jag får liksom lite dåligt samvete av att gå på restaurang, så jag kan liksom inte riktigt njuta av det trots att jag har råd. (Jag trivs iofs inte heller med att sitta och bli serverad. Är lite obekväm med det. Äter hellre på enklare självservering.)
Som UBBE är inne på sitter det hårt i ryggmärgen.
Har många kompisar som har ett knepigt förhållande till stålar (trots att de har pengar i fickan).
Kissa på samma spol lever vidare…
Kan bara instämma, fortfarande flera decennier efter studieåren kollar jag extrapriser och bestämmer menyn efter det och veckans reklamblad från matbutiken. Ränderna går aldrig ur. Det var väl Kamprad som sade att det inte är de stora inkomsterna utan de små utgifterna man blir rik på. Eller så var det någon annan, det låter rätt allmängiltigt.
“Ränderna går aldrig ur.”
Jo, det gör dom…
Fasen vad svårt det är att byta bort dyrare vanor när man väl har börjat. På grund av totalt ointresse för matlagning gick jag över till att köpa take away på diverse närliggande “hak” för 15-20 år sen. Trots de senaste årens absurda inflationen för lunchlådor blir det aldrig av att att laga lådor själv (eller köpa microvågslådor för 1/3 av priset). Det borde bli minst 15 tusen i onödan varje år.
Jag är Foodoras bästa kund så jag vet vad du pratar om…
Å, ett tillfälle till nostalgifrossa! När jag flyttade hemifrån för stt läsa på universitetet 1971 köpte jag en kokbok som hette Mat för två under femman. Åt ofta havregrynsgröt till frukost och lunch. Det som Lena Andersson fick så mycket kritik gör. Äter det fortfarande till frukost.
Minns Skogaholmslimpan. Den levererades från bageriet varm.
Läsk förekom sällan, glass var på söndagar i form av halvlitersglass 3-smak (choklad, vanilj, jordgubb) som skulle delas på 4 barn med linjal. Den som delade gick välja sist.
Den fick jag när jag flyttade hemifrån, dock kompletterad av modern så titeln blev “Mat för två eller (“Gnisten”) 🤣
Wow! Mycket intressanta reflektioner och många minnen. Håller fullständigt med på alla punkter från början till slut. Vänligen sluta upp med det, därför att olika åsikter utvecklar en person mest.
Lite skämt lite allvar i en go’ blandning.
Keep up good work @LW
Kommer inte ihåg att det var så illa på 60-talet då jag var liten. Pappa var teckningslärare och mamma jobbade deltid som tandsköterska. Vi hade råd med en nybyggd liten villa och bil. Det var alltid lagad mat till middag. Spaghetti och köttfärssås ansågs exotiskt och kunde vara helgmat, annars var det typisk husmanskost till middag, med grädde och sylt till pannkakor, samt glass, och pinnglass däremellan.
Jag hade 3kr i veckopeng, vilket motsvarar drygt 30 kr idag. Det hände att jag cyklade iväg till macken på lördagar och köpte lösgodis för alltihop, en rejäl påse blev det.
Vi tillhörde väl nedre medelskiktet i villaområdet. Flera av mina kompisar hade det betydligt bättre ställt, för deras pappor var ingenjörer och arkitekter. Men ändå, det gick att rådda en familj med att hus och bil på en teckningsläraralön med mindre tillskott av en tandsköterska som jobbade lite då och då.
Bägge föräldrarna kom från relativt fattiga förhållanden och tog ett kliv in i nedre medelklassen. Själv tog jag ett halvt kliv till, och mina barn ser ut att ta ytterligare ett halvt kliv till.
Men kom igen. Det verkar som de flesta här på bloggen idag tror att alla andra är ekonomiskt inkompetenta, och om man bara lagar mat som på 70-talet så ska det nog lösa sig. Folk i största allmänhet vänder på slantarna lika väl som bloggläsarna.
Jag föreslår att du roar dig med att kolla lite omkring dig nästa gång du är på stormarknaden. Vad folk lägger i kundvagnen, om de verkar följa en handelslista eller reklamblad med extrapriser. Jag slås alltid av hur mycket läsk, hel- och halvfabrikat och färdigmat som staplas upp.
När jag var barn (tidigt 80-tal) så hade vi fortfarande fryshus. Vi abonnerade på en box där. Fryshuset låg 1,5 km från vår bostad. Mina föräldrar förvarade glass där, vilket begränsade oss barn från att intaga sådana sötsaker i tid och otid.
Fryshus. Vilka minnen. Kommer ihåg att vi hade andelar i 2 olika frysföreningar. Kött från slakt och jakt förvarades där. Även egenplockade bär.
Satan vad kallt det var där när man kom i shorts och T-shirt på sommaren och skulle gå in och hämta maten. Från 25 plus ute till minus 25 inne så 50 graders skillnad. Det fryshus som föräldrarna främst använde hade typ -25 grader och även stora fläktar för att dra runt luften därinne så det blev -25 i alla gångar. Kommer inte ihåg det andra huset då jag bara var med ett fåtal gånger.
Fryshus. Vilka minnen!
Samma här, vi hade en liknande box i ett fryshus som vi tog över efter mormor. Den var jättebra extra utrymme vid tex slakt och en halv gris skulle frysas in. Men det måste varit en revolution för mormors generation att kunna frysa mat.
Kommer väl ihåg hur kallt det var att besöka det i sommarkläder 🙂
Just det – fryshusen ute i småbyarna fanns också i DK på 70-talet. Dem hade jag glömt. Veckans nostalgitripp 🙂
Uppvuxen på bondgård, där stor frys tidigt införskaffades och fylldes med halva grisar och hela kycklingar. Morsans valspråk nedärvt i generationer: Natten är lång att ligga och svälta i. Hon dog tyvärr av grav övervikt !!!!
Ja det här med läsken är verkligen intressant hur det totalt har spårat ur nuförtiden. Själv dricker jag numera läsk endast undantagsvis om det någon gång i samband med bilresa äts på hamburgerhak längs vägen, annars aldrig.
Under senare 70- och tidigare 80-talet (jag är född -69 och min bror -73) var regeln i familjen att vi fick varsin 33 cl flaska i veckan, dvs i praktiken under helgen. Den ständiga tvistefrågan var då om vi skulle ta varsin hel flaska antingen lördag eller söndag, eller om vi skulle dela en flaska lördag och en söndag. I övrigt var det såklart mjölk som gällde.
För mig som barn var det bara tillåtet med läsk när det var fest. Tror att det dock var främst på grund av min mors inställning att det var ohälsosamt, speciellt för tänderna.
Samma här. Läsk var enbart när det var fest. Likadant var det med godis. Vi hade inte lördagsgodis.
Apelsinjuice minns jag inte att man kunde köpa annat än som koncentrat. Små fyrkantiga tetraförpackningar på 2 dl som blandades ut med 4 delar vatten.
fanns ju kalle-anka jos, fryst på burk. Inga konserveringsmedel så den gick bra för att boosta en mäsk med.
Överklassungar 😁 en läsk var 33cl i veckan😳
Jo, man märker ju att kommentatorerna är född med silversked i näven.
Vad är det han brukar säga bloggaren. Sveriges rikaste och snyggaste läsekrets!
😎
Tror aldrig jag sagt att ni är snygga.
Men vi vet.
😎
På tal om svält i Sverige så kan jag rekommendera boken Svälten av Magnus Västerbro som handlar just om svält, i Sverige. Läsvärd och tänkvärd.
