Artikeln innehåller reklam för Tibber och Hemsol.
Iran bombade Tel Aviv med ballistiska robotar igår kväll, vilket påstås fått börserna att falla, vilket bloggen dock inte ser i intradagchartsen och börserna går blandat i de asiatiska tidszonerna under morgonen med fortsatt tokrusning i Hong Kong. Däremot stärktes dollarn och guldpriset slog rekord i svenska kronor. Elpriserna blir skyhöga i hela landet idag och ger en fingervisning om hur det blir i vinter.
Stockholmsbörsen backade igår med -0.57% för OMXS30 och -0.71% för OMXSPI, men hade förstås stängt när Iran började bomba Israels huvudstad Tel Aviv igår kväll. Det blev dollarn rejält starkare när oron över Mellanöstern fick kaptial att fly till USA:s kärnvapenmyntfot. Dollarn rusade till 10:28 SEK och sin högsta nivå sedan första halvan av september. Även euron stärktes rejäl till 11:37 SEK när kronan övergavs igår kväll och i natt.
Detta ger ett nytt guldprisrekord på 884:- SEK per gram igår kväll och 875:- SEK per gram i skrivande stund. Guldpriset noterade dock inte rekord i dollar, utan nådde bara 2 669 USD per troy ounce mot rekordet 2 682 USD härom dagen.
I USA backade börserna med -1.43% för Nasdaq 100 och -0.93% för S&P-500. Börserna steg dock intradag efter Irans bombning av Israels huvudstad Tel-Aviv med ett regn av ballistiska robotar, så den berättelse som media vill föra fram att börsfallet berodde på Mellanöstern verkar inte stämma.
Amerikanska långa räntor föll för övrigt.
I de asiatiska tidszonerna går börserna blandat under morgonen. Straits Times är i skrivande stund oförändrad på 0.00%, Hang Seng tokrusar vidare med +4.84%, medan ASX 200 backar måttliga -0.20% i Australien. Nikkei 225 rasar -2.41% i Tokyo och KOSPI går -0.84% i Sydkorea.
Skulle säga att farhågorna för börserna pga mullorna i Iran är överdrivna och som vanligt handlar om att media vill ha klick drivet av folks rädslor, samt alltid försöker sig på berättelser för att förklara rörelser på börserna de egentligen inte har insyn i.
Elpriset blir skyhögt idag i hela landet med topp på 139 öre per kWh nu under morgonen och snittpriser på 71 öre per kWh dagtid. Det är en indikation på varthän vi är på väg i vinter, men det är före de kraftiga elprishöjningar med upp till 200% som kommer gälla efter att systemet för hur pris ska beräknas ändras nu i oktober.
Som man ser är det dock utmärkta möjligheter att prisstyra konsumtionen och helt ducka prisspikarna via smart hemautomatisering och timtaxa som från Tibber (reklamlänk). Kom ihåg att det som är meningsfullt att styra är de tre storkonsumenterna av el i din villa.
- Uppvärmning
- Varmvatten
- Elbilsladdning
Elbilsladdning är enklast och generellt räcker det att ställa in laddningen för att ladda nattetid, så duckar man prisspikarna. De flesta elbilar och väggadaptrar har möjlighet till tidsstyrning. Tibber erbjuder även optimerad laddning där man kan överlåta åt elbolaget att genomföra laddningen vid lägsta pris via fjärrstyrning via laddbox eller direkt i bilen.
Varmvatten och uppvärmning kräver dock någon form av teknisk styrning, som inte nödvändigtvis finns från början utan kräver någon form av särskild hårdvara alternativ smart styrning som kan hantera elpriset, som via Home Assistant. Dock är inte Home Assistant för alla utan kräver viss teknisk kompetens, men det finns enklare system som dock kanske inte stöder Nordpools priser.
