Ett nytt fejkvin i form av Luna di Mezzanotte gör nu fejkvinet Enzo Bartoli sällskap bland “världens bästa utbud”, där två av tre Baroloviner på det lokala nya Systembolaget visade sig vara fejkviner som bara existerar i Sverige.
Låt oss börja definiera fejk. Det är ett vin gjort enligt beställning från Systembolaget, från en leverantör där man har inavel, nepotism, kotteri och korruption med fd chefer och anställda hos Systembolaget inblandade. Beställningen är gjord på volymer som gör att ingen äkta vinleverantör kan leverera Systembolagets efterfrågade volymer till Systembolagets krävda pris, varpå det istället skapas och smaksätts en blend av druvor som vinodlarna inte ville göra eget vin och sätta sitt eget namn på. Sedan ges det något namn som ska lura svensken att det är något fantastiskt och unikt hantverksvin från en småskalig odlare. Det finns många odlare som inte gör något eget vin alls vissa år, då kvaliteten på druvorna inte uppfyllde yrkesstoltheten och de krav man har för att sätta sitt eget namn på en flaska. Då dumpar man druvorna till stora leverantörer, som fixar bristerna med hjälp av kemikalier.
Typexemplet är Ezno Bartoli där man ljög ihop en berättelse och att det fanns en vinmakare som hette så, men avslöjades som en ren lögn av bloggen Eftersmak. Om någonsin någon skulle åka i fängelse för falsk marknadsföring var det där, men nu har man justerat marknadsföringen men får finnas kvar på Systembolaget ändå.
Nu behövde vi iaf en Barolo till pågående älgstek med tillhörande färskplockad Karl Johan, och upptäckte att två av tre Barolo på det lokala nybyggda Systembolaget var fejk. Dels Enzo Bartoli, och dels den nya Luna Di Mezzanotte, som rent av har samma flaskform som Bartoli.
Luna di Mezzanotte är alltså ett vin som inte hittas någon annanstans i världen än i Sverige (och Norge) och om det vore så fantastiskt, prisvärt och bra upplevelse, varför vallfärdar inte hela världens vinfantaster till Sverige och dammsuger rent hyllorna på denna Barolo? Hm?
För det är faktiskten DOCG Barolo, beställd och utformad på beställning av ett kooperativ vinbönder. Kooperativ används för att bli av med de druvor små odlare inte kan med att sätta sitt eget namn på och för att få ihop volymer till exempelvis sådana här fejkviner.
I sin storytellning på sin fejkade Italiensajt är bolaget Nigab AB helt öppna med att det är en beställningsprodukt:
“Kanske var det just denna passion som övertygade Nigab AB att det var just Produttori di Govone som skulle får skapa de viner man en längre tid velat ta fram för den svenska marknaden. Mitt i en brinnande pandemi tog man första kontakten. Och efter flera turer fram och tillbaka stod två viner klara för lansering under 2022.”
Nej, det var det kanske inte. Det var att man till ett billigt pris kunde köpa in nödvändiga volymer av sekundära druvor men fortfarande kunna få DOCG-stämpeln för att skapa ett smaksatt fejkvin för lättlurade svenskar (och norrmän) som övertygade Nigab AB att välja denna druva.
Ett tips är att söka på viner online, och om alla träffar bara är från Sverige så är det fejk och “världens bästa utbud” på Systembolaget är bara fejk och viner ingen annan hört talas om.
Ja, även exempelvis champagnen Moët är en smaksatt blend. Ge inte Moët som gåva till någon champagnefinsmakare, de kan bli förolämpade, eller så ler de lite och tycker synd om dig som köpt överprissatt blend. Det finns i själva verket tusentals champagnehus, men bara ett fåtal finns i “världen bästa utbud” på Systembolaget. Ska du köpa något fint bland de stora märkena gå iaf på Dom Perignon i så fall. Vad som helst men inte Moët. En personlig favorit är Launois, där vi satt och fick smaka av sju av deras champagner i vinhusets soffa på vår cykelsemester, men den räknas inte till de större tror jag, utan då skulle jag gå på Taittinger eller Pol Roger som present.
