Börserna faller i de asiatiska tidszonerna under morgonen och dollarn sträks medan guldet faller. Volkswagen, största ägaren i den så kallade batteritillverkaren Northvolt, lämnar bolagets styrelse – elpriserna är extrema idag. Swedbank lägger en prognos om att bostadspriserna tar fart med en ökning på 5% nästa år och 6 – 7% år 2026 – elpriserna är extrema i södra rikshalvan igen idag trots att vindkraften ska vara så billig att producera.
Stockholmsbörsen steg igår med +0.69% för OMXS30 och +0.709% för breda OMXSPI. Kronan stärks något mot euron till 1!:56 SEK men faller hårt mot dollarn till 10:88 SEK. Faller gör trots detta guldpriset som nu noteras på 911:- SEK.
I USA backar även de längsta amerikanska räntorna, medan de mellanlånga stiger. Tvååringen går från 4.21% till 4.26% medan tioåringen går från 4.31% till 4.30%. Möjligt att vi är på väg tillbaka till en inverterad räntekurva i USA igen.
De amerikanska börserna tvekade runt nollan med indexen S&P-500 på +0.10% och Nadsaq 100 på -0.05%. Tesla gick bäst inom FANANGST med +0.89% sedan det framkommit att VD:n Felon Muskovitj flyttat ihop med tillträdande presidenten Donald Trump på Mar-a-Lago och titulerades first lady av författaren Stephen King, som därmed blev avstängd ett tag från Muskovitjs sociala mediaplattform Twitter, men nu är tillbaka efter att tweeten fått raderas. Sämst inom FANANGST var Nvidia med -1.61%.
Borta i de asiatiska tidszonerna backar börserna nu. I skrivande stund noteras ASX 200 på -0.13%, Hang Seng tokrasar -3.02%, KOSPI -1,94%, Nikkei 225 -0.40% och Straits Times -0.86%.
Dagens Industri avslöjar att största ägaren Volkswagens man i Northvolts styrelse lämnar och största ägaren har därmed inte någon representant i den så kallade batteritillverkans styrelse. Det är okänt om VW kommer utse en ersättare och VW själva säger att beslutet inte påverkar deras ägande i Northvolt, men svarar inte om man tillsätter någon efterträdare.
Som tidigare bekräftat tittar Northvolt på att ta in kinesiska investerare längre fram och Kinaägda Volvo Cars vill sparka ut Northvolt från deras gemensamma fabrik i Göteborg och även där tar då Kina över.
I Swedbanks pressmeddelandet till nya Economic Outlook framgår det att storbanken tror att bostadspriserna stiger 5% 2025 och 6 – 7% år 2026 dvs långt mer än väntade löneökningar på ca 3-4%. Man spår även att Riksbankens styrpunkt KPIF-inflationen ligger runt målet 2.0% och att arbetslösheten ökar något nästa år för att minska 2026. Styrräntan förväntas landa på 1.75% både 2025 och 2026, dvs en hel procentenhet lägre än idag. 1.75% i styrränta ska redan nås 30:e juni nästa år och sänkas till 2.50% redan i december.
Jag hittar inte siffrorna om bostadspriserna i själva rapporten, men i pressmeddelandet står det:
“Även om bolåneräntorna sjunker framöver, tror vi att de kommer att ligga kvar på en högre nivå än före ränteuppgången 2022. Samtidigt kommer lättnaderna av makrotillsynsåtgärder ge ett visst stöd för bostadsmarknaden för 2026. Vi räknar med att priserna ökar med cirka 5 procent 2025 och 6–7 procent 2026.”
Över tiden bör annars bostadspriserna följa nominella löner (=ej justerat för inflation) och dessa förväntas öka 3.6% både 2025 och 2026, medan real disponibel inkomst ökar med 2.1% respektive 2.5%. Nominell disponibel inkomst väntas öka 4.7% respektive 4.8% och ligger dock närmare prognosen, som givet de faktorerna kanske är fullt rimlig.
