Börserna faller brett i de asiatiska tidszonerna under morgonen och kronan fortsätter stärkas. Storbanken Nordea ändrar sin ponduspostulering om räntesänkningarna och tror inte längre att Riksbanken kommer sänka styrräntan, utan att den ligger kvar på 2.25% hela 2025 och 2026 ut. Jag har sålt av mina amerikanska småbolagsfonder och frågan är när någon fondförvaltare lanserar den första USA-fria globalfonden?

Stockholmsbörsen backade rejält igår med -1.71% för OMXS30 och -1.85% för OMXSPI. Den svenska kronan fortsätter dock att stärkas, trots det utflöde av pengar som normalt åtföljer fallande svenska börser, men något annat är tydligen på gång. Euron kostar 11:17 SEK och dollarn 10:71 SEK. Guldpriset hittas på 1 014:- SEK per gram efter nytt guldprisrekord i amerikanska dollar på 2 949 USD per troy ounce. Långa amerikanska räntor backade något men har sedan Trumps tillträde drabbats av någon form av hjärflimmer och hoppar vilt upp och ner dag till dag.
Tydligt är att kapital verkar fly USA och då även letar sig till Sverige. Mer om det lite längre ner.
I USA steg dock börserna med +0.24% för S&P-500 och +0.05% för NAsdaq 100. Sämst inom FANANGST gick teknoligarken Zuckerbergs Facebook igen med -.176% och bäst gick Spotify med +1.93%. Tesla förblir sämsta aktien i klubben sedan årsskiftet.
Borta i de asiatiska tidszonerna är det mörkt under morgonen. I skrivande stund går ASX 200 -1.15%, Hang Seng -1.46%, KOSPI -0.65%, Nikkei 225 -1.24% och Straits Times -0.13%.

Nordea reviderar sina högavlönade ponduspostulerares så kallade ränteprognos rapporterar Dagens Industri. Man tror inte längre på ytterligare räntesänkningar. Ponduspostulerarna tror nu att styrräntan ska ligga kvar på nuvarande 2.25% hela 2025 och 2026 och att räntesänkningarna nu alltså är över. Man tror också att inflationen kommer förbli det man kallar hög, dvs runt två procent för styrindikatorn KPIF.
Jag har inte sett att Nordea publicerat den så kallade kommentaren publikt någonstans, så detaljer får vi klara oss utan.
Om Nordea har rätt så kommer alltså inte bolånen att bli billigare än så här och bostadsmarknaden får därmed inget ytterligare stöd av räntesänkningarna, även om fördröjningen hos räntesänkningarna nog gör att vi fortsatt får se positiv utveckling under våren.
Kvar återstår bara reallönehöjningarna och de ligger någonstans på 1-3%, vilket därmed sätter tak på hur mycket bostadspriserna kan stiga framöver. Givet förstås att Nordea har rätt i sin tro på Riksbankens egen räntebanan. Det vore iofs spektakulärt om Riksbanken för första gången i världshistorien ponduspostulerande sitt eget agerande rätt.

Jag har sålt av mina amerikanska småbolagsfonder och bytt till nordiska småbolag, då jag redan hade full exponering mot europeiska dito. Småbolagsfonderna som var Carnegie Small & Microcap USA hade gått någonstans 40-50% sedan inköp, men backat på sistone på den fallande dollarn, och jag är ointresserad av att investera i den amerikanska diktaturens ekonomi. Det är illa nog att de förra veckan reducerade globalfonderna till runt 70% är amerikanska börsaktier, man måste inte stödja de mindre (småbolag brukar bara vara värda ett antal miljarder, så småbolag är lite missvisande …) också.
En fundering är när någon fondförvaltare lanserar en globalfond som inte har amerikanska aktier, likt det finns Asienfonder som inte har japanska aktier. Det finns trots allt separata USA-fonder för den som vill köpa amerikanskt. Sedan har ju historiken varit att man inte ska slåss mot USA, men det var när man var en frihetelig liberal progressiv demokrati som baserades någorlunda på sunt förnuft och inte en mulitkriminell våldtäktsmans dagshumör.
Att dollarn ska stärkas mot nya höjder ter sig osannolikt, och just här kanske vi hittar en förklaring till varför kronan stärks trots fallande börs. Pengar flyttar helt enkelt hem till Sverige eller bort från USA och då hamnar en del i Sverige. Detta bekräftas förstås av fallande amerikansk dollar och är egentligen ingen kontroversiell slutsats. Det udda är starkare krona trots fallande Stockholmsbörs.
