Denna artikel innehåller reklamlänkar för Lysa, min huvudsakliga tjänst för sparande, både privat (reklamlänk) och för företaget (reklamlänk). Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.
Börsveckan inleds positivt i de asiatiska tidszonerna. Svensk BNP steg rejält med 0.9% i juni och juni 2024 är upp 1.9% mot samma månad förra året. Dagens Nyheter varnar för aktietips på nätet och för bostaden som investering, då den senare inflationsjusterat mestadels stått stilla de senaste 150 åren.
Stockholmsbörsen steg faktiskt förra veckan efter att ha avslutat fredagen positivt. På veckan gick OMXS30 +0.32% och OMXSPI +0.08%. Dollarns uppgång har lugnat ner sig på 10:81 SEK och även euron är lite lugnare och kvar på årshögsta och 11:74 SEK. Guldet hittas på 832:- SEK per gram.
Borta i USA backade dock indexen, vilket kompenseras av att dollarn stigit nästan 1.5% på en vecka. S&P-500 gick -0.83% och Nasdaq 100 -2.56%. Mycket av indexinvesteringarna är dock just i amerikanska IT-jättar, så förmodligen bör indexfonder backa trots starkare dollar. Inom FANANGST var det bara Spotify som steg och det med ordentliga +9.08%, medan Tesla som sig alltid bör var sämst i klassen med -8.11%. Amerikanska långa räntor backade i fredags.
Mina Lysaportföljer gick -0.18% fredag – fredag, men noterade samtidigt sitt högsta någonsin i tisdags. Lysa är min huvudsakliga sparform både privat (reklamlänk) via ISK och för mitt bolag via kapitalförsäkring (reklamlänk), och ger låga avgifter där all kick-back från fondbolagen återförs till kunden, samt ger önskad riskprofil och automatisk ombalansering mellan ränta och aktier för minsta egna tidsinsats.
Som billig indexnära investering gör jag inga anspråk på att kunna slå globala index med Lysa, men med majoriteten av innehaven utomlands diversifierar jag därmed bort från den svenska ekonomin alla vi i Sverige lever i och är beroende av. Man ska så att säga inte investera i sin egen arbetsgivare – risken är att det går riktigt illa och att man då inte bara blir av med jobbet, utan även besparingarna.
DN har en artikel där så kallade experter varnar för aktietips på nätet, som ger sken av att det är enkelt att slå index. Särskilt varnas för alla tips om aktieraketer, vilket förmodligen bara handlar om tryckkokare eller sk pump-and-dump, dvs få andra att köpa så tipsaren kan sälja till högre kurs. I sig ett olagligt beteende, men förstås svårbevisat. Öht ska man vara skeptisk till tips om enskilda aktier. Om tipset är så förbaskat bra, varför håller inte tipsaren själv käften och köper mer istället för att dra upp kursen via skriverier på Internet?
DN-artikeln påtalar också att bostaden inte alls är den bästa investeringen. 120 av 150 år har bostadspriserna stått i princip stilla, åtminstone justerat för inflationen. Bostadspriset måste ju stiga mer än du betalar i ränta på lånet varje år för att bli en bra investering i slutändan. Däremot är att äga sin bostad förstås lämpligt för den som stabiliserat sig i livet vid 30+ istället för att hyra.
Har du 70% i belåning och just nu betalar 4.5% i ränta, eller 3.15% efter ränteavdrag måste bostadspriset öka med 0.7*3.15=2.20% på ett år för att du alls ska gå plus och inte bara betala räntor. Sedan finns förstås en hävstångsaspekt på investerat eget kapital, men när börsindex över tid går 10 – 14% om året i snitt så måste bostaden stiga rejält varje år för att bli en lika bra affär. Och så bra har bostadspriserna faktiskt inte gått.
För övrigt kan du ju inte casha hem bostaden utan att flytta. Och då helst till en billig hyresrätt. Om din bostad är en så bra investering, var är alla dina miljoner på banken?
Börserna i de asiatiska tidszonerna inleder veckan i dur. ASX 200 +0.80%, Hang Seng +1.57%, KOSPI +1.27%, Nikkei 225 +2.13% och Straits Times +0.72%. Förra veckans oro verkar för stunden bortblåst.
Svensk BNP rusade med +0.9% på en enda månad nu i juni enligt SCB:s preliminära BNP-indikator. Juni ligger därmed 1.9% högre än juni förra året, men på kvartalet backade BNP på grund av svag april och neutral maj. April och maj ligger dock bakom oss och juni är därmed bättre framåtblickande. Vill man titta på trenden april – juni så har BNP-utvecklingen blivit starkare månad för månad.
Sedan väljer man om man vill att glaset ska vara halvfullt eller halvtomt.
Uppgången i juni är också den största på ett år. Slutliga definitiva siffror publiceras om en månad i slutet av augusti.
85 kommentarer
” Om tipset är så förbaskat bra, varför håller inte tipsaren själv käften och köper mer istället för att dra upp kursen via skriverier på Internet?”
Förlåt?
Resonemanget förutsätter att den som skriver vill sälja.
Biotech t.ex. lever på emissioner och teckningsoptioner, om de inte blir tecknade är det konkurs som gäller och då kommer du som patient sakna medicin i värsta fall.
