Börserna går blandat i de asiatiska tidszonerna när handeln inletts under måndagen med väldigt spretig utveckling och tokras i Tokyo. Kronan stärks och guldpriset tappar därmed från tidigare prisrekord. Någon på Dagens Industri vill få sålt sin etta och tidningen publicerar därför en artikel om att det är ökad efterfrågan på ettor och att man bör passa på att köpa nu.
Stockholmsbörsen steg återigen förra veckan trots en lätt tillbakagång i fredags. OMXS30 gick +2.34% på veckan och OMXSPI +1.97%, vilket väl får anses vara bra.
Den svenska kronan stärks och dollarn kostar nu 10:08 SEK, vilket vi tillfälligt såg även förra veckan, medan euron når sin lägst akurs på länge med 11:26 SEK. Starkare krona drar ner guldpriset från sitt rekord och den gula metallen går nu på 861:- SEK per gram.
I USA steg börserna också, men inte lika friskt som för Sverige. S&P-500 gick +0.62% på veckan och Nasdaq 100 +1.10%. Tsla gick bäst inom FANANGST med +9.32% och sämst gick Amazon med -1.89%.
Amerikanska långa räntor backade något under fredagen och tvååringen går på 3.55% medan tioåringen kostar 3.75% i ränta.
I de asiatiska tidszonerna går börserna blandat under morgonen, men kinesiska Hang Seng tokrusar +3.93% och noteras i nytt årshögsta, om än inte kursrekord från fornstora dagar utan långt ifrån. Nere i Australien går ASX 200 +0.52% och i Singapore går Straits Times +0.35%. KOSPI faller -1.44% i Sydkorea och Tokyobörsen kraschar med -5.01% enligt mina tickers, som kanske är pårökta eller tagit andra sinnesutvidgande substanser när det spretar nästan tio procentenheter mellan toppen och botten.
Dagens Industri har en väldigt udda artikel om att det är dags att köpa smålägenheter som ettor. Det verkar vara Länsförskringar Fastighetsförmedling som är ute och viftar om att priserna minsann slutat falla för ettor, så det gäller att passa på. Eller så är det någon på DI som behöver sälja sin etta.
LF Fastighetsförmedlings presschef säger iaf till tidningen:
“Priserna på små lägenheter har sjunkit på många platser det senaste året, vilket kan vara en fördel för den som ska köpa sin första bostad. Samtidigt slår de höga räntorna extra hårt mot de med minst marginaler i privatekonomin.”
Naturligtvis vill man se “omformulerade krav” för amortering och kontantinsats, så man kan få upp priserna och snabba upp försäljningarna så mäklarna kan få mer provision oftare. Kanske var det bara mäklarkåren som försöker snacka upp priserna.
Man ska komma ihåg att säsongsmässigt faller nu priserna fram till och med december, så det är kanske inte så bråttom att köpa den där ettan, ävenom mäklarkåren hoppas att priserna ska stiga i takt med räntesänkningarna.
I övrigt sänkte iaf Swedbank och sparbankerna sina rörliga bolåneräntor förra veckan, och det med hela 0.25 procentenheter mot Riksbankens sänkning på 0.25, så inget skära emellan och öka vinsterna där.
75 kommentarer
Det är inte rätt att mäklarna vill få upp priserna.
De vill få igång försäljningen.
De lever på volymer, inte priserna.
För övrigt är Kina upp ca 20% på en vecka. Dagens rusning är bara en fortsättning i tangenten
Tokyo är upp 0,5% på en vecka.
Lyxsektorn i Europa upp 14% på en vecka på Kinastimulanserna.
Råvaror Europa upp 10% på veckobasis. Även det på Kinastimulanser.
Var det inte 1000 mdr till bankerna och dom berömda helikopterpengarna ut till hushåll eller nåt sånt och en räntesänkning på det?
Ja, kineser med pengar köper inte Hong Shen handväskor direkt.
Inte ens kineserna litar ju på sin egna marknad, klart att man hellre sitter på en birken än 10 aktier i valfritt SSE bolag.
Luftslott som förr eller senare kommer brisera, jag handlar bra mycket shady grejer – men rör fan inte kina med tång.
Fast det gör du väl?
