Börseerna går negativt i de asiatiska tidszonerna under torsdagsmorgonen. Kronan fortsätter försvagas och guldpriset har noterat ett nytt prisrekord för oss svenskar. Den Kinaägda biltillverkaren Volvo Cars köper ut Northvolt ur den gemensamma fabriken Novo i Göteborg, efter att Northvolt brutit mot aktieägaravtalet och slutade med sina betalningar till projektet.
Stockholmsöbrsen backade igår med -1.07% för storbolagsindex OMXS30 och -0.98% för breda indexet OMXSPI.
Fallet för den svenska kronan fortsätter i princip linjärt mot dollarn som nu kostar 10:69 SEK. Kronan tokrasar också mot euron som hittas på 11:60 SEK.
Svagare krona ger också nytt guldprisrekord som igår eftermiddag noterades på 959:- SEK per gram och i skrivande stund ligger på 957:- SEK.
I USA spretade börsindexen. Breda S&P-500 gick +0.21% medan tekniktunga Nasdaq 100 backade med -0.16% trots att giganten Googles aktie rusade med +5.79% på sin rapportkross. Sämst inom FANANGST gick Church of S:t Jobs (NASDAQ:AAPL) där presentationen av nya datorer kanske inte imponerade enormt, eller snarare var exakt noll överraskning. Buy the rumor, sell the news eller ngt.
Borta i de asiatiska tidszonerna är det negativt i skrivande stund, undantaget Hang Seng som i diktaturens Hong Kong går +0.16%. ASX 200 går -0.25%, KOSPI -1.17%, Nikkei 225 -0.40% och Straits Times -0.88%.
Den Kinaägda personbilstillverkaren Volvo Car vill köpa ut Northvolt ur den gemensamma fabriken Novo Energy i Göteborg efter att Northvolt brutit mot aktieägaravtalet och slutade med sina löpande betalningar rapporterar Dagens Industri.
Tydligen är Northvolt inte bara usla på att bygga en industri, utan också dåliga på att skriva avtal och uppgifter till Dagens Industri uppger att det inte handlar om stora belopp. I så fall kan det bli en rejäl förlust för Northvolt där man inte ens får betalt vad man själva stoppat in i projektet.
Volvos pressmeddelande säger bland annat:
“Volvo Cars har idag meddelat sin motpart i joint venture-bolaget NOVO Energy, Northvolt AB, att Volvo Cars kommer att åberopa sin inlösenrätt för att förvärva Northvolts aktier i NOVO Energy.
Denna åtgärd görs efter att Northvolt AB brutit mot parternas aktieägaravtal genom att inte uppfylla sina förpliktelser när det gäller finansiering. “
Då det inte finns någon fungerande batterifabrik där utan mest handlar om en byggnad så utvärderar Volvo Cars vad man ska göra med fabriken, då man behöver en ny partner för att tillverka batterier:
“All batteriproduktion inom NOVO Energy är beroende av en tredje part eller annan partner.”
Nu har Volvo Cars till skillnad mot Northvolt många decenniers erfarenhet av att bygga industrier och tillverkningslinor – det sitter så att säga i bolagets ryggrad – men säger sig alltså ändå inte kunna bygga en batterifabrik ensamma. Vilket säger något om vilka enorma problem Northvolt måste ha haft utan en ryggrad gjord av industri utan av fina ord, vackra drömmar och riskkapital.
Volvo uppger att man har “en diversifierad och flexibel batterileverantörskedja” och att Novo Energy alltså inte blir en batterifabrik just nu påverkar inte bolagets elbilslanseringar. Man säger inget om produktionstakten dock.
Så ett Kinabolag köper alltså upp delar av Northvolt. Låter nästan som något en så kallad konspirationsnöt kunde hittat på på någon blogg någonstans.
124 kommentarer
Dubbelsänkning, olalala!
Vintern 2024/2025 kommer bli en tuff vinter oavsett vad SVMPC hittat på tidigare med att förstöra vår energiförsörjning.
Nu kommer sedvanliga kioskmongon från vänster prata om “100 dagar” och andra historieförfalskningar men 2 år in i mandatperioden jämfört med 8 år haverier väger lätt när man ser till vad som borde kunna gjorts.
SVMPC hade 8 år på sig för att förenkla för vindkraften- de gjorde inget. De kunde bara förstöra. Lägga ner.
Tvinga svenska folket att lida i sin strategi att ett fattigt folk röstar vänster, konsumerar mindre, kör mindre bil.
SVMPC är helt enkelt anti-Sverige.
Tyvärr ser det inte bättre ut på andra sidan skyttegraven.
En stark öppning Rikki!!
Är på glatt humör idag! 🙂
Helt rätt att du har bundit elpriset. SE4 är ett skämt.
Det enda jag binder är min fru!
“Det enda jag binder är min fru!”
Varför det?
Bloggläsaren med stort b
Sorry, du får ragga på ett annat ställe.
Haha!
@Bloggläsaren
Sorry, no play your game.
“Det enda jag binder är min fru!” – Med hänsyn till henne, dig eller övriga samhället?
