Denna artikel publiceras i samarbete med Svensk Värdeförvaring.
Börsveckan inleds blandat i de asiatiska tidszonerna. Guldpriset noterar nytt rekord i amerikanska dollar samt svenska kronor och amerikanska långa räntor stiger. Undersökningar från både Länsförsäkringar och SEB visar att en majoritet av svenskarna tror på stigande bostadspriser under 2025.

Stockholmsöbrsen backade förra veckan och storbolagsindex OMXS30 gick -1.15% medan OMXSPI gick -0.59%. Svenska kronan har dock stärkts även om dollarn nu återhämtat sig till 10:96 SEK i skrivande stund tillsammans med att de långa amerikanska räntorna vände upp i fredags. Euron ligger dock kvar nere på 11:31 SEK.
Guldpriset noteras precis just nu i nytt rekord i amerikanska kronor på 2893 USD per troy ounce och i svenska kronor 1 019:- SEK per gram.

Kom ihåg att investeringsguld ska förvaras i bankfack. Vill du anmäla intresse för att öppna ett bankfack i Göteborg eller Stockholm kan du använda detta formulär (reklamlänk). En tidsstämpel plus dina ifyllda uppgifter kommer delas med Svensk Värdeförvaring AB och sedan raderas efter nästa kvartalsskifte. Bloggaren har själv öppnat fack hos SVF.
USA-börserna gick också svagt förra veckan med -0.24% för S&P-500 och +0.06% för NAsdaq 100. Sämst inom FANANGST var som lämpligt Tesla med -10.62% åtföljd av Googles -0.16%, medan vinnaren stavades Spotify med +13.57% följd av Nvidia med +8.14%.
Borta i de asiatiska tidszonerna inleds veckans handel blandat. ASX 200 går -0.34%, Hang Seng +1.77%, KOSPI är oförändrasd på -0.03% liksom Nikkei 225 på +0.04%, medan Straits Times går +0.47%.

Både SEB och Länsförsäkringar visar att en majoritet av svenska folket tror på stigande bostadspriser under 2025. Enligt Länsförsäkringars Bopripbarometer tror 51% av svenskarna på stigande bostadspriser och endast 4% på fallande. Länsförsäkringars säljare (“privatekonom”) säger i pressmeddelandet:
“Läget på bostadsmarknaden är stabilt och blir allt ljusare. Lejonparten av alla svenskar tror på högre bostadspriser, som en följd av tjockare plånböcker genom högre löner, skattesänkningar och lägre räntor. Vi tror att bolåneräntorna sjunker till drygt 3 procent mot sommaren, vilket minskar hushållens räntekostnader och stöder en prisuppgång på bostadsmarknaden.”
VD:n för Länsförsäkringars Fastighetsförmedlning säger att det är ökat tryck på visningarna av bostäder och att det håller på att svänga om till säljarnas marknad. Det spretar förstås äver landet och barometern som mätt av andelen postiva minus andelen negativa är som lägst i Stockholm med 39 mot rikssiffran 47, och högst i det som klumpas ihop som Småland och öarna med 64, följt ava Norrland med 60. Kvinnor är med 49 mer positiva än män med 45 i index. De yngsta under 29 år är positivare än de äldre.
Ca 1 700 respondenter har använts för Länsförsäkringars siffror.
SEB:s indikator landar på index 50 enligt samma metodik med 59% som tror att priserna stiger och 9% att de faller. Antalet respondenter på enkäten har varit ca 1 000 personer. I SEB:s svar är Stockholm mest positivt med 58 i index och Östra Götaland, vilket väl torde vara delvis samma som Länsförsäkringas Småland och öarna, är mest negativa med ett index på 42.
SEB:s säljare (“privatekonom”) säger i pressmeddelandet:
“Hushållen ställer in sig på att räntebotten står för dörren. Under Boprisindikatorns drygt 20-åriga historia så har andelen hushåll som haft helt rörligt på sitt bolån aldrig varit så hög som den är nu på nästan 40 procent. Alternativet att binda bör dock inte uteslutas av hushållen i en tid då mycket av den ekonomiska utvecklingen fortfarande är osäker.”