Själva styr vi värmen via Home Assistant och våra Mitsubishi Hero luftluftvärmepumpar, och den dumma varmvattenberedaren samt även spabadet styrs via en separata Shelly 3EM och trefas kontaktorer som stänger av och på vid prisspikar under vissa omständigheter. Spabadet stängs inte av vid minusgrader och inget stängs av om elpriset är under 50 öre. Vi kan också värma huset helt med vedkaminen och gjorde så året runt fram till 2019 när den första värmepumpen installerades för att ge mer tid till författande och bloggande, om nu priset skulle bli helt absurt för uppvärmning.
För övrigt kan det dock bli stopp för brasved framöver, då varenda vedträ måste geolokaliseras och GPS-bestämmas för ursprungsmärkning enligt nya EU-lagar. Man kan förmoda att få småskaliga vedförsäljare kan göra detta. Geolokaliseringen kommer framöver gälla allt papper och trä, inklusive att det ska stå var träden som gjort pappret i tidningen du läser fällts. Eller ditt dasspapper. Med minsta förståelse för trä- och pappersbranschen så inser man hur omöjlig uppgift detta är att hantera ner på minsta träbitsnivå och spåra hela vägen.
Som man ser ovan är således spabadet och varmvattenberedaren avstängda just nu.
Övriga hushållsapparater drar så lite energi, inklusive tvättmaskin och diskmaskin att det är onödigt att prisstyra dessa. Enda gången är vid extrema elpriser på flera kronor, då man enkelt kan vänta med att dra igång dem någon timme för att spara några kronor, men inte ens det kanske anses vara värt pengarna.
När man har gjort alla andra energieffektiviseringar som värmepump, prisstyrning etc, återstår solkraft. Stöden i form av momsen tillbaka sänks framöver och sedan tas även skattereduktionen för såld el bort av Tidölaget, som är emot allt som Miljöpartiet gillar. Solkraft har dock blivit allt billigare och utslagningen som Tidölagets beslut innebär kan ge goda förhandlingsmöjligheter.
Själva producerade vi 1 375 kWh i september och förbrukade 1 627 kWh inklusive 356 kWh elbilsladdning hemma. 937 kWh såldes och 1 089 kWh köptes in. Inköpen skedde främst nattetid vid lågpris, även om priset ofta var lågt i september under dagen, vilket dock nu verkar vara över.
Trots att det var första oktober och bitvis mulet producerade anläggningen 27 kWh igår, varav 13 kWh såldes, och gårdens förbrukning blev 53 kWh med 39 kWh inköpta.
Vill du ta in offerter på solkraft kontakta Hemsol (annonslänk) så ska du få in flera offerter anpassade till din typ av installation, oavsett om det är villa, lantbruk, företag eller bostadsrättsförening. Installation av solkraft nu på hösten innebär att du får full kraft med start när solen återvänder i februari.
69 kommentarer
Är själv lite tveksam till att numer stänga av varmvattenberedaren under längre tider så att temperaturen risker att falla under 60 grader. Hade en otrevlig bekantskap med legionella för ett par år sedan i sommarstugan efter spariver i.o.m höga elpriser och det är inget som jag direkt vill pröva på igen.
Det räcker att man bränner bort legionella en gång i veckan. Det handlar om att stänga av varmvattenberedaren i enstaka timmar, inte lämna den avstängd i sommarstugan i månader.
Det där är en okunnig myt som upprepas. VVP-beredare håller inte ens 60 grader, utan bara 45 grader, och bränner någon gång i veckan bort legionellan med en doppvärmare utan värmepumpsdrift.
Vår styrning stänger av varmvattnet när priset är över medel för dagen och över 50 öre, i praktiken högst 12 timmar, de facto brukar det blir 3-4 timmar åt gången.
Legionella växer öht inte över 45C
Över 50 grader dör den inom loppet av timmar.
Över 60C dör den inom loppet av minuter.
Över 70C dör den lika fort som ryska fotsoldater som observerats av en drönarpilot, dvs sekunder.