Du kanske har en iPhone made in China eller en robotdammsugare eller solceller från Kina.
Var kommer dina kläder ifrån? Gant made in China?
Und So Weiter.
Får svara dig här DMC. Klart jag har kinesiska prylar – svårt att undvika. Vad jag däremot inte har är någon som helst exponering mot kinesiska bolag.
Det är produkter med västerländsk kvalitetskontroll.
Ja men samtidigt tror jag utbudet ökar om priserna stiger, vilket sätter fart på flyttkedjorna. På ett märkligt sätt verkar även ökade priser ge köparna viss självförtroende angående högre priser i framtiden. Det bästa för alla vore nog om huspriserna låg stabilt, men att kronan istället stärktes.
Så är det såklart, fler vill sälja om priserna stiger vilket driver omsättning för mäklarna och de kan köpa mat igen.
Köparna å andra sidan väntar ju på att blodet rinner i rännstenarna.
Eftersom man köper för att bo finns det en viss omsättning inbyggd, men det är klart att med stigande priser så ökar intäkterna för mäklarna och de kan köpa ekologisk oxfile istället för falukorv.
Å andra sidan så kommer konkurrensen mellan mäklarna öka. Jag har sett det där jag bor.
Fram till runt 2015 hade Bjurfors total dominans. De hade typ 80% av marknaden. Nu är hade kanske 50%.
Å andra sidan är de inte fler på kontoret så volymerna har ökat, vilket också Husmask bekräftar.
För övrigt vill jag tacka bostadsbubblan som har gett mig så mycket.
Förstår ärligt talat inte det generella gnället gällande fastighetsmäklarna.
De flesta är seriösa och väldigt drivna.
I min lilla del av världen har antalet mäklare minskat under året.
Ni kan säkert räkna ut varför.
Håller med, de mäklare jag haft att göra med har varit seriösa och duktiga. Senast nu i höst. Men de verkar då i övre Norrland, inte i de flashigaste delarna av Sthlms innerstad.
Det finns dock en ökänd mäklare här i stan som gärna sockrar sina annonser så det står härliga till. Ingen hejd på hur glamouröst det kan vara att bo i en skokartong med utsikt mot grannens balkong.
Naturligtvis gör de bara sitt jobb. Jag hade en supermäklare, det är därför jag tackar bostadsbubblan.
Och de har såklart tufft nu. Antalet affärer är signfikant lägre och därav falukorv till lunch.
Håller med, flesta mäklare seriösa o hårt jobbande. Avarter finns, som på flesta marknader.
Efter ett antal affärer tycker jag möjligtvis det finns ett skojeri-inslag, och det är anticimex (o liknande) ”besiktningar” av säljaren. Anekdotiskt, men i de affärer jag gjort har de kunnat anmärka på struntsaker men missat stora väsentligheter (som även en amatör kunnat se). Och deras dolda fel-försäkring som många köper in sig på är tämligen värdelös, men de har lyckats sälja in en känsla av ”trygghet ” hos säljare o köpare i marknadsföringen av den…
På de här nivåerna behöver psykologin förväntningen att priserna stiger.
Nuvärdet blir helt annorlunda om den förväntade realisationsvinsten är noll. Dvs, “folk” som inte förväntar sig att kunna sälja “med vinst” har annan syn på vad som är rimliga priser.
Stabilt jämviktspris inträffar när “folk” är villiga att betala samma pris som de förväntar sig att senare sälja för.
och vinstvarningarna fortsätter komma inom automotive…
Den branschen är väl, bortsett från Tesla, vars kurs är tokhypad, alltid en dålig investering?
Nja. Jag tycker de tyska biljättarna BMW och MB ser undervärderade ut i normal bedömning.
Lågt p/e, hög direktavkastning.
Visserligen procentuell låg men stabil vinstmarginal.
Möjligtvis lite hög skuldsättning.
MEN! Nu är vi inte i normalläget. Nu är vi i läget att kinacykeln börjar komma ikapp dem och då ser framiden allt annat än ljus ut. 🙁
Orkar inte tjata mer om att PE-talet är ett väldigt svagt argument för köp/sälj av en aktie.
Ärligt talat, ingen seriös aktör handlar på det.
Beror det inte på vad syftet med köpet är?