Det är dags att pressa på bolån på hushållen igen och lånefesten att dra igång.

105 kommentarer
Prisutvecklingen på husbåtar? 😉
Jag är en av dem som planerar att låna mer nu, och byta upp mig till en betydligt bättre bostad än nuvarande. Fördubbla miljonlånet som vi har och bidra till lånefesten.
Rock on👍
En vinnande strategi de senaste 30 åren. Och kommer säkert att visa sig ha varit en vinnande strategi om ytterligare 30 år.
Inflationsimpulsen har gett oss härliga gratisamorteringar, nu ska bara lönerna ikapp också är vi hemma sen. Och marknaden till skillnad från RB tror på mer räntesänkningar.
Lyssna inte på dysterkvistarna! Livet är här och nu. 😊
Tycker inte att fastigheter har varir så vinnande, det bygger mest på att den har varit i en uppåttrend och man tar mycket risk. Jämför Investor med samma hävstång.. Den har för all del gått bra utan också, och man bör kanske hellre jämföra med någon global index fond för att hålla risken lite mer rimlig även o jag ändå inte skulle rekomendera nivår som många husägare har.
Timbro (Sic!) har räknat på det där och landat i att hyresrätt och indexfonder slagit brf/eget hus utan indexfonder.
Minns tyvärr inte vilka år de tittade på men det var en trettiårsperiod.
Ligger nog mycket i det du skriver, alla kanske inte förstår det men bolån är en hävstång/ökad risk som man kanske inte är beredd att ta på börsen.
Sen tror jag i praktiken att eget boende är för många ett sätt att bryta sig loss från att leva från lön till lön, och börja lära sig om ekonomi och ofta leder till placeringar på börsen.
Men för en hyggligt informerad ’economic man’ som väljer att bo i hyresrätt och sätta pengarna på börsen isf bostad så menar i alla fall Timbro att hyresrätt + börsen är något bättre historiskt.
Ibland blir resonemangen så invecklade att man bara måste avkräva en källa.
Den som 1995 köpte en BR är alltså ekonomisk loser idag 2025 jämfört med den som bott kvar i HR men istället köpte indexfonder för kontantinsatsen?
För mig är barnens skolgång också en viktig aspekt. Genom att köpa mig en bostad i rätt geografiskt upptagningsområde, så får våra barn garanterad plats på en av Sveriges bästa skolor. Segregation är toppen om man sitter på vinnarsidan.
Werner//
Jag blev mycket förvånad första gången jag läste det.
Källan är tyvärr kvarlämnad efter ’flykten från X’ men kan ha varit Adam Danieli eller Fredrik Kopsch.
Den sistnämnde lever i så fall som han lär.
Då får vi hoppas att källan letar sig fram till det här kommentarsfältet.
Extraordinära påståenden kräver extraordinära bevis.
Om man kör samma hävstång så borde det stämma. Men jag tror inte att vem som helst, 1995, hade fått belåna sina aktier för att spekulera med hävstång. Även om det finns kända exempel på folk som gjorde det – med obehaglig resultat.
Mindrevetande
Det gick hur bra som helst på 90-talet att köra hävstång.
Gick från 14.806 SEK till dryga 2.700.000 SEK från 1992 till 2000 och det var med hjälp av hävstång.
Ok. Det kändes alltid som att det var en ganska liten klick som hade råd att ta den risken.
Å andra sidan hörde man ju faktiskt om folk/grupper relativt nära som gjorde bort sig och fick säkerheten tvångsförsåld så det måste ju ha förekommit en hel del man inte fick höra talas om.
Mindrevetande
På den tiden handlade det aldrig om att ha råd. Pengar och krediter fanns i överflöd.
Jag lånade av vänner och familj, HQ, E-trade, Teletrade, Matteus etc.
Alla ställde upp utan att protestera.
Sen gick det som du förstår åt helvete och det var en fruktansvärd tid när kraschen kom.