55C räcker gott. Men det handlar om 15% lägre energiförbrukning.
Energiförbrukningen bestäms dock till största delen av hur mycket varmvatten du förbrukar. En modern beredare på 200 liter förlorar i storlek 50W eller 450 kWh per år. Så om du stänger av den några timmar per dygn spelar ingen större roll.
Men tidsstyrning handlar om att flytta förbrukning och inte nödvändigtvis minska den.
Brukar man duscha på morgonen kan det vara klokt med en timer som fördröjer aktiveringen av elpatronen pga termostaten slår på den direkt när kallt vatten fyller på.
Duschar man på kvällen kanske det kan vara klokt.
Jag kan exemplifiera.
07:00 stängdes varmvattenberedaren (VVB) av då priset gick till 92 öre, över medelpriset 61 öre idag.
11:00 kommer VVB slås på igen, då priset då är 58 öre och under medlet 61 öre. Den timmen räcker för att värma upp allt vatten till ca 60 grader igen.
12:00 kommer VVB stängas av då priset når 62 öre
13:00 kommer VVB slås på igen
17:00 stängs den av igen
19:00 slås den på igen
Det handlar om enstaka timmar den är av och legionella är inte ett problem.
Stänga av varmvattenberedaren är som att plocka enkronor framför ångvälten.
Blir många enkronor på ett år.
Verkligen inte. Det blir en negativ avkastning.
Jaså. Hur blir det negativ avkastning av att jag betalar 20 öre för varmvattnet istället för 160 öre?
Kan berätta en anekdot från verkligheten.
Under maj till september har jag inte betalat för den rörliga elen överhuvudtaget för mina tre abonnemang som är på 16A, 16A samt 20A. Tvärtom kommer jag att få tillbaks en slant nu i dagarna.
Har inte tidsstyrt överhuvudtaget utan kört kyla, värme, vatten.
Gratis har det dock inte varit då 3 elabonnemang samt skatt på förbrukad el kostar.
Sen fattar jag att du promotar Tibber och tjänar stålar på det. Fine by me.
Kan lägga till att det gäller bergvärme, luftvärme, golvvärme (el) samt varmvattenberedare.
Solceller ratar jag av ideologiska skäl samt att det skulle vara en negativ affär kostnadsmässigt på befintliga fastigheter.
Hur betalar man inte för förbrukad el?
Är du delägare i ngn elproducent som “ger dig el” ?
Jag håller med om att solceller är en dålig affär som blev sämre när de tog bort 60 öringen som infördes för att öka andelen förnybart. Så står det i propositionen. Dravlet om moms osv är dravel, eftersom småskaliga elproducenter momsbefriades i samma proposition.
Det är bara snuttefiltar för att motivera dyra och olönsamma solcellsinstallationer.
Självklart skall inte staten subventionera elproduktion som inte behövs.
Vilket den inte gör när elpriserna är så låga som de är när solen producerar.
Jag har haft väldigt fördelaktiga elavtal med rabatter som givit ett negativt elpris.
Nu har jag dock tecknat över vintern SE3 60 öre så nu är det slut på de fria luncherna.
SE2 låter jag löpa på med timpriser (under spotpris).
Hade jag haft el-utgifter i SE2 hade jag inte heller brytt mig. Elpriserna där kommer konkursa vindkraftsparker på löpande band och glöm rekonstruktion, de kommer stå och förfalla om inte investeringarna i industriprojekten sätter fart snart så förbrukningen ökar.
Ingen kan få lönsamhet med SE1-2 priserna. Det kan ju vara så att flödesbaserad elnätskapacitetsberäkning är räddningen om priserna går upp, för producenterna såklart
Konsumenterna i norr lär ta stryk. Kan tom sänka ett par tre stora projekt som grönt stål osv.
Vill svensk industri ha billig el får de nog göra en variant av Mankala som i Finland och då kommer man inte investera i slumpmässig elproduktion.
Vi lever i spännande tider.