Elpriserna är extrema idag i södra rikshalvan. Priserna toppar på 365 öre per kWh ex moms, elskatt och elnät i SE4, där lägsta priset blir var 117 öre i natt och snittpriset nu dagtid blir 241 öre. I SE3 toppar priset på 290 öre, snittar på 135 öre och med 159 öre i dagssnitt, samt ett lägsta pris på 80 öre.
Norra rikshalvan får se maxpriser på 38 öre i SE1 och 7 öre i SE2, så det nya beräkningssystemet fortsätter ge högre priser i det miljövänliga stålets SE1.
Solkraften ger inte så mycket nu på grund av mulet, men vindkraft står just nu för 28% av svensk kraftförsörjning. Vindkraftskramarna har intygat att vindkraft är mycket billigt att producera, men undviker alltid att nämna att det är inte produktionskostnaden som styr priset utan priset sätts utifrån ett auktionsförfarande som har med tillgång och efterfrågan att göra och inte produktionskostnaden.
Däremot fungerar förstås tidsstyrning rätt bra och kan flytta konsumtionen till när elpriset är lägre.
53 kommentarer
Noterar att den tidigare försvarsministern Mikael Odenberg också håller med om min analys, att det inte ska ske några industrisatsningar i Sverige de närmaste tio åren.
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/forre-forsvarsministern-mikael-odenberg-m-rasar-mot-stoppade-vindparkerna
Men hur ska elen produceras när det inte blåser?
Det blåser alltid nånstans. FFA ute till havs.
Om inte annat så får vi ha arbetslösa gig-arbetare som ställer sig i stora hamsterhjul om det skulle bli vindstilla i hela norra Europa samtidigt. Bra för folkhälsan också ju.
Odenberg, du menar han som var GD för Svenska Kraftnät under åren man totalt misslyckades med att bygga ut svenska stamnätet och som ligger bakom mycket av kraftförsörjningshaveriet?
Att kallat Reinfeldt och Borg för dumma i huvudet gällande försvarsfrågor är ingen merit i sammanhanget.
Jo man vet ju var odenberg sysslat med i åren efter han var försvarsminister.
Vilken industri kan överleva med intermittent strömförsörjningen? Det verkar ju inte ens vindkrafts företagen göra.
I princip varje MW installerad vindkraftseffekt måste ju täckas upp av annan ny kraftproduktion, som inte är väderberoende. Alltså betalar vi för varje MW dubbelt upp.
I princip håller jag med dig, under förutsättning att det finns ingen ägare av elproduktion som har 2 olika produktionssätt som kompletterar varandra.
Om samma ägare av fluktuerande produktion (solceller, vindkraft) även har en tillräckligt lättreglerad elproduktion (ackumulatorer, gasturbin, fossil, vatten) kommer de inte behöva bygga dubbel produktion.
Sveriges huvudproblem är att politiken splittrat stora aktörer genom privatiseringsinitiativet.
Då måste framtida små aktörer dubbelinvestera om vi ska ha en stabil elproduktion oavsett väder.
Vad som är lättreglerad är inte självklart. Är helt beroende på vilket tidsrymd det gäller. Alla turbiner som drivs med ånga har långa start- och stopptider. Vattenkraft används för både korta och långa reglerbehov och där tror jag att det finns mer att göra. D v s vattenkraften behöver användas på ett annnat sätt än idag med mer vind och sol. Jag tror på mer pumpkraft som en del i denna mix.
Ja, precis. Som det ser ut idag, så lyckas än så länge vattenkraften kunna balansera väderkraften, men verkar närma sig max möjlighet nu. Detta innebär också att flödena i våra älvar ändrar sig mycket, hur påverkas den lokala miljön av det? Hur gör vi om vi bara utökar elproduktionen med mer väderkraft?
Danmark som verkar vara vissas drömland avseende på energipolitiken med mycket vindkraft, kör drygt 96% fossilt nu.