En USA-lös globalfond kanske ska heta Världsfond eller något sådant, för att poängtera att man inte är 70% amerikanska techbro och teknoligarkers bolag. Så länge får man plocka ihop eget genom att välja fonder för Sverige, Norden, Europa, Östeuropa, gränsländer, tillväxtmarknader, Asien etc.
50 kommentarer
Intressant spaning kring usa-fri globalfond. Sen kanske man inte måste dra alla amerikaner över tr*mpkammen. Alla är ju inte idioter bara för att ledningen är det. Men idiotisk ledning med handelshinder och annat kommer säkerligen leda till sämre avkastning hos globalfonder med stark viktning mot nämnda land.
Ja, det känns lite bekymmersamt med vad som ska hända med den surt ihopskrapade pensionfonden i ett nytt världsläge. Det är nog dags att sprida ut lite och inte satsa allt (nästan)på Avanza 75.
Några bra alternativ med liten usa focus ?
Faktiskt beklämmande hur mycket USA man får i en vanlig globalfond.
Gjorde en rebalansering av fonderna i början av veckan och i samband med det kollade jag fondernas innehav. (Tack avanza med flera för föredömlig fondinformation).
De flesta globalfonder ligger med 65-70% USA. Och väldigt många hade 5-10% Nvidia….
Till försvar för Nvidiainnehaven, så blir det ju så med kursraketer, särskilt om de dessutom viktas upp i index.
Danmark är känt för Nvidia-effekten. Skulle man köpa en Dansk fond nu skulle man i princip bara få fetmaläkemedel, tidigare var det i princip bara Maersk
Min nya konspirationsteori: Trumpf har lovat att sänka läkemedelskostnaderna för amerikaner och grönlandshoten handlar bara om att han vill fixa en deal med Danmark -Ok, ni får behålla Grönland, men bara om Mette tvingar det privata läkemedelsbolaget att sänka priserna i USA.
Varför skulle Trump vara intresserad av lägre läkemedelspriser i USA?
Hur hanterar man sparandet på Lysa, bloggen har gjort reklam för denna tjänst.
Vad är ställningstagandet just nu?
Lysa har övervikt på Sverige och tillväxtmarknader, så mindre i USA än en globalfond.
OK
Jag har åtminstone viktat om till större del räntor eftersom det även sannolikt kommer någon korrigering inom kort.
Tryckte också på köp av Avanzas europafond av principiella skäl.
Hur är bloggaren viktad på Lysa, ligger du 100% aktier? Jag funderar själv på att plocka in en räntedel, kanske köra 80/20.
Något jag har märkt är att min Lysa tycks ha dumpat Tesla-aktierna utan att jag har gjort något.
Du skojar???!!! Glädjande mitt i allt elände, då slipper jag åtminstone bekymra mig och ha dåligt samvete för det längre (har allt placerat hos Lysa, och visste inte om jag skulle orka/våga gå in och kolla hur det innehavet såg ut, eftersom jag orkar inte tänka på andra alternativ än att låta en robot sköta sånt åt mig).
Är du säker? Då jag loggar in och kollar innehav så är 1.37% investerat i Tesla. Öht bekymrad över att vara så tungt i dessa + nvidia et al, men vet inte om man ska gå in och pilla. För- och nackdelen med Lysa är ju att det är pillfritt, men det känns onekligen konstigt att vara så USA-tungt investerad då amerikanarna beter sig som rövhattar och klappträn. Å andra sidan är ju inte USA = Trump&Musk heller. Vet inte vart jag vill komma med detta, men känns onekligen som osäkra tider.
Logiskt att det kommer en respons på President Trumps politik.
RFK stoppar vaccinationer
http://breakingdefense.com/2025/02/saab-ceo-still-upbeat-on-prospect-of-sweden-sending-gripen-fighter-jets-to-ukraine/
Bra länk, dock inte till RFK+vaccination.
Frågan är vad USA kan göra om vi gör vad Moskva gjorde med de leasade flygplanen? Kommer USAs försvarsindustri få fortsatt förtroende från Europa om partnerskap?
Förhoppningsvis vänder Europa sitt samarbete till Ukraina som har bevisat högst kompetens inom många områden. Ska vi låta Moskva få överta den lompetensen?