Så lite bättre perspektiv önskas på de olika aktie”sorternas” influencers bevakning både från den obefintliga fackpressen och influencers med annan investeringsfilosofi.
Om man lever på emissioner och teckningsoptioner så innebär det att man inte har någon medicin att sälja. Således kommer man som patient inte sakna medicin.
Du menar att biotechaktiernas haussare bara gör det hela för mänsklighetens bästa?
Med det resonemanget bekräftar du tyvärr LW enbart att du inte förstår FDA och EMAs arbetsuppgift och varför läkemedelstudier tvingande måste genomföras innan framtida medicin kan förskrivas. I förlängningen kommer du bli utan medicin på samma sätt som Ukraina kommer förlora om vi inte stöttar med ammunition.
Din blogg är krigshetsande, är det för mänsklighetens bästa? (enligt min mening är LWs blogg en nödvändig motvikt till svensk media och fredrörelserna)
Jag spekulerar ibland på små medicinbolag. Mer som en hobby. Men rent generellt så de bolagen som förlitar sig på småsparare och publika emissioner där “alla” som tecknar en post får tilldelning är inget att ha. Ren förlust.
De som potentiellt rusar är de man inte får tilldelning i, alt att det är några få ankarinvesterare som själva löser kassaproblemen.
Ja, om ett medtechbolag vore så himla bra så skulle det förstås finnas ankarinvesterare och bolaget skulle inte ens vara på börsen. Man sätter den typen av bolag på börsen för att ha affärsidén att finansieras av naiva småsparare.
Så är det. De framgångsrika bolag jag jobbat på eller med = PE ägda eller på större listor. Och framförallt har man stora institutionella ägare som står för långsiktighet
De förlust/emissionsdrivna bolagen hänger på smålistor. Haussas som “the next big thing”. Och i samtliga fall har de gjort förlust nu i 10-20 år
Krisghetsande? Lars?
Vatnik
Lars agenda är nog mer fredlig än din
Danska företag har en förkärlek till att notera sig på den “naiva” svenska marknaden.
svenska finansforumen har ersatts av otyget Discord och det enda kvarvarande finansforumet inaktiverar kontona för de kunniga.
Du har ju varit inne här och pumpat ett av de mest ökända “pump and dump” bolaget i Sverige.
Så jag skulle nog per default ta alla dina råd och åsikter med en stor nypa salt.
Att du säger att du får ditt konto inaktiverat på det andra finansforumet (och är här istället….) är ju för att du ÄR tvivelaktig i dina råd.
Det är därför det andra forumet införde bla krav på personnummer och identifiering vid registrering så de kan stänga av de som konsekvent pumpar och dumpar aktier.
Jag såg dina försök till “analys” i din rekommendation tidigare och jag får be om ursäkt men du är inte kunnig.
Att du ens känner till Discord säger en del om din verkshöjd och i vilka kretsar du rör dig om.
Så. Nog kommenterat om dig. Lycka till med pumpandet. Men hoppas du håller dig till ölpumpande och inte dina förhoppningsaktier i detta forumet.
Inte pumpat (annars bemöt med sakskäl)
Information är en annan sak. Eller anser du att FDA pumpar genom att ge Fast Track inte bara en gång utan 2 gånger!
Ditt “fina” bolag har alltid haft problem med sanningen
Ovan kallade du även bloggen för krigshetsande.
Du kanske ska återgå till Placera. Men de granskade dina lögner och uteslöt dig
Jag håller delvis med. Ett syfte med börsen är att skaffa finansiering till utvecklingsbolag. Bolag som ännu inte har intäkter. Ett problem inom t.ex biotech är att det kan vara svårt att förstå verksamheten och jag skulle hävda att >95% av de som investerar har extremt dålig förståelse. Jag hävdar att t.o.m större investerare och branschfonder ofta har dålig kunskap. Det är stor risk, beroende på vilket område man tittar på så varierar success rate (dvs att medicinen kommer ut på marknaden) mellan ungefär 7-10% för en drogkandidat som är redo att påbörja kliniska studier. Dvs 1 på 10-15 kandidatdroger kommer så småningom ut på marknaden. När biotech är hypat så är många företag kraftigt övervärderade, det gäller speciellt i tidig utveckling medans de som är i sen utveckling är vettigare värderade. Då biotech är ohypat (som det varit under många år) så är det istället kraftiga undervärderingar hos många bolag. Uppenbart så saknas det kunskap generellt att ge vettiga värderingar. Det troliga som kommer hända är att vi kommer se ett fåtal bolag som lyckas och kommer ge avkastning från nuvarande nivå med otroliga multiplar vilket kommer påbörja en ny hype som om några år kommer innebära att biotech gnerellt kommer bli övervärderat igen. Hursomhelst, det är viktigt att dessa bolag kan få finansiering då de står för en majoritet av innovativa nya medicinska behandlingar. Något som stora mogna läkemedelsföretag inte själva lyckas med. Egen innovationskraft hos mogna läkemedelsbolag är låg. Själv är jag investerad i bara två bolag (till 99.99%) som båda är högrisk(biotech) (men mycket lägre än genomsnittet) och har en stor undervärdering. Anledningen till undervärderingen är helt klart att väldigt få förstår värdet i bolagen och det gäller även stora investerare. Jag tänker inte nämna företagen men rent generellt så finns det många anledningar att dela med sig av sin kunskap. Själv är jag fullinvesterad så jag kan inte gå in mer, jag förlorar inget på att dela med mig av min kunskap om bolagen (både positivt och negativt) och förhoppningsvis får jag respons som jag själv kan lära mig av. I själva verket så bör de flesta investera på ett helt annat sätt ( ha mindre andel av sina investeringar i högriskbolag samt sprida risken mellan flera sådana bolag). De förlorar inget heller på att dela med sig.