Vi har faktiskt ganska mycket el i Sverige. En ögonblicksbild kl 08.00 visar att vi producerar 22.5 GW och exporterar 5.5 GW vilket innebär att det finns 17 GW till vår inhemska förbrukning. Priset i elområde 4 är högt för det är uppmarschområde för de svenska elektronerna som ska erövra Danmark, Tyskland, Polen och Baltikum.
Ja, vi lider inte av effektbrist. Vi lider av att vi har mängder med el i norr, men dåligt med möjlighet att få den söderöver. Därför får vi sydländska elpriser i söder.
Det är värre än så.
Häromdagen när priserna var höga i i Europa hade SE4 högre priser än Spanien (85 öre) samtidigt som SE1 och 2 hade Europas lägsta priser på några ynka öre.
run dmc
Om vi sätter in det i ett nordeuropeisk perspektiv kan det vara så här. Ena dan kan Tyskland o Nederländerna få betala en masse till Norge som tar emot deras enorma överskott när det blåser o solen skiner.
Två dagar senare får dom betala lika mycket en masse till Norge för att importera när det är lugnt o mulet.
Obalanserna är enorma o kommer att kosta ekonomiskt, socialt och politiskt.
Ja, det är sinnessjukt.
Det är därför dessa länder måste fixa sin egen energipolitik, fixa sina energisystem.
Sverige och Norge är bara små fisar i den europeiska elmixen.
Det kan inte vara rätt att Sverige bygger 10 st kärnreaktorer bara för att danskarna och litauen ska få el.
De måste fixa sina egna problem, och det är bara bra att de får betala för sig tills det är fixat.
Stämmer inte. Vi har ett underskott i effektbalansen om ca 3 GW – ungefär motsvarande de av S+Mp avvecklade kärnreaktorerna. Möjligheten att överföra effekt söderöver är också beroende av elproduktion i söder, saknas lokal produktion så sjunker överföringskapaciteten.
Ja de där “100 dagar” är väldigt tramsigt, det finns tyvärr ingen quick-fix på att lösa situationen SVMPC satt oss i.
Om det nu vore för miljön så är det så urbota korkat, och istället direkt kontraproduktivt. Att fördärva fullt fungerande produktionsanläggning där utsläppen för bygget av densamma redan är gjort (på 70-talet) är så oerhört miljömässigt korkat. Oavsett vad det ska ersättas med så innebär det mycket stora utsläpp när nya produktionsanläggningar ska byggas.
Jordens undergång väntar runt hörnet men är samtidigt inte så nära att SVMPC kunde gå emot sin religiösa övertygelse och minska utsläppen m h a tillgänglig och funktionell kärnkraft…
Det är som det fantastiska miljöprojektet med snabbtåg genom delar av Sverige som skulle ta en evig tid (60 år efter drifttagning har jag för mig, men är osäker) innan det nådde brake even vad gäller koldioxidutsläpp. Det blir typ 100 år efter att alla beslut har fattats.
Oj, kom att tänka på att snabbtågsfanatikerna klagar på att det blev en ökning av koldioxidutsläppen under något eller några år när drivmedelspriserna sänktes från typ 30:- kronor till typ 20:- kronor.
Det är inte bra med ryckig energi- och miljöpolitik, men det var inte heller bra att vanliga människor utanför storstadsområdena inte hade råd att lämna hemmet.
Aha
Så Sverige är SDKLM ?
😂
De hundra dagarna har justerats till att M ska ha påbörjat bygget av ny kärnkraft under mandatperioden dvs de första 1457 dagarna.
Börjar likväl bli bråttom för svensk högers kärnkraftspionjärer.
https://omni.se/kristersson-borjar-bygga-ny-karnkraft-fore-valet-2026/a/LMj5oR
Ja det var nog betydligt mer komplicerat att bara påbörja bygget än förutspått. Bara att skydda mot klåfingriga politiker är en delikat uppgift…
Man flyttar målstolparna vartefter, eller i Uffes fall, sänker basketkorgen på ’hans sida’ av basketplanen.
det där var lågt
…men inte lika lågt som Glocalnet!
Detta är nog lägre:
https://m.youtube.com/watch?v=6ij0raszOKs
Är det inte mera rättvis att sänka korgen på motståndarsidan? 😉
Skicka elektroner, nu höll jag på att säga att vi har växelström i Sverige, men visst är det likströmskablar under vattnet, korrekt att elektronerna vandrar i en riktning i så fall 🙂 Om vi skickar i väg våra elektroner i kabeln eller om vi drar hem invandrande elektroner får någon annan utreda 🙂
Invandrande elektroner, nej sådana kan vi inte ta emot, de kommer bara ställa till oreda. 🙂
Asså… Alla elektroner vi skickar iväg kommer tillbaka.
Nja, de drunknar/försvinner i Östersjön och hittar aldrig upp på land igen inom rimlig tid 🙂
Det är inte elektroner utan välfärd vi exporterar!
Då vi säljer el till utlandet för 30 miljarder och vattenfall får stora delar av denna vinst, som då hamnar i statskassan, så är det väl så att vi kan köpa välfärd för våra exportinkomster.