Är det att göra vinst på aktiehandel så nej då håller jag med dig.
Är det för att leta bolag som man tänker behålla länge så spelar det väl en viss del?
Länge är i sammanhanget 20+ år.
Min poäng är att PE-talet i princip inte behöver säga någonting om kassaflöde, skuldsättning etc.
Översatt till bostadsmarknaden. Du går väl inte och köper in dig i en BRF med lågt pris per kvadratmeter ut mot kund men hög skuldsättningen i föreningen på en marknad där det redan är ett överutbud av liknande objekt?
Vad du säger är att låg p/e finns av en anledning, inte att ett bolag är köpvärt. Korrekt.
Ja, jag blir väldigt störd på när det hänvisas till PE-tal.
Det som stör mig mest är att dessa PE-tal ofta är rensade för “extraordinära kostnader” som i vissa bolag återkommer år efter år.
Så de ska aldrig användas alls som ett av många mått på hur ett bolag går och är värderat?
Att inte använda enbart det är väl ganska självklart. Men det gäller de flesta mått, man kan itne använda bara ett av dem.
Har noll koll på deras ekonomi men BMW tycker jag borde klara sig bra även de kommande åren, baserat på deras produktportfölj. Säger jag som nyss sålt min och gått över till annat tyskt märke.
Det talas alltmer öppet om att en av tyskarna ska bort, dvs. en av BMW, Mercedes eller VW. Jag får erkänna att jag är för dåligt påläst för att ha en uppfattning, tiden får utvisa men nog ser läget brydsamt ut för dom…
Bloggaren har faktiskt inte rökt på.
Shanghai Composite Index upp 7 % (intradag har kurserna varit ännu högre).
Nikkei 225 ner 4.8%
Även Taiwan och Sydkorea är ner när stålarna söker sig från Japan, Sydkorea, Taiwan till Kina.
En fundering, Nikkei 225 är uppe och nosar i samma härad som i slutet av 1980-talet, och sedan hade man ATL runt 2010 varefter vi haft 400+ % uppgång.
Men index år 2024 på 38000 måste vara så mycket mer än index 1990 på 38000?
“Men index år 2024 på 38000 måste vara så mycket mer än index 1990 på 38000?”
Nej. Nikkei 225 var i slutet på 80-talet lika hett som Nasdaq är nu.
> Men index år 2024 på 38000 måste vara så mycket mer än index 1990 på 38000?
Varför då? Det speglar ju att värderingen totalt är samma nu som då. Men det är inte inflationsjusterat. Så om bolagen inflationsjusterade vore värda lika mycket som då så vore index mycket högre?
Tvärt om. Inflationsjusterat så är 38000 idag mindre värt än 38000 år 1990. Iofs har Japan haft deflation, så …
Nomura anger den Japanska bubbelekonomin från november 86 till juni 90:
https://d1qfwzw6aggd4h.cloudfront.net/about/Japan-Lost-Decades-Article-A4-v1.pdf
Vi var och tittade på en etta nära KTH för ett par veckor sedan på KTH. Tjugo kvadratmeter för 2 miljoner. Vi tyckte det var billigt och lade ett bud. Då kontaktar mäklaren oss och säger att föreningen ska höja månadsavgiften med 70 procent. En företagskund har gått i konkurs. Men höjningen är bara “temporär” försäkrar mäklaren. Vi drog oss ur affären.
100000/m2 är ju rätt normalt dock i centrala Stockholm.
Låter högst märkligt – något stämmer inte.
Antingen ljuger mäklaren eller så ljuger du. 🙂 Eller så ljuger ingen men det låter konstigt.
“Företagskund” till en BRF? Antar det är en lokal med höga hyresintäkter? Förstår inte hur en konkurs där skulle göra så att avgifterna behövs höjas 70% permanent.
Sen beror det väl på vad avgiften var på från början.
Hittar två lägenheter nu närma KTH på 20 m2 och avgifterna är på runt 1200 kronor i månaden.
BRF:en hade likt många BRF:er kommersiella lokaler man hyrde ut, vilket betalade en stor del av föreningen kostnader. Sedan gick det företaget i konkurs och hyrorna uteblir därmed.