F.ö. kan jag även rekommendera om ni har en lokal REKO-ring som alternativ till storköpen, se vad dom har i utbud och prissättning.
EKO :-
Är väl annars det alla pratar om som tipsch 😀
Apropå klimatförändringarna, Trump i natt:
”I am authorizing my Administration to immediately begin producing Energy with BEAUTIFUL, CLEAN COAL.”
Och till Trump-antipatidelen:
””Please be advised that, effective immediately, Hunter Biden will no longer receive Secret Service protection. ””
= fritt fram för Proud Boys…
Samtidigt lägger man ned all forskning på EPA, Environmental Protection Agency.
https://bsky.app/profile/nytimes.com/post/3lkmo3pqe3k2p
Barn till avgående presidenter blir normalt av med sitt personskydd samma dag som presidenten avgår, så det är egentligen ingen försämring, historiskt, för Hunter och systern att bli av med det nu. Det som skiljer är ju att det nu sitter en president som förespråkar våld mot sina politiska motståndare.
Helt fantastiskt ju, “BEAUTIFUL, CLEAN COAL” – vad kan vara bättre än det??? Super också att man lägger ner EPA’s forskningsarm, dom jävla lökarna har aldrig bidragit med en enda positiv insikt ever!!!
Att Trump skulle förespråka våld mot sina politiska motståndare är bara en nidbild som målas upp av denna stora människovän!
[sic!]…
Förra mandatperioden visade han upp sin dumhet i än värre dager: han trodde (och tror förmodligen fortfarande) att man först bryter kolet och sedan renar det, alltså inte att det rör sig om avgasrening. Det finns videor på YT där han står och säger “We extract the coal, then we clean it.”
Debatten om matpriserna är så du, så dum. Inbillar sig verkligen folk att marknadskrafterna inte skulle verka på livsmedel? Någon slags tro på en evig tillgång på billig mat?
Vänsterledaren tycker morgonkaffet är för dyrt, men ciggen hon samtidigt suger på säger hon inget om. Och finansministern ska än en gång prata förstånd med handelns aktörer…
Detta handlar för de allra flesta om prioriteringar i hushållsekonomin, för ett fåtal är det verkligen fråga om eventuell svält och till det har vi ett skyddsnät i samhället.
Med det vill jag också säga att jag har all respekt för de med knaper ekonomi.
Många The Four Yorkshiremen-kommentarer här. Kul!
Många The Four Yorkshiremen-kommentarer här. Kul!
Fast omvänt, tycker jag. Många som reagerar på att bloggaren tagit till lite extra på 4yorkshiremen-skalan i förebyggande. Själv minns jag inte 70-talet, då jag är en ung slyngel på bara 50.
70-talet var ju helt överlägset.
Musiken, kläderna, frisyrerna, snacket.
Sen kom det avskyvärda 80-talet som helt saknade stil och finess.
RUN DMC
Det var mycket som var häftigare på 70-talet, det kan också bero på ett romantisk skimmer som har med ålder att göra.
Minns dom lågt sittande V-jeansen, den korta jeansjackan o mopedkörningen barhuvad året runt. Mössa var inte häftigt på 70+talet.
Ja, det är konstigt att det där romantiska skimret tvärdog för mig på 80-talet.
Stor spridning uppenbarligen. En del känner helt igen sig, andra inte.
Jag känner igen mig i mycket av det du skriver.
Dock tycker jag att 70-talet var en fantastisk tid. Allt är inte pengar.
Tagelskjorteromantiker!
Jag tycker det var en hemsk tid med all denna j-a progg.
Stackare som behövde lyssna på det eländet.
Skulle kunna rabbla hur många artister som helst som var grymma på 70-talet men jag nöjer mig med David Bowie, Neil Young och Elton John som alla hade sin prime under årtiondet.
Håller med om Elton – Don’t Shoot Me I’m Only the Piano Player och Goodbye Yellow Brick Road håller fortfarande. Och glöm inte Sparks, ex-vis Kimono My House och Propaganda.
Älskar bröderna Mael. Så härligt att de fortfarande kör på.
En kommentar till Konkurrensverkets utredning om livsmedelspriserna som kom fram till att detaljhandelsledet tog ut oskäliga prishöjningar https://www.konkurrensverket.se/informationsmaterial/rapportlista/stigande-matpriser–vart-tar-pengarna-vagen/ . Jag menar att KKV drar slutsatser som inte helt täcks av materialet. Visst, kanske detaljhandeln höjde priserna onödigt mycket, men resonemanget i den länkade sidan är alldeles för förenklat.
Bland annat skriver man att om leverantören höjer priset på ett paket smör med 28 kr borde priset ökat med 28 kr i dagligvaruhandeln. Det förutsätter dock två saker: 1) att dagligvaruhandeln inte har några ökningar av sina kostnader för personal, transporter, el, räntor med mera och 2) att när priset ökar köper kunderna lika många enheter av den varan som ökat i pris. Båda dessa motsägs av erfarenhet och ekonomisk teori, så det borde behövas en prisökning även i detaljhandelsledet för att behålla vinsten även räknat i kronor.
Den fullständiga rapporten resonerar kring detta men säger att det går inte att sätta siffror på hur mycket det handlar om men att de inte “kan inte utesluta att ökade kostnader förutom varukostnader kan förklara prishöjningar.” Jag tycker att rapporteringen kring detta har varit mycket förenklad i media.
Den som vill dra ner på sina matkostnader kan definitivt gå lite 70 talet i sin mat.
Själv bakar vi i princip allt (minst 95%) bröd. Egen bakat bröd blir både godare och billigare än det man köper. Använder man bakmaskin så är det dessutom väldigt lite jobb med det. Blir mest surdegsbröd vilket sägs vara nyttigare än bröd bakat med jäst. Bullar, frallor och pizzadeg görs med jäst dock.
Skall ni köpa bakmaskin så köp en bättre modell då det är skillnad på dessa maskiner. Panasonic är ledande tillverkaren och de har olika maskiner.
Den som verkligen vill spara kan ju även köpa säd och mala själv. Jag är dock för lat för detta. Egen malt mjöl kostar väl mindre än 3 kr kilot när man köper säd från bonde och då blir det 3 kr för typ 1.5 kilo surdegsbröd (plus maskin och elkostnad saltet är ju ingen egentlig kostnad). Det mesta som säljs som surdegsbröd är ju fejk på så sätt att de använder jäst också så riktigt surdegsbröd som man gör själv smakar bättre än det köpta. Med köpt mjöl kostar det mindre än 10kr kilot med eget bröd och som sagt med bakmaskin kanske 2 min jobb per limpa.
Oraklet
I Tranås finns ett surdegsbröd bakat på enbart råg, gott men svindyrt.
Den som bakar har sannolikt råvaror för 3kr kilot i brödet. Resten är arbetskostnad, moms etc så det kostar säkert 100kr kilot för kunderna. Den som kan tänka sig att baka själv kan därmed sänka priset på sitt bröd rejält. Jag är rätt så erfaren och effektiv och lägger kanske 2 min per limpa i arbetstid. En oerfaren kanske skulle behöva 5 minuter för väga upp ingredienser, fix med sin surdeg, starta bakmaskin, ta ur brödet från bakmaskin, diska bakmaskin.
Bakmaskin/assistent. Köpte en fin Ankarsrum för några månader sedan. Svensk kvalitet och innovation sedan hur länge som helst. Men det är ju för fan helt omöjlig att arbeta med den roterande skålen! Försöker man att tillsätta någon ingrediens efter start blir ingenting blandat på 5 minuter!