Jag håller inte med om att man bara tjänar pengar om värdeökningen är högre än inflationen, eftersom man gissningsvis inte bor på gatan som alternativ till att äga en lägenhet.
Sen håller jag inte med om att inte räkna bostadens värde som “riktigt”. Ja, man måste byta ner sig för att frigöra pengarna, men det har ju å andra sidan den som inte äger sin bostad (eller äger en billigare bostad) redan gjort. Sen är man klart mindre flexibel och det finns nackdelar med att få ut pengarna på ett annat sätt.
Jag håller inte med om det. Som Bloggarn och DN (och andra) skriver är bostaden inte ett vettigt objekt att räkna att den ska stå för stor avkastning
Det var unika företeelser för den svenska marknaden som ledde till den rusning vi sett efter 90. Det kommer inte upprepas
Jag anser man ska var anöjd om bostadspriserna rör sig i takt med inflation.
Fonder och indexsparande är trist men ger en enorm ränta på ränta effekt.
Tidigare när marginalskatten låg runt 100%, ränteavdragen likaså och hyresinkomster från en och två familjsbostäder var skattefria då kunde man bygga upp en förmögenhet genom att investera i bostäder.
Shaanie, medhåll där. Jag köpte min första bostadsrätt i Stockholm kring år 2000 för 1.2 miljoner och lånade kring 1 miljon. Åtta år senare sålde jag bostadsrätten för 2 miljoner jämnt. Jag kommer inte ihåg exakt när jag betalade av på lånen och exakt vad räntan var vid varje tillfälle, men om jag höftar lite så hade jag väl i snitt 50% belåning och en ränta på 3-4%. Med en en vinst på 800 000 kronor och räntor kring 200 000 kronor så blir det alltså kring 600 000 kronor plus i slutändan.
Hade jag istället bott i en hyresrätt och investerat de 200 000 kronor jag stoppade in som kontantinsats i början på börsen istället så hade jag väl någorlunda realistiskt väl kunna två- eller tredubbla dem på åtta år. Säg att jag hade lyckats bra och tredubbladt dem, då hade jag också gått 600 000 plus. Min alternativkostnad för att låsa pengarna i ett boende ligger alltså i samma härad.
Sen har jag visserligen renoverat under tiden, så det blir ju en minuspost för bostadsalternativet. Å andra sidan har jag haft en mycket lägre månadsavgift än vad en motvarande hyresrätt hade kostat. Månadsavgiften låg på 1595 kronor när jag flyttade in och på 1995 kronor när jag flyttade ut. En hyresrätt hade lätt kostat 3000-5000 kronor mer i månaden så jag “tjänade” ju också mellan en kvarts och en halv miljon i lägre “hyra” på de åtta åren.
Så jag skulle väl säga att den bostadsrätten var en vettig investering. Inte lika fantastisk som om jag kunde hittat nån raket på börsen, men inte dålig heller. Jag hade nackdelar som att en bostadsrätt låser pengar som jag kunde gjort något annat med. Men jag bodde bra och i en lägenhet som jag renoverade så att den passade mina önskemål, och att bo så man trivs är något som man inte ska underskatta.
Båda alternativen har risker. Börsen kan krascha. Bostadsmarknaden kan krascha. Om man tvingas sälja vid fel tillfälle, vare sig det är aktier eller bostad, så kan man förlora pengar. Jag ser väl både aktier och bostad som “låtsaspengar”, man kan inte räkna hem vare sig en vinst eller en förlust förrän den dagen man faktiskt säljer.
Kan man inte se hävstången på bostaden som ett sätt att frigöra pengar till att sätta in på börsen? Istället för att tänka att det är hävstång till själva bostadens värdeökning.
Exakt så. Funkar sålänge räntan inte är skyhög. Svårt annars att låna pengar till att investera på börsen.
För egen del måste jag ändå säga att det är sjukt skönt att numera ha noll bostadslån, och inga andra lån heller.
Men i en ekonomi med relativt låga räntor och inflation som tickar på är ju de som lånar (i praktiken blankar den lokala fiat valutan) en vinnare.
OM man varit med i det senaste (ej återkommande) rejset och har en pappersvinst.
Om man inte varit det så är det en räkneövning hur man ska frigöra pengarna när man måste in med sin kontantinsats.
Du får gärna berätta hur en högbelånad ny på bostadsmarknaden ska frigöra dessa pengar för börsen som du talar om.