Ja – så långt är jag med, men uteblir hyresintäkten för alltid eller kan BRF:en hitta en ny hyresgäst för lokalen?
De kan nog hitta en ny hyresgäst, men när det blir och vad den nya hyran blir vet förstås inte mäklaren, som viftar bort det hela då mäklaren vill få sålt bostaden och tjäna sina pengar.
Rent teoretiskt kan de vara så.
Om vi antar att hyresintäkterna är 50% av totala intäkter och företagaren stod för 70% av hyresintäkterna blir det så.
Sen är så klart storyn sannolikt en helt annan.
Rådmansgatan 46.
Står fortfarande fel månadsavgift i annonsen.
Nu “endast” 1 975 000. Man har sänkt priset med hela 20 kkr på en månad.
Mäklaren har “viktiga dokument” på sin sida.
Senaste årsredovisningen:
“Avgifterna höjs med 15 % per 2024-04-01 samt lånen utökas med 2 300 000 SEK så att vattenskadan på
innergården kan åtgärdas under våren 2024.
Förhandlingar pågår med att förlänga hyreskontraktet med Kavall i den stora lokalen.”
https://www.di.se/digital/kavall-gar-i-konkurs-fick-inte-in-kapital-misslyckande/
Kavall som hyrde lokaler har gått i konkurs.
Det låter fortfarande konstigt att de skulle behöva höja avgifterna med 70% för att en hyresgäst går i konkurs.
Man måste göra sin hemläxa innan man köper bostadsrätt.
Det kanske är en kanonaffär? Om fem år säljs den för 3-4 miljoner?
Ungefär som jag blir störd på PE-tal blir jag störd på när det hänvisas till priset som nu är 1.985.000 SEK.
There´s more to the picture than meets the eye.
Nettoskuldsättningen enligt årsredovisning 2022 var 718.719 SEK.
Årsavgifterna enligt ÅR står för 45.7%.
För att vara övertydlig (dryg tycker säker somliga) betyder de att de tre hyresgästerna står för 54.3% av intäkterna. Jag tyder det som att en av tre lokaler är uthyrda.
“Kommande renoveringar:
2024 – Föreningen ska inom kort spola och filma stammarna som förstudier innan beslut om stambyte behövs från våning 3 nedåt.”
Nu är jag världens sämsta säljare men borde det inte finnas en marknad för att sälja oberoende analyser inför köp av BRF?
Det är väldigt tråkigt att de flesta (av förklarliga skäl) inte har en aning om vad de köper in sig i.
Ja du köper lägenheten för 2 miljoner. Men dessutom har föreningen en skulld på ytterligare 700 lax. Så om det krisar vill föreningen gärna att du betalar 700 000 extra för att lösa in din andel i skuldberget
Den största risken man tar som hyresgäst är tre månadshyror. Men sitter du i en bostsdsrätt kan du förlora mycket mer än så.
“I övrigt sänkte iaf Swedbank och sparbankerna sina rörliga bolåneräntor förra veckan, och det med hela 0.25 procentenheter mot Riksbankens sänkning på 0.25, så inget skära emellan och öka vinsterna där.”
Men Handelsbanken hänger kvar och låter månadsskiftet passera. Här skär man gärna tre månaders mellanskillnad extra. En annan landar på 4% i tre månader till.
Blir så irriterad. Så undrar de varför nätbankerna plockar andelar.
Skandia rörligt ligger på 3,72%, grönt bolån och något pensionsspar markerat. Men ändå.
SBAB 3,82% med motsvarande.
Snart, snart har jag amorterat ner till SBAB:s sweet-spot för belåningsgrad.
Då blir det adios todos amigos de Handelsbank.
Vilken sweep spot pratar du om? Och vad innebär det?
Jag har SBAB men vill ha lite sweet med
De har ett intervall för belåningsgraden där de erbjuder sin bästa ränta. Någonstans runt 65-70 % (fritt ur minnet).
Möjligen spelar även lånets storlek i absoluta tal in, men det har jag inte lyckats lista ut.
Skriv in bostadens värde och lek runt med lånebeloppet i deras kalkylator så kan du ringa in sweet-spot.
Lycka till, bäste broder bolåneslav!
De har ett intervall för belåningsgraden där de erbj*der sin bästa ränta. Någonstans runt 65-70 % (fritt ur minnet).