“Hade jag haft el-utgifter i SE2 hade jag inte heller brytt mig. Elpriserna där kommer konkursa vindkraftsparker på löpande band och glöm rekonstruktion, de kommer stå och förfalla om inte investeringarna i industriprojekten sätter fart snart så förbrukningen ökar.”
Fast kraftproducenterna som har anläggningar i SE2 säljer inte bara sin el i samma prisområde som anläggningen finns i till att börja med.
RIKKI. Jag bryr mig, timpriser SE2 utan styrning via elpriset är för närvarande det billigaste alternativet (luft). Skulle jag styra luftvärmepumpen via elpriset ökar totalkostnaden. Du kan säkert räkna ut varför.
Ja, tajming är allt. Det borde du ju veta som sysslar med marknadstajming 🙂
Jag har en klocka som håller VV beredaren med ström 6h per dygn, 00.00-06.00. Fungerar utmärkt och sparar pengar.
Undertecknad har en fråga till forumet. Jag har kollat lite på lägenheter i närförort till Stockholm. Huvudsakligen Solna närmare bestämt.
Inte så sällan sticker det upp ett rör ur marken alldeles invid fasaden på fastigheterna. Rören brukar vara sådär 1-2 dm i diameter. Ett sånt rör kan variera i höjd upp till kanske ett par meter. Röret har en krök i toppen så att öppningen är neråt. Jag utgår från att detta är för att det inte skall regna in i det. Sådant rör verkar kunna finnas även på fastigheter utan utrymmen under jord.
Jag har på vad detta är. Vad funktionen är. Handlar det om någon sorts ventilation av grunden?
Förhoppningsvis finns det någon i forumet som antingen kan korrigera mig och berätta vad det rör sig om eller bekräfta min hypotes.
Jag tänkte att detta forum är en bra plats att ställa frågan. Ibland verkar det som att den samlade kompetensen här är sådan att i stort sett varje fråga kan få ett svar.
utanför mig har vi den typen av rör och i vårt fall är det luftning till dagvattentrumman som går längs vägen.
Det är ventilationstrummor till de underjordiska robotsilos Sverige har för att avskräcka ryssen från att attackera oss. Men det är hemligt för att inte oroa känsliga tittar, förlåt väljare som röstar på MP , C och V.
Hm, möjligen. Men verkar ändå tveksamt med tanke på att de jag syftar på typiskt ligger alldeles intill husfasader. Typ någon decimeter ut från fasaden tror jag. Har inte direkt mätt avståndet dock.
Stäng fönstren när de öppnar luckan till silon så slipper du få in avgaserna när roboten går iväg 🙂
Parallell till Sarmat-2 robotavfyrningen.
PS trädgårdsgruppen i föreningen kanske blir ledsna när alla deras fina rabatter förvandlas till aska.
Seriöst, det är avluftningar till dagvatten eller dräneringsrör man grävt ner runt husgrunden som är kopplade till dagvatteneledningar för att underlätta så det rinner ut i dagvattennätet. Annars finns det risk för att vatten “fastnar” och då tappar man dräneringsfunktionen runt husgrunden.
Vilket är dåligt för det mesta.
Tack för det seriösa svaret!
Kan det vara något för tunnelbanan?
Tror inte det. Verkar kunna finnas utan någon tydlig närhet till tunnelbana. Och varför typiskt alldeles i närheten av fastigheters fasader i så fall.
Kallas ibland för svanhals och används för ventilation enligt kommentar ovan. Tyvärr dock inte av robotsilos…
FlaskGordon!
Svanhals låter inte orimligt som beteckning på saken. Fast de jag tänker på är avsevärt mycket grövre än en sådan.
När du säger kommentar enligt ovan syftar du alltså på luftning av dagvattentrumman.
Jag har i och för sig inte noterat någon närhet till dagvattenbrunnar eller vägar. Varför just vid fasader i så fall? Kanske för att de inte kommer i vägen för annat vid sådan placering?