Bland aktietips på nätet så tror jag att man kan lita på Marcus Hernhags aktiechatt varje fredag kl. 10.00 – 11.00. Jag tror inte Privata Affärer ger aktietips för egen vinning.
Privata affärer känns sansade, de ger inga tips på raketer 🚀 .
Placera ABs privatekonom Claes Hemberg trampades så till den milda grad i klaveret att Placera AB tagit bort allt hans material.
Dagens Industri gjorde samma sak med en amatör som anlitade en expert (experten fick foten från alla sina konsultuppdrag då Hans uppdragsgivare insåg att Hans åsikter gick stick i stäv mot deras policy)
Affärsvärlden publicerar negativa artiklar ”olåsta”, gör ingen generell analys.
Marcus Hernhags uttalande sista fredagen var märkligt då han uttalade sig mot vad man normalt kallar ”bättre vetande” i en bolagsektor där han har ”inget vetande”
Men just det bolaget har mycket publicerat i vetenskapliga artiklar som granskats per-review.
Här identifierar vi direkt två som blivit utkastade från Placera. Brady och Antje.
Jag upprepar. Det är inte sånna här källor man ska ha för sina placeringar.
OM hernhagen var så duktig på placera varför håller han inte käft om sin strategi. Finns INGEN som ger bort sina billiga aktier
Det man kan lyssna på är allmänna anlyser kring marknaden och lära sig hur det fungerar.
Men generellt skulle jag säga att “kvacksalvare” med bloggar och poddar ska tas med en stor nypa salt.
Hint. OM man är så jävla framgångsrik i sina investeringar brukar man extremt sällan vilja synas publikt.
Jag känner personer som har 9-siffrigt på banken och de haussar aldrig sina innehav eller pratar om investeringar. De behöver inte.
Med dem får man däremot väldigt givande insikter om hur världen fungerar i övrigt.
Ju mer en person pratar om pengar desto större är sannolikheten att det är en person vars råd man inte ska ta
På samma sätt som att de som pratar mest om dieter är de som har problem med vikten. Och deras vikt visar generellt att deras diet-tips inte fungerar.
“Här identifierar vi direkt två som blivit utkastade från Placera. Brady och Antje.”
Då du vet vilka de är. Berätta då varför deras konton är inaktiverade.
Grundlösa personangrepp är du duktig på.
Jag vet inget om placera vad det nu är för något.
Marcus Hernhag svarar på frågor om aktier och fonder. Han ger rekommendationer om frågeställaren önskar det, inte annars.
Jag har goda vänner som lyckats mycket gott med sina investeringar. Och de tiger om dem på nätet, mycket riktigt.
En vettig artikel från DN? Märkligt, har wolodarski semester?
DN kör “gratis” i princip återkommande så har haft den ett år kostnadsfritt nu
Man får sovra hårt bland det som är åsiktsstyrt. Skulle säga att drygt 2-3 artiklar i DN per dag är journalistiskt kompetenta. Men då är det guldkorn som dessa.
Dock blir folk panikslagna när det förs på tal att bostaden inte kommer vara bankomat framgent.
Turismnäringen i Sverige måste tälja guld denna sommaren. Var i Danmark ett par dagar för legoland, lego house och lalandia och det var verkligen SJUKT DYRT. Hyrde även ett hus en vecka på Österlen, vilket var allt sammantaget långt billigare. Så både svenska semesterfirare (som får bättre valuta för pengarna hemma) samt utländska semesterfirare (för vilka allt är på super-rea i Sverige) borde ju simultant ha hittat fördelen med att förlägga en del av sin semester i Sverige.
Ja. Och nej
De behöver fylla sina anläggningar under en relativt kort säsong.
Turistnäringen är hårt drabbad av höga löner, brist på personal, inflation och svag SEKetaskurs
Skulle säga att 50% upp mot pre-pest är normalt
Finns inga inom besöksnäringen som täljer guld med smörkniv.
Så lyssna på mig bror. Starta inte en restaurang bara för att de är fullsatta i juli.
Du har säkert rätt i det mesta, dock har jag mycket svårt att se hur en svag krona skulle vara en nackdel för svensk turistnäring. Borde rimligen vara en fördel??
Inflationen är väl närmast neutral i sig om man inte har större prisökningar på kostnads- än intäktssidan.
Sverige är inte ett isolerat land där våra insatsvaror är i enbart SEK
Förvisso inte. Men effekten att det blir dyrare för svenskar att semestra utomlands och billigare för utlänningar att semestra i Sverige är dock betydligt större vilket du säkert inser.
Ändå åker folk till Danmark.
Många dåliga ekonomiska beslut fattas pga: barnen.
Ägd bostad är åtminstone för arvingarna en bra idé 😉 då mycket konsumtion istället används för projekt och förbättringar. Över tid tenderar en hyrd bostad att ge ett överskott till ägaren. Möjligtvis mindre än alternativa investeringar men tror trots allt att de vinsterna (av hyrd bostad) försvinner med en dyrare livsstil.
För att låta riktigt jävla tråkig, som en äkta ”Svenne-pung”. Bostaden har jag för att bo i. Om den ökar i värde är det jättekul men nån investering ser jag det inte som. Jag bor i en bostad jag trivs i. I ett område jag gillar, gott nog för mig.