Resten är – likt i Italien som i fallet Barolo DOCG – småskaliga producenter. Och därmed inte intressanta för Systembolaget.
Och ja, mitt eget kändisvin finns förstås bara i Sverige. Men det är ett handplockat tidigare existerande topprankat vin som går att köpa under sitt riktiga namn utomlands (men inte på Systembolaget pga volymkraven och pga att ingen inom Systembolagets korrumperade kotteri plockat upp den). Kändisviner betyder att man som kändis antingen säljer bort sitt varumärke åt en importör som tar in ett skitvin, eller att man genuint sätter sitt namn på något man gillar, mest som en kul grej.
Det är också fascinerande hur alla vinsajter topprankar fejkvinet Luna di Mezzanotte. Det är garanterat så att sk vinfluencers fått mutor för att skriva sina hyllningar. Kanske lagligt i form av gratis flaskor att provsmaka, kanske lagligt genom att man får provision eller rent av fakturerat helt legalt för marknadsföring. Men likväl är det betalda recensioner. Jag skulle vilja se någon ta en Luna di Mezzanotte och ge som blindprov till en utländsk sommelier utan korrumperade kopplingar till Systembolaget eller de fåtal stora importörer som levererar Systembolagets fejkviner. En följare kallar Luna di MEzzanotte för extremt platt och trist. Vilket man inte ska förvänta sig för 229:- SEK. Annat än från Systembolaget då.
Vad köpte vi då?
Det fick bli den tredje Barolon på Systembolaget, en Giacosa Fratelli, som faktiskt har en italiensk hemsida och Instagramkonto med texter på italienska. Mer genuint än Luna di Mezzanotte iaf, men förmodligen för billigt för att vara en bra Barolo.
Och världens bästa utbud var alltså tre Barolo. Varav två fejk.
Ja, efter SVT och Socialdemokraterna är förstås Systembolaget det finaste vi har i Sverige, så att skriva något annat är förstås att svära i den svenska kyrkan.
83 kommentarer
Fy flaskan, lägg ned eländet o låt oss vinälskare gå botanisera i små fina vinbutiker med ett mindre men kladdigt sortiment.
Kladdigt. 🤣🤣
Skrev fel, klassigt ska det vara
🥳
Ja så där kan det bli såhär dags.
Samma sak med åtskilliga mörka rom på samma butikskedja…
Ja marknaden skulle såklart aldrig syssla med sådana hära saker utan hela denna “industri” är helt unik för lilla Sverige och finns inte någon annan stans i hela världen. (kan innehålla rejäla spår av ironi).
Den Heliga Marknaden löser alla problem!
Sicket bedrägeri, kollade lite på nätet, mängder av goda vitsord, det liknar kvällstidningarnas hyllande av tvivelaktiga 120 kronors viner.
🥵
Eller de sk motorjournalisternas recensioner av Volvo EX90 efter lyxresan till resorten i Kalifornien.
120 spänn?!? Uppenbart svindleri.
You gets what you thinks you pay for. Eller också inte.
Fast ska man nu svindla är det nog säkrare att ta i rejält, 229 typ. En siffra till så börjar det bli riskabelt. Blås mig på en hundring, meh. Blås mig på en tusing eller två – då jävvlar.
Då jävlar knyter du näven i fickan!
Hade en bekant som importerade viner för att hälla i smakfullt desajnad box. De var faktiskt inte dåliga och boxen var rätt snygg. Men det var riktigt kul att bjuda vår konnässör på … 😁 som skänkte oss en träbox med äkta flaskvin. Lådan har vi nog kvar.
Affären sprack dock på plötsligt fördyrade omkostnader. Dessutom var det datastrul i Bolagets “system” så det gick inte att beställa. Tack, Monopolet.