RFK länken nedvärderade jag till lika ointressant som USA är på väg att bli.
https://omni.se/rfk-stoppar-vaccinkampanj-mitt-i-influensasasongen/a/B04EWw
Du gjorde rätt i att skippa den. Mer matnyttigt från SAAB
Inväntar vi LW och “kill swich” på försvarsmaterial (F-35). Avtal har Moskva nu gång på gång bevisat att det har inget värde. Nu följer Trump upp med att avtalsbrott är helt OK.
Frågan är vilket värde avtalen på förvarsmaterial/ anfallsvapen har överhuvudtaget. Ska tex Schweiz frige sin vapenproduktion eller tänker de enbart producera för innere marknad?
Bloggaren verkar variera stavningen lite på ett av sina nya begrepp, i denna artikel “teknoligark”. Jag röstar på “techoligark” så att inte oligark-delen tappas bort. Tycker det ligger bättre på tungan också.
Är det när man postar via mobilen som kommentarerna hamnar lite var som helst?
Jag brukar skylla på tjocka, stela fingrar.
Vikingasjukan hos undertecknad. Hamnade i onåd hos min dotter nyligen. Råkade komma åt sur gubbe på messenger.
Det är lätt att man kommer åt svara när man scrollar på mobilen.
Fortsätter man sedan att scrolla ner så är det lätt hänt att kommentaren hamnar för högt upp i flödet.
Nåväl, över till faktadelen:
Musk har kallat sig Technoking of Tesla sedan 2021.
Sen behöver man ju inte följa i Musks fotspår. Bara ett konstaterande.
Det ska väl snarare skrivas/läsas “Tech – no king”, eller hur?
Själv gillar jag “teknoligark”. Då får man in att det handlar om tech, en oligark, och att denna oligark är en nolla. TekNOLigark!
Det är nog klokt att lämna USA inte bara av politiska utan också av ekonomiska skäl. Den politik som administrationen vill genomföra med stora skattesänkningar och avregleringar kommer att ge en kraftig boost för ekonomin. Men i en ekonomi som redan ligger nära kapacitetstaket så kommer det bara att yttra sig i prishöjningar. Detta tillsammans med ett snabbt växande budgetunderskott kommer att driva upp räntorna vilket har en avkylande effekt på aktiemarknaden. I synnerhet som andra åtgärder som tullar och massdeportationer spär på inflationen.
På kort sikt kan inflationen leda till en ökad efterfrågan på dollar vilket höjer växelkursen, men samtidigt kan vi förvänta oss en flykt från amerikanska finansiella placeringar vilket ju såklart ger motsatt effekt. Kanske ser vi också hur centralbankerna i resten av världen minskar sin usd-innehav.
På medellång kommer USA att drabbas av stagflation vilket inte kommer att göra börsen på gott humör. Sen ser vi ju också en ökad skepsis mot värderingen i techsektorn.
De med Moskvafonder och även aktieägare vars bolag hade produktion i Moskva vet att de som tog beslut sent inte blev vinnarna.
Kort sammanfattning: USA är just nu en väldigt osäker marknad.
Svenska Freds har en lista på företag som exporterar krigsmateriel.
Låter som ett bra alternativ för investeringar i allas säkerhet om man väljer Europeiska företag 😉
Europeisk försvarsindustri kan göra en ekonomisk markering mot Trump & Moskva om de ingår partnersavtal med ukrainska bolag. Det ger moralist och ekonomiskt stöd att vi vågar göra de investeringarna som annars tillfallit USA och Moskva.
Kan man tacka dem för förslagen om vad man bör investera i?
Trump kommer avbryta sanktionerna mot Ryssland inom kort. Då uppstår genast en intressant möjlighet – borde inte amerikanska företag som skickar pengar till Putin ställas under sanktion i EU?
EU är en betydligt större marknad än Ryssland …
Spiltan global invest har ca 50% Us och bara ca 15% Us tech. Min totalexponering mot Us är bara 15%. Men Asienfonderna håller ofta ca 30% Kin. Känns väl inte heller ok precis att ligga i….
Pga av anledningar tar jag inte i Spiltan med tång.
Vi som vet vet…..
Vad är det för fuffens med Spiltan? Är själv delägare där. Något man bör känna till?
Nåt skumt var det visst, men jag minns inga detaljer. Spiltan låste två räntefonder ett tag.