Det är den som äger exportkabeln som får vinsten av elexporten.
I fallet med Tysklandskabel så ägs den av norska Statkraft.
De köper elen i SE4 och säljer den i Tyskland. De tar mellanskillnaden.
Vattenkraft säljer vad jag vet absoluta merparten av sina volymer i de elområden som de har produktion.
Att sedan exporten ökar prisnivån innebär att Vattenfall får bättre betalt, men det innebär att alla elkunder betalar mer också.
Nä, de där 30 miljarderna är vinsten hos kraftproducenterna, till detta tillkommer vinsten som kabelägarna gör.
Nu vet jag inte vad vinsten blir i år, 32 miljarder var nog 2022, dvs året med rekordhöga elpriser, så det är ju lättare att göra guldkantad vinst då.
För kalenderbitarna. Gårdagens noteringar (verkar som att bloggaren fått kurser innan stängning):
OMXS30 -1.24%
OMXSPI -1.19%
Dow Jones -0.22%
SPX -0.33%
Nasdaq -0.56% (META och MSFT sjönk på rapporterna)
Europeiska och amerikanska futures pekar på en minusöppning.
Till och med Bitcoin är ner och då förstår alla att det är illa.
Det går bra nu. Har vi det bästa bakom oss när det gäller börsen?
Och med krisräntor på väg in får man börja anstränga sig för att investera sina surt förvärvade pengar.
Globala indexfonder kanske inte är så hett i framtiden.
Börsen går upp och börsen går ner. Sett över tid; upp. Men svackor kommer och går.
SPX är i princip på ATH så trenden är intakt vart stålarna söker sig.
Det som har hänt på slutet inom SPX är att de 493 bolagen som det inte talas så mycket om har gått bättre än de 7 det talas om vilket är ett trendskifte.
Europa förväntas öppna -0.7%. Liknande siffror för US and A.
Vad gäller börsen vet jag inte om vi har det bästa bakom oss, eller framför, eller möjligen under oss? Börsen verkar leva sitt eget liv nu för tiden frikopplad från realekonomin.
Men vad gäller Europa som kraft att räkna med, som produktionsområde, med någorlunda fungerande välfärdskoncept på plats, som en realistisk kraft som ser verkligheten för vad den är där börjar jag på allvar bli orolig över att det bästa ligger långt bakom oss nu. Idag ser jag mest att vi excellerar i bekvämlighet, kapacitet att prata länge om sånt som inte betyder ett skvatt och tillika utan att pratet leder till något hur eller hur samt att man drönar omkring med tanken att man är fortfarande relevant i en omvärld som förvånat tittar på den gamle senila och dementa mannen EU och undrar varför i hela friden han ställde upp i valet igen…
Och svaret på detta är alltså att skära ner i sjukförsäkringar, sänka löner, försämra ersättningar för arbetslösa osv osv?
Problemet är inte att vi har det för fett. Problemet är att andra länder konkurrerar med att de har det för dåligt.
Men jo, vi kan inte studera på universitetet till 28 , gå i pension vid 60 och tro att allt är gratis.
Problemet är dock övergående eftersom det föds allt färre barn. EUs fertilitet ligger runt 1,5 barn/kvinna och har varit däromkring i 25 år eller mer. Det föds idag 30% färre barn än för 30 år sedan.
Ju sämre välfärdssystem, desto lägre födelsetal dessutom.
I din demografiska spaning håller jag helt med dig, det innebär också stora utmaningar i ett system som idag saknar en ekonomisk modell för att hantera en framtid där det inte tillförs nya konsumenter/producenter.
Men det är samtidigt en spännande tid att leva i…
“Ju sämre välfärdssystem, desto lägre födelsetal dessutom.”
Öh, nej. Se på Niger.
Annan mekanik där, man föder barn för att kunna överleva…
Söta Bloggläsaren…
Det krävs att man kommer över en viss tröskelnivå. Men jo, det finns fler parametrar.
I Niger är barnen välfärdssystemet.
Bitcoin är upp 7,10% i skrivande stund den senaste veckan. Upp sisådär 3000 dollar de senaste dagarna.
https://bitcoinity.org/markets/bitstamp/USD
Idag har jag tydligen varit väldigt otydlig.
När jag refererade till Bitcoin var det dagens rörelse som avsågs.
För typ tre år sedan så tänkte jag investera mer i fysiskt guld. Jag hade ingen direkt mer avancerad tanke med det än att jag tyckte det skulle vara coolt att ha ”guldtackor” hemma.
Jag kollade priser och säljare och pluggade på. Avsatte en inte oansenlig summa för inköpet.
Och slutade där. Det bara rann ut i sanden.
