Börserna är positiva i de asiatiska tidszonerna under tisdagsmorgonen och dollarn fortsätter försvagas. Byggkoncernen JM varslar 145 anställda på grund av svag bostadsmarknad. Den europeiska centralbanken öppnar för att sänka räntan i september medan många väntar sig besked om en svensk räntesänkning och Riksbankens räntebanan idag 09:30.
Stockholmsbörsen fortsatte sin återhämtning och OMXS30 gick +0.31% igår medan breda OMXSPI steg +0.46%. Den svenska kronan stärks till 11:43 SEK mot euron och 10:32 mot USD, som fortsätter falla. För dollarn ska man komma ihåg att 10:20 SEK brukar vara ett stöd, så det kan snart vända upp.
Euron i sin tur försvagades antagligen på ett uttalande från Finlands ECB-ledamot och centralbankschef, vilket Reuters rapporterar om. Orsaken är risken för negativ BNP-tillväxt vilket kan ge sänkning av styrräntan i september givet att inflationen fortsätter hålla sig i skinnet. ECB:s besked ska komma den 12:e september och Trading Economics prognos är en sänkning till 3.5% från 3.75%, men det finns ingen konsensusprognos. Inflationen i eurozonen är 2.6% och ska rapporteras idag 09:00, med konsensus på bibehållen inflationstakt. Det kan således stärka eller försvaga euron ytterligare idag beroende på om inflationen rör sig och därmed påverkar räntebeskedsförväntningarna.
Guldpriset hittas på 829:- SEK per gram och liggermed 2 498 USD per troy ounce kvar nära tidigare amerikanskt prisrekord.
I USA var börserna muntra och S&P-500 gick +0.97% medan Nasdaq 100 gick +1.32%. Indexen är därmed tillbaka högre än innan Japankraschen, som därmed är utraderad. Nvidia leder förstås uppgångarna inom FANANGST med +.35% där Apple var enda negativa med -0.07%.
Borta i de asiatiska tidszonerna backar bara Hang SEng med -0.49% medan alla andra index bloggen bevakar stiger. ASX 200 +0.19%, KOSPI +0.85%, Nikkei 225 +1.80% och Straits Times +0.55%. Nikkei är nu på nivån från innan kraschen, och det verkar finnas ett motstånd här.
Byggjätten JM varslar 145 personer på grund av svag marknad för nybyggda bostäder skriver man i ett pressmeddelande. Det handlar alltså om egna faktiska anställda, och inte personal från utländska bemanningsbolag.
VD:n säger att marknaden har börjat återhämta sig, men inte tillräckligt:
“JM har ökat antalet produktionsstartade bostäder under det första halvåret tack vare ett större intresse från kunderna, men inte i en sådan omfattning att det motsvarar de volymer som löpande färdigställs. Vi måste därför vidta åtgärder för att dimensionera bemanningen för lägre produktionsvolymer under en tid framåt.”
Det gick helt enkelt inte att hålla god min i elakt spel längre, förmodligen för att olika pågående projekt avslutats men inte fyllts på igen med nya i samma takt.
Riksbankens räntebesked kommer nu om en timme 09:30 och alla förväntar sig en enkelsänkning med 0.25 punkter till 3.50%, medan andra hoppas på en dubbelsänkning till 3.25%. Fokus kommer således ligga på den så kallade räntebananen där man ska väga varje ord från Riksbanken på guldvåg för att spekulera i hur den svenska centralbanken ska göra framöver.
Åtminstone Swedbank och SEB har redan delvis sänkt sina rörliga tremånadersäntor på bolånen, och vid en faktisk sänkning idag blir det ju intressant att se om hela sänkningen förs vidare till bolånekunderna hos bankerna. Tydligen ska aldrig förr så många svenskar haft rörliga bolån som idag, så det är betydelsefullt för de svenska hushållens vardagsekonomi vad som händer om en timme.
71 kommentarer
Nä, jag publicerar inte dagens Ukrainaartikel, förrän det är minst tio kommentarer på ekonomiartikeln. Seriösa kommentarer.
Artikeln handlar ju inte om länder där det händer saker i ekonomin. Händer inget har man inte mycket att kommentera. Börsrörelser på någon procent är inte spännande.
Ok (i solidaritetens namn).