Oj visste inte att det fortfarande finns bakmaskiner. Blev årets julklapp 1988. Har typ inte sett någon sedan 80-talet.
Jag avslutar med att sticka ut hakan. En bidragande orsak till de i jämförelse magra hushållsbudgetarna på 70-talet var att det var mycket ovanligt att båda föräldrarna jobbade heltid.
Sambeskattning upphörde 1971 och därmed kan man väl säga att kvinnors deltagande i arbetslivet tog fart rejält.
Det som sällan framkommer är att de minst bemedlade i samhället idag ofta endast har en inkomst. Detta beror naturligtvis till del på att det kan vara svårt att få jobb eller att man är ensamstående men för en icke försumbar andel är det helt enkelt så att hemmavarande inte har lust att arbeta.
Skall du köpa bakmaskin låt bli de billiga. Har haft 2 billiga (tyvärr) en mellanpris och en modern. Den moderna är mycket dyrare men värd varenda extra krona. Blir mycket bättre resultat på brödet.
Den som gillar bröd med hård skorpa kan tex köpa denna.
https://store.eu.panasonic.com/sv-se/sd-zp2000wxe-brodmaskin-croustina-700w-25kg-vit
Hade en bakmaskin där runt 88 som brann upp.
Det var väl det minst konstiga som hände på den tiden på Brynäs…
Bröd på helt nymalt mjöl ska vara bra mycket nyttigare sägs det. Känsliga fetter och vitaminer hinner inte bli förstörda.
Lyxen var för oss barn i familjen födda på 50-talet hembakat av morsan som var hemmafru. Eländet som massproduceras nu av De Stora Bagerierna är närmast oätligt, så som pensionär började jag och frugan att baka själva till 100%, surdegsbröd på grovt rågmjöl och rågsikt, dinkelbröd med 12 timmars jästid, grahamsbullar. Skillnaden är som att jämföra frysta torskblock med egen nyfångad torsk.
På köpet får man dessutom en härlig doft i hela huset, både under jäsning och under/efter bakning.😋
Det har en del med klimat och kultur att göra. Vet italienare som kom på 50 o 60 tal, dom skratta inte på sig i början. Men fixade ganska snabbt egna varianter som var både godare o nyttigare än våran vintermat.
Är det någon som minns kärnmjölkslimpam tror det var skogaholm, det blev inte torr lika snabbt som standardskogaholmen.
Det enda jag saknar från bloggarens beskrivning är minnet av att vi barn skickades ut att plocka kottar (när vi inte plockade bär eller svampar) för att man då kunde spara på veden. Lingonsylt fick man på pannkakorna så länge förra sommarns plockade lingon räckte.
Ica är en skitbutik när det kommer till kvalitet, deras frukt och grönt är under all kritik. Det sämsta på hela världsmarknaden till ett mycket högt pris. Bara urkorkade svenskar som gått dit som fårskallar gång efter gång har hållit den här skiten under armarna. Hade man flyttat en Icabutik till Frankrike hade handlaren fått sina egna ruttna tomater i huvudet varenda dag. Konsumentmakt fungerar och svenskar är töntarna som aldrig säger ifrån. Den bästa kedjan när det gäller frukt och grönt idag är Lidl som har mycket svenskodlat (förvånande va? Det trodde inte jag men så är det) och ett mycket bättre pris.
Jag håller helt med om Lidl vad gäller frukt och grönt – jag har i princip slutat handla på ICA om det är inte är något speciellt man måste ha som Lidl råkar sakna.
“Ibland lyxades det till med prickig korv, men skinka var för dyrt” Känner väl igen mig. Skinka kunde det bli ibland, men sågs som lyx. Klagades det så kom historien om en äldre släkting som minsan bara hade en liten korvbit på smörgåsen, som dessutom flyttades på smörgåsen så att den hamnade under näsan när han tog en tugga och kunde känna doften :). Först på sista tuggan fick korven ätas upp, om den inte tom flyttades till nästa smörgås.
Numera försöker jag säga till sonen att inte ta halva paketet skinka på en smörgås…
Den rövarhistorien låter slående likt ett klipp från “Superspararna” på Kanal 5 som cirkulerar i sociala medier.
Just sayin’…
Detta är en scen från en svensk komedifilm på 50- eller 60-talet, när några fattiga snubbar blir felaktigt utpekade som arvtagare till något gods. Filmen börjar med mackscenen med korven, de hamnar på godset, men till slut upptäcks det att det var fel personer och så slutar den där den började.
Så ni menar att jag blivit blåst på en bra historia i alla år…. 😅
Vill minnas att torsk o strömming var billigt både på 60 70 o 80 tal.
Torsk billigt.
Lax och kyckling = lyx.
Torskblock med campbells champinjonsoppa (aka vitt kött).
Eller det billiga valköttet som kom in på konsum en gång i månaden. Billigt men extremt svårt att tillaga gott enligt morsan.
Det verkar tillagas precis som ryggbiff.
Som iofs också är svårt att tillaga gott 😅
Fel tillagad ryggbiff smakar i alla fall inte härsket tran 🤢. Jag har inget eget minne av valköttet men enligt familjesägen åts det minst en gång i månaden under första halvan av 70-talet så hon måste ha fått till stek-tekniken på något sätt.
Däremot har jag för mig att kängurusoppa var gott. Men det kom via sjömännen i släkten, så det var inget man köpte på konsum.
Jag har testat i Norge en gång, en resturang med en tant som lagade mat i ett vanligt lägenhetskök.
Valkött med stekt lök och kokt potatis.
Smakade som ryggbiff, textur som ryggbiff, med en svag ton av lever.
Tanten beklagade sig att det var så svårt att få tag på bra valkött nuförtiden.
Det är lite svårt att jämföra 70-talet med nutiden. Somligt var billigare (boende, energi osv) andra ting dyrare (TV t ex).
Men angående mat… Att det är dyrt nu hänger väl en del på högre ställda krav(*) både från konsumenter och från myndigheter. På gott och ont… De jag kan sakna nuförtiden är väl de riktigt billiga alternativen som jag tror det fanns mer av förr?
T ex riktiga storpack mjöl, bönor mm.
Detta har kanske ersatts lite av sista-datum rea mm?
(*) obs, intr att maten är nyttigare eller mer näringsrik kanske utan mer “säker”, dvs mindre risk för magsjuka?
Energi var inte direkt billigare, oljekrisen på 70-talet drev upp priserna rejält så den låg på dagens nivåer (inflationsjusterat) under större delen av 70-talet samt ännu högre mot slutet och början 80-talet.
Mmm. Vet vänner som hade 16-17 grader hemma halva uppväxten pga detta och det var först i mitten på 80-talet man inte frös hemma hos dem…. 😅
Nuförtiden är ju väldigt många vana med att ha 22-23 grader inomhus….
Har haft en Stockholmsfirma hemma för renovering.
Enligt dom har Stockholmarna så kallt hemma så det är ett elände att ta arbete i staden.
Fick reklam från Super Bygg Gruppen.
Inte fan vet jag?
Tror faktiskt inte att det skojade.
Är ju bara att läsa här bland de välbeställda på bloggen.
Så fort priset går över 80 öre ställer de ner termostaten och går in i fosterställning.
Detta låter märkligt, jag åt middag varje dag under hela 70-talet, detsamma gjorde alla mina vänner.
Funkar inte med gällande narrativ.
Vi gjorde bara på helgen. 80-talet.
