Artikeln innehåller reklamlänkar för Kjell & Co.
Efter jag vet inte hur många år har jag nu uppgraderat wifilänken från mangårdsbyggnaden till ladan från Wifi 5 till nya standarden Wifi 7 via Unifi U7 Pro. Nedan följer utvärdering av resultatet. Det var gott.
Den gamla länken baserade sig på två Unifi UAP AC Pro, som stödde WiFi 5 som bäst. Sedan dess har standarden WiFi 6 kommit och stöds av de flesta nyare kvalificerade produkter som datorer och smartphones, även om ioT-prylar knappast behöver den farten. Nu finns även WiFi 7, som teoretiskt ska kunna ge hastigheter snabbare än gigabit ethernet, även om det förstås i praktiken är sämre än så pga kollisioner och flera som delar på samma frekvenser och utrymme.
Länken mellan mangårdsbyggnaden och ladan sträcker sig ca 22 m, och det finns naturligtvis bättre lämpad utrustning och radiolänkar för detta. Jag är pga risken att leda in åskan sedan tidigare ointresserad av att gräva ner en ethernetkabel och att dra en brygga över fiber blir bara bökigt. Det är ändå begränsade bandbreddskrav för att t ex spela musik över Spotify när man är i maskinhallen.
WiFi 7 stöds väl knappt av några faktisk användarutrustning som datorer och telefoner än, men jag uppgraderade till slut dessa två gamla UAP AC Pro till WiFi 7 nu. Sedan tidigare var n tredje UAP AC Pro uppgraderad till en Unifi U6 Long Range och ger betydligt högre hastigheter för uppkopplade enheter, så det var intressant att se om WiFi 7 eller 6 skulle ge bättre fart på 22 m-länken.
Först kan vi titta på hur det såg ut med WiFi 5.
Naturligtvis finns det en massa störande faktorer med annan trafik och sändande eller mottagande enheter, så detta är inte vetenskapligt. Faktisk surfhastighet kommer bara nå WiFi 6 eftersom WiFi 7 inte stöds av iPhone 15. Standarden är för ny.
Dock finns det iaf inga andra wifinät i närheten som kan störa, vilket är svårt att uppnå i t ex ett villaområde och definitivt inte i ett flerbostadshus där alla i praktiken har wifi idag, om inte annat via bredbandsbolagets router. Det kan minst sagt bli trångt, medan jag har försökt att lägga upp frekvenser på de olika baserna så de inte krockar.
Antalet wifiklienter på gården var vid testtillfället 28 stycken, fördelat enligt nedan, plus WiFi 7-länken med två enheter på 6 Ghz.
WiFi 7 kör på 6 GHz-spektrumet mot 2.4 GHz och 5 GHz för äldre standarder, och ska som sådant inte störas av någon av de andra wifibaserna på gården. Inte finns det några WiFi 7-klienter som kan störa länken mellan byggnaderna.
På grund av länkbehovet är bägge basstationernas sändningsstyrka satt på high och inte på auto.
Resultaten ser ni nedan.
Som man ser ovan så gick farten mot Internet på en iPhone 15 Pro – som fortfarande bara kör WiFi 6 – från 150 Mbit/s till 823 Mbit/s och via länken från ladan från 24 Mbit/s till 81 Mbit/s eller nästan ett 100 Mbit ethernet.
Uppkopplad teoretisk fart för en iPhone 15 Pro blev sjuka 1.73/1.36 Gbps. Nu har jag dock bara en gigabit i Internetanslutning via fibern här ute i skogen, och 823 Mbit/s är nog praktiskt maximum. Och då ska detta ändå inte vara WiFi 7, utan bara WiFi 6. Jag har ju inte heller mer än gigabitnät på gårdens LAN, så jag kan inte testa om det går att få ut de där 1.73 Gbps via wifi, utan slår i taket vid 1.00 Gbps om jag hade haft något enkelt test att göra.
En lärdom där kan vara att med wifihastigheter på över en gigabit kan det bli dags att uppgradera även ethernäten till 2.4 gigabit eller vad det nu är som finns. För husbehov är det dock tveksamt om jag har applikationer som krävs lokalt i de farterna.
Framöver kommer iPhone etc stödja WiFi 7 och då blir det helt brutalt snabbt. Internetuppkopplingen kommer då definitivt vara långsammare än wifit, då vi bara kan få en gigabit mot Internet. Än så länge …
Sjuka farter. Jag är nöjd. Vill du ha ökade farter på ditt wifi rekommenderas uppgradering till åtminstone WiFi 6, men WiFi 7 kommer nu även om det fortfarande är dåligt med klienter. Du hittar Unifi hos Kjell & Co (reklamlänk), men det är ett proffssystem och är inte för alla, samt kräver separat administrationsutrustning. Mina nya accespunkter är Unifi U7 Pro (reklamlänk).
