Artikeln innehåller annonslänkar för Svensk Värdeförvaring, som erbjuder bloggens läsare rabatt på första årets bankfacksavgift om du öppnar ett bankfack innan sista mars via detta formulär. Dina kontaktuppgifter delas med Svensk Värdefrvaring AB och raderas vid nästa kvartalsskifte.
Börserna föll och faller nu på morgonen i de asiatiska tidszonerna på den amerikanska inflationsstatistiken, som låg högre än konsensusprognosen. De amerikanska långa räntorna rusade, så dollarn stärktes och den hypernervösa marknaden förväntar sig nu inte att amerikanska centralbanken sänker räntan i vår.
Stockholmsöbrsen backade måttligt med -0.62% för OMXS30 och -0.82% för OMXSPI. Den svenska kronan försvagades rejält mot dollarn till 10:56 SEK för en USD, och mot euron till 11:31 SEK. Guldpriset ligge rpå 677:- SEK per gram.
Vill du öppna ett bankfack för exempelvis ditt investeringsguld, viktiga papper, databackuper eller samlarföremål hos Svensk Värdeförvaring i Stockholm eller Göteborg, så erbjuder man bloggens läsare 20% rabatt på första årsavgiften om du öppnar facket före sista mars via denna länk. Dina kontaktuppgfifter kommer delas med Svensk Värdeförvaring AB, och raderas vid nästa kvartalsskifte.
USA:s KPI-inflation landade på Trading Economics egna prognos om 3.1%, men konsensus låg på 2.9%, så marknaden fick panik igår då förhoppningarna om en snar amerikansk räntesänkning i vår nu grusades. Tills den inte gör det längre. Då backade ändå KPI från 3.4% till 3.!%
De amerikanska långa räntorna rusade såldes, vilket gör att dollarn stärktes .
2-åringen skuttade från 4.25% till 4.44% eller 0.19 procentenheter. Väntad räntesänkning i maj hade annars varit 0.25 procentenheter. 10-åringen klev från 4.17% till 4.31% eller upp 0.14 procentenheter. Räntegapet vidgades alltså dessutom. Den amerikanska styrräntan ligger på 5.50% och Trading Economics egen prognos är att den nu ska ligga kvar på 5.50% vid nästa räntebesked 20:e mars. Det är dock majbeskedet som marknaden nu oroar sig över.
De amerikanska börserna reagerade därefter.
Indexet S&P-500 gick -1.60% och Nasdaq 100 -1.73%. Inom FAANGST-aktierna var det endast Spotify som steg och då med +1.56%. Räntekänsliga Tesla ledde nedgången med -2.55%. Det är ju som bekant få som köper en ny tesla kontant.
Inflationen biter sig alltså fast, och även i Sverige har beskeden varit att man väntar sig ny fart på prishöjningarna i vår, vilket bloggen skrivit om. Så alla som hoppas på sänkt ränta kanske ska köpa sig en trisslott istället? Sänker Sverige ensamt kraschar kronan och drar upp KPI-inflationen då det mesta av det vi konsumerar importeras, och det som inte importeras likt svensk mat prissätts internationellt och blir därmed också dyrare vid svagare krona. Så Riksbanken kommer behöva göra som Fed och ECB.
Inflation är ökningen av penningmängden och omsättningstakten på pengar i förhållande till tillväxten av ekonomin, och ger som symptom prisökningar på varor, tjänster och tillgångar. KPI mäter varor och tjänster för privatpersoner, men är alltså bara ett populärt mått på inflation. När nu penningmängdens ökning strypts så är det lätt ironiskt att vi får hög KPI, eftersom den främsta effekten av inflationen de senaste 20 åren har varit ökningen av priset på tillgångar, då främst bostäder. Nu faller bostäderna i pris och konsumentpriser stiger istället, och vi har inte heller en ökning av penningmängden. Så går det när Riksbanken som kalenderbitare styr på KPIF och inte på faktisk inflation, dvs penningmängden och omsättningstakten på denna.
Vad gäller tillväxten av ekonomin, så kan t ex penningmängden öka 4% om året om vi har 2% KPI-inflation och 2% nettotillväxt av BNP (netto = justerat för inflationen, den sk BNP-deflatorn), utan att vare sig KPI eller tillgångar sticker iväg i pris. Något förenklat.
Börserna faller förstås även i de asiatiska tidszonerna. I skrivande stund är dock Hang Seng i diktaturens Hong Kong undantaget, men Fastlandskina lever sitt eget liv. Hang Seng går +0.95%, medan ASX 200 går -0.74%, KOSPI -1.10%, Nikkei 225 -0.69% och Straits times -0.13%.
20 kommentarer
Ironiskt att några dönickar med drönare och hemmabyggda robotar skapar kaoz med den den marina logistikkedjan, och konskekvensen är att börsvärden motsvarande flera års globala militära utgifter försvinner på några timmar.
Ekonomi, konflikter, klimatet, politiken. Allt ligger och väger efter pandemin.
Frågan är om rasar en, följer det andra med i en perfekt storm?
Den ultimata krashen..
You ain’t seen nothing yet…
Iran betalar några dönickar för att förstöra för väst. USA skickar lite fartyg och säger sluta annars skjuter vi, dönickarna fattar inte. USA slår på några minuter ut militära anläggningar för miljarder som det tagit Iran decennier att spara ihop pengar till att betala för.
Ni ska nå se att väst är bäst som vanligt och i Iran är ett imperium i förfall på samma sätt som Ryssland och Kina.
Självklart är Iran ett imperium? på konstant kollaps. En stor majoritet HATAR regimen. Regimen kan inte styra ekonomin som är katastrof.