Nu ska man inte gråta över uteblivna investeringar ( hellre skratta åt sig själv) men det var nog ett av mina sämre ”icke beslut” 😂
Mitt bästa, klart ohotade beslut, var våren 2001 att INTE sälja av Ericsson aktier. Hade jag sålt dem så hade jag förlorat studiebidraget. Det jag inte fattade att gick Ericsson ner mer än en krona så var den förlusten mångdubbelt större än studiebidraget. Under våren 2001 gick Ericsson ner mer än en krona…
😂😂😂
Ursäkta om frågan/inlägget anses off topic. En sak jag har dålig koll på, (och skulle kunna ta reda på…. men eftersom ett bra forum…) är, JA; höga och högst varierande elpriser – dyr el.
Men var hamnar vinsterna på den dyra elen? Jag antar att det är producenterna Vattenfall och andra som i sak gör en högre vinst? Eller är det mellanled, elhandlare och annat, som gynnas? Eller, ännu värre, andra aktörer som drar iväg med stålarna… Det skulle ju vara intressant att veta om den dyra elen går till ökade investeringar och underhåll i landet eller flyter iväg på annat. Jag gissar i en tilltagande cynism att risken är att det sistnämnda är fallet…
Det är nog ingen skillnad mot något annat företag. Stor del av pengarna går till aktieutdelning så där får du kolla på vilka som äger företagen i frågan och därmed kan dra nytta av pengarna. Sedan kan man ju lyssna på twittertrollen pch då är det åt helvete oavsett var pengarna tar vägen… 🙂
Det som ger den mest rättvisande bilden för ex. el och annat där priskurvan mest liknar en seismograf under jordbävning, är inte vad du betalar för den högsta timmen el under ett dygn, utan vad du betalar per kWh över en månad.
Vilket, i skrivande stund, har gått ner till 30 öre för SE4 och Oktober.
https://www.elbruk.se/elpris-historik-2024
Men låt inte fakta förstöra en bra snyfthistoria.
Elpriset är extremt olinjärt i förhållande till förbrukningen. Det är väldigt tydligt att det är en snäv balans.
En 10% förbrukningsökning morgon eller kväll ger mångdubblade priser.
Ett 10% ökat utbud ger kollapsade priser.
Vi hade haft EXTREMT mycket mer varieande priser om vi haft mer vindkraft och ingen vattenkraft att balansera med.
Mer vindkraft skulle alltså få marknaden att gå fullständigt åt fanders och göra det omöjligt att räkna hem kalkylerna.
Alternativt investerar man extremt mycket i lagring av el. Nej, batterier är inte realistiskt. Det handlar om stora volymer.
För skoj skull kan vi testa att stänga av lite fler kärnkraftverk så får vi verkligen åka !
För den som inte förstår- det är när priserna är svårbedömda investerare tvekar på att investera.Riskerna blir väldigt höga och kalkylräntan likaså.
Vindkraften äter sina egna barn alltså.
“Vi hade haft EXTREMT mycket mer varieande priser om vi haft mer vindkraft och ingen vattenkraft att balansera med”.
Ponera att vi fortsätter att öka produktionen med mera vindkraft och ökar konsumtionen, vad gör vi när vi vattenkraften inte längre har kapacitet att balansera behovet? Och som du skriver: batterier är inte realistiskt (i alla fall på överskådlig tid).
Vi gör som regeringen i Tyskland säger, man stänger ner industriproduktion och andra förbrukare och rättar sig efter det.
Kom ihåg att en företrädare för MP hotade Pågen och tyckte man skulle föredra Polarbröd (med långa leveranser av livsmedelsråvaror och färdiga produkter som följd) när Pågens VD kritiserade den förda energipolitiken.
Med risk för att raljera. Svenskarna älskar risk, utan att vara medvetna om vad risk egentligen är.
Det är följande som gäller:
Rörligt pris på el samt bolån, för det har några experter i tidningen skrivit att man ska ha.
Sedan kan samma människor som tycker att de är så smarta gråta ut och klaga över höga priser på el och bolån utan att överhuvudtaget reflektera över att det är risken som talar.
@Rikkitikkitavi: vi får väl göra som Danmark och elda naturgas i stora gasturbiner. Nog det snabbaste sättet att få reglerkraft att balansera. Dock tycker jag inte det är bra miljöpolitik.
@RUN DMC: +100 på den. Tyvärr gäller det på många fler områden också..
Frågan har varit uppe innan – jag tror inte de stora producenterna tjänar så mycket på kortsiktiga extrema elpriser. Elen de säljer är prissatt långt långt innan.
Det spekuleras i elen av elhandlare så jag gissar att en stor del (större delen?) av vinsten vid extrema elpriser går till spekulanter.
Jag känner en liten vattenkraftsägare (ja, alltså kraftverket är litet, ägaren är av normallängd…). De drog in lika mycket stålar på tre veckor som de normalt gör på ett helt år när det var som värst 2022.
Producenterna gillar givetvis höga priser och ogillar låga, det är inte svårt att räkna ut. De som får problem med volatila priser är elhandelsbolag och till viss del även nätägare utan egen produktion.
Det mesta hamnar hos utländska ägare i form av utdelningar och koncernbidrag.
https://www.di.se/nyheter/eljatten-har-delat-ut-14-miljarder-till-tyska-agarna-avvisar-kritik-om-overvinster/
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/norge-inkasserar-miljarder-nar-sverige-skickar-el-till-tyskland
Det är väl mest vinsten från vattenfalls produktion som stannar i landet, det mesta andra lämnar landet som du beskriver.