Pumpkraft är mycket intressant, men kan nog bara vara realistiskt i korttids reglering.
Det löser sig med “lite batterier” har jag fått lära mig av trådskaparen. Klart ca 2030 om jag inte minns fel.
Känns som inte alla har lyssnat till vad som sägs under första 30 sekunder på videon från SvT. Här säger Odenberg ju, att ny kärnkraft har vi inte förre upp mot 2040 (vilket säkert är en statistisk gissning utifrån Olkiluoto 3 som tog 18 år att bygga och först kom i kommersiell drift under sista år). Samtidigt säger han ju att den stora potentialen för ny energi inom kort tid ligger till havs.
Exakt. Ska industrins fabriker växa till sig krävs det mer el. Vindkraften var ju billig, ren energi som skulle kunna driva tillväxten. Nu blir det inte så.
Förvisso är vindkraft inte perfekt – men tar du hellre 10 år med vindkraft och sedan kärnkraft, eller 10 år utan något alls och sedan kärnkraft?
Kärnkraft nu är inte på kartan.
En poäng så god som någon – vindkraften producerar mycket när elpriset är lågt och ingenting när elpriset är högt.
Det går således inte för vindkraften att överleva på en fri marknad rimligen utan fasta priser eller subventioner?
Svängningen i vårt elpris senaste månaden 0öre – 100öre och det är lågt när vindkraften är igång.
De som får medel på det klarar sig väl men säljer du bara till 5öre blir det väl inga rekordvinster direkt?
Hur anser du Wertigon att man skall lösa det – subventioner och prissättning eller fri marknad?
Lösningen är givetvis att sälja på terminskontrakt till fast pris så mycket som nu är möjligt. All el måste inte gå på spot.
Markbygden Ett gjorde väl så om jag minns rätt, dock till ett pris som blev för ofördelaktigt för dem själva, särskilt när gas- och därmed även elpriserna rakade i höjden i och med kriget, så de fick begära rekonstruktion.
Vindkraften äter sina barn. Dsto fler anläggningar desto lägre lönsamhet när det blåser https://www.affarsvarlden.se/kronika/unik-kartlaggning-vindkraften-slog-forlustrekord-ar-2023 . Det finns ju beräkningar som tyder på att incitamentet inte alltid är lönsamhet utan tex att man i Belgien måste investera enligt lag på förnybart men inte s.a.s har plats inom landets gränser- Man har därför köpt in sig i svenska vindkraftparker.
Jmf med tidigare -att svenska biståndspengar till avloppsrening gjorde mest nytta för Östersjön i Königsberg. som inte byggt nytt avloppsnät sedan sedan 30 talet. https://via.tt.se/pressmeddelande/2171241/ett-renare-ostersjon-nar-svenskstott-reningsverk-i-kaliningrad-invigs
Kortsiktigt behövs det mer lagring. Vi i Sverige håller på att lägga till 8 GW kortsiktig batterilagring inom de närmaste två åren, vilket tyvärr inte kommer vara sisådär jätteimponerande till en början, räkna med kanske 4GWh lagring dvs kan nå maxkapacitet en halvtimme. Men finns kablarna på plats är det ganska enkelt att utöka allt eftersom vi kan ersätta gasverk mot fler och billigare batterier.
Reglerkraft behövs även med kärnkraft, och batterier gör nytta även med kärnkraft. Att bygga 4h för hela Sveriges elbehov, dvs ~100 GWh innan 2030 är inte bara görbart med dagens batteripriser, det är i det närmaste för billigt för att inte göra det. 600 GWh, eller 24h, är även det görbart, men då pratar vi kanske 2035 nån gång innan så mycket batterilager hamnat på plats. Det kommer, och under tiden har vi vår kärnkraft, helt enkelt.
Återstår då hur man bryggar över Dunkelflaute – dvs, vindstilla och mörker i över 24 timmar. Där har det ju historiskt visat sig att dessa händelser sällan inträffar längre än 24 timmar, men när det väl inträffar, ja, då är det tufft.