Man är i konflikt med alla i sin omgivning men försöker ändå bli en regional stormakt. ¨
Religion har inget med saken att göra. Det är ett opium för folket och det fungerande som sammanhållande kraft mot Shahen men det är nu 45 år sedan han störtades och mullorna exterminerade tusentals administratörer osv vilket gjorde att landet föll ner i ett kaos, effektivt stoppade de sociala reformerna shahen försökte införa i sin “vita revolution” (förvisso under ett diktatoriskt socialistisk styre) i synnerhet som man hade ett extremt blodigt krig med en annan diktatur.
Mullorna har komplett och totalt fuckat upp Iran.
Helt ärligt tror jag detta är bra i det långa loppet. Höga räntor kommer att rensa ut olönsamma bolag. Ett år till är bra. Om man kan kalla dagens räntor för höga, är strax över normala skulle jag säga.
Amerikanska ekonomin går som tåget och arbetslösheten har inte varit lägre än på länge där. Även svenska ekonomin går förhållandevis bra. Visst några bolånetorskar kan inte åka till Thailand utan får nöja sig med Mallis men värre än så verkar det inte vara i vårt fagra konungarike.
Jag kan ha varit helt i koma igår men jag vill minnas att arbetslösheten ökade i Sverige nu, i synnerhet bland män. Men ekonomin kan ju gå bra trots det kanske…
Byggjobbare som blir uppsagda. Det skärs rätt friskt där just nu.
Har du stora renoveringsprojekt så ha is i magen.
Priserna kommer inte att sjunka på ett bra tag för konsumenter, det är byggfacket alltför starkt för.
Nä, vitsen med att säga upp är att kunna fortsätta ha samma priser för de som är kvar.
Många byggjobbare är egenföretagare. Du tror väl inte att folk renoverar i samma omfattning nu som för några år sedan.
Det sagt märker man vilka företag lokalt som får omnämnande i asociala media, när ett takfirma skall ha 600 000 för att byta ett betongpanntak , ett papptak på en carport och ett plasttak på ett uterum så har de för mycket att göra. Ännu.
Storstad? Nytt tak på vår lada kostade mindre än hälften. Då tog jag det på löpande räkning för övrigt, inte fastpris då fastpris hade blivit svindyrt då man som entreprenör då måste ta pris för värsta tänkbara scenario. Många som gör misstaget och tar fastpris.
Dock är detta landet, så man kan lita på de lokala byggfirmorna och därmed våga ta på löpande.
Och nytt betongpannetak, vindskivor, hängrännor etc på gäststugan (15 m2 byggnadsyta) gick på under 30 lax från lokal firma. 150 m2 byggnadsyta (=stor villa) borde kosta mindre än 10x det. För övrigt i linje med ladan som väl ligger runt 150 m2 byggnadsyta.
600.000? Uff
Bytte själv tak för ett par år sedan – 100 kvm hus byggt 1969 – bytte till Benders behandlade betongpannor – nya hängrännor på hela huset.
Passade samtidigt på att byta alla fönster och två helglasade altandörrar (allt från Elitfönster) och klädde skorstenen med plåt och satte på kåpa.
Priset för allt hamnade på 300-320.000 tror jag.
Lite sent, men runt 200 hade jag väntat mig.
Ligger offerter på runt 250 också. Min poäng var att vissa firmor får alla jobben för de är omtalade.
Inte storstad men gräddhylla. Same same but different.
Jag brukar söka entreprenörer som är baserade längre ut bland åkrarna, bortom Teslaladdarna på Center Syd.
Det är rätt många i min avgångsklass som har fått känna på hur it-företagen som ena dagen pratar om sin enorma brist och hur bra det går andra dagen skyller på ekonomin och på kundernas krav för att förklara varför det absolut inte går att ta in nyutexaminerade
Vi är snart tillbaka på 70-talet. Hög inflation, ekonomin stannar av, saker är rätt dyra, du måste noga tänka igenom vad du har råd att äta.
Jag väntar nu på att den allmänna värnplikten återinförs (alltså riktig värnplikt, där även de som är oanvändbara dvs vpk kategori H tvingas tjänstgöra).
Men en sådan här period kommer alltid när samhället levt på luftslott en längre tid.
Vpl H är väl den kategori som historiskt frambringat flest ökän… ehh, jag menar välkända politiker? Inte många PB/KB/resoff bland politiker, så vitt jag minns.
Jag kände ett PB när jag pluggade. Större svin fick man leta efter, missbruksproblem hade han också.
Fast på 70-talet var de nominella löneökningarna betydligt högre i procent än idag. Eller menar du att det också kommer att bli som på 70-talet?
Alla eller många nyproduktioner som färdigställs med de som skriv på och måste sälja undrar hur många det är
Golvbranchen ligger mot slutet av byggen och har haft det bra men börjar känna av också så som en smygande dimma som smyger sig in bransch för bransch
40% högre konkurser traktat mot förra året i feb,
Men riksbanken sa att de kunde sänka före usa om inflationen här kommer ned borde inte göra det men vi får se
Ej troligt om man kollar på hur det brukar se ut? https://www.ekonomifakta.se/Fakta/finansiell-ekonomi/inflation-och-styrrantor/Styrrantor—internationellt/
Ligger ju alltid -1-1,5 år efter amerikanska räntan. Förutom 2011 när folk fick för mycket för pengarna utomlands.
Det kanske inte är så dumt att binda bolånet på två år? Om Fed sänker om ett halvår så sänker riksbanken om 1,5-2 år. 😉