Detta inlägg är publicerat i samarbete med Solkraft Sverige, som installerat våra två solkraftanläggningar på totalentreprenad .
Äntligen levererar den nya solcellsanläggningen fullt ut efter att Ellevio i transformatorn fixat tidigare problem med för höga spänningar och anläggningen har slagit nya rekord trots att det inte varit full sol. Elpriset landade i nui 40% under rörligt månadsmedelpris via timmätningen, men nu med fullt fungerande solkraft lär det väl bli ännu bättre i juli dåman får anstränga sig för att lyckas köpa någon el alls dagtid.
Ellevio har justerat spänningen i transformatorstationen så att den numera verkar ligga runt 230 – 240 Volt och i princip hela tiden även vid full sol i grannskapet håller sig under 250 V. Antagligen var det någon mjukvarufix eller manuell justering i transformatorn, då strömavbrottet för att åtgärda detta tog 30 minuter.
Sedan det fixades förra måndagen är den högsta uppmätta spänningen 253 Volt väldigt kortsiktigt och på första fasen har spänningen inte gått över 250 V en enda gång senaste veckan.
Solkraftens omformare stänger av sig vid 255 Volt och därmed så producerade den nya anläggningen 5-10 kWh för lite per dygn vid sol eftersom den stora delar av tiden var avstängd som skyddsåtgärd mot för höga spänningar.
Felet har legat på Ellevios sida medan vår utrustning fungerat som den ska och stängt ner sig av säkerhetsskäl. Dock har Ellevio följt förordningarna sedan anmälan, mätt, konstaterat och medgivit sitt fel och åtgärdat utan kostnad. Normalt sett brukar felen snarare vara för låg spänning, men det har installerats rätt mycket solkraft i grannskapet – enbart på vår vägförening med sju åretrunt hus har vi 25 kWp.
Men nu är problemen över. Återstår att se om det blir för låg spänning vintertid särskilt nattetid med extra kallt och elbilsladdning istället …
Nytt produktionsrekord är 60 kWh på en dag enligt ovan, mot tidigare rekord på 53 kWh från i april innan grannskapets solkraftsanläggningar medförde för höga spänningar och min anläggning började koppla ifrån som sist på ledningen.
Då var det ändå viss molnighet vid niotiden och 11 – 13 som man kan se i grafen ovan och om det kan bli full sol en hel dag bör även 60 kWh kunna slås.
De två anläggningarna har en total installerad teoretisk effekt på 10 310 Wp och momentant gav de 10 400 W den sjunde juli när det var växlande molnighet – svala paneler ger mer effekt och när solen går ur moln är de kallare och kan därmed producera över installerad effekt.
Den nya anläggningen på maskinhallen har 5 550 Wp effekt, men producerade igår som högst 6 146 W på skiftande molnighet.
Överlag är det nu skitsvårt att inte vara helt självförsörjande på el dagtid, då solkraften även vid molnighet tuggar på några kW och vid sol ligger i intervallet 6000 – 9000 W. Laddar vi inte elbilen går vi även plus på dygnet. Ibland även vid elbilsladdning.
Därtill kör vi ju med timspotpris och laddar elbil mycket billigt nattetid men säljer elen mycket dyrt dagtid.
Elpriset för juni landade för vår del på 83 öre per kWh inköpt el medan Vattenfall listar 140 öre i rörligt elpris för juni. Det var alltså en prisreduktion på drygt 40% via timmätningen, eftersom vi inte köper el dagtid, och laddar elbil nattetid. Normalt ligger besparingen annars på 15 – 25%, men dels har elpriserna varit extrema nu i juni – ofta med 10x så höga priser dagtid som nattetid samt extrempriser dagtid som man förr inte ens såg på vintern – och dels kör solkraften så pass mycket dagtid så här års – vintertid består skillnaden i vedeldning dagtid och elbilsladdning nattetid.
Ska bli ännu trevligare när de sista ca 7 kWp solkraft installeras när resten av ladans tak slutligen är bytt och vi går upp till ca 17 kWp installerad effekt. Jag ponduspostulerar att det då i princip inte blir någon inköpt el dagtid mars – oktober och överskott nästan samtliga dagar april – september som via Södra Medlemsel avtal betalas ut vintertid.
Detta inlägg är publicerat i samarbete med Solkraft Sverige, som installerat våra två solkraftanläggningar på totalentreprenad .
24 kommentarer
Även om jag är överintresserad av Ukrainakonflikten är det väldigt roligt när vi ser dessa andra artiklar med
För mig blir det installera paneler i samband med taknrenoveringar på fastigheten, har bundet elpris till 2014 så planen är att under den somamren genomföra uppgraderingarna.
Skulle vara intressant se statistik på elproduktionen nationellt via solkraft. Installerade anläggningar per län och genomsnittslig installerad kapacitet samt faktiskt produktion.
Men en sak är ju säker. Elpriserna gör att många nu tar steget och installerar solel. Tyvärr verkar en effekt av detta vara att många företag har problem med att få fram duktiga tekniker och det är en tydlig skiljelinje mellan företag som främst är duktiga på att sälja och de som även klarar av att installera.
@Sebulon starfighter:
Kan verkligen bekräfta att de är så med installationstekniker. Har en anhörig som jobbat åt ett par stora installationsföretag. Hen beskrev branschen som överhettad och ibland t.o.m. oseriös, att man installerar anläggningar på ett sådant sätt att det inte går att underhålla taket under den, och, ännu värre, att det installeras anläggningar som man inte enkelt kan göra strömlösa vid brand (så att brandkåren kan släcka).