Det finns många små privata producenter, men de är alltså bara många, men producerar väldigt lite. De bidrar med 1% av elen i Sverige, så de behöver vi inte räkna med alls när vi nu diskuterar detta på denna övergripande nivå.
Det tror jag inte på. Den som kammar in överlägset mest pengar från elpriserna är staten i dess olika skepnader som tar in tex elskatter och moms på el direkt och kapacitetsavgifter via Svenska kraftnät och sedan Vattenfalls vinster.
Oj, en kinesisk ägare till batteritillverkning. xi fick man!
Ska bli intressant att nu se hur grafitblockaden mot Sverige hanteras och hur grafiten omdirigeras till Volvo!!
Vi har nog varit naiva, vi såg det inte komma……..komplettera med valfri floskel…
Vi kunde inte ana, och tog inte höjd för ….
Snyggt, “tog inte höjd för…” det är ju en klassiker och jag skäms att jag inte själv kom på den! Tackar…
Månadspriserna på el har hittills i år legat under motsvarande både 2023 och 2022 i SE3. Så även i SE4 om man bortser från juli då det med nöd och näppe kravlade sig över juli 2024.
Nu brukar det sticka iväg i november när kylan sätter in på allvar så man ska inte ropa hej ännu, men när snittpriset ligger under 50 öre nästan hela året är det kanske inte så mycket att oja sig över. Energiskatter, nätavgifter och moms blir då det som märks mest på räkningen för de flesta. Dessa poster verkar dessutom nuvarande regering göra sitt bästa för att höja ytterligare så man undrar vilken energipolitik de egentligen vill företräda.
Bor man i småhus är det ett problem med 5-6 gånger högre förbrukning under vintern kontra sommaren.
Inte en chans att jag kör timpris i SE3 än vinter till då priserna alltid stiger.
Däremot i SE2 kör jag fortsatt timpris. Med rabatter betalar jag lite lägre än spotpriser.
Jag förbrukar 6000kWh i värme och 5000kWh i hushållsel.
Regeringen döljer verkligheten i form av slapp hantering av elnätsbolagens övervinster, höjda skatter och moms osv.
Bra jobbat. Cirka 19 på totalen för mig (28 när vi flyttade in för över 20 år sedan trots att bergvärme var installerat). Grannhuset som är mindre drog 60 på den tiden på enbart elpatron.
En kall vintermånad cirka 3. Sommartid cirka 0.5-0.6 med kyla på luftvärmepumpen vid behov.
Skall byta varmvattenberedare så kommer vi nog ner under 10 k totalt. Sedan blir det knepigare med åtgärder eftersom det kräver extremt dyra bostadsinvesteringar (men då kommande EU regelverk kommer kräva upp till 25% av marknadsvärdet så…) i form av tilläggsinvesteringar, klimatvind osv osv kan vi väl sänka ytterligare lite. Pay off på storleksordningen 100 år.
Men kräver EU det så kan vi räkna med att det blir överimplementerat av aktivister i Sverige.
Bättre med energibesparingar än att sätta upp solceller och få lite betalt när de producerar och ändå betala dyrt när de inte producerar. Hela solcellskalkylen bygger ju på socialbidrag.
Tack föresten, men jobbet gjordes vid köpet av bostaden.
Jag hade redan för 8 år sedan på känn vad SVMPC havererade energipolitik skulle leda till.
Det är tråkigt när man får rätt. Låt aldrig dessa idioter få bestämma energipolitiken igen.
Och som svar på det, motsatta sidan, dvs nuvarande regering har ju än så länge inte gjort något.
Du och många många fler (t.ex. jag) skulle ha röstat S.
Nu fick de för lite, så det var tvungen att sälja något för att få komma till makten med hjälp av MP.
Så du och jag, vi har bara oss själva att skylla …😛
🤣😉
😂
Det där kanske de ska använda till nästa valrörelse om det ser ut som att vänstersidan kommer att vinna.
S, “Alla på högerkanten, se till att rösta på oss så vi vinner stort, då slipper vi vara beroende av V och MP och allt blir så mycket bättre!”
Tja, de kan ju prova, men jag blir absolut inte tillräckligt lockad.
Förövrigt var jag ju ironisk, men det förstod du nog …
Nä, i min ungdomliga okunskap röstade jag S och det var kanske t.o.m VPK någon gång.
Sen röstskolkade jag några val, och efter det har jag alltid röstat något till höger om S och MP.
Och S och MP har mycket förtroende att reparera och mycket jobb med att skapa tilltalande framtidsvisioner innan jag skulle överväga en röst åt det hållet igen.
Men omöjligt att tänka sig är det verkligen inte, men de har lite jobb kvar så att säga, jag kommer inte göra jobbet åt dem, mer än att sitta och ibland skriva som jag tycker, och kanske rätt person läser, vem vet.
Jag är egentligen inte långsint, men jag vill verkligen se den jag ger min röst åt har en bra tanke med det framtida Sverige, vi kan inte backa in i framtiden, som både MP och SD vill.