Det här kanske kange mer kött på benen:
https://www.google.com/search?q=Spiltan%20site%3Acornucopia.se
Och eventuellt det här (men det är lite torftigt):
https://web.archive.org/web/20210616165708/https://www.fi.se/sv/publicerat/undersokningar/undersokningar-lista/2021/undersokning-om-vardering/
Generationsfonden (iaf valbar för tjänstepension) i LF hade ungefär 40% USA senast jag tittade. Alla utom den yngsta är ju feeders till den yngsta så där kan man se fördelningen för alla generationsfonder.
Tidigare har jag tänkt att även om jag har endel fonder i USA så kommer det inte påverkas av Trump. Han kan inte lyckas påverka så pass mycket. Men de senaste dagarna har jag ändrat mig. Jag tror det finns stor risk att han faktiskt gör stora permanenta skador som får långtgående effekter. Därför har jag flyttat allt fondinnehav just kopplat till USA till andra fonder. Det är en liten åtgärd såklart och det är just nu mest på magkänsla men baseras ändå på flera händelser som sammantaget pekar ut en riktning som gör att jag tar detta beslutet.
Jag har lovat mig själv att inte pilla, men vred faktiskt upp räntedelen i familjens innehav avsevärt nyss. Jag år OK med att betala med sämre avkastning för den tryggheten.
För er som inte är intresserade av att använda USA-oligarkers AI-verktyg så tipsar jag här om Le Chat by Mistral: https://chat.mistral.ai/chat – En fransk chat-AI. Jag tycker den är rätt snabb.
Jag bara använt den någon dag, men jag gillar den. Vi får se …
Även om bankerna kanske börjar tvivla på fler räntesänkningar så finns det de som framhärdar i att lobba för ytterligare räntesänkningar. GP:s domesticerade LO-ekonom exempelvis:
https://www.gp.se/ledare/gastkolumn/tre-botemedel-mot-sveriges-hoga-arbetsloshet.12ebdc78-e00d-4a0a-b6a3-db7566d636d6
Nyfiken fråga, vad är grejen med asienfonder utan japanska aktier egentligen?
För att Japan redan är en stort sett fullt utvecklad ekonomi och inte en tillväxtekonomi som de andra länderna i Asien, med minskande befolkning i tillägg.
Kunde argumentera att Sydkorea borde hamna där också men skillnaden är väl att de bra jobben där på storföretagen är koncentrerade till typ 13% av befolkningen om jag minns rätt, så finns fortsatt en del att hämta där.
ty
Angående global fond utan USA: jag är ingen expert men jag har flyttat en del från usafonder till
https://www.avanza.se/borshandlade-produkter/etf-torg/om-fonden.html/1792045/xtrackers-msci-world-ex-usa-ucits-etf-1c
Den har rimliga avgifter och ger bra global spridning utanför usa. Här finns info om den på justetf:
https://www.justetf.com/en/etf-profile.html?isin=IE0006WW1TQ4#overview
En Globalfond eller åtminstone Amerikafond utan USA vore toppen för demokratiskt sinnade fondsparare! Har under lång tid sparat i Europafond och senaste tiden har jag pausar månadssparandet i Globalfonden och ökat upp mot Norden. Utöver det har jag bytt 17-åriga dotterns Nordamerikafond mot en Europafond (ingår i en ansvarstagande faders mandat!). Sedan sätter jag från och till alltid en slant i Japan. Har en försvarlig del av mitt kapital i två hållbarhetsfonder också, och även om de inte går så bra för tillfället så räknar jag med bättre tider. Alternativet är att planeten går åt helvete och då spelar mitt sparande ändå inte så stor roll.
Har också sålt av global och USA fonderna samt letat efter globalfonder utan eller med minimalt USA, men som sagt, alla globalfonder verkar vara övervägande USA
Ännu ett grattis till er Tesla ägare från rövhålet Musk. Tror ni dom hjälper bilägare som har problem med bilen, verkar inte så enligt ARNs lista där dom toppar med att vara skyldig konsumenter mest pengar
“När det regnar rinner vatten in i Teslans bagageutrymme. Samma sak händer när man tvättar bilen, men Tesla vägrar att följa ARN:s beslut om att ersätta ägaren.
Fallet är ett av fyra där Elon Musks elbilsföretag vägrar att följa ARN:s beslut.
Tesla är skyldiga mest pengar på Råd & Röns svarta lista med totalt två miljoner i skulder till svenska konsumenter.”