Hus byggda innan fjärrvärmen hade nästan alltid den typen av ventilation vid pannrum och/eller oljetankar (den änden av huset i alla fall).
Oljecisternerna har inte 1-2 dm stora ventilationsrör. De brukar vara 2 tum , eller möjligen 3 tum enligt tumregeln att de är en nominell storlek större än påfyllningsröret som vanligen var 2 tum.
Jag använder tum för vi använde det för sådana här rördimensioner i dagligt tal och oljetankar är en sak från förr.
A good ol´ days of thunder.
Säkert avluftning till avloppet
Nej, inte avloppet för det luktar. Avloppens avluftningar drar man från rören inne i byggnaden och drar dem upp över taket så lukten späds ut. Inte så kul att ha avluftningen vid entredörren så alla som kommer hem och skall in genom porten och därmed vet vad grannen åt till middag igår.
Eller vänta nu, det är ju typisk socialdemokratisk social ingenjörskonst. Avslöja pinsamma saker om grannarna på ett sätt så man inte vågar ta upp ämnet och inte pratar med varandra.
“typisk socialdemokratisk social ingenjörskonst” 🙂
Jag skall be att då tacka alla er som lämnat kommentarer med anledning av min fråga. Tror jag fattar nu, men är det någon som vill lämna ytterligare kommentar så tas också sådan tacksamt emot.
Avluftning av avloppet, troligen för VA anslutningen till fastigheten
Underbart med märkning på alla träprodukter, kommer bli roligt när man köper in blandad träflis. Ibland känns det som att beslutsfattarna genomför saker som låter bra snarare än är praktiskt bra och genomförbara på ett rimligt sätt. Om det är något mygel eller så de försöker att klämma åt, kanske det finns bättre lösningar än att brett slå på massaindustrin?
EU fattar beslut som inte tar Sverige och Finland i åtanke. Vi skall bara betala avgiften.
Att elda rester från träindustrin är bra. Att hugga ner träd för att elda , då kan man lika gärna installera oljepanna.
Det är långt härifrån till Bryssel, och ännu mycket längre ifrån Bryssel och hit som den gamla visan går
Även beteskött måste märkas exakt var köttet har betat.
Förhoppningsvis vet bonden vems mark hans djur betar på.
Man kan ha många utskiften. Iaf, allt måste dokumenteras och skickas med hela vägen till slutkund.
Ja, man brukar ha många utskiften för att beta länge.
Men är det ett problem numera eftersom djuren kommer inte få gå ute längre?
Och på vilken detaljnivå skall det redovisas? Behöver man sätta GPS på varje kossa så man ser exakt var hon har gått och betat eller räcker det med fastigheten?
Förhoppningsvis vet bonden vems mark hans djur betar på.
Just den grejen kan ju uppskattas av bönder som har svårt att ta betalt för att djuren får Astrid Lindgren behandling
Intressant uppgift för rennäringen
Ännu mer intressant avseende viltkött som säljs i butik, ser ut att bli mycket hägn framöver…
Undrar om man måste rapportera till EU om man täljer en barkbåt?
Måste man inte även anmäla planerad rutt? Med GPS-plott.
Ja det måste du. Snart.
Ytterligare ett EU beslut där Alex Karps citat kan passa – ” We can get nothing done, it doesn’t have to work but we can pretend it works because we’re goot people…”
“good people” skulle det ju vara även om säkert några av dom också är goot alt. goth…
Kör Alone på repeat
Gällande elpriser:
Vad vet bloggaren som elhandlarna inte vet?
Jag kan binda för runt 1kr/kWh. i Exportelpriszon 4, aka SVMPC -hata-Sverigeprisland.
20 öre billigare i Elpriszon3, aka “vi klarar oss endast för att skåningarna offrades på elprismarknaden för maktens skull”
För att förtydliga så är inte 1kr/kWh något onormalt i SE4. Inte sedan SVMPC valde att avveckla utan en plan för hur energiförsörjningen skulle lösas.