Det är även enda gången vi behöver dra igång alternativa energikällor. En kortsiktig lösning är ju vätgas som diskuterats tidigare på bloggen, även om jag personligen tror mer på biogas för långtidserserver.
Sedan är det ju så att kontor, affärer och bostäder inte behöver mer än sol, vind och batterier för att hållas igång. De är så pass effektiva, och batteritekniken har kommit så pass långt, att det blir mer lönsamt att smälla upp solpaneler för belysning osv och sedan ha batterier i källaren. Inkludera ett litet 3MW vindkraftverk på närmaste kulle, och du har i stort sett allt som behövs för att hålla igång ett samhälle – utom kraft till industrin.
Och vad gör man åt Dunkelflaute, de där 2%-3% på året då det här inte räcker till?
Jag har inget bra svar då det fortfarande forskas på intensivt, men sandbunkrar, jord- och bergvärme, och eventuellt biobränsle i Karlshamnsverket är tre möjliga utvägar här.
Eller så får vi sitta där med ett kolverk som drar igång en vecka om året. Men jag tror inte det finns någon lönsamhet alls där.
Var har Sverige kolkraft?
Just nu, ingen. Sverige använder vattenkraft både som reglerkraft och baskraft idag.
Har inte SSAB kvar några reservkraftverk? Om jag minns rätt så hade i alla fall Oxelösund turbiner som kunde gå ett tag på koks- eller masugnsgas. Dvs indirekt kolkraft.
I Luleå eldas masugnsgas, koksverksgasen och LD-gasen i Lukabs anläggning, och genererar både el och fjärrvärme.
Så mycket fjärrvärme att det t.o.m planerades ledningar till Boden, ca 4 mil bort, men det blev inte av då Boden redan hade ett relativt modernt fjärrvärmeverk som gick mest på skogsbiprodukter efter avverkning (ris, stubbar osv).
Det finns ingen reservkraftsmöjlighet då det inte finns något gaslager (eller alldeles för litet i alla fall), utan gasen förbränns kontinuerligt allt som den bildas.
När Hybrit är igång, och SSAB har övergått till kolfri produktion så finns inga av dessa gaser kvar heller.
Jag har en lösning på problemet. Man annekterar helt sonika Kaliningrad så blir man av med den risken. Kan ju inte vara så svårt när de redan är omringade från alla håll inklusive havet……
Kärnkraftverk som stängds för underhåll på obestämd tid när behovet är som störst…och bränsle som importeras från tveksamma länder. Ingen självförsörjning där inte.
Vindkraft, när det inte blåser faller platt.
Sol i all ära, men mulna dagar är det svårt att se nyttan.
Vattenkraft är bäst, men väderberoende den med.
Nej, kamrater. Ensam är inte stark och ingen energikälla kan ensam vara varken billigast eller mest pålitlig. Vi behöver fler, vi behöver mer. Komplettera mera!
Sen är lagring den största nöten att knäcka, får man till bra och långsiktig energilagring på industriell nivå så kan man teoretiskt ladda på under soliga och blåsiga dagar. Men då måste kärnkraft och vatten ändå kunna vara pålitliga när det gäller, och där är vi dessvärre inte idag. Iaf inte gällande kärnkraft, desvärre.
Kanske SMR kan ändra på det. Den som lever, får se.
Kärnkraften var tillförlitlig när vi hade tillräckligt många kärnkraftverk. Kärnkraften är inte pålitlig idag då de måste producera 100% för att vi ska få någorlunda rimliga elpriser.
Och naturligtvis gör man revisionen på F3 sist på året, den reaktor som producerar mest och bäst.
Vill man maximera produktionen istället vore det annars mest rimligt, kan man tycka som lekman, att man börjar med 3:an och så gör man ettan sist. Och även att man startar revisionerna i maj och inte i juli… Men jag är ju ingen expert.
Revisionerna styr av när delar av bränslet ska bytas ut. Om vindkraften tvingar kärnreaktorerna att gå med reducerad effekt kanske vi blir tvungna att ha revisioner mitt i vintern.