Möjligen spelar även lånets storlek i absoluta tal in, men det har jag inte lyckats lista ut.
Skriv in bostadens värde och lek runt med lånebeloppet i deras kalkylator så kan du ringa in sweet-spot.
Lycka till, bäste broder bolåneslav!
… ber om ursäkt för att ha råkat köna dig i hastigheten.
… det är en u-formad kurva.
//
Slut spam.
Batterifabrikerna i Kina kör bara på 43% av max. Tänker mest på hur europeiska batterifabriker ska kunna trassla sig vidare när kineserna ökar produktionen.
Tullar för att kompensera mot kinesiskt statsstöd.
Lägg gärna på avgifter för att kompensera för bristande miljöhänsyn och undermåliga arbetsvillkor också.
Frågan är väl hur mycket de tullarna drabbar Kina? Volvo och andra kinabilar blir dyrare här men Nio m.fl kan fortsätta sälja till alla andra delar av världen…
Hur stor andel är “resten av världen” då när det gäller elbilar?
Nu kanske jag är nonchalant och okunnig men det känns som att Nordamerika, Europa och Kina står för en väldigt stor andel marknaden när det gäller elbilar för 300-800.000 kr.
Hittade detta:
https://www.virta.global/global-electric-vehicle-market
“China, Europe and the USA are the largest markets for electric vehicles and together account for around 95% of all sales in 2023.”
Ja så är det ju, men bara försäljningen i Kina är typ dubbelt så stor som EU+USA tillsammans. Jag påstår inte att det inte drabbar dem, bara att det drabbar nog oss mer (på kort sikt iaf).
Vad innebär det för möjligheten att bygga batterilager i det sydsvenska elnätet? Hur billiga måste batterier bli innan det blir lönsamt för en spekulant att fylla Barsebäck med batterier och tjäna deg på skillnader i timpris?
“Räntesänkning bolån 2024-09-26
Hej,
Skandia sänker 3 månaders bunden ränta per 2024-09-26 med -0,17 procentenheter,”
Tycker också det är märkligt att Northvolt inte klarat av att kvalitetssäkra tillverkningen av katoden, nu är bolaget ännu mer beroende av Kina.
RE ettor. Glömmer aldrig en annons jag såg på 90-talet.
1:a 18,5kvm. Rymlig hall, badkar och möblerbart kök.
Ångrar att jag inte gick på den visningen.
Denna ettan är oxå rymlig 13 kvm för 2 mille- saknar dock kök
https://www.di.se/nyheter/minietta-pa-13-kvadrat-saknar-kok-saljs-for-2-miljoner/
Den styrelsen behöver läsa på BBR 3:22.
https://www.boverket.se/sv/PBL-kunskapsbanken/regler-om-byggande/boverkets-byggregler/bostadsutformning/inredning-och-utrustning-for-matlagning/
RUN DMC skällde på oss för att vi skäller på mäklare men hur kan en seriös mäklarfirma ta på sig ett sådant här uppdrag, dåliga tider till trots?
“Bygga själv” innebär VA och liknande vilket innebär bygglov krävs. Och föreningens godkännande.
Frågan är hur de löst det med ventilation mm.
Skällde var väl att ta i? Jag skrev “de flesta”.
Det är väl som för alla bestämmelser om handikappanpassning osv – det gäller bara nybyggen och större ombyggnader.
Jag tänkte köpa en billig oktanmätare, men det visade sig att den enda billiga på marknaden som jag kunde hitta var rysk.
Den säljs på Ebay, Amazon, m.fl. handelsplatser och alltid från något stan-land eller Vitryssland, apropå Tysklands export till stan-land.
Den ryska kostar drygt 1700 kronor, men kan bara mäta i ren bensin, vill man mäta bensin med etanoltillsats måste man antingen ta bort etanolen (enkelt gjort) eller köpa mer sofistikerad utrustning, och då kostar det ca 40000 kronor.
https://www.ebay.com/itm/354752218557
För de som undrar, jag vill kolla oktantalet i hemgjord bensin, kan inte hitta det någonstans på nätet.
Hemgjord bensin? säger ni, japp, från plast. https://www.youtube.com/watch?v=XmjdJzL96xg