Eller planen fanns såklart. Krasha industrin!
Välkommen till Hälsingland.
Där kan du njuta av vacker natur och SE2!
Vad gäller Iran, Israel och börsen.
Klockan 15.20 gick det ett rykte om vad som skulle hända.
OMXS30 föll i samband med det från 2637 till 2605 och då var klockan 16.20.
Dvs börsen reagerade långt innan själva händelsen.
Annat var det 9/11. Då gick det att sälja av till hyfsade kurser efter händelsen då ingen riktigt trodde på det som hade hänt. Nu är det nya tider med algoritmer som är snabbare än Usain Bolt.
Alla börser föll fortare än de ballistiska robotarna i slutfasen.
Drivmedel rör sig så sakteliga uppåt och jag läste på “blomman” igår att 4% av global oljeproduktion är i spel om det går snett. Alla som förstår grunderna i prissättningsmekanismerna på olja inser att det inte blir bra alls om det tar den vägen.
Spåra upp dom som sålde så kan man identifiera vilka högt uppsatta iranier med insikt i attacken och som ville rädda undan det de stulit från att förlora värde. Det verkar som alla tänker på sig själv i första hand.
Som jag förstår det var det amerikansk militär som gick ut och varnade.
Var dom fick informationen från vet jag inte.
På sommaren kör jag vvb dagtid då jag har solceller. Detta ger i princip gratis vv under sommaren. Vi är fyra i familjen var av två är tonåringar. Vi sparar 1000 lappar på detta varje sommar. På vinter kör jag vvb på natten. Mest av solidaritet då jag har månadsmedel. Jag har en enkel timer styrning på min vvb. Kosta 500 att installera och konfigureras via blåtand.
Var inne och kollade och jag hade 925kwh köpt el i september. Det är med billaddning och utan solceller.
200kvm villa med fem personer i hushållet nu. Att investera i solceller, batterier eller styrningar högt och lågt skulle bara den göra som önskar kompensera för ett underutvecklat reproduktionsorgan.
Skippar jag morgonkaffet hemma och tar den koppen på jobbet istället så får det större genomslag ekonomiskt.
För att inte tala om en middag på restaurang.
Men sila gnetterna och svälja elefanten verkar vara framtiden.
Vi med små reproduktionsorgan gillar vårt morgonkaffe innan jobbet.
Jag skulle nog vilja säga att det gäller att hitta en balans mellan bruk av reproduktionsorgan och att nörda in sig på olika energilösingar oavsett om det är utvecklat eller invecklat.
Fö avundas jag ibland er som är anställda. Få betalt för att dricka kaffe på jobbet…….
“Själva producerade vi 1 375 kWh i september och förbrukade 1 627 kWh inklusive 356 kWh elbilsladdning hemma. 937 kWh såldes och 1 089 kWh köptes in.”
Är det inte detta som är lite problem?
Ni producerade 1375 kWh och förbrukade 1627 kWh men köpte ändå in 1089 kWh.
Ni sålde 937 kWh för ganska lågt pris (antar jag?) och köpte för kanske samma låga pris MEN får då även betala överföringsavgift, energiskatt osv – dvs man säljer t ex för 20 öre (spotpris) och köper för 1-2 kronor (spotpris + överföringsavgift + energiskatt)
Nu är det fortfarande ekonomiskt då ni får 60 öre skattereduktion för varje kWh ni säljer men utan dessa 60 öre så blir det ju mycket svårare att få det ekonomiskt.
Prata solceller, och om vad som är rätt och fel, brukar bli lite “filosofiska rummet” över det…
Nu fick jag inte siffrorna helt att linea i mitt huvud men användandet på egenproducerad el ligger väldigt lågt i siffrorna ovan (~25%).