Aktietips över lag och ”get rich quick schemes ” överlåter jag till alla andra. Även här är jag tråkigt. Köper stabila bolag och nöjer mig med det låååångsiktiga. Jag kommer aldrig bli ”rik”. Inte så rik så jag kan förändra min livsstil särskilt mycket. Mina barn däremot kommer få en positiv överraskning när arvet ska delas upp.
En lustig reflektion, av mina vänner som skryter om sina ”klipp”, aktieaffärer och lyckade investeringar. De har fortfarande lån på huset och bilen på avbetalning. Märkligt.
Sant. Hör detsamma från bekanta som skryter om sina affärer. “Alla har ju lån på bilarna ” och resan till maldiverna beralas med utökade bostadslån. Grotesk egentligen.
Flera i bekantskapskretsen vet dock att jag “sysslar med aktier” men när jag beskriver min portfölj så är det så tråkigt med hälften i ädelmetaller och mestadels investor etc. ( Visst, erkänner att rheinmetall och Saab börjar bli lite stora men behåller tills kriget är över)
Visst man kan spekulera på krypto och biotech etc. Det gör jag. Men endast med ca fem tio procent sammanlagt och då är man ju en fegis verkar det som.
Ja det var roligt när vi köpte ny bil häromåret och säljaren frågade, hur vill ni betala? – “med kort” , svarade vi. Hon blev helt paff.
Orka billån med skyhöga effektiva räntor.
Bil är konsumtion och konsumtion lånar man inte till.
Bostad och utbildning är rimligt att låna till, i min bok.
Jag hade en släkting som hade ett företag på landet. Han kom in som en lantis till Stockholm och gick och tittade på lastbilar. Försäljarna såg honom och tänkte mota bort honom men han var envis så till sist frågade försäljaren hur han tänkte betala en lastbil. Han svarade kontant (det var för länge sen och berättat för mig av min mor).
Liknande anekdot här.
Grannen för 50-60 år sen hade ärvt en taxirörelse efter sin make. Gick på 40-talet från Stureby in till Skeppsbron för att köpa tre nya bilar hos Ostermans. Betalade kontant. Sparade 10 öre på att inte ta spårvagnen hem igen. Berättade hon själv.
Som barn lånade hon socker av mor, kokade knäck, gick in till Orsa (2 mil) och sålde, köpte mer socker. Osv.
Det beror helt på. Jag har 0,74% ränta på billånet (på en Tesla Model Y). Svårt att motivera att betala mer kontant än vad som krävs i det fallet.
Det handlar om att Tesla vill sänka priserna med 100-200.000 men då pajjar andrahandsvärdet
Så du har betalat för dyrt för din bil. Däremot är lånet subventionerat för att täcka det.
Priset på bilen är helt ut konkurrenskraftigt jämfört med andra bilmärkens jämförbara modeller, jag var egentligen på väg att köpa en annan bil i precis samma prisklass men hade inte fått i närheten av samma finansiering. Dessutom sänkte Tesla priserna på Model Y mellan 110-150k kr 2023.
Skulle snarare tippa att det handlar om kommande “model refresh” på model y, dvs förhindra att kunderna väntar på den uppdaterade modellen (googla model y Juniper”).
När vi betalade för huset höll banktjänstehjonet ramla av stolen när vi sa att vi inte behövde lån.
Det där måste du nog nästan varit ensam om att uppleva.
Nej , det är nog fler än man tror. Men denna bloggen lider av home bias när lösdrivande IT människor i Roslagen skuldsätter sig för att bo vackert.
Det finns gott om tjänstehjon och kollektivdrägg på bruksorter som ännu inte lagt ner som äger skuldfritt.
Lönerna i Stockholm må vara högre, men inte så mycket högre att det motsvarar skillnaden i bostadspriser. Om man inte har väldigt hög lön.
Och nej, jag bor inte i bruksort.
Men ibland har man tur med bostadsbubblan.
Ialla fall till dess att barnen skall ha någonstans att bo.
Grannarna har för övrigt insett att det är omöjligt att belåna huset för att frigöra kapital så de säljer och skall hyra och leva upp pengarna.
Klokt.
>45 år på samma adress. De har byggt ett litet paradis av en energikrävande Skånelänga.
Respect!
Kanske jag kan räkna fram själv men hade varit intressant att jämföra bostadspriser med nettolön per år.
Har amorterat ned mitt bostadslån som först var på 2.2m inom två år men tog ju ett tag. Räknar med aty förr i tiden var det ganska enkelt att göra i jämförelse, låga bostadspriser i jämförelse med lönen och enorma ränteavdrag.
När jag köpte gården var det mäklaren som trillade av stolen när jag sade att köpet var kontant. Behövde intyg från banken på det, gick tydligen inte att ta på allvar om man inte hade bolånelöften etc.
Bogwan, det där är rätt mycket min attityd också. Jag har köpt bostadsrätt, och nu hus, för att jag vill ha nånstans att bo. Att det är just bostadsrätt och hus gör att jag kan renovera och ändra på min bostad lite som jag vill för att jag ska trivas bättre. Till exempel så gillar jag att laga mat, så i alla mina boenden har jag renoverat köket till den standard jag vill ha. Även om jag nog inte kan räkna hem en köksrenovering i kronor och ören vid försäljning så ger det mig livskvalitet. Allt handlar inte om pengar.