Det var en stor svindel i usa för några år sedan, skapligt dyra viner. En del av de stora vinhusen var insyltade. Det gick ända till en oberoende med högt anseende sa typ, rävgiftet är värt högst 10 dollar flaskan.
Har för mig det var en fransk vinproducent som började ana oråd.
Det var, som jag minns det, en som köpte in dyra viner – säg 3.000 kr flaskan – och sedan förfalskade etiketter och sålde det redan dyra vinet superjättedyrt – typ 100 000 kr flaskan (typ samlarvin). De flesta, om de ens öppnade sin samlarflaska, skulle inte känna skillnad, så det var ju ett nästan vattentätt upplägg. Tills det inte var det längre.
Vi har en vän i England som där driver en mindre vinimport (4 butiker) och själv åker runt och köper in. Man har alltid fått fantastiska viner när man besökt dem.
Han besökte oss i Sverige för en tid sen, och han besökte systembolaget för första gången. Han var mycket imponerad över det stora utbudet till bra priser, och valde ut några viner kring 200 som vi konsumerade tillsammans. Vi blev inte besvikna.
Jag tror att för ’medelsvensson’ som inte har viner som specialintresse så är systembolaget en betydligt bättre affär än motsvarande utbud på alla ’vanliga’ ställen där man kan köpa vin.
Tack och lov så är det ju inte längre omöjligt att beställa hem viner – rentav göra det genom systembolaget – så om man är ute efter de mindre producenternas guldkorn så är det inte något större problem – så gör ju också många restauranger.
Så jag tycker inte det finns anledning att lägga ner systembolaget, eller ens spy galla över det – det fyller en funktion som inkörsport till finare viner och det säljer vettiga viner till bra pris. Stolpskotten i sortimentet är betydligt färre än om man jämför med standardbutikerna på kontinenten.
Vi har en vän i England som där driver en mindre vinimport (4 butiker) och själv åker runt och köper in. Man har alltid fått fantastiska viner när man besökt dem.
Han besökte oss i Sverige för en tid sen, och han besökte systembolaget för första gången. Han var mycket imponerad över det stora utbudet till bra priser, och valde ut några viner kring 200 som vi konsumerade tillsammans. Vi blev inte besvikna.
Jag tror att för ’medelsvensson’ som inte har viner som specialintresse så är systembolaget en betydligt bättre affär än motsvarande utbud på alla ’vanliga’ ställen där man kan köpa vin.
Tack och lov så är det ju inte längre omöjligt att beställa hem viner – rentav göra det genom systembolaget – så om man är ute efter de mindre producenternas guldkorn så är det inte något större problem – så gör ju också många restauranger.
Så jag tycker inte det finns anledning att lägga ner systembolaget, eller ens spy galla över det – det fyller en funktion som inkörsport till finare viner och det säljer vettiga viner till bra pris. Stolpskotten i sortimentet är betydligt färre än om man jämför med standardbutikerna på kontinenten.
Nej, det finns ingen anledning att lägga ner det, men det finns all anledning att ta bort deras monopol och låta dem konkurrera på lika villkor. Varför skall vi ha kvar ett socialistiskt monopol? (Alltså monopol som är skapade och inte naturliga)
Helt befängt detta, borde bli katastrof rubriker.
Ju mer man tänker på det hela ink. sk. kändisviner, ju sjukare framstår det.
Fy fasen. Tur man bor i rätt landsände och bara nyttjar systembolaget i undantagsfall, när det är bråttom eller spontant behov uppstår (haha, precis den konsumtionen dom säger sig vilja motverka kom jag att tänka på nu)
Systembolaget borde ju kräva att man tidsbokar sitt besök, så man inte kan spontanhandla.
Ja jag har svängt i detta, lägg ner skiten.
Sjukaste är när man besöker lokala småskaliga producenter av alko drycker och man inte får köpa.
Frågan är ju då varför man besöker lokala småskaliga producenter av alko drycker om man vet att man inte får köpa?