25 punkters sänkning blir det. Annars blir jag duktigt överraskad. Men det verkligt intressanta är hur Riksbanken resonerar framöver. Vad säger de? Hur ser deras filosofi ut? Det blir julafton för experter m fl att tolka Riksbankens uttalande om framtiden.
Ekonomipressen lever på detta. Kommer kunna stötas och blötas i minst en vecka när varje ord ska vägas på våg och kommenteras.
Det började redan igår med SVT:s Ekonomibyrån, en bland många till tvprogram förklädda poddar i SVT, där journalister lajvar experter tillsammans med personer som en gång i forntiden kanske var det, men som varit helt bortkopplade från verkligheten i snart en generation.
Gårdagen var rätt symptomatisk, “hoppet om en dubbelsänkning” var fokus och man hade t.o.m. lyckats gräva upp den förrförre riskbankschefen, sedan snart två decennier borta från verksamheten. Imponerande. Eller inte.
Nu såg jag inte eländet (klarar inte av svensk finans oavsett om det är SVT, DI eller några andra reklamsäljare.
Om de verkligen trodde på hoppet om en dubbelsänkning så är de ju helt frikopplade från verkligheten.
Sen kanske det finns två aspekter gällande hoppet om räntesänkning.
Den där tyckarmaffian har ju haft strålande år med låga räntor samt svag SEKetas så att deras älskade globalindexfonder fullständigt spårat ur på uppsidan.
Mycket vill ha mer och låg ränta och svag SEK är vad de vill ha.
Förutom på semestern så klart, då tjatar de hål i huvudet på sin omgivning hur dyrt allt har blivit som svensk.
Sinnessjukt.
Tror på 25 punkter sänkning, man är försiktig för att inte vara för långt ifrån EU men samtidigt är man rädd att en utebliven sänkning kommer att göra folket mer återhållsamma med sitt spenderande (och arbetslösheten är redan hög).
I min närhet börjar bilar bytas, budgivningar och större renoveringar dras igång, även om det är en anekdot och representerar inte ens resten av byn så känns det som ett skifte. Runt nyår var det nattsvart men nu känns det som att det börjar bli lite styrfart igen.
Jag håller med, rent anekdotiskt. Höstlovsresor bokas, bilar byts och det pratas mer om renoveringar.
Tittar jag på vad mäklarna begär på Hemnet och vad slutpriserna är det utgångsbuden betydligt högre OCH slutpriserna är inte -10 till -15% utan kanske -2% eller så.
Vi är defintivt tillbaka på 2020 prisnivå, nominellt.
Anekdotiskt åt andra hållet märker jag ett ökat sparande sedan pestens tid då det helt enkelt inte fanns något att spendera pengarna på. Vanorna sitter kvar, Spara har vaknat igen och Slösa (minns ni dem?) är inte lika välkommen längre. Man bygger FO-kapital och fyller ladorna. Kanske en generationsfråga, jag umgås mest med folk som varit med om både finanskrisen under Borg, IT-kraschen och även 90-talskrisen.
Där har du skillnaden, min bekantskapskrets är födda efter 90-tals krisen eller mitt i.
Det är väl ingen hemlighet att kriser under ens formativa år kan skapa trauman som sitter i hela livet. Som man kanske för vidare till nästa generation.
Brände du dig t.ex. på att bostadsmarknaden på 90-talet går det kanske inte att se nyktert på det utan allt är en bostadsbubbla.
Tycker tvärtom.
De enda som byter bilar just nu verkar vara tjänstebilsförarna.
Dvs de som faktiskt inte äger sin bil utan lånar en av jobbet.
Likt Pentii har jag nog snarare sett att Spara kommit tillbaka. Har fått prata väldigt mycket om hur man startar konton på avanza/nordnet och lägger upp ett månadsspar.
Det verkar som om många kommer att lägga en del av räntesänkningen på att bygga upp den buffert man talllar på.
För övrigt har jag två personer i vänkretsen med goda IT-löner som nu valt att avveckla familjens andrabil och cykla när det är fint väder och annars ta bussen.
“Det är 5000 skattade pengar i månaden för bilen som man kan lägga på annat”
Finns även en diskussion kring tjänstebilens kostnader när man ligger högt upp i lön. Där man analyserar vad kostanden i minskad pensionsavsättning med mera faktiskt gör.