(De vill inte detta rakt genom allt, men de har en del kraftiga sådana inslag i sin politik).
@MatsExtrude: jag har faktiskt haft sådana tankar, men i slutändan går det inte, måste kunna se sig själv i spegeln efteråt…:)
Dessutom har förfallet i S gått så djupt nu att det kanske inte hjälper, eller är det en liten tillnyktring vi ser nu ändå?
@MickeUppsala: sveket mot Sverige lastar jag absolut mest S för, även om MP orkestrerade och kom med mycket av ideerna. Dock ursäktar jag MP lite av att de förstår inte bättre. S däremot borde ha den kunskapen och erfarenheten att förstå att det här är helt fel, dock sålde de själen och valde den egna makten framför Sveriges välgång. Naturligtvis har alla partierna i olika grad och på olika områden del i detta också.
@Mickeuppsala
Jag vet inte om det hade hjälpt att rösta på S. De var rätt drivande själva i frågan även EFTER att de sparkat ut VMPC och det verkar inte ändras.
S och Sd är för övrigt de enda partier jag ALDRIG röstat på och kommer aldrig göra det heller.
Detta i RAK motsats till vår käre sjöbuse som oavsett om S förespråkar kannibalism och dråp av spädbarn icke dagtingar med sin övertygelse utan ser ej några förhinder för att fortsätta sin röstgärning.
MICKEUPSALA, jo förstod förstås ironin och tog det därför ett steg längre.
När det gäller att välja parti tycker jag för övrigt att det är oerhört svårt. Skulle nästa hellre vilja få möjligheten att kryssa för de partier jag INTE vill rösta på… 😄
Vi ligger på ca 15.5, kopplade in vattenburen golvvärme på entréplan för bara någon vecka sen samt gjort ett gäng förbättringar på källarplan för att minska energiförlusten så får se vad det gör för skillnad på förbrukningen
Min hushållsårsförbrukning ligger på runt 8000 kWh. Har inte brytt mig om att räkna ut i detalj vad av det som är uppvärmning och vad som är resten, men månadsförbrukningen är ungefär den dubbla under vintermånaderna jämfört med under sommaren när det behövs ingen eller högst marginell aktiv uppvärmning, så gissningsvis i storleksordningen 5000 kWh hushållsel och 3000 kWh uppvärmning, det senare utspritt över 4-6 månader per år.
Är mycket nyfiken på vad mitt elhandelsbolag hittar på med nya beräkningsmodellen med tanke på att jag har fastprisavtal och deras avtalstext har förbehåll kring myndighetsbeslut (typ samma som väl alla bolag har). Skulle de öka mitt fastpris med ~30% så är jag lockad att hävda att de frångått ingånget avtal och att jag därför vill bryta avtalet, och helt enkelt köra med timpris istället. Någon som har koll på vad som kan tänkas gälla juridiskt i så fall? Hela poängen med fastprisavtal är ju fast pris under avtalsperioden; faller det med fast pris så faller ju hela nyttan med avtalet.
Du ska bara betala och se glad ut som jag har förstått det. Det är inte meningen att någon ska komma billigt undan och kunna köpa guld för överskottet.
Ring ditt elbolag och kontrollera för att stilla din nyfikenhet.
Gällande Northvolt är det lite intressant med bakgrunden på deras pressnissar.
Nu uttalar sig Erik Zsiga, föredetta pressis för Gunnar Strömmer, och Carl Bildt.
Tidigare har det varit Matti Kataja, före detta pressis för Lars Ohly, och enligt uppgift, svåger till Tobias Tobé.
Är det det som kallas relationskapital?
citat
“Så ett Kinabolag köper alltså upp delar av Northvolt. Låter nästan som något en så kallad konspirationsnöt kunde hittat på på någon blogg någonstans.”
Oj, … ja precis vad jag tänkte när jag hörde nyheten på nyheterna i går kväll … 😀
Vi får väl se vad som händer framöver. Dvs, om något kinesiskt bolag typ Volvo Car tar över ägandet av någon svensk batterifabrik, om då kinas embargo på grafit – vars motivation inte besvarats – kommer att hävas just för den fabriken.
kina har fö. överklagat EU’s införda skyddstullar på kinesiska bilar till WTO. Eftersom kina inte accepterar (= skiter fullständigt i) havsrättskommisionens utslag angående landets olagliga annektering av öar/rev i sydkinesiska havet ser jag inte att EU skulle behöva bry sig om ett för EU negativt beslut i WTO. Å andra sidan kommer kina knappast att bry sig (= skita fullständigt i) om WTO skulle ge EU rätt…
Man kan ju tänka sig att de slänger upp kina-maskiner a la Northvolt, och därigenom får en till killswitch på Volvo…
Förhoppningsvis är inte Volvo nybörjare på industriproduktionssystem.
