Denna artikel publiceras i samarbete med Svensk Värdeförvaring.
Veckan ser ut att avslutas blandat i de asiatiska tidszonerna. Guldpriset har under morgonen noterat nytt rekord i både kronor och dollar och räntorna i USA stiger. Eurozonens centralbank ECB sänkte sin styrränta med 0.25 procentenheter. Dagens Industri uppger att ett räddningspaket är nära för Northvolt, men också att om det inte går igenom kan det bli konkurs redan i helgen och oavsett räcker inte räddningspaketet ens året ut.

Stockholmsbörsen steg igår me d+0.22% för OMXS30 och +0.10% för OMXSPI. Tunga AB Volvo ska under morgonen lämnat en rapport som var en besvikelse, vilket kanske kan belasta börsen idag.
Kronan ligger på 10:52 SEK för USD och 11:41 SEK för euron.

Guldpriset noterade nytt rekord i både dollar och svenska kronor under morgonen. I svenska kronor är 918:- SEK det nya rekordet även om guldet i skrivande stund rekylerat ner till 914:- SEK, som fortfarande är högre än tidigare rekord. I dollar är det nya rekordet 2 713 USD per troy ounce och guldet handlas just nu i 2 705 USD per troy ounce.
Investeringsguld ska liksom backuper, viktiga papper och mindre samlarföremål förvaras i bankfack, förslagsvis hos Svensk Värdeförvaring som har långt bättre säkerhet än de bankfack som finns kvar hos bankerna. Vill du anmäla intresse för att öppna ett bankfack i Göteborg eller Stockholm kan du använda detta formulär (reklamlänk). En tidsstämpel plus dina ifyllda uppgifter kommer delas med Svensk Värdeförvaring AB och sedan raderas efter nästa kvartalsskifte. Bloggaren har själv öppnat fack hos SVF.

I USA pratas det allt mer om att Trump vinner valet, vilket är ett självändamål för MAGA. Om snacket och opinionsundersökningar visar detta men verkligheten blir en annan, så ska man satsa på att vägra acceptera valresultatet, samt eventuellt ge sig på ett nytt statskuppförsök. Det låga valdeltagandet i USA gör dock att opinionsundersökningar är osäkra, och pga planerna på statskupp har MAGA-väljare ökad benägenhet att svara på opinionsundersökningarna och kan därtill satsa sina slantar på Trump hos vadslagningsfirmorna bara för att snedställa oddsen även där.
Bollen är oval i amerikansk fotboll, så vi får se.
De amerikanska börserna var oförändrade med S&P-500 på -0.02% och Nasdaq 100 på +0.08%. Det gick blandat inom FANANGST med Netflix som sämst på -2.04% och Nvidia som bäst med +0.89%.
Amerikanska räntor steg ordentligt på att marknaden sägs inprisa att Trump ska vinna valet och femåringen steg till 4.09% medan tvååringen klättrade till 3.96. Mest steg de längsta räntorna där 20-åringen gick från 4.36% till 4.44% och 30-åringen från 4.30% till 4.39%. Det är nog ingen som tror att Trump kan förbättra den statliga amerikanska ekonomin med sina enorma och kroniska underskott.

Borta i de asiatiska tidszonerna går börsena blandat i skrivande stund. ASX 200 -0.87%, Hang Seng +3.58%, KOSPI -0.51%, Nikkei +0.18% och Straits Times +0.41%. Jag har inte kontrollerat öppettider.
ECB sänkte sin styrränta igår med 0.25 procentenheter vilket var väntat, men samtidigt förstås stöder fortsatta svenska styrräntesänkningar och bibehåller hoppet för bolåneprekariatets bostadskarriärer. Det är tredje sänkningen i år.