Helt sant det du beskriver, pinsamt. Vänner till oss har vingård utanför Alba och de blir mest upprörda när systembolaget bryter mot deras märkesregler. Tex Dolcetto på burk märkt Piedmonte. Låter som liten bagatell men det är skadligt för deras varunärken och i längden för hela regionen. Där finns tusentals duktiga, hårt arbetande odlare som gör kvalitetsviner. Nästan inga har möjlighet att komma in på systembolaget. Det bloggaren skriver om att blandningar av sekunda druvor och ännu värre, “2a press” är till stor del vad som hamnar i Sverige.
Och lösningen är då såklart inte att kräva omstrukturering och förbättring utan att lägga ner hela skiten… (inte menat specifikt till Crowley då det inte framgår var hen står i SysBo frågan).
Omstrukturering och förbättring lär inte göra skillnad så länge förutsättningarna (d.v.s. monopol) är samma. Ekonomisk darwinism lär behövas för att det ska kunna ske.
Eftersom det är ett monopol kopplat till ett demokratiskt system så är det fullt möjligt jo. Lösningen på problemen i t ex militären är ju såklart inte att etablera privata paramilitära organisationer i landet utan just att omstrukturera och förbättra inom nuvarande monopol-struktur. Precis samma kan appliceras på andra statliga monopol OM den politiska viljan uppstår.
Tja, om grisar kunde flyga, så …
Ser ut som en fransyska i ugnen och en av mina favoritdetaljer som också passar fint till tjälknöl.
Ytterlår tror jag.
Tveksamt att det är ytterlår, de har en annan form, fransyska eller innanlår skulle jag säga.
I en fungerande marknad hade det givetvis bara varit att gå till en annan butik.
Men inte här.😭
Nu ska jag trösta mig med några glas vin, ja just det inköpt på bolaget.
Ok. Vet ni?
När det är släpp för de fine Bourgogne viner, är det fullt ös på Hansa i Malmö, med rika danska vinentusiaster som köar én masse för att köpa loss alla de bra viner som systemet OCKSÅ tar hem, till en MYCKET billigare pris än samma viner kostar i Danmark!
Bra att bloggarn också tar upp sådant här, lössen är avlönade via våra skattesedlar o scamar oss.
Dessutom förstör för hårt arbetande vinbönder.
Avlönande av oss?
Jajamen se här.
Den mycket välrenommerade vinhandel i H. J. Hansen har denna Barolo, bara 400 DKK.
https://www.hjhansen-vin.dk/roedvin/italien/piemonte/barolo/2020-barolo-organic-docg-albe
Samma vin finns på systemet för för 300 SEK
https://www.systembolaget.se/produkt/vin/barolo-albe-239801/
LW för helvete, vad gnäller du på?
Finns inte på mitt lokala Systembolag, så kan lika gärna kosta 1:- SEK.
Ok, förväntar du att skulle kunna köpa bra Barolo, på landsbygden utan att skulle förbeställa?
Tycker inte det är en seriös parameter!
Beställa och ha hemma?
Då kommer han ju bara dricka ännu mer, till skada för familjen och den svenska folksjälen!
Meningen är att inte ha något hemma och bara kunna köpa när Systembolaget är öppet. Kanske vara nykter på söndag.
Hur kan det då röra sig om världens bästa utbud? En stor sommarstad som Norrtälje eller Nynäshamn tillhandahåller inte ett skit vad avser utbud. Skandal.
Vinet du refererar till Albe är en typisk fake-barolo som produceras enkom för att generera avkastning. Dom sämsta druvorna på dom sämsta ekfaten men man når upp till DOCG-nivå. Ej drickbart om du druckit en riktig Barolo Classico från ett riktigt vinhus som Renato Ratti eller Trediberri.
Extremt bra pris.
Med marginal billigast i hela världen.
Tack för tipset!
Det är altså OK att Systembolaget finns, därför att dom ibland upphandlar vin till bra pris ? Med det argumentet då borde vi också ha statliga byggvaruhus som upphandler billigt virke, eller statliga klädbutiker. Och samtidigt förbjuda privata såna ?