Vilka är ”de” tänker du? Det är ju Volvo som köper Northvolts andel. Självskadebeteende i så fall(;
Min känsla är att regering och riksdag låter energibolagen hålla på med sina höjda tariffer och elnätsavgifter för att de tror/hoppas att de ska investera pengarna i nätet igen för att underlätta den “gröna omställningen”. Alla som jobbar inom det privata näringlivet vet att pengarna som ett företag drar i först och främst alltid kommer gå till vinstutdelning, investeringar i framtida avkastning eller låsa fast värdet i företaget. Nyttan för konsumenten är alltid underordnat andra mål. Jag hoppas riksdag och regering förstår det och vidtar åtgärder så att deras oligopol och monopol faktiskt gynnar konsumenten och inte enbart vinstutdelningen. Att hoppas att höjda avgifter kommer konsumenten tillgodo per default är inte bra nog.
Det är väl det som återinvesteringskraven från EI är tänkta att hantera? Sen hur det faktiskt fungerar i praktiken är en HELT annan sak…
Precis! Jag tänker att de investerar i saker som främst gynnar framtida avkastning och inte det som nu gynnar konsumenten. Dvs, gärna investeringar i förbindelser till Tyskland och liknande men mindre utbyggnad för att gynna stabila priser för konsumenter.
Företagen kommer ju självklart plocka ut alla pengar de kan, återinvestera absolut minimalt, för att sen när nätinvesteringarna blir riktigt riktigt nödvändiga använda detta för att bevisa att de faktiskt måste höja avgifterna.
Jag skulle verkligen vilja veta vem som lurar vem här egentligen.. är det staten eller elnätsbolagen som drar längsta strået?
Elnätsbolagen, absolut.
Det är tre strån i olika längder här, och elkonsumenterna drar det kortaste …
Med 30-50 % rörelsemarginal som går rakt upp som “koncernbidrag” till Moderskeppet, förlåt Moderbolaget är det väl rätt tydligt att det är inte vad som sker.
Bara att kolla i årsbokslutet hur mycket som går var. Det är inte så stor del som är investeringar men såsom modellen är riggad får de rätt bra hävstång.
Räkna med att vi får betala dubbelt för de har inte börjat bygga ut så mycket för att hantera att vindkraft och solkraft kräver stora mängder el skyfflas hit och dit.
Intressant att el som är en form av basvara kan ha så hög lönsamhet. Finns det någon basvara som har så hög lönsamhet som elnät? Allt tack vare defacto monopol.
Vad betyder BRICS-samarbetet för guldpriset? Tar Ryssland av guldreserven för att finansiera sitt krig? Går det guldet till Kina och Nordkorea i så fall?
Nu är dessa siffror enbart till Q2 2024 men de bekräftar det man hör via djungeltrumman att Ryssland ökar sina guldreserver.
https://sv.tradingeconomics.com/russia/gold-reserves
Skalan på den grafen är extrem.
Rysslands guldreserv har varit i princip oförändrad sedan 2020 – runt 2,3 ton.
Den brutala ökning som grafen försöker påskina är i verkligheten en ökning från 2,30 ton till 2,33 ton.
Byt till 10Y eller MAX så ser man bättre.
Grafen försöker inte påskina någonting, den är vad den är på kort och lång sikt.
Nu kanske jag tyder er fel men ibland får jag känslan att exakt allt ska ifrågasättas och ersättas med en helt annan story.
Ok.
Jag trodde du tittade på grafen och tyckte den bekräftade vad du hört på djungeltrumman – att Ryssland ökar sina guldreserver.
En snabb titt på grafen verkar ju visa på en kraftig ökning från Q3 2021 fram till Q2 2024 men ökningen är inte så kraftig – i princip är den oförändrad.
Det verkar alltså inte stämma att Ryssland ökar sina guldreserver nämnvärt om man ska tro på grafen.
Rysslands guldreserv har ökat med runt 2% från Q3 2021 till Q2 2024.
Kina har däremot ökat sin guldreserv med nästan 16% samma tid.
Hur vi än vrider och vänder på grafen har deras guldreserv ökat förutom några dippar för kalenderbitarna.
Deras guldreserv har nått ATH i september (vilket inte framgår av grafen).
Så i kontrast till vad Tigerman tror har deras guldreserv ökat under Q3.
“Deras guldreserv har nått ATH i september (vilket inte framgår av grafen).
Så i kontrast till vad Tigerman tror har deras guldreserv ökat under Q3.”
Hittar bara att värdet på Rysslands guldreserv är på ATH i September vilket kan förklaras med att guld är på ATH. Det behöver inte betyda att Ryssland ÖKAT sin guldreserv.
https://www.ceicdata.com/en/indicator/russia/gold-reserves
Sveriges guldreserv är också på ett ATH sett till värde trots att vi hade mycket mer guld i början av 2000-talet och sedan 2009 haft samma mängd guld i vår guldreserv.
Grafen är ett skolexempel på hur man luras med grafer. Det där knepet lärde jag mig redan i högstadiet, att man inte ska använda om man vill vara trovärdig och visa sanningen.
Y-axeln ska gå hela vägen från noll med samma avstånd mellan varje heltal!
Sedan att man väljer andra varianter när man kommunicerar med de som förstår vad de ser är en annan sak.