Jo, det gjorde vi med. Faktiskt ganska trevligt att man satt ner hela familjen och käkade middag utan störningar från diverse elektroniska prylar och sociala medier…
Jag tror det var mer stad kontra landsbygd. Vi åt smörgås, men många av våra kompisar som bodde i stan åt även laggad mat på kvällen.
DN Artikel om trumpens affärer med sovjet och ryzzland, från 87 till nutid:
https://www.dn.se/varlden/darfor-kanner-trump-och-putin-sadan-stark-samhorighet/
Bloggarens sista mening lyder “Sedan justeras grossistpriserna till matkedjorna ett fåtal gånger om året. En av dem tror jag är just i februari, så priserna kommer isf inte stiga lika mycket i mars.”- med risk att göra någon besviken men justeringarna rullar enligt ett förutbestämt schema som branschaktörerna gemensamt bestämmer. När en prishöjning gått igenom kan det ta upp till ca 16 veckor innan det höjs i butik (vissa kedjor har det i avtalet) . Kommer man fram till en prissänkning slår den igenom direkt.
Några datum för sortiments och prisrevideringar
10 feb mejeri, juice, konfektyr, ost
10 mars chark, kött, fryst och glass
7 april kalla drycker, djurmat, papper
12 maj ost, konfektyr
etc ect
den nyfikna kan läsa listan här (sid8) :https://www.ecr.se/wp-content/uploads/2024/09/ECR_Tidsfonster_2025_-publikation.pdf
Med tanke på periodiciteten i prisändringarna så är det för mig lika fascinerande varje gång journalistiken rapporterar om än den ena än den andra produkter som höjts. Som att det skulle vara en överraskning varje gång. Men så hörde jag en konsumentjournalist som använde uttryck i stil med “företagen vältrar över kostnaderna på konsumenterna”. Man tar sig för pannan, hur tror han att företag fungerar.
Förutom energipriser och klimatrelaterade höjningar pågår nu även avtalsrörelsen, tror den ska vara klar den 1 april, gissar att det bidrar till en viss justering av priserna.
Om att vältra över kostnaderna. Visst behöver företagen hantera ökade kostnader men det är inte självklart att hela ökningen alltid förs över till konsumenterna. Kundernas vilja att köpa påverkas av priset (priselasticitet), så ibland är det lönsammast att företaget, för att få sälja mer, tar en del av prisökningen som minskad vinstmarginal per styck. Och ibland är det tvärtom lönsammast att passa på att höja priset lite extra, ska man väl också säga i ärlighetens namn.
Så hur många gånger per år höjs mejeri då? 🙂
Väl rutet om matpriserna. Om någon tvekar på att maten var dyrare (och sämre…) på 70-talet så tycker jag att ni ska titta på valfri filmsnutt från den tiden. Exempelvis en musikvideo. Folk var som skelett. Det har blivit bättre helt klart, och dagens priser är ju självfallet ett resultat av både det ändrade klimatet men främst Moskvastatens illegala krig
Med det önskar jag alla en fortsatt trevlig dag
“Alla” rökte på 70-talet. Tobak höll folk smala.
Folk röker nu med men de ser ju inte ut som zombies!
Men jo? Är inte det rätt kännetecknande för moderna rökare att man ser på långt håll vilka som röker pga “schletna”.
Min “smokedar” är nog 95% rätt än så länge.
Min 70-talskropp är intakt och det beror definitivt inte på att maten var sämre 77 än vad den är nu.
Det enda det handlar om är kalorier och allt jävla socker och mys som folk älskar att häva i sig i nutid.
Gigantiska chipspåsar, lösgodis och socker-söt läsk 🤢🤮 Sätt en dramatisk skatt på socker! Att dra ner på konsumtionen av rent kött och öka mängden grönsaker. Man måste inte ha små körsbärstomater mitt i vintern…. Vi har vant oss att kunna importera grönsaker från långt bort och glömt bort att ta vara på det som kan vara närodlat och lagras här. Att vi får i oss alldeles för mycket kalorier för det “kroppsarbete” vi utför idag ger självklart en stadig viktökning. Ät som en mygga och skit som en elefant fick jag lära mig 😜
Det är klart folk åt redigt med mat på 80-talet. LW måste ha växt upp i en smygfattig familj utan att förstå det.
Frusboxen var alltid proppfull med kött, i och för sig köpt direkt av en grisbonde. Familjer som hade två yrkesarbetande föräldrar hade gott ställt, men det gick till nöds att klara sig på en inkomst utan att för den skull behöva göra avkall på maten. En del var nog dyrare, annat billigare. Jag kan inte minnas att vi åt lax men det fanns billig och god torskrom i butikerna. Det finns inte ens längre.
Förr fanns det också mer fruset kött i butikerna än idag. Till och med höna. Höna var billigt men segt. Jag har inte sett det på flera år. Kyckling var lite mer av en lyx.
Bröd var en sorglig historia. Det fanns Skogaholms, Bergis och formfranska men inte så mycket annat.
*barkis
😂
Mmmm, kokt höns med currysås.
Hittade en gammal skolmatsedel från september 1973 (på stencil!) när jag kikade i lite gamla lådor nyligen.
Inget fel på den maten. Tvärtom. Visst, en del typisk 70-talsmat (kassler!) men inget jag skulle vägra äta idag, långt därifrån.
Fan jag tror jag ska laga kassler med kokt potatis, legymsallad och en skiva konserverad ananas och bjuda frun på till helgen 😃 Dryck till: lättöl 😄
Kalops och lapskojs var väl annan vanlig skolmat. Hade helfabrikat som blodpudding och potatisbullar letat sig in i skolorna 1973?
Kassler är gott. Säker på att det inte ska vara mellanöl till?
Japp, kikade och kalops serverades torsdagen den 27e september 1973. Potatisplättar och lingonsylt fredagen den 14e. Ingen blodpudding denna månad men vet att det serverades.
En annan riktig 70talare dök upp på måndagen den 10e: Isterband med stuvad vitkål 😄
Potatisplättdagen fick man se till att äta för en hel vecka.
För när det var risotto (ris, frusna ärtor/majs och spårmängder av tärnad kassler) fick det vara.
Glöm inte leverbiffen med brunsås! Tror jag var ensam på skolan att gilla den 🙂
Nej fan, jag gillade den jag också. Men man fick nästan smyga med det för att inte få glåpord efter sig när man hämtade om 😄
Annars var kycklinglevergrytan en riktig höjdare. Blev lite glad när jag hittade frusen kycklinglever för ett tag sen, men avstod att köpa eftersom den tilltänkta kocken kan förstöra vad som helst.
Ja kassler är gott, det kan inte bli fel. Kalops har jag fortfarande svårt för efter att rätten blivit förstörd i skolmaten. Ärtsoppan var ingen höjdare, men kom sedan att lyfta till topp i lumpen. Blodpudding/korv och potatisbullar gillade jag verkligen i skolan. Blodkorv är en väldigt prisvärd (billig) och näringsriktig mat för oss. Gissar att efterfrågan är låg och därav priset.
Lustigt att du säger det där om ärtsoppa. Hade samma erfarenhet. Vedervärdigt i skolan, men gott i lumpen.
Industripankakor som serveras både i skolan och i det militära är djävulens påfund! Hellre backa på den goda ärtsoppan! BTW att göra sin egen ärtsoppa, blötlägga gula ärtor och koka fläsklägg, bara tanken får snålvattnet att rinna…. och glöm inte att lägga punschen på kylning.
Jag brukade kalla det Ärtsoppa med ben o svåltärningar i skolan..