Jag är nöjd så länge jag har råd att betala min “hyra” (månadsavgift, ränta, uppvärmning och andra fasta kostnader) och har tillräckligt mycket över så att jag spara lite och bygga upp en buffert och amortera på lånen utan att behöva känna att jag måste snåla hela tiden. Eventuell vinst på bostad eller aktier är trevligt, men inte nånting som jag oroar mig för. Hade jag gjort det så hade jag fått magsår varje gång börsen går ner eller bostadsmarknaden går dåligt.
Grejen är väl att när man investerar i en bostad så får man låna upp stort engångskapital på bank. Det får man inte om man vill investera på börsen.
Vid 70% belåning, dvs 2.33x hävstång, behöver bostadspriserna bara stiga 4.3%-6% för att kontantinsatsen ska avkasta lika bra som om du satt den på börsen istället. Vid 85% räcker det med 1.76%-2.47%.
Det är en värdeökning i linje med kanske inflationen eller löneökningarna. I snitt då givetvis. Oavsett vet jag om jag skulle kalla det för att bostadspriserna måste stiga **rejält** för att överträffa börsen.
CAGR är cirka 9% på börsen historiskt (ej inflationsjusterat).
Orkar inte räkna exakt på vad det blir efter inflation men uppskattningsvis cirka 4%.
Inte dåligt men långt ifrån fantasisifforna som alltför ofta cirkulerar.
Sorry, grafen för historisk inflation kommer här:
https://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/priser-och-konsumtion/konsumentprisindex/konsumentprisindex-kpi/pong/tabell-och-diagram/konsumentprisindex-kpi/inflation-i-sverige/
4 % (sekunder?- obskyr popkulturell referens) är ju vad FIRE-töntarna räknar med när de gnager på bordsbenen då hungern blir för svår.
Försöker hålla mig så långt ifrån sekter som möjligt, FIRE inräknat.
Sliter man med detta åtminstone 40 timmar i veckan orkar man inte med gratisätande besserwissrar.
Ok så den som velar mellan att fortsätta att hyra – – och ha kontantinsatsen på börsen – – eller köpa sitt första boende med 85% belåning behöver bara hoppas på att bostadspriserna stiger >1.56% för att utvecklingen ska vara bättre än börsen? Låter smått otroligt. Det är inga fantasisiffror.
Bloggaren och flera kommentatorer vrider och vänder men för mig landar det alltid i fördel äga.
Borde man inte jämföra belånad spekulation med belånad spekulation? Risk/vinst-turbon vid belöning är lika kraftfull för aktier som för bostäder.
Det beror på vad du vill komma fram till med din jämförelse.
Tänkte det också att när jag ska köpa större i Norge spelar priset för bostaden inte så stor roll så länge det inte är övervärderat.
Just nu är marknadsräntan i Norge cirka 5.5% men nog realistiskt att den mer långsiktigt kommer ligga på 4%. Med ränteavdrag landar nettokostnaden på cirka 3% vilket nog också är minimum vad en bostad går upp långsiktigt.
Så säg att du köper en villa för 7 miljoner istället för 6 och får låna en miljon extra. Då får man lägga 36kkr extra i året på ränta men går bägge bostäderna upp proportionellt får man ju tillbaka det i bostadsvärde.
Hunnebo, Singapore, Smögen?
Globtrottare där!
Okej, så om sin solcellsanläggning nu är så bra. Var är alla pengar på banken?
Nej nu blev det fel…
Döma av ditt nick borde du väl kunna svara på det själv 😉
Gäller att den går stabilt.
Elektricitet är ju den lilla delen, det begriper jag nog rätt hyfsat.
Det är i det ekonomiska det verka brista.
Jag ser inte riktigt skillnaden som gör att en investering i en bostad är sämre än en investering i solceller.
Värdeökningen det ger är ju inte kött och potatis på bordet före den dagen man säljer, i något av fallen.
Lustig kommentar angående KinaVolvo.
Som bloggen länge har påpekat är Volvo Kinaägt och Kinakontrollerat
Kan lättast se på att EU nu pratar om undantag i tullarna för BMW&VW för små elbilar som tillverkas i Kina.
Detta då de tillverkarna ses som Europeiska.
Volvo ses som ett rent Kinabolag likt Chery och BYD och är inte ens med och förhandlar.
Vari ligger förvåningen att tyska biltillverkare får specialbehandling när EU förhandlar…
För de är tysktägda?
Varför ska EU gynna ett kinesiskt bolag med kinesiska fabriker som vill sätta ett märke från GBG på sina bilar?
Det gynnar ju itne Sverige på nått sätt. Egentligen
Sverige gynnas dock om Geeply tvingas lägga produktion i EU istället för att lägga den i Kina.