Dagens Industri skriver att det finns ett räddningspaket för Northvolt på en dryg miljard, men det är inte beslutat och det kan bli konkurs i helgen annars. Enligt artikeln (titta, cred, det ni DI) räcker dock inte räddningspaketet året ut, utan det måste fortfarande till mer pengar:
“Storleken på det räddningspaket som nu är aktuellt är lägre än det tidigare funnits uppgifter om, och ska nu landa på mellan 1–1,5 miljarder kronor. Enligt Di:s uppgifter räcker det inte ens året ut.”
Financial Times har en artikel om Northvolt, men den är bara en summering av det som stått i svensk press bortsett från att den inte nämner de tekniska problem i Wuxi Leads utrustning som bloggen skrev om och som bekräftats av fler källor till både Affärsvärlden och Dagens Nyheter. FT bekräftar dock att saker fungerar när kineserna styr maskinerna.
Vi får se om det kommer beslut om räddningspaketet för Northvolt idag. Annars finns det förstås inget självändamål att inte förhandla in i det sista för finansiärerna. Det är inte så att Northvolt förhandlar ur en styrkeposition.
73 kommentarer
Lämplig länk för den som sett TTs propagandautskick idag om att Trump skulle leda i vågmästarstaterna: https://projects.fivethirtyeight.com/polls/president-general/2024/national/
Summering: Harris leder stort i röster.
Det händer ju nån gång om sänder att den kandidat som får flest röster förlorar iallafall.
Amerikanska valsystemet är ju uppsatt på ett sätt som gör att den s.k. popular vote (antal röster nationellt) inte har den tyngden eftersom det är electoral vote som avgör valet, därav också konceptet Gerrymandering.
Både Al Gore och Hillary Clinton vann popular vote men förlorade valet…
Man räknar inte antal röster i USA, det borde alla med lite koll veta. Presidentvalet i USA avgörs av hur många elektorsröster en kandidat får, som är knutit till hur många elektorsröster varje stat har. Dvs att fokusera på rena röster i antal har inget med det slutgiltiga resultatet att göra. Därför pratas det mycket om vågmästarstaterna “swing states”. Dvs stater som ibland röster för Rep, ibland Dem. Vissa stater har i princip röstat samma i 100 år och där lägger man sällan något krut.
https://projects.fivethirtyeight.com/2024-election-forecast/ Här försöker man förutsäga valresultatet med hänsyn till opinionsundersökningar och elektorsröster. Mycket liten fördel för Harris.
Ja, det är därför jag skrev “i röster”. Inte samma sak som valresultat.
Problemet är att Harris generellt framstår som tveksam när hon deltar i intervjuer. Hon har extremt svårt att svara på vad hon tycker i sakfrågor och har för plan utan att svamla och anfalla Trump (Hon har uppenbart samma taktik som Sossarna). Detta ser många som inte bestämt sig och det skadar hennes trovärdighet.
En stor “vektor” demokraterna hade var att attackera JD Vance. Han har framstått som helt galen. Under debatten med Walz framstod han plötsligt som betydligt mer sansad, om än “tokhöger”.
Något som svenskar glömmer i detta. Vi ser Trump och Vance som helt omöjliga att rösta på.
Men många amerikaner har ett otroligt politikerförakt och tycker att dessa män helt enkelt framstår som mer ärliga.
Vi ser “demokraterna är mycket vettigare!!!!”
Samtdigt som vi inte får nån rapportering om alla demokraternas skandaler. Nu senast deras borgmästare i NY som granskas federalt för omfattande korruption och bla vägrar låsa upp sin mobiltelefon.
Inte Kamala.
Det är extremt jämt val. Och om man förenklar som bloggaren gör ovan så gör man sig själv en otjänst.
Trump vann 2016 inte för att amerikaner är idioter. Han vann på grund av ett antal faktorer där en stor var att kvinnor inte ville rösta på Hillary då man ser hennes make som ett misogynt svin som hon hållt om ryggen trots alla anklagelser om hur han behandlat kvinnor.
Kom ihåg att vänstern älskar sina “symbolmän” in i det längsta. Även om de anklagas för diverse saker så är man väldigt snabba att direkt kasta kvinnorna under vagnen.