En kompis fick installerad anläggning av en de stora på marknaden (rikstäckande).
1. Superbra kontakt med kundtjänst
2. han fick samordna åt dem. De lyckades tappa bort blanketter med mera som skulle till nätägaren
3. efter 2 månader så började anläggningen stänga av sig. Han fick jaga bolaget flera veckor utan respons. Sen fick han utföra felsökningen själv. Då visade det sig att de inte dragit åt kablarna i ena säkringsskåpet så vid automatbrutningarna var det svart. Hans egen elektriker fick laga anläggningen. Efter ytterligare en månad kom leverantören ut och bytte komponenter för säkerhets skull (Han ska dra in en anmälan till elsäkerhetsverket när allt är fixat och klart)
4. Enbart underleverantörer som verkar tillsättas i mån av att de är tillgängliga. Och jag tror vi alla vet att den tillgängliga hantverkaren i dessa tider sällan är den som är bäst…
Iaf. Man ska använda sig av alla för att få¨in offerter så man kan få ett bra erbjudande. Men man ska nog vara väldigt noga med den man väljer
Har gjort två installationer med annonsören Solkraft Sverige och inte behövt samordna något alls, de har även fixat allt pappersarbete. Att anläggningen klippte nu berodde på Ellevios transformator. De kommer få göra den tredje och sista installationen också. Och som du säger – billigast offert är billigast av en anledning.
Hur när du per sektion, du har väl bara en växelriktare? Summerar i SolarEdge appen?
*mäter*
Jag har två växelriktare. En i huset, en i ladan. Summerar i SolarEdge via en virtuell sensor.
LW, vet inte om du har batterier kopplat till solpanelerna. Om inte, googla och lär dig om fördelarna. Kommer att göra stor skillnad för din installation. Det kommer gör en JÄTTE skillnad framgent för din familj och dig.
Om du vill ha länkar, sänd ett mail. 📧
Nej.
Enig.
Har flera vänner med paneler och de med batterier är inte alltid nöjda. Alls.
Det är 1. en omogen teknik 2. väldigt dyr även med 50% rabatt
Om man funderar på batterier ska man helt enkelt lägga de pengarna på ytterligare paneler i dagsläget 🙂
Ser inte att 50000:- på batterier är bästa investeringen. Som du säger, fler paneler, sälj dyrt dagtid, köp el billigt nattetid. När elen kostar 2-20 öre nattetid och 200-400 öre dagtid, så ser jag ingen anledning att betala för batterier och spara ner energin i för att använda nattetid.
Enda anledningen jag ser för att skaffa batterier är ur preppingsyfte och då ska det vara en anläggning som stödjer detta – alla växelriktare gör inte det.
Det låter som en bra deal, köra med batterier som laddas billigt nattetid och säljs tillbaka dyrt dagtid…
Vad bra att du kan sänka din elkostnad med solceller+planering+timdebitering.
.
Till alla andra, överväg att binda elpriset. Imorgon, en vanlig sketen måndag under semestern, så kostar elen upp till 6 kr/kWh i Stockholm. Vad kan det då bli för nivåer i vinter?
Var ser du att det ska kosta 6kr/kwh imorrn?
Nyligen flyttat till SE4 och Eons bundna låg på 4kr/kwh i 12 mån eller 279 öre på rörligt. Jag valde rörligt.
Nordpool, “Day-ahead-prices”, lägg på moms samt ett par procent till, så bli det ungefär rätt konsumentpris för elhandelsdelen.
Exakt, med moms, elskatt och rörlig elnätavgift blir kostnaden runt 6:- SEK per kWh för konsumenten.
Din snygga presentation av “Energy” i vad skapas den? 🤔
Har själv likartad konfig som du med två solcells anläggningar
I solar Edge och önskar se produktion och konsumtion på snyggt sätt
/tw
Home Assistant. Även en del extra hårdvara som Shelly 3EM.
Om man itne har så mycket marginaler i ekonomin måste man nog binda.
Vintern kommer bli brutal
Lyckades komma ned på 52 öre/kWh under juni tack vare väldigt styrd förbrukning. Det är skönt att det ger lite med solcellerna, men den buffert man samlar ihop under sommaren känns lite liten trots att det är fyra gånger högre än förra året. Gissar på priser runt 4-500 öre i snitt i vinter med toppar uppåt 30000.
Bävar lite för elbilsladdningen om det inte blir blåsigt minst en gång i veckan. Trösten är väl att man slipper tanka, för bränslepriserna lär nog inte bli roliga.
Planen är att styra bergvärmen med Home Assistant och köra helt med kamin de dagarna det blir elbrist.
Ingen högoddsare att Putin stänger av gasen helt framåt senhösten, så nu gäller det att vara förberedd så gott det går.
Tyvärr hjälper det inte så mycket mot inflationen, men framöver kommer nog varje besparing vara kännbar.
Snyggt. Imponerad.
Betydligt bättre än de 98 öre jag betalade för juni (mixat månadspris med 25% fast, 75% rörligt)!
Ja för många kommer det vara billigare att sjukskriva sig än att köra till jobbet snart.
Skulle priset bli 30kr/kwh så kommer 1500kwh kosta 45 000kr, det är det nog inte många som har råd med.