Tillägg: Det sägs att dessa accesspunkter blir varma. Anekdotiskt känns den lika varm som en Unifi U6 Long Range, och strömförbrukningen jämfört med de gamla WiFi-5 baserna ökade från toppsnitt på 120 W till 125 W på mätaren för de viktigaste nätverkssenheterna för två av de fem UPS:ar mitt nätverk har. Max gick från 132 till 137 W, så man kan nog säga att en U7 Pro drar 5 W mer än de gamla enheterna.
Tillägg 2: Det slog mig att jag nog körde molnbackup vid första mätningen så fulla gigabit fiber var inte tillgängligt. Vid en ny mätning från min iPhone 15 Pro visade det sig stämma. Se nedan.
Tillägg 3: Efter att ha pillat runt lite med inställningar så har jag lyckats öka länkens hastighet rejält, dubblad i ena riktningen. Det visar sig att Unifi bara meshar på 5 Ghz, inte 6 Ghz, även om det blir med WiFi 6 eller WiFi 7 över 5 Ghz. Jag ökade kanalbredden till 160 och kraften till high på 5 Ghz och satte kraften till auto på 6 Ghz och fick då nedanstående resultat:
43 kommentarer
Kör med iPerf3 så kan du testa hur snabbt det går över lanet. Borde väl finnas till Mac.
iperf3-darwin finns på Mac men behöver köra servern direkt på accesspunkten för att testa den trådlösa uppkoppling över gigabit om servern bara är uppkopplad med gigabit ethernet. Kan vidare testa trådlös latens med crusader.
Förstår jag dig rätt att du kör en U7 Pro i mesh mot en U7 Pro som uplink? Är det nytt för U7 PRO? Jag har ett gäng U6LR men trodde att de behövde trådat nät. Det har de förstås, men jag har skarvat med ytterligare ett gäng U6 Mesh men jag tycker inte att de har jättebra prestanda.
Inget nytt. Körde denna länk med mina gamla Unifi UAC AP Pro WiFi-5. Kör det även mellan en U6 Long Range och en UAP AC Lite som sitter i källaren för styrutrustningen till pump, varmvattenberedare, solkraften på huset och spabadet. Var lite svårt med täckningen genom en meter stenväggar annars.
Alla de UniFi vi har klarar mesh, så jag tror det är universellt.
Skulle säga att hastigheten halveras med varje hopp och har man då lite längre distanser blir det snabbt dåligt. Har U6:or (cola-bukten) mellan stall och lada på ~40 meter och klockar in på 80 MBps på den länken. Hoppet till grinden från ladan är bara 15 meter men har bara typ 40 MBps.
Fortfarande najs på 40 m. Alternativet med radiolänk kostar ju det dubbla och kräver att man drar ut sladd på utsidan av huset.
Jupp, funkar ok för det som det är tänkt till, iot och kameror.
Och bättre för mobilen än de typ 5 Mbit/s som vi får via 4G/5G här.
Aha, det var ju intressant. Jag kör U6:orna (burkarna) som mesh med en av U6LR som uplink. Det funkar hyfsat på sommaren men inte alls på vintern.
Det får nog bli några U7 i huset, så får U6LR flytta ut till boden.
Wifi 6E var en riktigt skön uppdatering. Kollade ett tag på att köra WiFi7 men drog iväg en hel del i pris och har inga WiFi enheter som har behov av att prata med varandra snabbare än 6E. Så nästa uppdatering blir att dra 2.5 eller 10 Gbit kabel men det behovet kommer nog först när jag byter ut mina HDD mot SSD i NASen.
Jag skulle säga att har man 6E idag så är det inte dags uppgrdera.
OM man har behov av att uppgradera av andra anledningar så är det ju dock smart att köra wiffi7 för framtidssäkerheten
Ja 2.5Gbit+ eller WiFi 7 kvalar inte ens in på “nice to have” nu utan snarare “fun to have”
Skulle behöva en edit knapp på kommentarerna.
Men det gällde alltså för mig, behöver man ändå byta ut switchar och accesspunkter så är nog 2.5 Gbit och WiFi 7 en bra framtidsäkring om prispåslaget inte är för stort.
Vi äro eniga 😀
Snyggt Lars!
Vilken kanal kör du den trådlösa upplänken på?
Kanal 48 med 160 i bredd. Visade sig att man bara länkar på 5 Ghz.
Se nya siffror på bättre meshfart.
Om du är ute efter räckvidd kan du dra ner kanalbredden.
https://community.arubanetworks.com/discussion/channel-width-impacts-on-range
20MHz 100%
40MHz 70%
80MHz 50%
Lustigt nog får jag bättre fart med bredare kanal, jag har testat 20-40-80, men 160 ger bäst fart.