Dessutom är antalet röster egalt.
Det är antalet elektorer som man vinner som är väsentligt.
Vi kan ha åsikter om “the popular vote”. Men systemet var ju ok så länge vi inte ville att en viss person inte skulle vinna.
Och ja. Jag tycker Vance och Trump är farliga demagoger…. men trots all bevakning om USA valet i Sverige är okunskapen förvånande stor.
Tänk om folk kunde ta till sig information lika väl som när de läser om sportboll….
Ja, alla känner till detta även om kalenderbitare ständigt måste påtala självklarheter och visa hur kunniga de är. Jag skrev specifikt “i röster”, vilket alla förstår inte nödvändigt är samma som vem som vinner.
Jag tar detta som en komplimang från bloggaren, men kunskapen om hur amerikansk politik fungerar i Sverige är låg, jag vet att du vet men inte alla. Jag har bott i USA under tre val och anser mig har lite mer ”know how” en gemene svensk/Europé. När alla i Europa trodde att Gore skulle vinna, har men helt blundat för hur gemene man tänker USA. Samma med DT. Att H vinner är mer eller mindre osannolikt, Det var JB sista suck och kommer inte gå hem.
Jo, och högst upp på länken ser man snittet för opinionsundersökningarna även i vågmästarstaterna.
Det senaste snacket om Northvolt är att det handlar om nästan 300 miljoner EUR och inkluderar aktieägare, långivare samt kunder.
Jantelagen är enorm i Sverige.
Northvolt kanske går under men nu har vi fått Europas största batterifabrik. Sen att den ska trimmas in och börja generera pengar är en annan sak.
Vi får se, som sagt det handlar om cirka 3 miljarder SEK, inte 1-1,5 miljarder som DI och bloggaren citerar.
Vi får hoppas att det går i lås.
Vill man ha en inte perfekt sann person eller en helt köpt docka?
Allt prat om propaganda ovan, hur kan den minst populära vicepresidenten gå från 0 – > 100 i popularitet på 1-2 veckor? Inte vald på något sätt.
Hela diskussionen är absurd.
Det är bara att acceptera att Trump har greppet oavsett hur illa vi tycker om honom som person.
Det är tydligt att trollfabrikerna har lyckats att förstöra det förtroende som vi hade för varandra och därmed eroderat demokratins grundvalar. Varför ska jag tro på en forskare med 30 års erfarenhet ämnet när random dude på twitter säger att han är en lögnare?
BUURD. Har inga sociala medier så jag vet ärligt talat inte vad du pratar om.
Ja, jag hänger här och får min beskärda del av konspirationsteorier från olika kommentatorer men det är allt.
Om det ändå hade varit så enkelt att du varit skurken :-). Men det var ingen enskild person jag syftade på utan mer hur debatter förs idag i ett anonymt träsk där det inte finns något rätt eller fel och det saknas konsekvens för att bli påkommen med lögner.
Precis. Naivt att tro nått annat.
Demoktraternas kampanj känns som EMU omröstningen. Spelar ingen roll att de har mångfaldigt mer pengar. Deras kandidater är inte “all that” och deras politiska budskap imponerar inte heller på amerikaner.
Tycker generellt att det verkar som om det är svensk media som hänger på sociala medier. För där kan man välja fritt de narrativ som passar.
Vi ser mest “ALLA VILL HA ABORT!!!!” och konstiga bevakningar om vad amerikanska konstnärer tycker.
Jag har rest en hel del i usa och till skillnad från sverige har det nästan alltid gått att prata politik. Abortfrågan är helt död där. Man pratar om ekononi. Vilket man gjort sen Bush/Clinton.
Sen styrs dagliga livet ill stor del av delstatsparlamentet och inte federalt. Något som svensk media aldrig verkar greppa. Detta påverkar i stor del hur man röstar och inte bara Trump/Kamala.