Fanken vad duktiga trossen var i lumpen, kom man till lunchen mitt ute i skogen så hade de gjort helt fantastisk ärtsoppa. För att inte tala om pannkakorna, stekta till perfektion där på flaket under preseningen i kokeriet 🙂
Var inte väsentligt mycket bättre råvaror. Men genom att man hade kokerskor på minst sagt varje skola kunde maten serveras utan att ha tillagats 7-8 på morgonen och sen varmhållits
Det är som Max hamburgare. När de började varmhålla sina pannbiffar istället för att laga på beställning började det ju smaka förjävligt.
Dessutom så om man hade tur fanns det kokerskor som verkligen brann för sina små ungjäklar och inte bara såg dem som jobbiga. Hade sånna under låg och mellanstadiet och det var marginellt sämre mat än hemma. Dvs väldigt bra husmaskost med små medel.
På högstadiet var det mer “stå av tiden tills lönen kom” hos personalen och då var maten modell sämre.
Dvs. på samma sätt som det kan skilja sig i vad man får på restauranger idag. En glad personal ger som regel bra mat.
Nuharjagintelästallakommentarer och så men…
Förutom detta att maten stod för en större del av hushållens utgifter på 70-talet, hur var det med boendet? Var det inte så att hushållen på 70-talet spenderade mindre del av budgeten på att ha tak över huvudet?
Eftersom boendet tar så stor del av hushållsbudgeten idag är frågan vad konsekvensen skulle bli ifall maten idag behöver ta samma andel av hushållsbudgeten som den gjorde på 70-talet.
Boendekostnaderna går ju förmodligen inte ner nu när matpriserna stiger.
Bolånen var avdragsgilla till 85% på den tiden, plus typ 10% inflation och 15% lönehöjningar om året, så bostaden blev snabbt billig i förhållande till lönen. Förenklat.
På första jobbet satt jag med en “gammal” chef som berättade om det roliga i när man började kapa i de bidragen precis när de fått barn och köpt nytt….
Antalet kvadratmeter bostad per person toppade i mitten av 1970-talet.
Det låter ju sinnessjukt?
Morsan och jag brukade sitta och skoja om hur boendet har förändrats sedan 60-talet.
Hon bodde in i det sista kvar i huset på 200 kvadrat och jag bor på 300 kvadrat.
Där satt vi alltså två personer med boenden som ensamstående på en enkel pension och en enkel lön.
Det funkade definitivt inte på 60-talet…
Kommer inte ihåg exakt vad det var, men det var en bolåneform med extremt förmånliga villkor som socialdemokraterna införde och de borgerliga behöll när de vann valet. Precis som LW påoekar så gjorde den höga inflationen, de ännu högre löneökningarna och de höga avdragen att man i princip tjänade pengar på att ta lån för att bygga hus. Det var också därför så många stora 1½-plansvillor kom på 70-talet
Det Henrik skriver kan ju faktiskt stämma i och med miljonprogrammet färdigställdes 1975.
Sen är det ju väldigt många som bor trångt nuförtiden i socialt utsatta områden.
Kom ihåg att enligt boverket är man trångbodd och dålig förälder om det inte är ett sovrum per person. Typ.
Olivolja borde vara en bra indikator på om vi har tillräcklig konkurrens i Sverige. Frågan avgörs nu. Om priset till konsument följer de sjunkande inköpspriserna, vilket indikerar frisk marknad eller om grossister/handlare lyckas bibehålla det högre priset och öka marginalen.
+1 Håller också koll på den – förbrukar en del främst under sommarhalvåret.
På tal om olivolja (har inget som helst minne av detta vad Sverige anbelangar) så var det så i Storbritannien på 60- och 70-talet att man bara kunde köpa det på apotek.
Olivolja var nog tämligen exotiskt för medelsvensson åtminstone en bit in på 70-talet. Men inget minne av att man behövde gå till apoteket.
Bruksoljan för medelsvenne på 70-talet: Kronolja! 😄
Den sorten jag brukar köpa på Lidl har sjunkit tydligt sen årsskiftet i alla fall
“Idag går det knappt att få tag på 1.5-liter läskflaskor, än mindre enliters flaskor, utan det är 2- eller 2.5-liters som gäller.”
Var handlar du? Jag har nog aldrig sett 2,5-liters och 2-liters är väldigt ovanliga på våra lokala butiker i gbg.
Landet plusmeny.
Jul/påskmust kommer ofta i 1,4l flaskor (Apotekarnes)
Snart 1.3 i en butik nära dig.
Krympflation – ungefär som när kaffepaketen minskat från 500g till 450 och en stor stark från 50cl till 40…
Just i fallet läsk kan jag dock inte säga att jag tycker det är odelat negativt 😉
Lite milt överdriven bloggpost möjligen men ändå relevant. Min högst personliga syn är att vi (för tillfället förhoppningsvis) har peakat och att det nu och under en överskådlig period framåt (jag spekulerar vilt och säger 70-80 år) kommer att gradvis bli sämre och sämre i termer av levnadsstandard, självklart med off-set av periodvisa upplyft. Men trenden ser jag kommer vara nedåtgående, tror det planar ut om ca 50 år och sedan ligger flat.
Sen har jag inte en aning och jag kommer definitivt vara helt jävla stendöd (stendum är jag redan) men det är trist för kommande generationer och jag hoppas innerligen att jag har fel…
Lars, du gör misstaget att tro din uppväxt är representativ för resten av befolkningen. Jag är uppväxt på 70 talet i en arbetarfamilj på liten bruksort. Min mor jobbade deltid som städerska. Vi hade råd att äta middag alla dagar i veckan och sylt till pannkakor var inga bekymmer. Känner heller inte igen mig i din beskrivning av att det skulle vara svårt att hitta mindre förpackningar av läsk. Fast det är klart, som storstadsbo är utbudet kanske större än där du handlar.
Jag ser däremot vart du kommer ifrån. Kriget i Ukraina är vårt tids stora fråga och i det perspektivet är matpriserna sekundära. Vad, hur och när man äter är dock i mångt och mycket en maktfråga och har ingenting med Ukrainakriget att göra.
Ska tacka mina föräldrar en gång extra för att de prioriterade bra mat även på det bistra 70-talet…
Nog för att jag förbjöds att gå från bordet innan jag ätit upp den där pölsan, men den dök aldrig upp på vårt bord igen.
För övrigt: dags att deklarera för oss löneslavar.
Ni har väl ingenting att deklarera?
Som den ultrakapitalist jag är blir det ånyo ett idogt arbete med K4…
Precis.
Ingen flytt. Bara ISK.
Våra tankar går idag till ultrakapitalisterna 🙏
Då ska du veta hur det var innan digitaliseringen.
Fullständigt kaos och man fick lägga åtminstone en vecka på eländet…
Jotack.
Fick känna på det som minderårig medlem i Aktespararna med ’kassabok’ från Sparbanken i fickan.
Dessutom åt courtagen upp allt.
Blev förbannad och återupptog sparandet först i 40-årsåldern, tyvärr.
Personligen tyckte jag 90-talet var väldigt roligt trots gnället.
En bra dag gjorde jag 200 k. En dålig dag 200 k minus. Det var liksom fullständigt normalt…
Fick inte köpa godis i veckorna för föräldrarna så jag fick koka kassaboken med ngt lagom diffust, typ ’kontorsmaterial’
Precis. Gör aldrig några förluster (likt alla andra på interwebzen) så det finns bara fördelar med ISK 😉
ISK-skatten är ju lite tråkig i nedgång, det medges.
Jag som pensionär måste också deklarera. 🙁
Orimligt!