När väl röken hade skingrat sig började jag om 2003 med cirka 200 k vilket var det som blev kvar efter skatter, återbetalning av skatter, försäljning av fastighet (förlust) samt BRF (vinst) samt köp av en fastighet som blev belånad till 75 procent.
Det är ändå en bra affär, och det som oftast inte räknas med är att lånet minskar (relativt) med inflationen. Löner har länge ökat snabbare än inflationen och på 30 år blir lånet oftast litet i förhållande till inkomsterna. Den delen är lika viktig som den nominella prisutvecklingen.
Men det kan ju faktiskt bli som en del dysterkvistar tror, att vi aldrig mer får reallöneökningar i Sverige.
Nya handelskrig på gång…eller kanske inte?
Drumpf vill införa 25 % tull på allt stål och aluminium som importeras till USA, oavsett land. Verkar påverka framförallt Kanada, Brasilien, Mexico, Sydkorea, Vietnam, Kina.
USA importerar mer än hälften av det aluminium de använder så det blir intressant med 25 % prisökning över en natt.
“The U.S. trade-weighted average tariff rate is about 2.2%, according to World Trade Organization data, compared to 12% for India, 6.7% for Brazil, 5.1% for Vietnam and 2.7% for European Union countries.”
https://www.reuters.com/markets/commodities/trump-says-he-will-announce-25-steel-aluminum-tariffs-monday-2025-02-09/
Man får säga vad man vill, men det är inte omöjligt att solkungen lyckas trolla bort USA som världens största ekonomi. Ner till en 2. eller 3.plats om han klarar av att hålla nuvarande takt.
Man undrar ju lite vem Trump tror får betala för de höjda tullarna.
Jag är inte alls ekonom, men jag gissar att priset på en vara stiger ungefär lika mycket som tullen stiger.
Fördelen är att det gör det möjligt att ta hem tillverkning till inom USA:s gränser, vilket naturligtvis kan vara gynsamt, men priset blir ju likförbannat högre än tidigare.
Lägre arbetslöshet på bekostnad av högre priser!
De som är arbetslösa blir glada för de får arbete, de som har arbete blir ledsna för varor blir dyrare och kanske lite glada för att vissa skatter kan sänkas.
Men man kanske ska kolla om man har kapacitet och personal att ta hem det eller…..?
Drumpf har ju prövat på 25% tull på stål redan en gång tidigare. En bedömning var att det till hög kostnad skapades ca 1000 nya jobb inom stålindustrin samtidigt som ca 75000 jobb försvann i tillverkningsindustrier där stål var en viktig insatsvara.
https://www.pbs.org/newshour/economy/making-sense/steel-tariffs-hurt-manufacturers-downstream-data-shows
Underbar referens 🙂
…The Public Broadcasting Service (PBS) is an American public broadcaster and non-commercial, free-to-air television network based in Arlington, Virginia…
Ingen risk att trump skulle bry sig om något som kommer från PBS.
Det är ju bara att tacka och ta emot för de länder som kommer tjäna på detta.
“Jag är inte alls ekonom, men jag gissar att priset på en vara stiger ungefär lika mycket som tullen stiger.”
Återigen, det är en tariff. I det här fallet kommer priset att stiga 0-25 procent.
Återigen, vi vet inte detaljerna i tariffen.
“Fördelen är att det gör det möjligt att ta hem tillverkning till inom USA:s gränser, vilket naturligtvis kan vara gynsamt, men priset blir ju likförbannat högre än tidigare.”
Det är inte säkert att priset blir högre än tidigare underliggande inflation.
“Lägre arbetslöshet på bekostnad av högre priser!”
Inte alls säkert att det blir så. Världen är inte svartvit.
@RUN DMC,
Kan du utveckla ditt resonemang kring tariffer? Vad menar du är skillnaden mellan tullar och din definition av tariffer?
Bengt
Kolla en bit ner kl 10.42 vad gäller amerikanska tariffer.
Som sagt helt omöjligt att veta vad det blir av detta i slutändan.