Det roliga i USA med att prata politik är att det är mycket lättare att prata enskilda frågor och åsikter kring dessa. Här i Sverige har man under lång tid aldrig kunnat prata om migration då folk generellt varit batikvänster eller nasseSD. Och inget mellan. Upplever att även i mörkaste södern klarar man av att ha flera tankar i huvudet “José är min kompis och illegal invadrare och behövs för annars har vi inget jordbruk…. Men vågen av migranter som både dör i öknen och inte kan skaffa sig en försörjning är problematisk. För landet OCH migranterna”
Läste faktiskt en undersökning som visade att amerikanerna inte alls hatar varandra om man röstar olika.
Media har ett narrativ där man vill få det till ett “inbördeskrig” i varande.
Det är otroligt infantilt att tro att så kommer ske. Det kan säkert komma enstaka problem. Men länder med långvarig demokrati faller sällan ner i djupa problem. Det är snarare de länder som haft autokratiska utmaningar som hemfaller i dylika vanor.
“Jag har rest en hel del i usa och till skillnad från sverige har det nästan alltid gått att prata politik. Abortfrågan är helt död där. ”
vs
“More Voters, Especially Women, Now Say Abortion Is Their Top Issue”
Du kanske inte har så bra koll?
https://www.nytimes.com/2024/08/31/us/elections/abortion-polls-women-trump-harris.html
Delstatspolitiken påverkar förstås en hel del, men upplever inte att det är samma engagemang eller starka känslor kring den. Inte lika roligt att hetsa upp sig över de mer vardagsnära frågorna kanske… (läser ju i princip mer artiklar i svensk press om olika grejer DeSantis hittat på i Florida än vad man ens upptäckte som bosatt, och svenskar verkar närmast mer upprörda över att nån liten skola i utbygden i FL har utrangerat några böcker än vad de flesta vänsterdemokrater i närheten orkar lägger möda på en sån fråga).
I stort fungerar invandringen i USA väldigt bra tror jag många tycker. I breda lager är attityderna till invandring i USA mer positiva än, typ, nånsin (även om “partisan” split också är större än på länge enligt många opinionsundersökningar). Dels finns det som bekant en mycket omfattande “high-skilled” invandring, som Sverige (tyvärr) nästan helt saknar (jo, jag vet, givetvis finns det…men i det stora). Detta ser förstås de flesta kloka människor och inser vad det också gör med USAs produktivitet och innovation över tid. Och sysselsättningen är i stora invandrargrupper väldigt hög (som du nämner, jordbruket skulle på kort sikt kollapsa utan den illegala invandringen). Sen måste situationen kring södra gränsen styras upp förstås, och där har rimligtvis republikanerna tagit en hel del “poänger” genom att påvisa hyckleriet hos demokrater uppe på östkusten som fått “panik” när de plötsligt har fått uppleva en liten vind av vad städerna i AZ & TX levt med under lång tid. Sverige har i stora drag en helt annan typ av invandring, med i genomsnitt avsevärt större ekonomiska belastningar på välfärdssystemen. Att det varit “förbjudet” att diskutera dessa avvägningar fram tills för 5-6 år sedan har varit tokigt om något…men nu verkar ju pendeln ha svängt rejält där med.
Det som förvånar i valet nu tycker jag är hur värdelösa Demokraterna varit på att peka på vilken enorm kraft USA haft i sin ekonomi. I princip icke-existerande arbetslöshet, tillväxt och innovation som utklassar de flesta andra länder. Men där har republikanerna lyckats att få ekonomi-diskussionen att nästan helt handla om inflationen och skylla detta på D (trots att hela världen i princip drabbades).
För att presidenten börjar bli dement och före detta presidenten är ett sämre alternativ*?
* Galen förrädare.
Börjar bli dement? Han var ju sharp as a tack 2 dagar innan.
Och Harris med högt förtroendekapital visste ingenting före, medvetet för att slippa primaryvalet?
Det luktar saker jag inte visste fanns om demokraterna.
Föralldel, tala ur skägget om vad du tror dig ha sniffat fram.
Bättre än att cirkulera runt upphettat spannmål.