Kanal 48 = 5 GHz bandet
Med 160 MHz bandbredd heter kanalen egentligen “50” och består av ett kluster av 20 MHz kanalerna 36 – 40 – 44 – 48 – 52 – 56 – 60 – 64 och sträcker därmed sig in på frekvenser som kräver DFS – https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_WLAN_channels.
Själv stånkar min upplänk på kanal “42” och 80 MHz (dvs 20 MHz kanalerna 36 – 40 – 44 – 48) och slipper därmed DFS och risken att radar, etc. upptäcks och påföljande kanalhopp).
Om jag förstått https://docdb.cept.org/download/1448 rätt är utomhusbruk av 6GHz starkt begränsat: 25 mW / 14 dBm EIRP.
DFS kan förklara varför jag ibland tappar min svagaste enhet. Får testa med kanalbyte.
Om DFS-kanaler störs av radar stoppas upplänken och en ny akut DFS-sökning görs efter fri frekvens och därefter sker frekvenshopp. Detta kan ta upp till 10 minuter. Den alternativa kanalen behålls fram till klockan 02:00 nästa dygn då nytt försök att “återta” den ursprungliga kanalen görs.
Allt detta loggas i UniFi-kontrollern o pushas till app och mejl (om så önskas).
Om du lägger dig på kanal 36 och 80 MHz (=kanal “42” enligt wikin) slipper du DFS. Efter vad jag förstått om ditt “QTH” skall det vara långt till nästa granne och därmed borde 42 vara ett bra val.
Annat är det i mer tätbebyggda områden, men 5G skjuter inte så långt i jämförelse med 2.4G.
UniFi har avsökningsfunktioner som beskriver etern där AP sitter; rekommenderas inför kanalval!
UniFi:s vassaste AP (-SHD och -Max) erbjuder även live spektralanalys – det kan vara intressant att se hur sambons Bluetooth-lurar jobbar på 5G eller hur ungarnas streaming allokerar plats i etern.
Jag har gjort en RF-skanning för mina wifibaser, och det är bara en av dem som får in radarsignaler i DFS-banden – den som sitter högst upp i ladan åt Landvetter Flygplats håll. Övriga har noll störningar från radarbanden, så jag kan lugnt köra 160-breda band.
Gården ligger i en liten dal och eftersom den är byggd 1835 sticker den inte upp över krönen utan är vindskyddad. Så inga radarsignaler här, iaf inte från fast markbaserad radar.
Gott.
Jag har “nära” till en av Sveriges längsta landningsbanor och en AP på kanal 116 hoppar ibland flera gånger i veckan. Ibland hoppar en annan AP på kanal 100. Inget jag egentligen störs av.
Med “dödlig” bandbredd mot Internet är dock inte flaskhalsen sällan mitt eget Wi-Fi…
… men det kan vara coolt att låta jobb-labtopen tugga en wifibaserad Windows 7 Backup mot en NAS med mer än 1G i fysisk bandbredd… 🙂
Man ”måste” väl ha outdoor-mode på när man sätter AP:arna utomhus… då begränsas kanalvalen ordentligt och DFS slås på automatiskt.
Tips till Lars är att kolla loggarna för ”Radar Detected” som är DFS och då stoppar meshen typ fem minuter.
Nu sitter dessa inomhus, inte utomhus. Hade jag ändå behövt borra i väggar hade jag kört riktad radiolänk istället.
U7-Outdoor, U6-Mesh-Pro och Swiss-Army-Knife (sic!) finns om du vill prioritera upplänken genom utomhus placering av AP. Dom dyrare BB och BB XG är nog i överkant – men halv-professionella alternativ från UniFi.
En inomhus monterad AP med upplänk till något utomhus kommer att stråla sin effekt isotropiskt (åt alla håll) där endast en liten sektor går till nytta. Vissa AP, t.ex. LR har roliga antenner som försöker bryta “handbollen mot en frisbee” och skicka effekt horisontellt istället för upp i himlen. Bra för enplansvillor, men mindre bra om man har källare o vind att täcka.
Punkt till punkt-förbindelser mår bra av AP med riktad effekt. Ubiquitis hemmaplan f.ö! 🙂
Men man får välja sina bataljer… mitt kök behöver renoveras… dock inte mitt WiFi… 😉
Jag klarar mig fint med 200-300 Mbps till ladan.
Är man rädd för åska så dra fiber mellan byggnaderna. Det är stabilt, snabbt, störtåligt och inte så dyrt längre.
På landet kvittar det väl om man är rätt ensam, men i städer är mesh sinnesrubbat ineffektivt nyttjande av frekvensutrymme.
Tips till den tekniksugne.
Wiffi 7 är inte helt billigt för tillfället. Sett det kommit en del råjters med wiffi 7 men utan 6ghz för att spara pengar.