Tackar bloggarn för en skojsig morgon, mat engagerar.
Härliga kommentarer och minnen här idag 🙂.
Vi kan kallt konstatera att vi har god fallhöjd om vi behöver spara på matkostnaderna. Kanske inte det roligaste men det går fint att hitta/göra prisvärd näringsriktig mat, men kräver lite mer av oss.
Människan klagar alltid där hen står, finns det inget att klaga på så klagas det f#n på det… Därav har utrycket i-landsproblem relevans. Denna egenskap är naturligtvis inte bara dålig utan gör också att vi vill utvecklas, hitta nya vägar och lösningar.
Viss igenkänning i bloggarens beskrivning av vad man åt på 70-talat, men allt håller jag inte med om även fast jag är 10 år äldre och uppväxt med en ensamstående mamma som iofs. fick underhåll av en ganska närvarande pappa.
Mamma och jag konserverade svamp, syltade, saftade, gjorde äppelmos och styckade halva kalvar och grisar på klöksbordet i vår trerumslägenhet i en nybyggd närförort till Stockholm och mamma var heltidsarbetande.
Liknande övningar förekom hos många av mina kompisar.
Min bästa kompis och hanns bror bodde länge i en likadan tre som jag och mamma, men flyttade till en fyra med både badrum och toalett (väldigt lyxigt!) när de närmade sig tonåren och inte kunde/ville dela rum längre. Hanns pappa var ingenjör och mamman hade en liten bokföringsbyrå i egen regi så de var förhållandevis välbärgade. De hade tom. en tvättmaskin hemma! Disken sköttes däremot för hand.
Ingen av mina skolkompisar bodde i villa (även det fanns gott om villor att palla frukt i, men jag vet inte vilka som bodde där) oavsett om deras pappor var hantverkare eller hade mera välavlönade yrken som ingenjör, läkare eller flygkapten. På den tiden stod det i telefonkatalogen vilket yrke mannen i familjen hade, eller i mitt fall vilket yrke mamma hade.
Vi och alla mina kompisar åt alltid middag och det var inte ovanligt att man blev bjuden på middag om man var hos någon och lekte, givetvis efter telefonsamtal till mamma.
Jag älskade stekt lever med lingonsylt och njursåté lika mycket som panerad fisk med hemslagen bearnaise (bea är ett nytt påfund), biff med lök eller ugnsgrillad kyckling. Även köttsoppa (mest grönsaker) var lite lyxigt för då fick man efterrätt i form av någon konserverad frukt eller pannkakor MED både socker OCH sylt (som ju var hemkokt).
Mamma hade städhjälp vilket var ovanligt, men troligen nästan nödvändigt för att dra runt hushållet ensam. Det var en livslång kontakt och en livslång vänskap. Hur många umgås med sin städhjälp idag? Ibland sov jag över hos dem för att mamma var bortrest och ibland för att både de och jag ville. Det var lite spännande för de bodde i villa med trädgård några kilometer längre bort från Stockholms centrum än vi bodde.
Ja, det var några reflektioner med anledning av att maten blivit mycket billigare de senaste 50 åren.
Känner verkligen igen mig på det mesta i matvanorna, när det var kyckling så delade vi på en, pappa fick en bröstfilé, jag den andra, brorsan tog låren, mamma vingarna och syrran knaprade på skrovet… å kokt potatis, endast salt eller krydda till, inga såser hade vi. Bröstfilén var betydligt mindre då också.
Efterrätt hände någon gång på söndagarna, då låg en liten sked på tvärsen i ovanför tallriken, det blev att dela på ett paket glass, 0,5 liter tror jag de var på, kunde hända att vi hade oboy hemma någon gång per år och då strödde man det över glassen.
Som omväxling till skogsholmslimpan så kunde det bli tekakor när jag blev tonåring, vet inte om vi fick det bättre ekonomiskt då men så var det iallafall.
Dom där korkarna man vred av flaskan skar man sig ju på ibland, runda korken undertill som tätade mot flaskan kunde man sätta mellan tummen och pekfingret och slå underifrån med den andra handen och skjuta iväg den med lufttrycket.
Oboj kom in sent i mitt liv.
Choklad tillverkade man så här och det gör jag fortfarande.
Först lade man i lagom mängd socker och cacao i en kopp och rörde ihop.
Sedan hällde man på lite mjölk så att man kunde röra ihop en smet.
Därefter hällde man på mjölk, oftast ljummen eller varm, men det funkade med kall mjölk också om man rört smeten länge och noga. Kall choklad introducerades nog först sedan Oboj kom på marknaden, iaf. som jag minns det.
Korrekt av dig, så började min glamour resa med att röra ihop ögonkakao med socker och mjölk, Oboy var nog slutet av 70-talet för mig.
Gjorde även egna chips med dåligt resultat, hyvlade potatis tunt och in i ugnen.
Korrekt av dig, så började min glamour resa med att röra ihop ögonkakao med socker och mjölk, Oboy var nog slutet av 70-talet för mig.
Gjorde även egna chips med dåligt resultat, hyvlade potatis tunt och in i ugnen.
Ah, pudra oboy på vanligglassen. Good times.
Det var bättre förr när man såg O´boy som något härligt.
Nu känns det ju lagom fräscht med Maraboufabriken i Upplands Väsby…
Kanske en självklarhet för placeringar av premiepensionen men om man vill avveckla innehavet av USA-aktier i AP7:an är det en enkel sak att byta till exempel europeiska fonder utanför den statliga fonden 🙂
🇺🇸🤔🇩🇪🇩🇰 The United States has asked Germany, Denmark and other European countries whether they can export eggs as Americans face skyrocketing egg prices, Reuters and Der Spiegel reported.
https://bsky.app/profile/savchenkoua.bsky.social/post/3lkngubhfhc2i
Har säkert varit med innan, men jag såg den på FB: att amerikanska tullen vid gränsen till Kanada konstaterar att smuggling av ägg vida överstiger smuggling av fentanyl…
Skillnad i skattesats mellan krusbladig och bredbladig persilja har åtminstone tidigare lett till persiljesmuggling mellan Sverige och Norge. I vilken riktning minns jag ej.
Dånald vill bli äggad?
Nämn en tid och en plats.
Sysslar periodvis med släktforskning. Slående att de som överlevde barnsjukdomar och som inte senare råkade ut för olyckor (som farmors brorson som avled efter olycka i en kolgruva i Wyoming) ofta blev väldigt gamla. Inte hittat någon som avled pga undernäring.
Matkostnader i sig är en sak. För att kunna jämföra dåtid och nutid utifrån kostnader och levnadsstandard behöver vi ju även ta hänsyn till övriga nödvändigheter som boende, transport, medicin/vårdavgifter, förskoleavgift och allt möjligt.
I min generation pratar man bara mer och mer om att man känner sig rånad på sin framtid. Högskoleutbildade som tjänar median och inte har föräldrar som kan boosta känner inte att de har förutsättningar för att spara till att köpa bostad, spara till pension och skaffa barn. Samtidigt är framtidstron låg. Däremot är det billigare än någonsin med allt skräp som fast fashion, media och fast food.
Ja, det här är en utveckling som varit på gång en längre tid, och trenden går knappast i rätt riktning.