Om man läst svensk media kan man nog trott att Biden var gud själv. Tills han inte var det.
Om The Donald vinner beror det väl främst på att demokraterna varit så dåliga.
Svagt ledarskap i USA ger en farlig värld vilket är tydligt med de krig som nu pågår.
Som 2016. Ingen konspiration. Inget annat än att motståndaren lämnat öppet.
Delar din uppfattning. Om en person som Trump har det stöd som han har är det en spegling av hur dåliga även motståndaren är. Hade motståndaren varit bättre hade Trump inte haft det stöd han idag har.
Världen (och även USA självt) har i stort gynnats av ett starkt USA men när de du väljer att bli protektionistiska kommer det att bli betydligt mer oroligt i världen. En mindre jämförelse är Israel i Mellanöstern. Hade inte Israel existerat med den makt de har, hade det varit fullt krig mellan övriga stater där nere.
Världen blir orolig om ledaren i USA inte vågar sätta ner foten.
När vi har en demokratisk president, blir det krig, brukade mina gamla amerikanska släktingar säga. Stämde väl rätt bra.
Relaterat till NW, öppen artikel : https://www.dn.se/varlden/tyska-metallfacket-om-vi-gar-i-strejk-tillverkas-inga-bilar-alls/ Givet det som står här har inte NM mycket att hämta gissar jag, då VW har fullt upp med sitt. “Vi har helt andra prioriteter. Vårt jobb handlar om att bevara jobb i Tyskland, säger Florian Hirsch.”
Jag tror inte man ska förvänta sig att “hämta pengar” i Tyskland de kommande åren…
Tyskland har enorma problem.
Här är facket bara ett symptom. Man har inte alls klarat av att digitalisera ekonomin och produktiviteten har ramlat efter enormt.
Att man schabblat bort energifrågan är snarare ett symptom på de utmaningar man har än orsaken.
Det har gjort många jämförelser hur Tyskland och Frankrike nu byter plats som motor i EU. I Frankrike börjar man faktiskt kunna klara sig på Engelska och man jobbar hårt och aktivt med att försöka hantera de problem man faktiskt haft för näringsliv.
Ja, men det som förvånar mig just nu är den hastighet med vilken de åker nedåt för tillfället. Givet Tysklands vikt i europeisk ekonomi kan det bli riktigt stökigt om de inte får ordning på torpet och just nu har jag svårt att se hur de skulle klara det med senaste 20 årens totala självskadepolitik…
Om man lyssnar till professor Alan Lichtman (13 keys to the White House), så kommer Kamala Harris att vinna. Nu ska man ju inte alltid tro på någon godtycklig snubbe på internet. Enligt vad jag kan bedöma så är han dock respekterad och ansedd som seriös i USA. Jag har förvisso inte sett något om honom i våra svenska medier. Jag väljer dock att tro att han har rätt, då han prickat presidentvalen sedan 1982.
Om jag sammanfattar allt som jag kan inhämta, så blir min slutsats att det är omöjligt att uttala sig om vem som vinner valet. Tidvis tycker jag att det lutar åt Harris, och tidvis åt Trump. Så …
(Personligen så ser jag ju Harris som vinnare, inte minst p g a Ukrainas situation.)
Bollen är oval i amerikansk fotboll och det går alltså inte att förutse hur den studsar.
Så är det. Valet kan avgöras av typ några tusen röster i en delstat, även om det nog inte blir så tätt.
(Om jag haft rösträtt så skulle jag röstat på Harris om det så var ENBART p g a kriget i Ukraina. Det räcker mer än väl för mig.)
Jag killgissar att 80% av svenskarna skulle rösta Harris (delvis pga Ukraina samt ett hat mot Trump).
Jag killgissar även att 80% av amerikanerna skulle rösta på Ebba Busch (politik samt karisma).
Slutsats. Vad svenskar respektive amerikaner anser om valet utanför sin egna landsgränser är helt irrelevant.