Noterar även att El Gato återigen väljer att köra halmdockor mot mig kl 11.33
@Run DMC Nej, jag kör inte med halmdockor, men du får gärna utveckla mer i detalj vad du tror att Trump menar när han säger 25 procent på stål och 10 procent på aluminium för den allmänna meningen bland experter på internationell handel är precis vad jag säger: att importörer får betala 25 % extra av transaktionsvärdet på importerat stål och 10 % extra på transaktionsvärdet på importerad aluminium.
Utöver det kan vi så klart dividera om hur det hela blir i praktiken, om amerikanska tillverkare lyckas tubba exempelvis kanadensiska och mexikanska producenter att sänka sina priser, men det är en annan fråga.
Media tecknar in en höjning enligt ditt första stycke.
Marknaden är mer avvaktande. Det är även jag.
Vem som får betala är nog inte med i ekvationen för honom. Han är protektionist först och främst.
Ja, vi får se vem som får betala om tarifferna blir verklighet.
Notan kommer att hamna hos exportören, grossisten/återförsäljaren eller slutkund eller så får alla tre var med och splitta på notan.
🙂
Nu fick du mig att tänka på den gamla klassiska sketchen Notan:
https://www.youtube.com/watch?v=hu_igMXILtU
Hahaha
Den sketchen var bra, helt missat den tidigare😁
@Surtrutn Det tar väldigt lång tid att byta produktionsland eller starta upp ny produktion, så detta lär i princip bara resultera i högre produktionskosnader för tillverkare baserade i USA.
@Run DMC Nej, det är inte en tariff. Det är en strafftull eller skatt på import om man så vill. Vi kan eventuellt förvänta oss att tillverkare försöker absorbera en del av den höjda kostnaden för stål och aluminium, men att det blir högre priser för slutkunder är helt givet när de får betala en tull på 25 %. För övrigt blir jag nyfiken, vad får dig att tro att exportören kommer att vara med och stå för notan? Du menar att tillverkarna i USA kommer att be om prissänkningar?
Sedan är väl inte usa så attans bra alla gånger på att bygga saker, att flytta hem produktion från duktiga arbetare i ex Asien och ersätta med diverse random amerikaner känns ju inte som same same… på engelska då.
@Wiiking
Tänker du på arbetskraftsreserven Proud Boys och Oath Keepers?
@SURTRUTN
2025-02-10 13:13 – 13:13:07
de är nog grymma på att sy Nike skor och jobba i Tesla och IPhone fabriker.
Gissar att stål- eller aluminium-kostnaden får effekt i storleksordning avrundningsfel på slutkundspriser.
Kan vi gissa att säg 1500 Kg stål i en pickup kostar som råmaterial $1000 USD eller nåt, dvs kanske 2%.
Hur stor del tror ni kostnaden för armeringsjärnet i ett flerbostadshus har på slutpriset för lägenheterna? 0,1%?
Osv.
Det gjorde det inte förra gången Trump höjde tullarna på stål och aluminium. Industritillverkning har inte direkt jättehöga marginaler som de kan ta av och USA förlorade industrijobb under hans förra mandatperiod. Rostfritt stål varierar rätt mycket i pris beroende på vilken kvalitet man använder, så 25 % tull lär slå väldigt olika på olika branscher.
Efterfrågan minskar med ökade priser och konsumenterna får mindre kvar att konsumera för. Arbetslösheten är redan rekordlåg dessutom.
Måste ändå säga att Trumps förslag om att likställa alla tullar med de tullar som andra länder har är vettiga.
Länder som Japan (och EU) har väldigt höga tullar på import av alla delar där vi känner att vi är sämre och måste skydda industrin (Dvs en hel del). Det är inte direkt så att vi som “Europeer” kan raljera så mycket om frihandel generellt.
Säljs väl i princip inga amerikanska bilar i Europa pga höga tullar medans USA i sin tur bara har 2,5% tull på Europeiska bilar. Där är det ju inget man kan ha synpunkt på om Trumpelito sätter samma tullar.
USA har 25% tull på europeiska pickuper.