Det intressanta med RB:s besked är ju deras prognos framåt. Ännu intressantare är EU-inflationen. Om den biter sig fast kanske det bara blir två sänkningar i höst.
Mycket fokus på svensk ekonomi. Men vår största handelspartner tysken har rejäla problem
Energiomställningen till fossila bränslen, den obefintliga digitaliseringen, bilindustrins ras. osv osv.
Det känns som det är tysken som är europas sjuke man just nu.
Svensk vänstermedia vill ju inte rapportera om det men Macrons “hårda” nypor verkar ju ha gjort att Frankrike likt Serige övervintrat krisen relativt bra.
Som du säkert känner till är Nvidia värt mer än hela Tysklandsbörsen, så ja, Tyskland har problem och har haft det väldigt länge.
Lysas Home Bias sägs vara 20 %.
Betyder det att Sverige utgör 20 % av innehavet, eller att andelen svenskt är 1,2 ggr mer än börsvärdet egentligen motiverar?
Som jag förstår det är det värdet av innehavet som fördelar sig så att 20% av dina pengar är investerade i svenska papper.
Skulle man gå fullt global skulle ca 1% ! av dina värdepapper investeras i svenska papper.
https://rikatillsammans.se/forum/uploads/db6423/original/3X/7/c/7c9ab6e086f97cbded6fb4ea7e68e9465c7de024.png
Var rädd för det.
En nackdel med Lysa (som jag i övrigt har att tacka för så mycket)
De har goda argument för det.
Du slipper valutarisken (även om svenska kronans trend är att den försämras mot världsvalutorna sedan många år vilket gynnar din investering i globala tillgångar)
Målar man med stora penslar är ju en signfikant andel (20%?) av Globalfonden The Majestic seven och det är ju otroligt riskabelt att investera i enskilda aktier även om det kan vara otroligt lönsamt också.
Det har de.
Men i min mening inte tillräckliga argument för att ta 19 % utland hem till svedala.
Är det också inte vädligt riskabelt att 20% av ens investering utgörs av företag som står för pluttiga 1% av det globala börsvärdet?
Det finns en parameter här i att man köper svenska fonder i svenska bolag där merparten av de stora bolagen har en signfikant, för att inte säga mycket stor majoritet av sina affärer utomlands.
Det är inte den svenska marknaden man köper.
20% Sverige är vad jag har i mina egenhanterade innehav. En rimlig nivå.
Nej men det är fortfarande en vädligt stor godtycklig övervikt mot ett väldigt godtyckligt valt antal företag.
Det som ger bäst riskjusterad avkastning är en global indexfond med motsvarande vikt mot underliggande börsvärde.
Att det samlade värdet råkar bestå av vissa bolag med ursprung i ett visst land är irrelevant.
Werner, jag håller med att detta är strategiskt sett bäst i det långa perspektivet.
Det betyder att man får anomalier som att 3% av ens pension helt plötsligt ligger investerat i Nvidia och kanske det innebär att 1,5% försvinner i framtiden.
Men det är det minst dåliga alternativet.
Men jag har valt att tro att svenska kronan är undervärderad och kommer återfå en del av sin forna glans och investerar därmed i svenska papper i viss del. Jag vet också att när börserna går upp globalt går sannolikt Stockholm upp, och det mer.
Det är ett bet helt enkelt som jag anser mig ha råd att ta den högre risken med.
Precis som de som väljer att följa konjunkturmodellen gör.
Det gäller också att se hur valutaexponeringen är i en fond. Kanske inte vanligt framför allt för aktiefonder men finns en del valutasäkring så försvinner en del av utlandsexponeringen man kanske är ute efter.
Tycker 20% Sverige är rimligt. Det är det jag har….
Kan man gradvis få igång marknaden utan att få större sättning på ekonomin än som redan varit så är det imponerande hanterat av RB, ECB och FED.
Dessutom har man skakat ut de värsta pyramidspelen. Håller tummarna.
Riksbanken öppnar för tre i stället för två sänkningar för resten av året.
Även om det bara blev “en enkel” den här gången kan man anta att det är svårt för Thedeén att motivera en onödigt hög styrränta när konjunkturen viker och inflationen ligger långt under målet.
Jamen då bumpar jag mitt inlägg som endast fick en kommentar, då ni avslutar ekonomitråden vid lunch.