Alla kan se att reserven gått från 1.09 till 2.34 på 10 år.
Sen om ni insinuerar att någon försöker luras med grafer är ni snett ute.
Wofser skriver att
Rysslands guldreserv har ökat med runt 2% från Q3 2021 till Q2 2024.
Om man istället jämför Q3 23, Q4 23 & Q1 24 (som alla är lika) med Q2 24 har den ryska guldreserven ökat med 1 %.
RUN DMC
2024-10-31 12:30 – 12:30
Alla kan se att reserven gått från 1.09 till 2.34 på 10 år.
Sen om ni insinuerar att någon försöker luras med grafer är ni snett ute.
Den graf jag får upp när jag använder länken går från Q3 21 till Q2 24 och är ökningen från 2,3 till 2,34 (1,7 %).
I den grafen ser det ut som guldreserven är typ noll Q3 21 och jättestor Q2 24.
Jag tror absolut inte att det är ett aktivt försök att luras, men resultatet bli att de som inte detaljgranskar grafen blir lurade.
RUN DMC: “Alla kan se att reserven gått från 1.09 till 2.34 på 10 år.
Sen om ni insinuerar att någon försöker luras med grafer är ni snett ute.”
Nu pratar du helt plötsligt om något annat.
Ryssland HAR ökat sin guldreserv i antal ton men ökningen skedde fram till 2020 – sedan dess har guldreserven i antal ton stått i princip still.
Du pratade först om att Ryssland ökar (presens) sin guldreserv.
Grafen du länkade till visade ingen nämnvärd ökning senaste 4 åren och jag hittar inget på internet om att Ryssland ökat sin guldreserv senaste 4 åren mer än att värdet på guldreserven gått upp.
Jag tror inte de ökat dem under Q3, de borde snarare börja göra sig av med guld för att finansiera statens utgifter nu när andra möjligheter börjar sina.
Däremot verkar det göras mycket affärer i guld mellan övriga BRICS-länder och Ryssland nu när sanktionerna gör dollarn omöjlig för dem att handla med. Alltså borde flödet se ut ungefär så här, killgissar jag:
Kina m.fl. köper guld för Yuan, Dollar m.m. på marknaden, och köper i sin tur olja från Ryssland som får betalt i guld.
Guldpriset stiger samtidigt som Rysslands guldreserv ökar i värde. På så sätt kan Kina hålla Ryssland flytande.
Gör sig inte Ryssland av med platina och palladium snarare än guld? De ädelmetallerna har inte följt med guldet upp i pris.
Ett intressant inlägg om Northvolt:
https://www.affarsvarlden.se/debatt/mats-arnhog-da-ar-sverige-for-litet-for-northvolt
Tack för en bra artikel, gillade framförallt:
Journalistkåren applåderar
“Den samlade journalistkåren, de svenska institutionerna, långivarna och Skatteverket applåderar denna ”smartness” som en självklarhet. I stället borde de fokusera på offren som utsatts för denna ”smartness”.
Ännu värre är det som antyds av konkursförvaltaren: Att den enda köparen av den halvfärdiga fabriken är Northvolt själv. Skuldfritt. Simsalabim. Och ingen frågar sig ”vad är det som pågår?””
Det är en mycket giftig cocktail när klimathispiga journalister tar armkrok med affärsintressen eller än värre, andra nationers intressen. Då blåser man snabbt allmänheten.
Min vän (ja, jag dristar mig till att ta mig friheten) på frågan – “Och ingen frågar sig ”vad är det som pågår?” är det självklara svaret “business as usual”…
Intressant i DI att Northvolt tydligen försöker spela ut Kinahotet mot sina finansiärer. “Om vi inte får pengar av er så går vi till Kina”…
Det är ju det här som Northvolt behöver.
Man har inte ens EN fungerande fabrik och ändå skulle man bygga inte bara en utan fyra till fabriker. (om inte fler)
Har man lagt ner “produktionslina två” i Skellefteå är det ju rätt givet att alla andra läggs ner med. Hade man haft behov av att dubblera produktionen hade det ju varit givet att det hade skett bäst vid befintlig anläggning
Northvolt har haft för många lättlurade (internationella) politiker vid sin sida. Svenska politiker har knappt riskat mer än infrastruktur men om man tittar på projekten i Poolen, Kanadicks och Europas sjuke man Tyskland så har ju de staterna pumpat in miljarder i projekten.
Vad alla missar är ju att Northvolt visar är att Tesla inte är så jävla märkvärdigt eller duktiga. Tar man ett gäng Teslagubbs och startar en batterifabrik är det det här som man får 🙂
ABB tycks ge sig in i kärnkraften igen: https://new.abb.com/news/detail/120710/abb-and-blykalla-collaborate-on-small-modular-nuclear-reactor-technology-in-sweden
Där kom det! Oscar Properties fortsatt i konkurs av Stockholms tingsrätt.
Då kan man väl påstå att den 100% nedsidan på OP:s börskurs är nådd….
En av få aktier jag sålt med plus. Tragiskt hur företaget skötts.