“The new U.S. president has long complained about the EU’s 10% tariffs on auto imports being much higher than the U.S. car rate of 2.5%. He frequently states that Europe “won’t take our cars” but ships millions west across the Atlantic every year.
The U.S., however, enjoys a 25% tariff on pickup trucks, a vital source of profit for Detroit automakers.”
Kanske är så enkelt att europeer inte köper amerikanska bilar för att amerikanska bilar suger? 🙂
Exakt!
De amerikanska bilarba är i många fall under av ingenjörs-o-vetenskap.
https://www.iseecars.com/compare/ford-vs-volkswagen
Ford hade gått väldigt framåt som varubil i januari här i Norge i alla fall.
Om så var fallet skulle vi väl inte ha tull på dem för vi är rädda. 😉
USA har ju kraftiga restriktioner på kommersiella fordon. T ex kan du inte importera lastbilar om de inte är över 25 år gamla. Det har ju fått till effekt att skolbussar, bussar, brandbilar, lastbilar och så vidare är på europeisk 80-talsnivå.
Kortsiktigt kanske det fungerar med denna typen av handelshinder, men långsiktigt är frihandel överlägset. Men det bygger ju också på att det är “fair play” och inte som Kina som manipulerar systemen för att kunna ösa billigt skräp över oss av flera olika skäl.
Jag kan hålla med om att det inte är orimligt att ha liknande tullar åt båda hållen, men just när det gäller bilar tror jag det är annat som gör att importen från USA till EU är ungefär hälften mot från EU till USA.
Amerikanerna vill ha europeiska bilar, men européer vill inte särskilt gärna ha amerikanska bilar. Exportvärdet från EU är 5 – 6 ggr högre än åt andra hållet, så vi köper billiga (inte särskilt bra) amerikanska bilar medan amerikanerna köper dyra premiumbilar från oss.
Största handelshinder för bilar är nog olika regleringar. Sen har tillverakre i USA flyttat mycket av sin tillverkning till utanför USA, så en stor del produceras antagligen i canada och mexico eller i EU även av det som säljs av dom i EU.
@Sebulon Starfighter Det ligger ett visst geostrategiskt intresse i att ha importtullar – det handlar alltså inte nödvändigtvis om att man är ”dålig” på något, utan att upprätthålla inhemsk produktion (så är det exempelvis med EU:s tullar på kinesiskt stål). Med det sagt så har USA och EU har de lägsta tullarna i världen generellt sett plus att man i allmänhet handlar mest med sina grannar och andra närbelägna länder. USA och EU tillhör också de rikaste i världen, vilket innebär att det inte är så konstigt om andra länder säljer mycket dit för efterfrågan där är stor.
Lägg därtill att det också är en fråga om att uppfylla _köparens_ behov. En stor del av problemet för de amerikanska exportörerna är att deras produkter inte håller EU-standard, inte att EU har höga tullar.
Med det sagt så lägger ekonomier ut enklare produktion utomlands i takt med att de utvecklas, helt enkelt därför att kostnaden med tiden blir för hög och den inhemska arbetskraften skyr sådana jobb efter hand som välståndet stiger – det är så mycket av Mexikos tillverkningsindustri har uppstått. Det är sällan rimligt att återbörda enklare produktion eftersom det blir för kostsamt.
Till sist och slutligen kan man också fråga sig hur exportberoende USA:s industri är. Lite drygt 10 % av USA:s BNP härrör från export.
Gattopardo
Som du ser i länken får vi avvakta några dagar innan vi vet hur tarifferna är utformade.
Gissar att hans tanke är att exportörerna ska betala tarifferna direkt till den amerikanska staten vilket inte skulle höja priserna med 25 procent.
Tanke? Nu ger du för mycket kredit till Trump.
Hehe
“Gissar att hans tanke är att exportörerna ska betala tarifferna direkt till den amerikanska staten vilket inte skulle höja priserna med 25 procent.”
I princip betyder det här sceniariot att exportören i ett nafs SÄNKER sitt pris med 25% – eller mer riktigt minskar sin inkomst med 25%.