Och det eventuella borttagandet av 60-öringen kommer påverka dessa användarfall mest (till det sämre). Ligger man på en nyttjandegrad på 60-80% (årsgenomsnitt) av egenproducerad el så blir kalkylen inte inte så dålig iaf för solceller.
Nätnyttan med att exportera el när det inte finns några andra importörer i närområdet är ju oxå något man kan ha åsikter om (nätnyttan blir ju där störst i villa områden med 10% av fastigheterna installerade med solceller, och alla ligger under samma transformatorstation inom ett område av cirka 500 meter i diameter, så vänta och se när det kommer ny uträkningsmodell från nätägarna på det…)
Men…
För att öka nyttjandegraden mer måste man ha batteri…
Lite slarvigt räknat på siffrorna ovan borde man ha ett 24KWh batteri (är väl max man får ha privat utan extra arrangemang? och inte bor på en lantbruksfastighet…).
Med det hade siffrorna sett ruskigt bra ut, och man hade med enklare hemautomatisering varit nära nog helt självförsörjande på el.
Tyvärr är ju priserna på batterilagring, även med gröna bidraget, inte helt enkla att räkna hem…
Hemautomatiseringen kräver dessutom ett visst intresse, samt man måste istället styra om sin automatisering mot hur mycket man har kvar på batteriet och anpassa förbrukningen mot när det börjar laddas igen istället för att fokusera på spotpriset, vilket kräver lite arbete.
Därför kommer det vara lönsamt för alla som har ett intresse, dom som bara installerar solceller och inte ens ser över inställningarna i invertern kommer inte vara fullt så positiva.
Skall man sen räkna vidare på ekonomi i det hela kan man ju även lägga in att egenproducerad el påverkar energiklassningen på huset (vilket dock kräver hög nyttjandegrad av egenproducerad el för att få genomslag) och så vidare…
För att avsluta ja, det är den låga egennyttjandegraden som är problemet, här i sverige har(/hade) vi 60-öringen för att kompensera, andra länder har gjort lite olika, Holland har väl en hög anslutningsavgift för solceller men du kan sen spara elen i en pott som växlas in “KWh för KWh” vid senare tid, vilket ger ett enormt incitament att bygga upp potten på sommaren genom export för att avropa den på vintern när man behöver den… genom att ta bort såna incitament tror jag att vi kommer få se ett bättre och stabilare elnät.
Själv när jag räknar bryr jag mig mindre om elpriset och lägger mer vikt på dom fasta avgifterna per KWh, men sen är man ju något av ett klapp-mongo oxå…
Jag hade “spara elen” kWh-för-kWh-abonnemang tidigare, men elprischocken 2022 gjorde att man slutade med de abonnemangen.
Jag tycker att bloggaren är lite gnällig när han å ena sidan tycker att ett elpris på runt 60 öre i snitt SE3 idag är skyhögt och å andra sidan vill att det skall byggas ny KK. För vilka pengar kan man fråga sig om strömmen inte får kosta i alla fall lite. I aug betalade jag 15 öre kwh. Räcker detta för att hålla liv i kraftproducenterna?
2010-2020 kostade elen ungefär 40 öre/kwh, vilket blir ca 50 öre i dagens pengar om inflationen sedan dess har varit 30%. Skulle det råka bli 60 öre så är det visserligen 20% mer, men inte värre än att det summerat blir väldigt lite pengar.
Vi ser ju hur det går för vindkraften i norr. Nu har de inte spotmarknaden att skylla på och ändå ekonomiska problem.
Vi får väl se om de deponerat tillräckligt med pengar för att sanera bort tornen om några år när de konkat.
De enda som kan leva i en 15öre/kWh miljö är vattenkraften som har avbetalt alla investeringar, och vissa kärnkraftverk som tagit tunga investeringar och inte siktar på drift så länge till.
Det krävs någonstans runt 50-60 öre/kWh för att de billigaste nyinstallationerna skall överleva.
Herr LW skall alltså kalla 55 öre/kwh för ett normalpris.