(Jag hatar inte solceller, hembatteri kommer bli ett bra komplement. När det beskattas och subventioneras korrekt.
“Även LW beskriver problemet 2022-07-10
”Halva Belgien riskerar bortkoppling av solpaneler –samma sak väntar i Sverige”
https://www.tn.se/naringsliv/37560/halva-belgien-riskerar-bortkoppling-av-solpaneler-samma-sak-vantar-i-sverige/
LW skrev såhär 2022:
”Solkraftens omformare stänger av sig vid 255 Volt och därmed så producerade den nya anläggningen 5-10 kWh för lite per dygn vid sol eftersom den stora delar av tiden var avstängd som skyddsåtgärd mot för höga spänningar.
Felet har legat på Ellevios sida medan vår utrustning fungerat som den ska och stängt ner sig av säkerhetsskäl. ”
https://cornucopia.se/2022/07/nya-solcellsrekord-sedan-ellevio-fixat-transformatorn-40-lagre-elpris-i-juni-via-timmatning/
Den småskaliga elproduktionen som enskilda satsar på är riskfylld då samhällsnyttans kollektiva behov är större än enskilda investerares förluster.
Ja jag misstror politiska etablisemanget (numera)
Tyvärr missade jag Lws inlägg i går om ”Staten och kapitalet byggde Sveriges välstånd”
LW är född efter 1968 och upplevde inte personligen förändringen under 1960 – 70 talet, när miljonprogrammet genomförts och arbetarklassens stolthelt gått förlorad och lantbrukarna slaktat hästarna till förmån för traktorerna. På 1960 talet fraktade inte posten paketen det gjorde SJ. Bilar och kylskåp blev var familjs egendom. rRdio ersattes av TV (färgTV kom till OS 1968? och kanal 2).
Jag önskar ingen förnyad debatt utan konstaterar att vi är olika genarationer här på bloggen.
Men frånkopplingen solceller ligger i linje med vad jag tror blir framtiden för enskildas ekonomiska intressen. Vissa affärsintressen är förbehållna så stora ekonomiska intressen att de enbart kan tillfalla staten.”
Antje
Långsiktigt kan det gå åt mer autonoma system, en villa alt flera i kollektiv slår sig samman med batteripackar, ingen ström matas ut och resten köps. Ovanstående bygger på att batterierna utvecklas.
Kan bli kul med olika nivåer av autonomi i elnätet.
Transformatorstationskollektivet Skatan?
Batteri- och kulturhuset i södra Botkyrka.
X-köpings Industi- och och kraftområde.
Du fick nog bara en kommentar för att folk inte ville kommentera….. Tycker ekonomitråden lever fram till 21 om det är intressanta inlägg i kommentarerna.
Steg 1: Installera solceller.
Steg 2: Överproduktion får inte säljas när solcellerna producerar som bäst – Köp batterier.
Steg 3: Sälj batteri-el på dygnets topplasttimma.
Allt fler kommer hoppa på den båten oavsett vad du, eller jag, tycker om det. Även större företag. Så det är då inte så konstigt att elnätet 2035 kommer se mycket annorlunda ut mot elnätet 2015. 2035 kommer vi privatkonsumenter inte ha en topplasttimma. 2035 finns det en risk att du betalar elräkningen per MWh.
Industrin och större städer behöver fortfarande sin el, men SWB fortsätter accelerera sitt intåg tillsammans med elbilar, och en stor del – kanske hela Sverige, kanske bara 50%, nånstans däremellan står klart – kommer vara SWB år 2035. Helt enkelt för att det är en stabilare och mer ekonomisk teknologi än de teknologier som uppfanns på 1900-talet.
Solkraft verkar gå på dekis nu, med endast 32% nyinstallerad effekt för 2024. Men mycket maskeras av hushållen som inte säljer allt de producerar, utan förbrukar merparten. På grund av allt mer energilagring, blir det svårare och svårare att avgöra hur mycket el som kommer från solkraft till elnätet, och hur mycket som hamnar i egen ficka. Men *att* en stor del hamnar i egen ficka redan nu, står klart.
Finns det en motsvarighet till Kremlologi när det gäller att tolka Riksbanken? Ingår det i utbildningen på Handelshögskolan?
Det kallas Roulette.