Jag tror det är mycket få exportörer som bara kommer gå med på nåt sånt här. Istället kommer nog en Force Majeure-prishöjning MED (MINST) 25% på produkten IFRÅGA.
“I princip betyder det här sceniariot att exportören i ett nafs SÄNKER sitt pris med 25% – eller mer riktigt minskar sin inkomst med 25%”
Som sagt ett väldigt hypotetiskt resonemang.
Om vi nu antar att så blir fallet behöver exportören sänka sitt pris med 20 procent inte 25.
“Jag tror det är mycket få exportörer som bara kommer gå med på nåt sånt här. Istället kommer nog en Force Majeure-prishöjning MED (MINST) 25% på produkten IFRÅGA.”
Ganska osannolikt att det blir en höjning på minst 25% ut mot slutkund.
Det finns alltid andra leverantörer att tillgå.
US Steel och SSAB är upp på de föreslagna tarifferna.
Att börskursen stiger för US Steel och SSAB beror på att de har tillverkning i USA. Börskursen har fallit för kanadensiska, mexikanska och sydkoreanska stål- och aluminiumproducenter.
Trevligt att du också är trader med koll på marknaden.
Ärligt talat så jag inte det komma.
Det är jag inte, men jag är läskunnig …
SSAB att tillverkning i USA. Om kostnaden ökar med 25% ökar även priset för marginalerna är små. Visst kan de köpa i USA, men de lär också kunna höja priserna då efterfrågan överstiger tillgången till det lägre priset.
@Run DMC Snälla nån, det är inte exportörerna som kommer att betala. Det är importörerna.
@Run DMC Vi tar det här igen. Om det vore så som Trump (53 % av amerikanska folket och du) verkar tro, att det är exportörerna som betalar så skulle inga länder ta ut skatt av den egna befolkningen, utan bara importera för glatta livet och låta de utländska företagen stå för fiolerna. Varje lands BNP överstiger den egna statsbudgeten många gånger om.
Det Trump tänker göra är alltså att lägga på 25 % (man får förmoda att den nuvarande tullen på vilken procentsats den nu är höjs till 25 %) på importerat stål och 10 % på importerat aluminium. Detta kommer _inte_ att betalas av exportörerna, utan när lastbilarna går över gränsen deklareras lasten varpå importören får en faktura (värdet på lasten x 0,25) att betala till amerikanska staten.
Det är bara 26,5 % av befolkningen som röstade på Trump eftersom ungefär hälften av befolkningen röstade.
@Surtrutn Jag vet, men i en undersökning som gjordes runt valet sade sig 53 % tro att det var exportörerna som betalade importtullarna.
Tror du missförstår. Det gynnar ex Sveriges konsumenter att Kina vill subventionera varor som säljs till Sverige. På sikt kan det dock slå ut lokala producenter så man inför tull. I ett slag stiger nu priserna och efterfrågan sjunker. En mindre tull på några få % kanske kan tas på marginalen eller som prisskillnad mot konsumenten, men i stort hamnar detta direkt på slutnundspriset. Antingen för att man köper dyrare lokala varor eller importerar varor där tull läggs på inköpspriset. Ingen skulle sälja till förlust för att ge marginalen till amerikanska staten.
@Gnaellspiken Om din kommentar var riktad till mig så har jag inte missförstått (däremot har eventuellt vissa andra gjort det). Alla länder har importtullar, men ofta också importkvoter och andra regelverk som måste följas (vilket britterna fått erfara efter Brexit), eftersom totalt hinderfri handel skulle slå ut inhemska producenter (men det är också därför de nedrivna handelshindren i EU faktiskt fungerar; länderna ligger på en hyfsat likartad nivå så det blir sällan frågan om exempelvis lönedumpning). Det är dock rätt ovanligt med så höga tullar som 25 % och då ofta bara på enstaka kategorier av produkter och då blir kostnaden i allmänhet betydligt mer kännbar för köpare och slutkunder.