Zelensky beklagar sig över att demokraterna ej har någon plan i sitt stöd till Ukraina. Republikanerna har åtminstone en plan de presenterat. Det är ingen bra plan men något att förhålla sig till. Vet inte vad jag tycker är sämst, att ha en dålig plan eller inte ha en plan alls?
Sen är det ju så att demokraterna helt säkert har en plan, men de förmedlar den inte.
Med tanke på alla restriktioner som följer vapenleveranserna undrar jag om inte planen är att låta kriget pågå länge för att på så sätt försvaga ryssen.
@Run Du skriver självklarheter. Naturligtvis är det irrelevant vad jag skulle ha röstat på och varför.
Min poäng (som tydligen inte gick fram) var att många kommentatorer här verkar tro att deras personliga åsikter går att överföra på utfallet i det amerikanska valet.
Den gick fram. Ok, det var inte till mig personligen.
@gluebefore Jag har inte sett någon konkret plan från republikanernas sida angående Ukraina. Trump har sagt allt från att han hade bombat Moskva om han varit president, till att Ukraina måste kapitulera.
Kan du peka ut någon som sagt att deras personliga åsikter avgör amerikanska valet. Att uttrycka hur man skulle vilja att utfallet blir betyder inte att man tror att man råder över det.
Trump vill ha ett svagt Europa medan Busch likt demokraterna gärna ser ett starkt Europa så då är väl 80% av amerikaner överens med 80% av svenskarna. Eller tänker jag fel ?
@Lodash
Såg en intervju där the Donald sa att prio nu var att rädda liv. Läget skulle frysas enligt nuvarande linjer.
“But a forecaster who changes his methodology after the fact has no credibility. When I brought the matter up with Lichtman in a Zoom interview, he became angry. “Let me tell you: It steams me,” he said, his voice rising. “I dispute this, you know, When did you stop beating your wife? kind of question.””
https://www.theatlantic.com/ideas/archive/2024/10/allan-lichtman-election-win/680258/
Som alla modeller är den korrekt fram tills dess att den bevisligen inte är det. Största problemet med modeller är att de antar att världen kommer fungera likadant som den har gjort de senaste x åren.
Hade det här varit ett traditionellt val hade dessa 13 nycklar förmodligen varit tillräckligt för att förutse en presidentkandidats seger. Problemet är bara, att vi har det mest otraditionella valet någonsin, med mer lögner, desinformation, smutskastning, pajkastning och världskaos som USA har skådat på minst 100 år.
Skulle vara underhållande at se Trump släppa lös Musk som chef för “Department of Government Efficiency”. Helvete så många byråkrater som skulle få sparken.
Blir som en liveversion av scenen i serien Yellowstone där orden “today my objective is cost control, you’re all fired” ekar i mötesrummet.
Rysslands ekonomi är (äntligen!) på väg rakt ner i toaletten, sanktionerna biter. De lyckas inte ta upp lån tillräckligt för att täcka hålen längre, och kassan börjar sina. Staten har snart inte möjlighet att finansiera kriget på annat sätt än att trycka pengar med skenande inflation som följd och medel-Ivan kommer att bli smärtsamt påmind om vad som står på spel.
Deras sista verkliga hopp är att Trump vinner presidentvalet för sannolikt kommer han då att lyfta på åtminstone de väsentligaste sanktionerna som hindrar finansieringen. Så inte bara riskerar det att bli strypta vapenleveranser till Ukraina men även betydligt mer pengar till ryska krigskassan vid en Trump-seger. Jag bryr mig inte så värst mycket om USA:s inrikes politik, de får gärna rösta på Trumpen om de tycker det blir bättre för dem, men för Ukrainas och Europas skull håller jag alla tummar och tår för att så inte sker.
AB Volvo
Om den rapporten var en besvikelse måste man sovit under en sten utan någon som helst makrobevakning.
Netflix
Även där en rapport som gjorde att aktien steg after hours med 5% (100% upp på årsbasis).
60 miljoner nya kunder på två år.