Nu tog blogg-Maestro orden ur mun på mig. På den fiffiga sidan Ekonomifakta.se kan man räkna på sin lön o inflation o annat. 1994 fick jag och maken ut 24 000/ månad i dagens penningvärde med hänsyn tagen till inflation!, netto, tillsammans, på två heltider som lärare resp. gymnasiekurator. Vi betalade 50 kr för 500 gr kaffe, jag har kvitto kvar i dagboken. Ett par med samma jobb idag får ut runt 40 000. Idag träffar jag unga vuxna som tycker att det är dyrt med mat o så visar det sig att de köper färska bär till frukostsmoothie … VARJE DAG! Och på andra änden av skalan de som försöker överleva på 71 kr om dagen från Migrationsverket. När vi körde lite hälsotester på skolan hade en kvinna som lever på den där struntsumman 80 i hb. Hon äter inget protein alls visade det sig. Summa summarum: de flesta har lagt sig på en så hög utgiftsnivå med boräntor, bilkostnader, resekostnader, shoppingutgifter, streamingtjänster, dyra mobilabonnemang, uteätande, träningskort, nöjen, semesterresor, ideliga renoveringar och annat som ingen hade för 20-30 år sedan, och för de som är under 30 finns ingen annan livsstil än den, att det enda som känns möjligt att dra ner på är matkostnader. Ät havregrynsgröt som Günter Mårder, Sveriges “snålaste” man och baka eget bröd. Käka allt när det är säsong för det. Ingen behöver äta exotiska frukter från fjärran diktaturer/autokratier året om. Och ost och chips har samma kilopris men jag hör väldigt få som klagar på chipspriset:-)
När jag skulle låna till nuvarande bostad och bankmannen på Handelsbanken förstod att jag hade Hallon som mobilabonnemang halverade han utan ett ord posten ’övriga utgifter’ i KALP:en.
Så beställ för all del amorteringsunderlag men glöm inte flasha ditt Hallonabonnemang.
😅
Jag vill tillkännage att jag klagar på chipspriset.
Meddelas endast på detta sätt.
Vad hände förövrigt med 100 g chipspåse?
Tanke, menar du då att unga vuxna har valet att skippa dyra boräntor och liknande? Ingen i min närhet köper färska bär, reser i överflöd eller shoppar galet. Pengarna går till boende oavsett husköp eller hyresrätt, försäkringar, pensionsbesparingar, barn, kläder, transport och liknande.
Jag blir förvånad över hur verklighetsfrånvänd vissa i äldre generationen är som tror att dyra bolån och liknande är något som folk gör i affekt.
Om man har ansträngt sig igenom gymnasium för att sedan komma in på bra högskoleutbildningar samtidigt som du arbetar extra för att stötta studiestudierna ekonomiskt så ska du inte behöva landa i ”det här kan man överleva på” – vi skulle kunna överleva utan el också, vill vi tillbaka till den standarden?
Ibland får man skämmas för sin generation, ja jag är 60-talist…
Nej verkligen inte, jag menar bara att många unga vuxna, alltså 18-22 typ, inte har levt i en tid när man behövt spara och därför inte är vana vid det när de flyttar till sin första egna lägenhet. Vi har alla vant oss vid större marginaler för konsumtion under de senaste tre decennierna (vi flög dubbelt så mycket 2019 som 2000 t.ex) och det är alltid svårt att minska sin konsumtion oavsett vad det gäller. Jag tror ändå att väldigt många skulle få mer mat för pengarna om man visste lite mer om hur man lagar mat och anpassar sin kosthållning efter sin budget. Jag ser dagligen ungdomar som säger sig inte ha råd med hemförsäkring och som klagar på höga matpriser innan de köper en energidricka och går ut och tar ett bloss. Det finns de som tycker att det är lätt att leva sparsamt och det finns de som inte gör det. Många som velat spendera har kunnat göra det under goda år (och det är absolut inget fel i det!) men när det blivit prisökningar så blir det jättetufft att kalibrera sin konsumtion efter ett helt nytt läge.
Det är möjligt att de är kass men de är inte i närheten av att vara så kass som min generation var när de var 18 till 22 år…
De är verkligen inte kass, bara ovana vid ett ekonomiskt kärvare läge i många fall :-). Många har givetvis haft det snålt alltid och de har det ännu jävligare nu såklart.
Anekdot. Åkte taxi i hembygden från flygplatsen.
Taxichauffören berättade att de hade drivit litet jordbruk förr. Och att de var ute och småviltsjagade långt in på 80-talet för att dryga ut maten och få protein.
Karga marker. Inte tillräcklig industrialisering eller stort jordbruk för att bära de kostnaderna.
Det är lätt att vi slår oss på bröstet över vårt land och hur bra vi har varit.
Men vi glömmer att fram till andra världskriget var vi “sheissefattiga”. Efter skedde en stor industrialisering och sossarnas folkhem bygdes. Men när folkhemmet utvecklades till en enpartistat under 70talet så var det många som inte hade det direkt bra.
Det är först efter millenieskiftet som den andra tillväxtvågen kom, Tack vare regeringarna Person och Reinfeldt.
Vi får se om det tar 20 år till nu innan nästa spurt.
Det är ju fint att du haussar GP och FR när alla andra hatar dom men fakta är att Sverige har fallit sedan 1975.
De som hatar GP och FR har aldrig varit de jag skulle ha en filosofiskt eller intellektuell dialog med ändå.
Det tenderar att vara trollen.
Småviltsjakt ska man inte fnysa åt, hare t.ex. är kanongott! Jag har ju som lyckligt lottad markägare tillgång till finfina jaktmarker så jag har ordnat mitt eget kött (nåja till och från en tid när jag fick för mig att göra karriär) sedan länge…
Segt och sött.
Man får ju hänga den…
Jag sa inte att jag ogillar segt och sött, men ja.
Segt tycker inte jag är så gott, sött stör mig inte. Ska jag vara ärlig är det faktiskt mest grytor av hare och när en mustig gryta får stå och långputtra brukar det ilsknaste kött till sist bli mört och fint…
😋
Idag är alla anektdårars dag.
… vi skiter i all ordning och lag
Vinst varenda gång ni vinner!
Det känns skönt att kunna glömma paniken för ett litet slag
Jag är själv medbrottsling, jo fullt förståeligt.
… ville bara skohorna in Imperiet pga anledning.
Ja, det var ett roligt band.
Minns speciellt spelningen på Trash Club i Bollnäs -83 som var en instruktionsbok i dåligt humör innan spelning.
Sen tappade de ju delvis glöden men ändå imponerande att de lyckades hålla ihop i fem år efter det.
Helt rätt, det skall man gärna göra så ofta man kan. Jag försökte haka på genom min lilla rad men inser att jag nog blandade ihop “slag” och “tag”
Ah, tog inte den i hastigheten.
👍
Vore tacksam om författaren kunde ange vilken hans första kokbok 1988 var. Författare och titel, tack. Är mkt intresserad av gamla kokböcker och vad som kan vara till nytta. Stycka grisen låter intressant.
“STORA KOKBOKEN • Hushållets uppslagsbok i alla matfrågor” är en gammal klassiker med allt från att stycka djur till att duka fint.
Finns begagnad här, https://www.bokborsen.se/?g=0&c=0&q=&qa=Edith+Ekeg%C3%A5rdh+-+Britta+Hallman-Haggren
Tack, beställt.
Jag har här nedan identifierat kokboken som klassikern “Vår Kokbok” och den var min BIBEL. Otroligt användbar än idag, bör finnas i var medborgares hem. Dock har senare upplagor tagit bort anvisningarna om hur man sticker en hummer eller styckar en gris. Husmor fick inte vara någon jävla fjomp.
Inser att jag blandat ihop. Pizza-referenser var från Vår Kokbok, styckningen var från Bonniers Stora Kokbok.
Härligt att läsa att känna igen och att inte göra det.