Men det verkar ingen i KinaVolvofan i Sverige förstå utan likt en tonåring på 90talet som ville ha sina Levisjeans så är man tjack på Volvobadgen
Jag inser att min poäng som var att tyskarna har alltid noga sett efter att tysk bilindustri noggrant särbehandlats i EU frågor gick förlorad i min för syftet alldeles för korta och förenklade text. Alltså det är inte bara i Kinafrågan som tyskarna säkerställer tysk bilindustri med alla till buds stående medel…
DN skriver
“Tyska märken är tätt sammanbundna med diktaturregimen och extremt sårbara”
Och det gäller ju KinaVolvo med…
När marknaden är någorlunda nykter så är väl den ekonomiska fördelen av att äga att månadskostnaderna är mindre än motsvarande hyror?
Just nu måste man nog jämföra med ockerhyror på 2:a handsmarknaden för att det skall vara sant. Men i långa loppet borde det vara månadskostnadskalkylen som avgör prisutvecklingen. Inte pyramidspelskalkyler.
Man ska så att säga inte investera i sin egen arbetsgivare
Påminner om de enkla livserfarenhetsreglerna som en gammal sjöman hemma i byn brukade dra:
1. Investera aldrig i rederiet du jobbar för.
2. Sup aldrig med en målare eller djupdykare.
3. Stek aldrig bacon med bar överkropp.
1 och 3 låter klokt men 2 tarvar för mig en förklaring varför just målare och djupdykare är mer opålitliga än andra…
På den tiden var nog både målning och djupdykning förenat med hjärnskador som ökade risken för frispel när folk drack. Pga lösningsmedel och x (vet inte varför djupdykarna drabbas. Men det var en stor arbetsmiljöskandal i Norge/GB runt nordsjöoljans dykare när jag var ung).
Jag antar att det hade kunnat vara billackare eller kroppsbyggare om jag vuxit upp i en annan by.
Aha, jamen det förklarar ju en del…
Hej,
En ekonomisk kommentar om matpriser på gräsrotsnivå. Nyss hemkommen från en lång och härlig semester i min rullande sommarstuga i mitt andra hemland (Tyskland) så kan jag konstatera att det blivit dyrare att äta ute där men fortfarande billigare än hemma (frånräknat min egen transportkostnad dit och tillbaka förstås).
Nedanstående reflektion är baserad på mina inköp i affärer från Heiligenhafen i norr till Murnau i alperna. jag har alltså en ganska bred informationsinhämtning (om än anekdotisk såklart.) från en hel del av Tysklands Bundesländer.
Att handla livsmedel har alltid varit billigare där såklart (annan moms och beskattning samt att tyskarna kanske också förväntar sig viss prissättning).
Två intressanta exempel dock. goda och fina tomater “romantica” som i en finare matbutik i Sverige kanske kostar 59.95 ordinariepris och en tia billigare på “slutspels” rea, kostar i tyskland mellan 1,29 euro till 1.99 euro. Jag förstår såklart att det är kortare transporter som bör spela in. Urvalet är också genomgående större med fler leverantörer och varianter (detta spelar säkert också in ” läs konkurrens”).
Det andra exemplet är Svenska Gårdschips från laholm som verkar ha etablerat sig i tyskland, goda chips som kostar över 30 kronor påsen hemma i handeln.
I Tyskland var priserna 1.19 – 1,49 euro för en påse. och det var inte i dom sydligaste bundesländerna det var dyrast.
Detta är en helt inhemsk produkt för oss där till och med råvaran görs i Sverige. (Potatis och raps).
Jag får inte ihop matematiken hur det kan vara så mycket billigare i Tyskland än hemma aktat skatt och momsskatt samt transport).
Detta är en stilla reflektion och såklart anekdotisk, men överlag så är det stor prisskillnad på livsmedel inkluderat svenska sådana i Tyskland jämfört med Sverige (Oatly, Wasa knäcke etc.)
Pasta är för övrigt också tiotals kronor billigare i Tyskland, likaså olivoljan…
Jag avrundar med att det känns som att livsmedelshandlarna i Tyskland faktiskt konkurrensutsätter varandra både lokalt och regionalt på ett helt annat sätt än vad som verkar ske här hemma. Kanske beror detta på att man fortfarande har en fungerande tillsyn?
Fridens liljor.
Att tillsammans med banken äga sitt boende är i princip alltid bra. Att utifrån en investeringshorisont ta upp sin egen bostad är ju väldigt korkat. Att få inflationen som avkastning för att bo är relativt bra avkastning i synnerhet om man gör det med lånade pengar. Nuvärdet av exempelvis 1 000 000 kr är ju inte speciellt mycket pengar i jämförelse att tjäna ihop samma summa för 20 år sedan. Då man kunde köpa en fastighet i en normalstor stad för de pengarna. Om man lånade hela summan under dessa 20 år så har man betalt ca 420-430’ minus skatteavdrag så blir det ett 300 000 kr för perioden. I de flesta fall så har den som gjort affär enligt detta exempel en bra slant över den dag han säljer sin fastighet. Det visar ju att det antingen varit en inflation högre än KPI eller att fastigheter slår inflationen som investeringar. Nu är det naturligtvis så att fastigheter omfattas av tillgång och efterfrågan precis som allt annat. Det stora som hänt under denna period är fastighetsskattens avskaffats. Vilket gjort att fastigheter i främst Stockholms stad har justerats med mellan 50 och uppåt 500’ per år i minskade kostnader. Beräknat på 1% på nuvarande taxeringsvärden. Det är naturligtvis lyft fastighetsmarknaden i hela Sverige.