Generellt sett räcker det med några få procent eftersom transportkostnader och andra saker fördyrar också den importerade produkten (vilket också är skälet till att exempelvis fordonstillverkare ofta grundar fabriker på flera håll i världen), vilket skyddar de egna producenterna i tillräcklig grad för att de inte ska slås ut. Ett annat problem med för höga tullar är att de inte bara fördyrar produkterna för köparna, utan också hämmar sund konkurrens och produktutveckling.
Sedan har vi så klart Kina där lönena fortfarande är extremt låga samtidigt som de faktiskt är kapabla att producera en hisklig massa, vilket innebär att deras produkter fortfarande ofta är billigare trots tullar och transportkostnader, men det är också här som kvoter och regelverk kommer in. De kinesiska produkterna tillåts inte flöda obehindrat.
Det torde väl då även betyda att burkölen hans hillbillyväljare troligen inmundigar i stor mängd lär bli en aning dyrare också…
Man blir inte riktigt klok på alla dessa tariffer/tullar.
Inmundigar själv Stone IPA och Delicious IPA Gluten Free vilka säljs till ett pris i Sverige som är långt under de europeiska/svenska öltillverkarna om man tar hänsyn till kvalitet.
Det är ju faktiskt väldigt märkligt.
Tycker det mest intressanta i helgen var att Trump börjar fundera på om USA verkligen är skyldiga alla sina skulder då någon (gissningsvis Elon) tydligen anser att vissa obligationer är på något sätt felaktiga och skumma…
Den var kul!
Påminner lite om när jag skrev att de europeiska biltillverkarna är hårt skuldsatta.
Fick då till svar av en kommentator att så inte var fallet utan skulderna var ställda mot kunderna.
Dessutom var det enligt kommentatorn Musk-anhängare som brukade framföra åsikten om de hårt skuldsatta europeiska biltillverkarna.
Så nu vet du hur det verkligen ligger till.
Musk, svaret på våra drömmar eller kanske mardrömmar…
Som sagt, tål inte karln och har som sagt sålt allt som har med US mag 7 etc att göra.
Ännu mer ironiskt att då bli stämplad som en Musk-anhängare.
Sorry,mitt svar skulle komma här. Om USA defaultar på sina obligationer bör dollarn sjunka som en sten. Vem skulle någonsin låna ut till dom igen?
Nej nej, det är ju ingen default. Man har ju bara upptäckt att vissa skulder inte är giltiga ju… [sic!]
GUD är död… i alla fall delvis
Globalisering ⚰️
Urbanisering 🚶♂️➡️
Digitalisering 👌
Snygg skuta Bezos skaffat sig, nästan lite fregattstäv på den. Betydligt snyggare än de vräkiga monstrositeter ryska oligarker tycks föredra – de är fartygens motsvarighet till SUV:en.
Jag behöver väl inte påminna LWs att vara försiktiga med sina postningar och rutt men gör det ändå. Moskoviterna finns tyvärr överallt även i Karibien. Be careful out there.
Jag har förstått det som att han har samma upplägg som jag har på mitt Instagramkonto: när skrytbilderna postas är jag redan hemma 🙂
Korrekt.
På den tiden när man skickade vykort blev det så av sig självt. 🙂
Varför anses stigande bostadspriser vara en “ljusning” egentligen?
Stigande bostadspriser är väl lika dåligt som stigande matpriser, stigande bränslepriser, stigande elpriser, osv.
Eller hur men samtidigt killgissar jag att förväntan på stigande bopriser korrelerar till viss del med förväntan om bättre tider.
Stigande bostadspriser är väl ungefär lika dåligt som stigande aktiemarknader.
Om stigande priser är bra för att någon gör sig en hacka på det, vilket jag förmodar är vad du menar när du jämför med aktiemarknaden, så kan man väl säga detsamma om matpriser och läkemedelspriser och allt annat med?
Har full förståelse för att folk retar upp sig på stigande priser på fastighets- och aktiemarknaden.
Generellt gillar dock folk med fastigheter och aktier när marknaden går upp.
Stigande priser på mat och läkemedel är en helt annan baby.