Så det gäller göra sin research 🙂
För övrigt tack för artikeln. Alltid kul få lite tekniknörderier
Väntade tills förra hösten och köpte unify 6 pro sen några veckor senare kom 7 ut.
Får räcka så länge, är nöjd. 🤣
Jag skulle aldrig låta en trådlös backhaul ligga på -82 dbm. Kan du inte prova att tvinga satelliten att bara använda 2.4 Ghz bandet som har betydligt bättre räckvidd och penetration? Du har ingen nytta av den teoretiskt högre hastigheten på 5 Ghz ändå på den anslutningen med tanke på den extrema signaldämpningen på 5 Ghz bandet i ditt fall. Du sitter antagligen också utan grannstörningar på 2.4 Ghz eftersom du bor lantligt.
Kan förstås prova att stänga av allt utom 2.4 Ghz, men har ingen lust. Bryggan servar ju också wifiklienter.
Den svaga länken i systemet är ju mot parent, bryggans klienter bör den i sin tur inte ha några problem att hantera (om den är värd sina sekiner). Om du inte vill låsa till 2.4 Ghz kan du prova att sätta den på ”balanced”.
Oj vad spännande! Får ställa en tips och köpfråga kanske till er som har mer koll?
Sitter idag med Google Wifi puckar, 3st, samtliga sitter trådade utspridda i huset. Fungerar mycket bra och räcker för oss.
Har väl 30-40m till garaget ca där laddaren sitter längst bort från huset och vill såklart ha Wifi.
Har idag en gammal Asus router, typ AC1750, extra (repeater läge) i garaget som fungerar men relativt dålig fart, från 1-20Mbit.
Finns det bättre grejjor som når lite längre? Utan att köpa för många tusenlappar.
Sitter du med googlepuckar är garanterat Unifi utanför din prisklass. Men det finns ju andra saker.
Är du nöjd ska du som enkel konsument inte pilla. Du har garanterat annat stoppa pengarna på 🙂
Inte nedvärderande utan för att det helt enkelt kostar både tid och pengar att börja pilla med Unifi.
En Google puck kostar ju som vissa av Unifi puckarna så ser inte riktigt den logiken? Sedan finns ju Pro modeller.
Det var mer att om t.ex. de Unifi puckarna är så pass mycket bättre och t.ex når längre.
Ger samma råd här: fastställ att du den ansluter på 2.4 Ghz.
Gå in på Asus interfacet (välj fliken ”professional”) och stäng av 5 Ghz radion (och se till att den ansluter till Google meshens 2.4 Ghz nät om det har ett separat SSID). Även om Asus:en skall gå ner på 2.4 Ghz av sig själv i ditt fall så ser man ofta att enklare enheter står och byter fram och tillbaks och hela tiden försöker komma upp på 5 Ghz.
Det är redan fixat. 5Ghz är avstängt och Asus routern har eget dolt SSID på 2,4Ghz enbart för laddaren.
Behöver du högre bandbredd för att styra en elbilsladdare? Fungerar det så fungerar det.
Nej. Det är mer för bättre täckning på tomten där vi ofta är. Laddaren behöver bara kontakt som du säger och ingen bandbredd.
Jag skulle kanske kunna flytta ena Google pucken närmare garage-hållet i huset. Men då behövs det tattas lite kabel på vinden så den är trådad. Vill inte ha trådlös mesh.
Frågan var bara generell om andra grejjor skulle ge bättre täckning än dagens setup.
OK, bra, om du dessutom optimerat placering och spretningsvinklar på antennerna på din Asus Ac1750 så har du väl gjort det man kan göra med befintlig utrustning.
Om du vill köpa grejer för radio/antennkvalite är det Ruckus du skall kolla på knappast Unifi. Finns beggat f.d. enterprise att köpa på t.ex. Ebay. Se bara till så att du kan stoppa in ”Ruckus unleashed” (gratis) på den modellen du isåfall köper.
UniFi är inget “fire & forget” system som löser alla problem med något 6:e sinne; dock är UniFi ett trevligt o relativt prisvärt system för “Prosumers” som är teknikintresserade och kan tänka sig att göra lite undersökningar var det är lämpligt att placera sina AP och dra kabel/fiber tid.
Har sett många återlämnade mesh-system i elektronikhandelns realådor…
Jag rekommenderar *varmt* att investera i två-tre “halvannat tusenkronors brandvarnare” (U6-Lite, etc.) från UniFi och sätta i taket på de ställen WiFi-täckning krävs före en femtusenkronors “igelkott” placerad vid inkommande fiber i ändan på huset…
Man kan koppla dessa till sin gamla router o styra dem via en app. Dock är UniFi:s ekosystem med router, switchar, etc. trevligt o ger mer möjligheter än “endast Internet åt alla i alla rum”.