Hej,
Med risk för att jag åker ut men undrar om jag får ställa en fråga –
Om man har svenskt AB och gör jobb på plats i annat land i EU.
-skattar man i Sverige eller annat land?
Om man får in säg 100 000kr
-hur mycket skatt om allt tas som utdelning?
-hur mycket skatt om man delar upp lön på tre personer så att det blir under brytgränsen?
Funderar nämligen på hur högt dagspris man måste ha.
Hej Johan,
Kolla med Skatteverket, de brukar vara bra att ha och göra med.
Deras chat är stängd för sommaren och deras telefon är underbemannad 😭
“När man har ett svenskt aktiebolag (AB) och utför arbete på plats i ett annat EU-land finns det flera skatteaspekter att beakta, både i Sverige och i det andra landet.
Beskattning i Sverige eller annat land
Beskattning i arbetslandet:
Om arbetet utförs i ett annat land kan det landet ha rätt att beskatta inkomsten som genereras där. Reglerna varierar beroende på vilket land det gäller och vilket dubbelbeskattningsavtal som finns mellan Sverige och det aktuella landet.
Beskattning i Sverige:
Ett svenskt aktiebolag beskattas i Sverige för sin totala inkomst, oavsett var den är intjänad. Om bolaget redan har betalat skatt i det land där arbetet utförts kan Sverige ge avräkning för den utländska skatten för att undvika dubbelbeskattning.
Exempel på beskattning av 100 000 kr
Om allt tas ut som utdelning
Utdelningar från ett svenskt aktiebolag beskattas som kapitalinkomst hos mottagaren. Skattesatsen beror på om utdelningen ryms inom det så kallade gränsbeloppet eller inte.
Skatt på utdelning:
Inom gränsbeloppet: 20% kapitalskatt.
Över gränsbeloppet: beskattas som lön.
Antag att 100 000 kr utdelas inom gränsbeloppet:
Utdelning: 100 000 kr
Skatt: 20% av 100 000 kr = 20 000 kr
Nettobelopp efter skatt: 80 000 kr
Om man delar upp lönen på tre personer
Om man delar upp lönen på tre personer för att hålla sig under brytgränsen för statlig inkomstskatt (vilket för inkomståret 2024 är 554 900 kr), betalar man bara kommunal inkomstskatt, vilken ligger runt 30% i genomsnitt.
Antag följande uppdelning:
Total lön: 100 000 kr
Lön per person: 100 000 kr / 3 ≈ 33 333 kr
Skatt per person:
Antag en kommunal skatt på 30%.
Skatt per person: 30% av 33 333 kr ≈ 10 000 kr.
Nettobelopp per person: 33 333 kr – 10 000 kr ≈ 23 333 kr.
Totalt nettobelopp för alla tre: 3 x 23 333 kr ≈ 70 000 kr.
Högt dagspris
För att bestämma ett lämpligt dagspris måste du beakta både företagets kostnader och den totala skattebördan. Här är en enkel modell:
Total inkomst före skatt:
Omfattar företagets driftkostnader, löner, och skatt.
Beräkna företagets kostnader:
Inkluderar löner, sociala avgifter, och andra driftkostnader.
Lägg till skattebördan:
För både bolagsskatt (20,6%) och utdelningsskatt eller löneskatt beroende på utdelningsstrategi.
Beräkna marginal:
För vinst och säkerhetsmarginal.
Genom att ta hänsyn till alla dessa faktorer kan du beräkna ett dagspris som täcker alla kostnader och skatter samt ger en önskad vinst. Det är ofta klokt att konsultera med en revisor eller skatteexpert för att säkerställa korrekt planering och optimering av skatter.”
Hej Johan! Uppskattar verkligen ditt engagemang i Ukrainakriget!
Du bör nog dryfta frågan med din redovisningskonsult/revisor för mycket beror på hur situationen är i just ditt bolag är med utdelningsutrymme mm.
Du skattar i Sverige i ditt AB.
Jag antar att du menar att du gör en nettovinst på 100000 kr.
Skatt på utdelningen i AB är 20%.
Om du ska ta det som lön beror på löntagarnas ålder och övriga inkomster så det går inte att säga generellt.
Här kanske du kan få svar på några av dina frågor:
https://www.skatteverket.se/foretagochorganisationer/arbetsgivare/internationellanstallning.4.233f91f71260075abe8800020998.html
Hej Johan! Uppskattar verkligen ditt engagemang i Ukrainakriget!
Du bör nog dryfta frågan med din redovisningskonsult/revisor för mycket beror på hur situationen är i just ditt bolag är med utdelningsutrymme mm.
Du skattar i Sverige i ditt AB.
Jag antar att du menar att du gör en nettovinst på 100000 kr.
Skatt på utdelningen i AB är 20%.
Om du ska ta det som lön beror på löntagarnas ålder och övriga inkomster så det går inte att säga generellt.
Varför investera i Lysa om man utgår från att det inte slår globala index