Det är ok att systembolaget finns för att alkohol är kopplat till en jäkla massa samhällsproblem och vi reglerar detta genom systembolaget.
Ingen kör ihjäl någon, eller misshandlar sin sambo, eller sitter och nöter ut en parkbänk resten av livet, för att de köpt för mycket virke på det lokala byggvaruhuset.
Och då måste man balansera detta mot den frihetliga tanken att alla ska kunna köpa hur mycket de vill av vad de vill när de vill av vem som helst.
Man kan dividera om var gränsen ska gå mellan tillgång och återhållsamhet men de flesta svenskar har inget problem med att vi försöker hantera alkohol i samhället på detta sätt.
Vad är problemet med blended? Dom mest uppskattade vinerna och whisky är just det.
Ska på vinprovning nästa torsdag, med enbart Passetoutgrain vinar. Ska’ bli jättespännande 🙂
BTW. Allt köpt på systemet, beställningssortimentet
Ja, mindre oberoende (och djupt seriösa) vingårdar jobbar ju stenhårt med blends. Köper mycket av mitt vin via Cavistes franska och italienska direktimport av enbart sådana gårdsviner, och inte sällan är de största överraskningarna blends.
Caviste är grymma!!
Pratade med en tjänsteman som jobbade på Systembolaget. Vi åkta nattåget från Norrland. Det mesta som säljs i butikerna är fejk fick jag veta. Tjusiga whiskyetiketter som innehåller minimalt med whisky utspätt med ren alkohol. Den lätt gula färgen kommer sällan från lagring på fat utan är skapad på kemisk väg. “Den hade lika gärna kunnat vara grön, blå eller chockrosa. Allt går att ordna.”
Wow…. J.D Vance go home!
(Men OK, money talks, du får vad du betalar för)
Ett otyg helt klart! Leder tankarna (sorry) till de härtappade V&S skapelserna på 80-talet som kom med tankbåt och tappades på glasflaska i hamnen.
Launois är som hus mycket prisvärt och bland ganska få Récoltant-Manipulant (RM) hus som bolaget för men kan vara knepigt att få tag på (“Ordervara, längre leveranstid” : läs, leveras en vecka efter festen/dejten när du ville bjuda på det). Två andra RM hus, i en annan förvisso lite högre prisklass är Gimmonet och Larmandier-Bernier som till skillnad mot Launois faktiskt oftast finns att få tag på (iaf. i huvudstaden) när man “behöver” dem.
När det gäller de stora husen som finns på bolag överallt vill jag gärna slå ett slag för Deutz framförallt deras årgångs Blanc-de-Blanc men den vanliga Bruten är klart prisvärd och trofast.
Om ni blir upprörda av det där – då rekommenderar jag inte att läsa om den “japanska” whiskyn Muteki, direkt från Frankrike. Inte alltså, om ni vill ha kvar blodtrycket på en hälsosam nivå.
Del 2 innehåller Systembolagete bortförklaringar…
https://tjederswhisky.se/kop-inte-muteki/
https://tjederswhisky.se/kop-inte-muteki-del-2/
https://tjederswhisky.se/muteki-del-3/
Muteki på bolaget verkar ha utgått efter upplysningskampanjen. Kanske kommer tillbaks med annan etikett från ett annat “ursprungsland”?
Ajabaja, inte gnälla på vår finaste institution, Systembolaget. Då blir det nog ingen fin vinrecension i SvD Mat&Dryck.
Nä, det ärligaste KPIt du kan använda på Systembolagets sortiment är nog APK, vilket är vad de flesta kunderna går efter verkar det som.
Att ni orkar bry er. Vin?! Jävla posörtrams, löjliga hipsterfasoner. Onanerar ni med flaskorna också?
Blir man inte tillräckligt packad tillräckligt billigt menar du?
Att någon kan ha annan smak eller andra intressen än dig är förstås helt otänkbart?