Allt man behöver veta om räntor och ekonomi förklaras av South Park S13E03 – Margaritaville
Igår kväll fick vi erbjudande från handelsbanken om förnyande av vårt bostadslån. 4.45%. Tyckte det var lite högt. Godkände inte utan ska ringa banken först.
Om det är det som kommer per automatik så är det alltid förhandlingsbart om man ringer eller besöker dem. Man får aldrig “rätt pris direkt”. Åtminstone gäller det för oss, varje gång.
Det är väl självklart att man skall utnyttja sitt förhandlingsutrymme genom att ifrågasätta bankens första bud.
Säkert 25% av bankernas vinster beror på att svenskar är för mesiga för att förhandla.
Kom ihåg att det sitter en mesig svensk på andra sidan som också är konflikträdd som skall förhandla!
🙋🏼♂️
Jag fick ner vårt erbjudande med 0.75 bara av att vandra in hos Handelsbanken, då är inte vi några guldkunder direkt.
Skandiabanken har 4,14 på 3mån med 70 belåning och lån över 1msek. Kräver dock att man flyttar tjänstepension dit.
Behöver inte flytta all tjänstepension utan bara du har någon del av den där.
Har t.ex. 4 eller 5 olika tjänstepensioner, beroende på olika arbetsgivare och olika kollektivavtal.
Och om du inte flyttar så får du 0,1PE högre ränta.
Kostnaden att flytta tjänstepensionen till ett sämre sparande överstiger vida den “bättre” räntan.
Att flytta tjänstepensionen är generellt sämsta affären man kan göra
Bankerna är så duktiga på att “locka” med lägre bolåneränta och svensken är så kass på enkel finansiell analys att dene jublar över 0,1% rabatt och ett livslångt sämre sparande för pensionen sen….
Be Skandia om en skriftlig analys för avgifterna för pensionen och deras marginaler.
Det har du rätt till
Men lovar att de inte kommer vilja ge ut den.
Du skall ej ligga i nån av stoirbankerna. Du skall gå till SBAB eller dylikt
Var sen otrogen och ha sparandet i Avanza/nordnet. (eller Lysa)
Kort har du där det är lägst avgifter.
Kolla också movestic för låga avgifter på tjänstepensionen, mycket bättre än de flesta andra förvaltarna har.
Ja. Det gäller jaga på de laga avgifterna.
Jag betalar ju för min rådgivning (eller ok arbetsgivaren gör)
0,2% kapitalavgift på det bolag jag valde sen.
(Och fondavgifterna var bisarrt låga med)
Edit: Förutsättningarna skiljer sig ju beroende på vad man har för olika avtal och möjligheter. Men exv Skandia skulle kostat 100 punkter mer än min nuvarande lösning.
För 10 punkters rabatt på boräntan…..
Enligt proffstyckarna på tv4 kan vi ha en styrränta nere på 2.75 vid årsskiftet…återstå att se.
/Bolånetorsken
Är det inte vad RB öppnade för?
”Om inflationsutsikterna står sig kan räntan sänkas ytterligare två eller tre gånger i år”
https://www.riksbank.se/sv/press-och-publicerat/nyheter-och-pressmeddelanden/pressmeddelanden/2024/styrrantan-sanks-med-025-procentenheter-till-35-procent/
Kul att proffstyckarna kan återupprepa vad RB kommunicerar.
Krävs hög lön för sådana analyser.
Nästan så att jag funderar på att söka jobbet själv.
Minimal insatts till bästa möjliga lön!
Förmodligen är man åtminstone kvalificerad, med den enda (obligatoriska) ekonomikursen på sisådär 3 p. Det som ligger en i fatet och gör att man inte kan komma ifråga är väl alla kurser i matematik – analys, algebra, funktionsteori och tiotalet andra.
Vi som är smarta är inte snygga nog för rutan kanske.
Rätt! Jag fortsätter nog att pula på med det jag kan.
Av naturen utrustad med radioansikte och tidningsröst alltså. 🙂
Personligen har jag väl börjat mer och mer att inse att det är något väldigt osunt och onaturligt över allt det här. Att aktiemarknaden, företag o.s.v. nu är så otroligt besatta av vad Centralbankerna hittar på. Vi har i praktiken ett gäng åldringar som sätter sig i ett mystiskt rum och med jämna mellanrum ska “bestämma” vad räntan ska vara. “Styra” ekonomin. Det är inte bra, oavsett hur många doktorstitlar de har.