Kina
Bättre statistik än förväntat vilket fick Shanghai att stiga med 2.9%
Guld
Storyn idag om att priset stiger är old school. Det refereras till den ökande penningmängden/skuldsättningen.
Bitcoin
Fortsätter att stiga i takt med att stödet för Trump ökar.
Bitcoin stiger alltid i oktober (utom vart fjärde år) så det skulle jag kalla en ren slump.
Det är inte så snacket går.
Bitcoin har stigit kraftigt från när stödet för Kamala Harris var som störst.
Det går alltid att hitta någon korrelation med någonting i efterhand, men som sagt, uppgången var väntad och kommer att fortsätta de kommande sex månaderna.
Därefter vidtar den sedvanliga sommarcoman, och sen är det dags för denna cykelns superuppgång följd av den sedvanliga (vart fjärde år) 80% chrashen. Sen rinse and repeat
kraschen
Tack för TA.
Det egentligen viktiga är inte riksbankens styrränta, utan att ta bort avdragsmöjligheten för lån, annat än att kvitta mot kapitalinkomster. Då kan vi få ner bostadspriserna till riktiga nivåer, vilket är bra för alla i samhället förutom lånefestspekulanterna.
Enda sättet att få ner bopriserna är att öka utbudet, dvs göra det enklare och därmed billigare att bygga nytt där folk vill bo. Styrräntor, skatter, avdrag mm inte löser inte den underliggande orsaken till höga priser.
Jo du har ju även tidigare hävdat att det i stort sett inte finns någon korrelation mellan ränteläget och bostadspriser. Jag tror dock att du är ganska ensam om den tanken.
Lek med tanken vad skillnaden blir om räntan på huslån är 1,1% eller 15,75% – det är räntor som jag de facto har haft under min ”bostadskarriär”.
Ekvationen är lika enkel som svår, om du har ett hus och tre köpare kommer priset gå upp, har du tre hus och en köpare kommer priset gå ner.
Låt säga att det fanns något som kallades för cykellån. Villkoren är att du får låna till styrräntan + 1% (eller nåt) och kvitta räntan mot inkomstskatt.
Hur skulle marknaden då prissätta gamla cyklar?
Cykelstyrränta?
Vilken sörja. Ja, det underlättar ju inte att bedöma valutgången.
https://omni.se/wsj-fyra-anonyma-konton-vrider-odds-mot-trumpvinst/a/RzoVnd
“Uppskattningsvis 93 procent av alla svarta amerikaner röstade på Barack Obama 2012, men nu visar opinionsundersökningar att Kamala Harris inte ens når 80 procent av väljargruppen. ”
https://www.svd.se/a/93oLWM/presidentvalet-i-usa-ar-demokraternas-tid-over
“The rate on a 30-year fixed mortgage, for instance, has climbed about 40 basis points since the cut, according to Freddie Mac.”
https://www.cnbc.com/2024/10/19/why-inflation-may-look-like-its-easing-but-is-still-a-huge-problem.html
OM Trump vinner och han står för vad han säger (länk), då fruktar jag att vi står på randen till ett eventuellt världskrig. Det vi ser idag är då bara en västanvind.
https://www.bbc.com/news/articles/c39l89j10e1o
Konsekvenstänk?
https://www.tv4.se/artikel/6Gkqm6FQzNLKUfPozubwCH/utspelet-han-vet-att-jag-aer-galen
Alltför mycket talar emot fördelen med Trump. Det är inget som man bara kan vifta bort (länk).
https://www.affarsvarlden.se/artikel/nobelpristagare-varnar-for-inflationsbomb-om-trump-vinner-presidentvalet
Är det en lämplig president? Inte enligt mig. Anledningen till att jag bryr mig alls är att USA inte är en ö. Tvärtom så är ju USA relevant. I annat fall så skulle jag ägna mig exakt noll åt vad Trump gör/säger.
https://omni.se/trumps-udda-tal-hyllade-golflegendarens-penis/a/73RW4B