52 poäng av Robert Parker?
Om det bara säljs i Sverige så lär det bara få fejkade poäng.
Grönstedts Barolo hade det kunnat heta, men nu är ju inte ens Grönstedts statligt svenskt längre (är väl finnarna som äger det).
Mja…
Vad är nu detta för snedsegling, trodde vi var överens om att det är ukrainska viner som gäller nu.
Jag beställde in en ny flaksa Biologist Merlot här i veckan. Det kostar… hick… att få någon rätsida på Ukrainas handelsbalans.
Men det stårr inget på bipacjsedeln att vin är däligt för stavningän. Det kunde de faksiskt ha nämnt!😡
Jag köper alltid den billigaste skiten. Då blir man inte besviken.
Är man okunnig (eller normalkunnig) inom området så får man samma usla råvaror oavsett om man betalar mycket eller lite.
Nu snackar jag inte bara om alkohol. Det gäller värktabletter, kläder, bilar, sylt, allt.
Skillnaden på det billigaste och det som den breda massan köper är inte kvaliteten, utan säljarens marginaler och hur mycket de spenderar på marknadsföring.
BLÅVITT RÖDVIN/VITVIN/ROSÉ i papptetra såklart.
Fanns faktiskt “Lantvin” på 80-talet. Blandad kompott: ibland rätt bra, ibland bläck. Begagnat.
… men för det mesta rätt uselt och inte prisvärt. Även för en fattig student med dålig kunskap och liten erfarenhet av annat än Parador och Beyaz.
Din artikel beskriver helt korrekt hur monopolet duperar sina konsumenter. Detta har pågått under långtid. Alla i branschen, recensenter och vingrossister, känner till fenomenet. Vinrecensenter kan oftast inte leva på ett oberoende utan har ekonomiska intressen i producenter och grossister. Därför, i de flesta fall, saknas en öppen och transparent “debatt” kring monopolet, i de frågeställningar du beskriver. Eftersom du har stor räckvidd är det uppskattat att du väljer publicera detta faktum. BiB marknaden är också en framväxt som monopolet understött och som är lika galet.
Apropå det, hur motiveras förekomsten av BiB kontra flaska mot målet att minska konsumtionen?
Hittade “fejkvinet” här: https://www.produttorigovone.com/luna-di-mezzanotte/?fbclid=IwY2xjawFpwbtleHRuA2FlbQIxMQABHYZwj4Vj2TON3ORV8WPdJTFRIKxEEt07Pvo4_dSdL78ha2C7jpZ_dT_plA_aem_jXvoShfmZipn4r9tArHlBw&sfnsn=mo
Själv är jag inget fan av vin, dricker det till mat om det bjuds men köper det ytterst sällan själv. Det är så lätt att gräva fram ammunition till argumentet att den genomsnittlige vinälskaren är helt bortlurad av marknadsföring och har bestämt om de gillar ett vin eller inte redan innan de smakat det… Att jag själv är precis likadan bara att jag förvirrat mig långt ut i mikrobryggeriträsket istället har inget med saken att göra 😛
Alltså, jag är ingen stor vän av systembolaget, men här gick bloggaren bort sig litegrann. Luna di Mezzanotte är ett av varumärkena från kooperativet Produttori di Govone. Att kalla det fejkvin är nog inte korrekt.
https://www.produttorigovone.com/en/luna-di-mezzanotte-eng/
Kooperativet ägs av ca 300 odlare som tillsammans äger lika många hektar vingårdar, alltså ca 1 hektar per bonde. Förutsättningarna för att göra bra vin under dessa förutsättningar är naturligtvis större om man går ihop om produktionsanläggningen. Just i Langhe så finns dessutom ett av världens bästa kooperativ nämligen Produttori di Barbaresco som gör Nebbiolo-viner av världsklass. Kooperativ är även en mycket vanlig produktionsform i Champagne så det i sig är inte ett argument för att vinerna alltid är skit.