Där måste du vara på ägarsidan för att uppskatta inflationen.
De flesta är väl på ägarsidan genom sina pensionsfonder och dylikt.
Så kan man se på det.
Det är dock inte populärt med stigande mat- och läkemedelspriser då det är en löpande utgift.
De 20% som staten tar av vinsten är mindre än värdeökningen om man ska växla upp till större? Vän köpte lägenhet, den gick upp i pris med nästan 50K per månad han bodde där, han sålde och köpte hus istället. Svårt att spara ihop liknande summa.
Det kanske skulle vara högre vinstskatt på korta äganden som när din vän gjorde bostadskarriär.
Jag är inte helt övertygad om att det som Sverige behöver är fler och högre skatter.
Nu är ju skattesystemet som det är med 22 procent i skatt.
Inte helt olikt systemet med 30 procent i skatt på aktier i K4.
De där 8 procentenheterna i lägre skatt betalas via fastighetsavgiften.
Hade så klart varit intressant med en skatt på bostäder likt ISK.
Motståndet mot en sån reform är dock massivt då det skulle sänka priset på Stockholms småhus och BRF-lägenheter.
Vi vänder på det då… lägre skatt på långa innehav av både bostäder och värdepapper.
Du kan vända på frågan: Varför är fallande bostadspriser dåligt? Om förväntningen är att bostadspriserna faller, som det verka ha varit sedan psykoshöjningerna under pandemin släppte, står marknade still i väntan på att priserna ska börja gå upp. Gamlingerna sitter kvar i sina 180+ m2 villor och väntar på att prisnivån ska bli som i 21-22. Den lilla familien som ska köpa första villan avvaktar bättre pris på bostadsrätten/det nya boende och försöker att pricka in rätt tidspunkt för att undvika en förlust som kan hänga med årtionden framöver.
Bäst är det om bostadspriserna relaterar till inflationen och reallönen
Jag som byggt om och till ser gärna att jag inte bara får ökad trivsel utan även får igen investeringen med högre värde vid försäljningen.
Jobbar ju med elbilar i Norge och hade precis möte med en av storcheferna för elbilsbranschen. Frågade om hans tankar kring att Tesla tappar så mycket i försäljning nu och han sa att det är ju bra att vi tar marknadsandelar men hade helst sett att det vore för att vi har blivit mycket bättre, inte för att Musk blivit mer galen och att han har blivit en belastning för Tesla.
Tyckte det var lite roligt ändå att få ett så pass rakt svar istället för det politiskt korrekta i att inte tala illa om sina konkurrenter.
Elbilsbranschen är så liten att så länge man konkurrerar under lika villkor (ex subentioner) så bygger man ju marknaden tillsammans.
Att Musk ballar ur skadar alla.
Det där skulle kunna sänka USD över en natt. Wow.
Vilket?
Brasklapp kl 11.24
Hoppsan. Kärnvapenmyntfoten.
Drumpf har börjat yra om att USA:s skulder kanske inte är så höga som de är eftersom det är något fuffens och fusk. Som expert på att inte betala sina egna skulderna kan det bli, intressant, om han försöker sig på något liknande med USA:s statsskuld. Då blir det åka av på marknaderna.
https://www.reuters.com/markets/us/trump-says-us-might-have-less-debt-than-thought-2025-02-09/
Dags att bunkra öl och popcorn!
Ja, Trump kör sitt eget race. Men bakfyllan kommer så småningom, när verkligheten hinner ikapp. Han riskerar att få hela världen emot sig, så som han drar fram. Ändra på världsordningen i värsta fall. Vad har han då vunnit?
Musk lägger bud på Open AI (ChatGPT), drygt 97 miljarder dollar. Sam Altman tackade vänligt, men bestämt nej och erbjöd sig istället att köpa Twitter för lite knappt 10 miljarder. Roligt trollat!
Twitter för 10 miljarder dollar känns spontant som ett lite för högt pris för ett bolag med hög skuldsättning och snabbt fallande omsättning. Men Sam Altman verkar ha en skön humor.