Det fanns en plan för det där på 60-talet när man projekterade energisystemet. Och det finns ett skäl till att kärnkraften låg där den låg, samt att stamnätet byggdes som det gjorde. Det fanns redundans och reglerbarhet i systemet. Nu har man saboterat vad som var antagligemn världens bästa energisystem. Av ideologiska skäl. Och skryter om det. Det är ju till och med så illa att vi har partiledare som står i TV och tycker att man ska bortse från fysikens lagar.
“Låt oss inte trassla in oss i fysikens lagar” som det uttrycktes ordagrant. Men det sammanfattar ju debatten rätt så bra.
Varför beskrivs elpriserna som extrema?
Jag skulle snarare kalla elpriserna “förväntade” och “önskade”, eftersom att den absoluta merparten av alla som bor i SE3 och SE4 faktiskt röstat för den politik som på ett väldigt förutsägbart sätt lett till dagens elpriser.
Du menar man har röstat på nått av riksdagspartierna?
Ja du har ju helt rätt. 99% av folket är nog skyldiga till detta om man ska se hur det sett ut i ledningen senaste 20 åren.
Inte ens Stalinisterna eller brunhögern kommer undan sitt ansvar.
Med tanke på de europeiska elzonerna hade det inte helt gått att undgå problemen, oavsett regim i Sverige.
Däremot får väl sägas att Sverige och Tyskland inte direkt varit en del av lösningen här. Tyska kärnkraftsnedläggningen kunde dessutom inte ha kommit vid sämre tidpunkt, har ingen beräkning men antar att den ryska gasexporten skulle kunna strypts tidigare och mer effektivt om kärnkraften varit kvar.
Visst är det så, samtidigt verkar de flesta här överens om att det är tämligen meningslöst att rösta på ett icke riksdagsparti. Politik är överskattat.
Kanske inte politik som sådan, däremot i synnerligen hög grad våra politiker.
Jovisst, men jag tror inte merparten av de väljarna har förstått det. Politikerna har ju målat upp bilden att de har full koll, när det sedan uppdagas så skyller de ifrån sig. Det värsta är att många av väljarna verkar vara med på att bli blåsta igen.
Som en viss herr Jönsson påtalat, vi har “ersatt det som fungerar med det som låter bra”…
citat:
“Jag skulle snarare kalla elpriserna “förväntade” och “önskade”, eftersom att den absoluta merparten av alla som bor i SE3 och SE4 faktiskt röstat för den politik som på ett väldigt förutsägbart sätt lett till dagens elpriser.”
Nejdu, där har du riktigt fel.
Det var ingen i Se3 och SE4 som röstade fram putin, eller röstade för att Gazprom skulle börja krångla med leveranserna. För det är där du har den verkliga anledningen till de högre elpriserna nu.
Den ryska gasen 2021 var 4-5 ggr billigare än gasen som de europeiska kraftverken köper idag.
Och den gasen var 10ggr billigare än när gasen var som dyrast, under 2022.
Kolpriset har följt med till samma nivåer av ökat pris.
Och till detta så har även utsläppsrätterna blivit lite dyrare.
Det är detta råvarupris som ensamt orsakar de höga elpriserna, ty det är ingen brist på elproduktionskapacitet i Europa, det är bara att det är dyrare att producera med fossila bränslen.
Lite off kanske, WTI är nära en kraftig ras. (Dock bara nära). Råvaror är Billigt relaterat till börsen. Antingen ett börsras eller ett råvarurally.
Blir väl en ny positiv råvarucykel i enlighet med Rogers teorier runt år 2030.
Vi ser nu början på det totala förfallet som orsakas av den Gröna Omställningen. Lite som Titanic där bogen träffar isberget medan orkestern spelar vidare i aktersalongen.
Eller tåget där loket just kört över kanten på den sprängda bron medan vi långt bak i tåget ovetandes fortsätter rösta för de som sprängde bron.