Barolo har alltid höga produktionskrav, oavsett vem som är tillverkare. Systembolaget, eller någon av våra stora importörer, kan inte kringgå regelverket (100% Nebbiolo, max 60hl/ha, 18 månader på fat, 38 månader innan försäljning etc.) men naturligtvis finns det ändå bra och dålig Barolo.
Därmed sagt att jag inte är vän av påhittade historier för marknadsföring där just Enzo Bartoli var en ovanligt idiotisk dikeskörning.
Rättning – max skördeuttag för Barolo är 56hl/ha
Vinet existerade inte innan Nigab AB hittade på det.
Jag upprepar: Vinet finns bara i Sverige (och Norge). Vore det ett äkta (och bra) vin, skulle det finnas i hela världen.
Håller inte med i ditt rant emot vinkooperativ. Det finns stora fördelar för småskaliga vinodlara att ingå i kooperativ. Bara engrej som buteljering blir mycket kostsamt för små producenter…
Även om det såklart är mer rock’n’roll med den solitära vinmakare som gör allting själv, och där det går att peka ut vilka kvadratmeter i vinmarken druvorna till det specifika vinet kommer ifrån.
Fin artikel här om kooperativernas betydelse i vinbranschen
https://www.bkwine.com/sv/reportage/mer/darfor-ar-vinkooperativ-sa-oerhort-viktiga-i-vinbranschen/
Nigab har beställd vinet Luna di Mezzanotte av kooperativet Produttori Di Gavone, som funnits sen 1957. Jag ponduspostulerar att Nigab också har ett avtal att köpa hela batchen av årgångarna, så inget konstigt att de inte finns överallt i världen. Det kan man så gilla eller inte…
Som nämnd är vinet ett DOCG vin, den högsta klassificeringen för italienska viner. Beteckningen garanterar att vinet uppfyller stränga krav om ursprung, produktionsmetod och kvalitet.
Så, all-in-all inget fejk med det vinet.
Jag stör mig på orättfärdigheten i att monopolet har olika öppettider beroende på var man bor i landet. Kan man köpa alkohol fram till 20 en vanlig sketen vardag eller till kl 15 en lördag på Sergels torg borde man kunna göra detsamma även i Tjottahejti. I övrigt har jag väl kommit att förlika mig med monopolet, det är nog bra för min hälsa.
Falsk marknadsföring genom storytelling som i fallet Enzo får man ju dock gärna sluta med, som plebej känner man sig ändå som ett fån som det är när man står och glor där i vinhyllan.
Överhuvudtaget känns halva sortimentet av systemas italienska viner som hittepå namn, gärna i 1ltr Svenssonflaska. Hembryggd öl i nästan vilken stil som helst “is the new black”
Slår ett slag för Mercier, fransmännens egna champagne. Sedan är deras tåg genom 20 km av vinkällare lite kul. Om du besöker Reims besök Mercier. För mer tradition finsmakare så rekommenderar jag fick Gosset.
PS. Angående blend, aka cuvée, är det regeln snarare än undantaget att Champagne är gjort på ett blend av druvor.
Jag gillar också Launois, flera av deras champagner är gjort på enskilda druvor, andra är cuvée.
Jo, och tex vanlig Moet Chandon är ju en cuvée på druvsorterna chardonnay, pinot noir och pinot meunier och alltså liknande blandning som de flesta Champagne är gjorda av. Från Wiki:
Most Champagnes are made from a blend of all three grapes, although blanc de blancs Champagnes are made from 100% Chardonnay and blanc de noirs Champagnes are made solely from Pinot noir, Pinot meunier or a mix of the two.
Det är alltid kul när man diskuterar systemet. Folk argumenterar för det utan att egentligen veta varför. Förra veckan satt mina kollegor och påpekade att “det är ju bra utbud” även om de alla tyckte att det var otroligt opraktiskt att man inte kan handla vin på en lördag efter stängning. Eller i matbutiken. Eller hos en vinhandlare. Ja, när de tänker på det så är systemet mest opraktiskt och jobbigt, men utbudet är ju bra? Eller?