Ur ett ekonomiskt perspektiv är väl egentligen det mest intressanta hur stort “fel” dessa människor har relativt den “riktiga” marknadsräntan, och hur snabbt man åtgärdar de felen. Det vill säga hur stora problem skapar de i ekonomin genom att räntenivåerna är planekonomiskt artificiella snarare än marknadsmässiga.
Det är trots allt så att vi under 1900-talet har lärt oss med all önskvärd tydlighet att ett gäng akademiskt betitlade åldringar i ett rum egentligen inte kan “sätta” någonting ordentligt. Produktionsvolymer, priser o.s.v. Varför skulle de då kunna sätta räntan? Och om vi antar att de inte kan det, vad blir då konsekvenserna?
Good point.
De gör så gott de kan och det är väl rätt tydligt att modellerna är rätt dåliga eftersom utfallet vs förutspådd räntebana divergerar rätt ofta.
Men vad är alternativet? Skall politikerna sätta räntan?
Sweet jesus, save our souls om Nooshi Dadgostar får bestämma styrräntan.
Det stora problemet (eller fördelen) är väl att den oberoende riksbanken bara är nickedockor i förhållande till Fed och den europeiska centralbanken.
Om man ser Sverige som en singularitet skulle det förmodligen vara bättre med en förutsägbar och regelstyrd ränta, typ 2% realränta (inflation + 2%) eller vad man nu tror att den långsiktiga tillväxten är.
Poängen är att ingen behöver “sätta räntan”, allra minst politiker. Ungefär på samma sätt som att det inte finns någon institution med akademiker som “bestämmer” vilket pris det ska vara på fryspizza, damcyklar eller lightläsk. Det “bestäms” av sig självt utifrån utbud, lagernivåer, försäljningsefterfrågan o.s.v och uppdateras i realtid. Butikerna fattar snabbt hur försäljningsläget ser ut och om de behöver rea någonting. Det är konstant feedback från verkligheten.
Om man tänker på det ur det perspektivet så är det rådande systemet otroligt klumpigt och primitivt någonstans: att ett gäng gråhåriga gubbar och tanter ska samlas då och då och “bestämma” vad priset ska vara för att låna pengar. Det är precis lika dumt som om de skulle ha möten och bestämma vad priset ska vara på bilar eller tvättmaskiner.
Prissättning är otroligt komplext och på många marknader anpassas priserna tusentals gånger per dag: för aktier, råvaror o.s.v.
@Rikkitikkitavi
“Men vad är alternativet? Skall politikerna sätta räntan?”
Priset på pengar bör bestämmas av utbud och efterfrågan. Dvs räntan sätts lämpligen av en marknad.
Styrräntan är inte menad att motsvara en riktig marknadsränta. Marknadsräntan är ungefär förväntad avkastning på börsindex +- risk och tidsvärde, så kanske 10% i nuläget. Men i en sådan värld skulle utveckling av börsindex mm motsvara ungefär verklig teknisk produktivitetsförbättring vilket betyder max kanske 1-5% per år med stabila energipriser.
Att “styra” ekonomin är hela syftet med centralbanksystemet och inflation (av tillgångsvärden) är en önskad konsekvens, så länge konsumentpris-index understiger 2%. Ur centralbankens perspektiv är KPI är ett meningsfullt mått för om vanligt folk upplever högre prisökningar än säg 2% så skulle systemet ifrågasättas politiskt och bytas ut.
2% är alltså temperaturskillnaden som grodan inte känner av.
För övrigt trevligt att se att gårdagens SEKetasförstärkning verkar fortsätta idag
Bristande läsförståelse gjorde att SS råkade svara personligt och inte på inläggets tema;
“Sebulon Starfighter 2024-08-20 12:45 – 12:45
Du fick nog bara en kommentar för att folk inte ville kommentera….. Tycker ekonomitråden lever fram till 21 om det är intressanta inlägg i kommentarerna.”
Tyckte du att det var fler som svarade nu när du bumpade?
(Det anses vara dålig netikett att bumpa…)
Men kommentera gärna vad jag skrev om seketas 🙂
Hmm att SEKetas sänktes mindre än den sammanvägda siffran för valutariskan? Om den nu var 27 eller 29p vet jag inte. Sen är såklart inte sambandet klockrent.