Den gröna omställningen är egentligen för viktig för att fördärvas på detta sätt. Det måste göras i balans och hållbart, även ekonomiskt. Gång efter gång gör vi likadant – halleluja nu har vi hittat den enda lösningen -nu kör vi -vad kan gå fel… Den som lyfter synpunkter eller kritik ska skammas till tystnad.
I slutändan sitter vi fattiga och får köpa produkterna från länder som struntar helt i miljön. Vi får trösta oss att vi hade i alla fall goda intentioner..
Håller med. Vi behöver vettiga innovationer för att lösa energiproblemen samtidigt som vi minskar klimatpåverkan.
Undrar om alla miljarder som plöjts ner i vindkraft kunde använts till att utveckla kall fusion tex?
Sen den lilla detaljen att det är lågkonjunktur och Sverige inte ser attraktivt ut för många investerare i dagsläget.
Det gör att man tar sina surt förvärvade pengar och köper utrikes värdepapper.
Bara valutaeffekten i sig är ju 10%. Ser man sen att USA avkastat 25% så är det ju nära 35% uppgång på investeringar.
Att jämföra med 8% upp för svenska börsen ink utdelnignar. (vilket med den svaga kronan med andra ord är en nedgång)
Solingcomic
Det vi ser är dryga 30 år av destruering. Ett av världens bästa elförsörjnings system ser vi nu bara en spillra av.
Utfört av politiker vi röstat fram.
Ja, resultatet av aktiva politiska beslut. Gäller på fler områden än elsystemet också tyvärr.
Som att se en krasch i slowmotion
Precis. Och vi är fastkedjade genom tvingande lagar som EU röstat igenom efter att en klick lobbyister från “miljörörelsen” (Kreml) fått fullt gehör för sina krav.
Millenniebuggen verkar fortsätta plåga VGR.
Fast jag undrar om inte det är nån annan form av bugg.
Det var en presskonferens nyss och man hade glatt förbjudit kritiska röster att delta för att kunna presentera en “enad politisk korrekt och av PR konsulter briefad fasad”
Som tur var så gatecrashade en överläkare pressisen och berättade EXAKT hur det går (Det går åt helvetet)
Man såg på de samlade politikerna/ledarna/Nyttiga Idioterna hur frustrerade de var över att Dr Skup kom och pratade om fakta.
Underhållande om det inte var så att det faktiskt är sjuka människor som just nu lider skada och rentutav dör på grund av VGRs upprepade inkompetens.
Om företagare kan få näringsförbud. Borde inte politiker/tjänstemän som gång efter gång visar att de saknar grundläggande kompetens även de få hålla sig där de inte gör nån skada. Exv som kommunikatörer.
För övrigt. Uppgiften om att allt är på engelska är ju vansinnigt.
Även om jag är Anglofil så är det vansinne att införa system på engelska i kritiska områden där man har svenska som arbetsspråk.
Presskonferensen och Press-chefen (Som var närvarande med styrelsen):
“Det är lugnt och skönt på avdelningarna och arbetet flyter på”
När media pratar med medarbetarna:
“Inget fungerar. Saker som tog en minut tar nu 38 minuter för tre personer”
Har VGR rekryterat Bagdad-Bob..?
Baghdad Babette
Enda stället jag kan tänka mig att sådana som Dan Eliasson inte gör någon skada är i kön för att anmäla sig som arbetssökande på AF. Så fort han blivit inskriven i systemet kommer det krascha.
Hahahaha. Tack för den bilden 😀
Ygeman och Dan.
Skulle gå på stan.
Akassa var deras plan.
Hur går deras system?
Skapar de problem?
Ack, alla dessa men!
Tyska ZEW-index kommer in på allt annat än skojsiga nivåer…
Orkar knappt kommentera längre och det som händer där speglas här.
Men varför skulle Europa vara bättre än vad man själv är?
Vi har ju länge levt på en grandios självbild utan självreflektion.