Minns själv när det slog mig att systemet faktiskt bara är dumt. Det var som att man vaknade upp från the Matrix haha. Bra utbud? Som att det är svårt att hitta en fin flaska vin i Paris? Eller att man måste gå från butik till butik i Rom?
Fast vinutbudet i en normal mataffär / supermarché i Frankrike är ganska lusigt. Om du händelsevis hittar en schysst flarra så är oftast årgången dålig. Men visst finns det fantastiska vinaffärer där, med härliga gamla trähyllor och dammiga flarror 🙂
Fascinerande läsning. Jag har aldrig varit någon fan av systembolaget men att dom var så här fula trodde jag inte.
Likaledes har jag alltid undvikit “kändisviner”, mer eller mindre av anledningarna LW nämner först i det stycket. Men nu blir jag sugen på att prova hans eget.
Inte en chans att jag köper ett om-märkt vin (sorry LW); om någon har lagt ned sin själ i ett vin så tycker jag att producenten har förtjänat en ”etikett plats” på bordet.
Hej och tack för allt lysande kring Ukraina+resten.
Instämmer i Enzo Bartoli och övriga låtsasproducenter där man gör vin som inte kan säljas på den inhemska marknaden.
Skriver normalt sett inte kommentarer, men kände mig här nödgad.
Blend/inköpta druvor har varit den rådande traditionen i champagne sedan vinmakandets begynnelse och de flesta hus gör det. Fenomenet odlare och odlarchampagne är (relativt) nytt, dvs att man odlar sina egna druvor och gör champagne på de egna druvorna. Sen köper husen in druvor av vinbönder som de vet är duktiga och man gör kvalitetsbedömning av inköpta druvor. Så även Moet som vad jag förstår faktiskt fått ett kvalitetslyft även beträffande deras icke-årgångsvin (nv) och jag har hört att deras årgångsbuteljeringar/vintage faktiskt är hyfsad.
Såg nu att någon annan också skrivit det ovanstående, men skriver det ändå.
Tack för god läsning!
Om ni ser mig dricka Moet, ring polisen, är förmodligen kidnappad! 🙂
Lp, billecart och palmer är husbubblet här. Bollinger och pol Roger om det ska lagras. 🙂
Precis så… 🙂 Undviker också Moët som pesten… Billecart är trevlig, speciellt deras vintage (samt extra plus för lyxig etikett…). Tycker också att Deutz har en tydlig karaktär som skiljer sig.
Sen, i ärlighetens namn så konsumeras det nog mest Cremant hemma. Langlois är en favorit.
Jag blir bara upprörd över detta i och med monopolet.
Svenskar är posörer.
Kaffe, öl och vin. Generellt har folk noll koll och har lärt sig EN egenskap som de kan ha koll på (exv rökighet och då vet man “Laphroig. DÄ BRA HELGE!”. Eller att kaffe ska va “starkt….. )
När man väl rör sig utanför landet märker man att det finns så mycket annat än det som når vårt lilla land i periferin av världen.
Det enda vi är riktigt bra på är väl lösviktsgodis.
Fantastiska nyheter – Kolonist, ett av de främsta ukrainska vinerna, finns nu i Sverige.
Kolonist Odesa Black och Kolonist Sukholymanske, som kommer från Odesa, är tillverkade av inhemska ukrainska druvsorter. Endast ett begränsat antal flaskor är tillgängliga!
https://www.systembolaget.se/sortiment/ukraina/?q=kolonist
Även Biologist med sina nya årgångar är tillgängligt igen.
https://www.systembolaget.se/sortiment/ukraina/?q=biologist
Racimo AB direktimporterar ukrainska viner och andra drycker från Ukraina. Vårt mål är att stödja ukrainska producenter och invånare som fortsätter sitt arbete trots kriget.
Stöd Ukraina och njut av dessa fantastiska viner samtidigt. En vinst för alla!