Nyckeln till lagad middag varje dag var nog att modern i hushållet inte jobbade heltid?
De flesta av mina kompisar käkade nån slags torftig men lagad middag, nån enstaka körde kvällsmat.
Generationen tidigare åt sällan middag på vardagarna oavsett hur mycket tid de hade.
Frukost, “fika” för och eftermiddag, rejäl lunch och sen kvällsmat i form av fil med bryta, smörgåsar, rökt fisk, kräm eller nått var vanligt.
Safta, sylta en jäkla massa bär som man slitit och plockat.
Sata in eller frysa fisk. Norsk odlad lax fanns inte så ville man ha lax så frös man in de hela, lindade i folie, doppade i vatten och glaserade så var de smakliga i alla fall i 6-9 månader. en sån var inget man tog fram för en vardagsmiddag.
Läsk var bara vid högtidliga tillfällen och för utom jul och nyår var det sällan man fick en egen 33 cl.
Skolmaten på 80talets början var kass, pankakor från Skåne serverades i norrbotten, mattanterna som lagade riktig mat försvann ett antal år tidigare.
Njae. Som fler här har påpekat går det utmärkt att göra samma saker fortfarande med planerade veckoinköp, storkok och matlåda istället för mackor eller restauranglunch.
Och tänk vad bra de fått det i USA nu:
””Fifty days into his term, President Trump has delivered a historic wave of victories for the American people. ””
Från ”1984”, förlåt, Truth Social…
Lätt att ta miste.
Teddy Roosevelt spoke softly and carried a big stick. Trump speaks loudly and carries a limp dick.
ROFL
“I min första egna kokbok från 1988 finns recept på egen pizza. För att förklara för läsaren vad pizza är för något står det i kokboken “pizza är en italiensk varm smörgås”.”
Ahaa, du hade du samma upplaga av Vår Kokbok som jag hade. Det var nytt och fint, jämfört med mammas totalt utslitna … men tiden gick och snart föll även mitt ex i bitar så jag köpte ännu ett. Där introducerades något så exotiskt som SUSHI. Men fegvarianten med rökt eller gravad lax, för rå lax var väl fortfarande för kontroversiellt eller nåt …
Jag känner mathållningen precis i det bloggarjäveln skriver, jag är född på sextiotalet. Min pappa var överläkare så vi skälldes för överklass hela tiden, sådan var den politiska andan, och det gjorde mig till en anti-socialist för livet. Men mamma var uppvuxen under kärva omständigheter och fenomenal på att laga mat och spara pengar. Så det sitter fortfarande i ryggraden på mig att ströbröd tillverkas av överblivna brödkanter, bland mycket annat. Jovisst har jag många gånger ätit kvällsfilen med knäckta knäckebröd eller Mjälloms hårda tunnbröd. Skogaholmslimpa slapp vi dock, det brödet godtog ingen av oss som ätbart. Men jag minns att smörgåsskinka var lite lyxigt. Å andra sidan var mjukost inte så dyrt på den tiden.
Men mycket av 70-talets sparsamma mathållning handlade ju inte enbart om matpriser, utan det var den allmänna andan. Inte skulle man dricka läsk och käka chips för jämnan, inte. Inte åt folk på restaurang flera gånger i veckan. Portionerna var mindre. (Folk var heller inte så feta.) Själv har jag nu återgått till barndomens vana med ETT lagat mål om dagen, resten fil och smörgås, för jag har märkt att jag mår bättre av det.
Men man ska också komma ihåg att folk tyckte om att demonstrera på 70-talet, och en viktig sak man demonstrerade mot var matpriserna. Därtill var boendekostnaderna väldigt blygsamma jämfört med nu, när vi fått billigare mat men ohyggligt dyra bostäder. Bostäderna var ju heller inte så lyxiga på den tiden, det var inte så många som krävde klinker och vattenfallsdusch i badrummet eller parkettgolv i hallen. Ej heller ansågs det vara en mänsklig rättighet att dra iväg till Thailand eller New York stup i kvarten på semester. Jag minns när en klasskompis åkte till Kanarieöarna på sportlovet, oj vad det snackades både före och efter …
Det är faktiskt ingen större skillnad på boendekostnaden då mot nu.
Förenklat går drygt 20% av den disponibla inkomsten till boendet.
Ser en video där Raket-Elon diskuterar alla påhittade bedrägerier i statsapparaten med Ted Cruz. Förutom hans ständiga lögner slås jag av att han verkligen inte ser ut som hälsan själv. Blek som lärft och alldeles plufsig i ansiktet.
https://www.youtube.com/watch?v=ToQ0n3itoII
Just det här med mat, priser och referenser så är det ju både utbud och prisbild så annorlunda nu jämfört med för 40 +/- år sedan.
När jag var liten var banan och citrus lite exotiskt (uppvuxen som medelklass född tidigt 70-tal).
Få en vanlig 15-åring idag att äta ett äpple och de tittar konstigt på en. Skulle det mot förmodan vara ett svenskt äpple och inte en importerad extra söt sak så blir de mörka i ögonen.
Dagen ungdomar är vana vid att frukt är saker som, bortsett från jordgubbar och blåbär (möjligen några till), är saker som kommer från utriket. att tvinga i dem ett Ingrid-Marie skulle ses som lågvattenmärke.
Högst generaliserat
Men är man uppvuxen med en sak och har det som en vardag så blir det normen man utgår ifrån. Att då försöka lägga om inköp till “enklare” och billigare ersättare tar emot.
Ingrid-Marie – det godaste äpplet av dem alla.
Några rubriker från The New Republic:
””Trump Goes on Crazed Rant Over Journalists Saying He’s Not a King””
””Donald Trump also insisted he had won the presidential election “THREE” times.””
TNR:s rekommendation när vi försöker analysera Trump:
””Don’t Overthink It
There Is No Method to Trump’s Madness. He’s Simply Insane.””
…så har vi klarat av allt värt att säga om Trumps person idag…
Behöver vi verkligen skitlag från NHL i Globen? Kan vi inte kräva kanadensiska? Eller bojkotta? Vägra inresetillstånd?
Bojkotten av matbutiker tror jag inte kommer göra större skillnad än att belysa problemet med att vi har så få aktörer i landet när folk upptäcker att det är svårt att handla i andra butiker om man inte har turen att bo där resterande 7-8% av aktörerna har en butik. ICA har hållit hög svansföring sedan inflationen tog fart och är relativt tondöva. Nu senast profilerar de sig som småskaliga och det självklara valet om man vill undvika de stora kedjorna.
https://www.resume.se/marknadsforing/kampanj/ica-forsokte-dra-nytta-av-bojkott-annonsen-mots-av-kritik/
Innan denna vecka var det en annan handlare som på fullaste allvar menar att om han måste kasta mat så kommer priserna höjas nästa vecka. Degen måste in.
https://www.dagligvarunytt.se/ekonomi/forsaljning/handlaren-efter-uppmaningen-till-bojkott-blir-dyrare/
Det som känns är inte nivån man befinner sig på, utan hur man rör sig därifrån.
Det man är van vid, det ser man inte. Är man på väg framåt, uppåt, så känns det allt ljust och trevligt. Men att tappa och förlora lika mycket är snudd på en katastrof.
https://sv.wikipedia.org/wiki/F%C3%B6rlustaversion
Att vänja sig är en av människans starkaste psykologiska försvarsmekanismer.
Annars växte jag upp med kalaspuffar på filmjölken under 60-talet, och margarin på smörgåsen och skummjölk i glaset.